clanak False

Pomoć knjižarima i nakladnicima

12.05.2017.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, sastao se u Gradskoj upravi s nakladnicima i knjižarima, a tema sastanka bila je trenutno stanje u nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti.

Stanje u nakladništvu i knjižarstvu, koje se prije svega reflektira u radu Algoritma, ponukalo je gradonačelnika da pozove nakladnike i knjižare na sastanak kako bi zajednički razmotrili što Grad, u okviru svojih ovlasti i nadležnosti, može učiniti. Kao prva mjera dogovoreno je da će svima, koji su u zakupu u gradskom prostoru, od sutra zakupnina biti smanjena na jednu kunu po metru kvadratnom, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dodavši kako je to materijalno značajan, ali i poticajan znak da Grad Zagreb stoji iza svojih nakladnika i knjižara.
Također je istaknuo kako je na sastanku dogovoreno da se potakne Vlada i resorna ministarstva da se ozbiljno pozabave ovom problematikom te da za početak primjene ovu mjeru kada je u pitanju zakup državnog prostora.
Ovim mjerama nećemo do kraja riješiti problem, stoga ćemo nastaviti i dalje, u okviru gradskih mogućnosti i ovlasti, razmatrati kako Grad može pomoći. Dogovorili smo novi sastanak za sljedeći tjedan, napomenuo je pročelnik Lovrić.

Kao nakladnica i knjižarka, danas sam sa svojim kolegama doživjela jednu doista povijesnu odluku. Ovom mjerom napravljen je veliki korak kojom su knjižare u Zagrebu spašene, rekla je Milana Vukov Runjić iz nakladničke kuće Vuković&Runjić te je istaknula kako će nastojati problem dignuti na državnu razinu. Knjižare nisu samo trgovine, knjiga nije samo roba. Knjižare čuvaju pisanu riječ i to je pitanje našeg nacionalnog identiteta. Vrlo je važno i mora se riješiti, kao što je to Grad danas napravio za one koji su u Zagrebu. Nadamo se da će se to napraviti i za sve knjižare u Hrvatskoj.

Vlasnik Školske knjige Ante Žužul zahvalio je gradonačelniku na interesu i razumijevanju koje je pokazao za nakladnike i knjižare. Ova mjera sačuvat će kulturu i ostavit će knjigu u  središtu grada. Grad će planirati svoja kultna mjesta gdje će živjeti hrvatska kultura. Hrvatski identitet čuvan je knjigama. Kroz povijest, u svim teškim situacijama, knjige su držale na okupu Hrvate ovdje i u svijetu.
 
 

Gradske vijesti - 2017.