clanak False

Primopredaja kontejnera i prikolice

10.12.2014.


Danas je Ured za upravljanje u hitnim situacijama predstavio opremu za civilnu zaštitu. Za Specijalističku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz ruševina nabavljena su dva specijalna kontejnera za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti za urbano spašavanje iz ruševina, i jednu prikolicu za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti u akcijama gorskog i urbanog spašavanja. Radi se o jedinstvenoj i vrlo vrijednoj opremi koju posjeduje jedino Civilna zaštita Grada Zagreba.

Kontejnere i prikolicu će koristiti Specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od dobrovoljaca koji su organizirani u USAR (Urban Search and Rescue) timove. Podsjećamo, svaki USAR tim je sastavljen od dobrovoljaca članova Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, vodiči potražnih pasa (HUOPP, KOSSP), Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Zagreb, Zagrebački speleološki savez i Zagrebački radioamaterski savez.

S novom opremom Specijalistička postrojba civilne zaštite Grada Zagreba je definitivno najopremljenija postrojba u Hrvatskoj. Kontejneri i prikolica su posebno izrađeni prema potrebama zagrebačkih USAR timova, biti će smješteni na zbornim mjestima a u slučaju potrebe će se cestom ili helikopterom prebacivati na ugrožena područja.

Kontejneri i prikolica će se osim za spašavanje iz ruševina koristiti i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili spašavanju zatrpanih osoba iz prokopa ili klizišta. Osim stabilne opreme kojom su kontejner i prikolica opremljeni u idućoj fazi biti će popunjeni sljedećom opremom:

· Oprema za detektiranje osoba (bio radar, vibrafon, vibraskop);

· Mjerni uređaji (toksimetri oksimetri eksplozimetri, daljinomjer, dinamometar i slično);

· Set tesarskog alata za izradu drvenih potpornja;

· Set minimalne vatrogasne oprema kao zaštita od sekundarnih posljedica ugroze;

· Elektro alat, za rasvjetu reflektori i slično, električne bušilice za prodiranje i rezne pile za metal i beton i slično;

· Naprave za vučenje i premještanje teških tereta (univerzalni uređaj za vuču, sajle poluge, klobne, razna prateća oprema i slično);

· Alat za razgrtanje i otkopavanje (lopate, krampovi, pijuci i slično);

· Ručni hidraulički i motorni strojevi za rezanje prodiranje i uklanjanje ruševina (motorne pile i cirkulari, uređaj za autogeno rezanje i plazma rezač, hidraulični cilindri, škare i razupore, hidraulični udarni čekić, dijamantna pila za beton, hidraulički uređaj za odimljavanje i slično)

· Oprema za obilježavanje i HTZ oprema;

· Oprema za pružanje prve pomoći u okviru BLS-a;

· Oprema za podupiranje, izvlačenje i podizanje kao Paratech;

· Užadi, karabineri i slične spravice za izvlačenje unesrećenih iz dubina i visina;

· Oprema za rad na visini u vidu raznih ljestvi i platformi i slično.

Dio opreme USAR timovi već posjeduju a ostatak će se nabavljati sukladno mogućnostima.



Podsjećamo, danas u Zagrebu djeluje Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba kao stručno operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja. Pored toga, u Zagrebu su osnovana i Zapovjedništava civilne zaštite u 17 gradskih četvrti pa tako svaka gradska četvrt ima svoje zapovjedništvo koje broji 8 članova. Osnovana je postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina (USAR - Urban Search and Rescue) koja se sastoji od 13 timova srednje kategorije, svaki sa po 36 pripadnika i tri potražna psa, postrojba za zaštitu i spašavanje iz vode koja se sastoji se od jednog tima s 3 skupine, ukupno 36 pripadnika, postrojba za logistiku - dva tima, svaki po četiri skupine od ukupno 99 pripadnika i 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene po gradskim četvrtima svaka se sastoji od 105 pripadnika. Navedene brojke pokazuju kako za provođenje mjera zaštite i spašavanja u slučaju potresa Civilna zaštita grada zagreba u ovom trenutku na raspolaganju ima spasilačku snagu od više od 2500 dobrovoljaca.


Aktualnosti