clanak False

Tri javnozdravstvene akcije u Zagrebu

27.05.2017.
Zagrebački gradonačelnik danas se pridružio volonterima i specijalistima na tri javnozdravstvene akcije koje su se održavale u Zagrebu.

Dani irisa za plavu vrpcu

Uz poziv Zagrepčanima da se pridruže kupnjom irisa i tako podrže ovu hvalevrijednu kampanju za borbu protiv raka debelog crijeva, gradonačelnik Milan Bandić posjetio je štand na Cvjetnom trgu postavljen u sklopu javnozdravstvene akcije Dan irisa, u organizaciji udruge Cro-Ilco Zagreb uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Ureda ministra zdravstva.

Akcija za cilj ima podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda, a sve zbog ranog dijagnosticiranja ove zloćudne bolesti.

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj na alarmantnom drugom mjestu po broju oboljelih u svim životnim dobima, te ima dramatičan porast novooboljelih i umrlih.  Kako se u našoj populaciji ta opaka bolest ne otkriva rano, naša udruga nastoji ukazati na važnost prevencije i provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, rekla je predsjednica Udruge Marija Banjad.

Mi možemo. Ja mogu

Nakon toga, na jezeru Bundek, zagrebački gradonačelnik pridružio se članovima udruge SVE za NJU, koja, zajedno s Gradom Zagrebom uz sudjelovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, organizira javnozdravstvenu akciju Mi možemo. Ja mogu, s ciljem promicanja primarne i sekundarne prevencije raka. Trogodišnja akcija građanima predstavlja preventivne i sportske programe koji direktno ili indirektno promiču primarnu prevenciju raka, a posebno se naglašava važnost tjelesne aktivnosti i odaziva na Nacionalne programe za rano otkrivanje raka.

Do 13 sati građani će se moći informirati o zdravim načinima života te ulozi pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i oporavku od bolesti.

Djeluj sada

Akcija Djeluj sada je javnozdravstvena manifestacija s ciljem ranog otkrivanja raka kože, a koju organizira Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa šest zdravstvenih ustanova na području grada Zagreba.

U okviru Akcije, u organizaciji Grada i Udruge za prevenciju tumora Zdravi pod suncem, na Jarunu je danas održana edukativna kampanja koja će se provoditi tijekom ljeta, s ciljem poticanja građana da obrate pažnju na dnevnu razinu UV indeksa i, u skladu sa stručnim preporukama, prilagode svoj boravak na suncu kako bi izbjegli moguću opasnost od melanome.

Stručnjacima i posjetiteljima se pridružio i zagrebački gradonačelnik koji je ovom prilikom apelirao građanima da se ovoga ljeta čuvaju sunca i redovno obavljaju preglede kože.  

Gradske vijesti - 2017.