clanak False

7. sastanak gradonačelnika glavnih gradova Europske unije i Europske komisije

25.09.2018.
Na poziv gradonačelnika Bruxellesa Philippea Closea, gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je danas na 7. sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europske unije i Europske komisije. Glavne teme ovog sastanka su Europska Agenda i Kohezijska politika.
 
U svom uvodnom pozdravnom govoru gradonačelnik Bruxellesa istaknuo je značaj ovog 7. sastanka gradonačelnika glavnih gradova Europske unije i Europske komisije koji se ove godine ističe upravo u temi Europske Agende kohezijske politike kao i važnosti javnih investicija.
 
Corina Cretu, europska povjerenica u svom govoru o kohezijskoj politici istaknula je kako je snaga gradova upravo u zajedništvu kojim se kvalitetnije i učinkovitije promiču gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezijske politike koje djeluju kao dugoročna politika ulaganja u sve regije i više je nego potrebna u svladavanju gospodarskih, socijalnih i teritorijalnih razlika, a kroz bolju komunikaciju i dostatne resurse jačat će i načela partnerstva na lokalnoj razini što će zasigurno doprinijeti učinkovitosti ove politike.
 
Gradonačelnik Milan Bandić u svom izlaganju osvrnuo se na budućnost Kohezijske politike te istaknuo da  Zagreb kao europski grad ima povjerenja u cjelovitost europskih vrijednosti, kombinaciju tradicije i modernosti Europe i potrebu njezinog ravnomjernog razvoja. Upravo je Kohezijska politika ta koja to omogućava.
 
Duboko vjerujemo da njezinim jačanjem, jačamo jedinstveno tržište Europske unije, jačamo rast, te time i povezanost i jedinstvo Europske unije, odnosno Europsku uniju u cjelini, rekao je gradonačelnik Bandić.
 
Grad Zagreb jedan je između više od stotinu gradova i regija koji podržavaju Kohezijski savez kojemu je cilj jačanje kohezijske politike.
Kao gradonačelniku glavnoga grada Republike Hrvatske veliko zadovoljstvo mi predstavlja činjenica da je Grad Zagreb prepoznat kao ravnopravan partner u korištenju europskih sredstava u Republici Hrvatskoj kroz dodijeljene delegirane funkcije posredničkog tijela za mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja.
 
Ovakav vid decentralizacije korištenja europskih sredstava, uključivanjem lokalne razine u sustav upravljanja i korištenja europskih fondova smatramo značajnim iskorakom. Stoga se nadamo da će nam u narednom financijskom razdoblju biti ukazano i veće povjerenje, te da će nam biti omogućeno da osim sudjelovanja u postupku kvalitativne ocjene projekata, doista i upravljamo sredstvima namijenjenima za razvoj gradova.

 
Nazočne je pozdravio i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen koji je istaknuo važnost i sve veći utjecaj i povezanost glavnih gradova s Europskom komisijom, što smatra izuzetno pozitivnim.
 
Na kraju sastanka aklamacijom je usvojena Deklaracija gradonačelnika glavnih gradova EU o javnim ulaganjima, kohezijskoj politici i Programu EU za gradove.
 
Osim gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, na sastanku su uz domaćina, gradonačelnika Brisela Phillipea Closea sudjelovali i Femke Halsema, gradonačelnica Amsterdama, Yiorgos Kaminis, gradonačelnik Atene, Gerry Woop, zamjenik gradonačelnika Berlina, Cathleen Carney Boud, zamjenica gradonačelnika Dublina, Anni Sinnemäki, zamjenica gradonačelnika Helsinkija, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Joanne McCartney, zamjenica gradonačelnika Londona, Colette Mart, zamjenica gradonačelnika Luksemburga, Manuela Carmena, gradonačelnica Madrida, Constantinos Yiorkadjis, gradonačelnik Nikozije,  Hermano Sanches-Ruivo, zamjenik gradonačelnika Pariza,  Nils Usakovs, gradonačelnik Rige,  Viriginia Raggi, gradonačelnica Rima, Jordanka Fandakova, gradonačelnica Sofije, Andrei Novikov, zamjenik gradonačelnika Talina, Michael Ludwig, gradonačelnik Beča, kao i Corina Cretu, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog odbora regija,  Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije, Daniël Termont, predsjednik Eurocities, Stefano Bonaccini, predsjednik Vijeća europskih općina i regija.
 
Prvi sastanak gradonačelnika glavnih gradova Europske unije i Europske komisije održan je u veljači 2013., na inicijativu tadašnjeg povjerenika za regionalnu politiku Johannes Hahhna, s ciljem uključivanja u debatu o ulozi koju glavni gradovi mogu imati u postizanju EU ciljeva.
 
Do danas sastanci su održani u Bruxellesu, Rimu, Beču, Amsterdamu i Rigi.

Gradske vijesti - 2018.