clanak False

7. konferencija Smart Cities 2021.

28.04.2021.
1/2
1/2
Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević sudjelovala je danas na Zagrebačkom velesajmu na 7. konferenciji Smart Cities 2021. – Pametnim rješenjima do održivog grada.
 
Napominjući kako svaki grad određuje svoje priopritete Jelena Pavičić Vukičević je rekla da je Zagreb odabrao svoje ključne kategorije kao smjer razvitka prema pametnom i otvorenom gradu. “Želimo kroz napredne tehnologije, uključenje građana i razvoj inovativnih rješenja postići visoku kvalitetu života i konkurentno gospodarstvo. Kako bi poboljšali kvalitetu i standard života svojih građana, ojačali konkurentnost gospodarstva baziranog na znanju i inovacijama, dodatno razvili i povećali dostupnost digitalne infrastrukture, maksimalno iskoristili potencijale informacijsko-komunikacijskih tehnologija te unaprijedili održivo korištenje prirodnih resursa i učinkovitu prilagodbu učincima klimatskih promjena, Grad Zagreb provodi 27 mjera kroz šest strateških područja Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart city: Digitalna infrastruktura; Učinkovita,  transparentna i pametna Gradska uprava; Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama; Obrazovanje; Gospodarstvo; Održiva urbana mobilnost s pripadajućim mjerama”, naglasila je. Zamjenica je tako predstavila Smart City Hub – digitalnu platformu posredstvom koje će građani moći komunicirati o ključnim odlukama i biti uključeni u donošenje strateških odluka. “Uz sugrađane, priopritet su nam svakako i poduzetnici. Razvoj Grada je nešto na čemu baziramo svoj rad i nadam se da će sve informacije kao i one povratne te upiti i prijedlozi biti implementirani u naše javne politike. Ovakve konferencije su izrazito važne jer je ovo mjesto na kojem razmjenjujemo primjere dobre prakse, učimo jedni od drugih, razvijamo svoje projekte kako bi oni bili ukorak s vremenom i novim tehnologijama i s potrebama i željama sugrađana i poduzetnika. U Zagrebu je 18 tisuća obrtnika i 30ak tisuća drugih djelatnika koji se bave poduzetničkim aktivnostima, a koji generiraju brojna zapošljavanja, razvoj i stvaranje novih vrijednosti. Cilj nam je biti servis svim tim ljudima koji inovacijom, stvaranjem i radom pune budžet iz kojeg Grad servisira sve one javne usluge koje su našim sugrađanima bitne”.
 
Konferencija, koja se održava u organizaciji Lider media d.o.o., okuplja predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.
Kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, kao i smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, zbrinjavanje otpada, pametna mobilnost i digitalizacija gradova ključni su čimbenici za osiguranje održivog napretka. Na konferenciji će čelni ljudi hrvatskih gradova predstavit nove projekte, otvorene natječaje i buduće planove.
 

Gradske vijesti