clanak False

Predstavljen program UNICEF-ove utrke Mliječna staza 2017.

30.08.2017.
U subotu, 9. rujna u 10:00 sati će se na Europskome trgu održati revijalna dječja utrka s  brojnim edukativnim i zabavnim aktivnostima za cijelu obitelj, a odrasli trkači će moći podići startne brojeve za glavne utrke na 5 i 10 kilometara koje će se održati u nedjelju, 10. rujna  u 18:30, najavljeno je na Europskome trgu na današnjoj konferenciji za novinare o programu UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza 2017. Program je predstavio pokrovitelj utrke, zagrebački  gradonačelnik  Milan Bandić u društvu suradnika i zamjenice predstojnice UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, gospođe Đurđice Ivković.

Dugogodišnju suradnju Grada Zagreba i UNICEF-a nastavljamo pokroviteljstvom nad ovom utrkom. Grad Zagreb prepoznaje važnost zdravog razvoja naših najmlađih sugrađana i ulogu  koju majčino mlijeko u njemu ima. Pozivam Zagrepčanke i Zagrepčane sve dobi da dođu na Mliječnu stazu i da doprinesu našemu zajedničkom cilju, rekao je gradonačelnik Milan Bandić uz isprike građanima zbog prometne regulacije u danima održavanja utrke, ali posve siguran da će Zagrepčani podržati ovu vrijednu akciju. Pozvao je da se u svakome zagrebačkome parku odredi barem po jedna klupa za dojenje.

Godišnje se u Hrvatskoj preko 2 000 djece rodi prijevremeno, a za njih 400 je potrebna intenzivna njega u najranijim danima. Cilj utrke Mliječna staza je da okupi što veći broj djece i odraslih, rekreativnih i profesionalnih trkača koji će doprinijeti osnivanju važne ustanove za zdrav rani razvoj djece u sklopu KBC-a Zagreb. Vidimo se na Europskome trgu i Kvatriću  9. i 10. rujna!, poručila je zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković te je  gradonačelniku Bandiću uručila majicu s natpisom Mliječna staza i službeni poziv na utrku.

Rekla  je da se na utrci očekuje više od 2 000 sudionika, od čega 400 djece, što znači da će za svako prijevremeno rođeno dijete u Hrvatskoj ove godine trčati najmanje jedna osoba.

Važnost ovog projekta je što ćemo kroz solidarnost i zajedništvo pokazati da su nam natalitet i mladi ljudi prioritet. Majčino mlijeko čini čovjeka zdravijim, osim hranjive sadržava i imunološku vrijednost. Ne postoji zamjena za ono što je prirodno, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Sve sportaše, navijače i one kojima je stalo do zdravog načina života od malih nogu, na utrku je pozvao Tomislav Zanoški, igrač KHL Medveščak Zagreb, a hrabrim Palčićima je izrazio podršku Medvjeda.

U ovu akciju građani se mogu uključiti doniranjem novčanih priloga, sudjelovanjem u utrci i uplatom kotizacije od 123 kune ili navijanjem. Prihod od kotizacija će se usmjeriti na otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj u 2018., a prijave su otvorene do 6. rujna na: www.mlijecnastaza.hr. 

Gradske vijesti - 2017.