clanak False

Svečana dodjela nagrada "Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice"

08.03.2018.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić prisustvovala je u hotelu Westin svečanoj dodjeli nagrade Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice, koja se održala u okviru 3. međunarodne konferencije Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!, u organizaciji Mreže hrvatskih žena. Ovogodišnja središnja tema Konferencije je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu, a nagrade su uručene dvadeset i jednoj ženi, koje imaju različite interese, zanimanja i područja rada
Na današnji dan kada se diljem svijeta obilježavaju sva dostignuća žena, ovaj svečani čin nije samo slavlje izvrsnosti žena hrvatskog podrijetla, već i globalni podsjetnik na jednakost šansi kao društvene, civilizacijske stečevine, rekla je zamjenica Majić i čestitala dobitnicama istaknuvši kako su one zasigurno jedan od respektabilnih čimbenika pozicioniranja i brendiranja najvažnijeg resursa bilo koje zemlje – ljudi. U Hrvatskoj i Gradu Zagrebu se tijekom posljednjih godina opća osviještenost o gospodarskoj i društvenoj ulozi žena mijenja. Pozitivne promjene u jačanju poduzetništva žena i rastuća uključenost žena u javnom životu zajednice ohrabrujući su,  ali i dalje iziskuju uporan i sustavan rad na podršci i promociji poslovnog i društvenog potencijala žena, naglasila je zamjenica.

Kako se čulo, cilj konferencije je isticanje brojnih uloga i postignuća žena u poslovnom svijetu, a umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva želi se pomoći razvoju hrvatskoga društva.
 
Osnivačica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak naglasila je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti. Žene mogu pozitivno utjecati na sva područja života i pridonijeti boljitku. No i danas postoji veliki raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama žene se čak i ne smatraju osobama. Nemaju prava kao što su ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo.
 
Nagrade su dodijeljene Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.
Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i danas broji više od 500 članova diljem svijeta. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.


 

Gradske vijesti - 2018.