clanak False

Polaganje vijenaca u spomen na svibanjske žrtve Zagreba

U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin položila je vijenac na Trgu svibanjskih žrtava 1995.
02.05.2017.

U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja 1995., zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin i voditelj Gradskog ureda za branitelje Miodrag, u društvu s predstavnicima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, položili su vijenac i zapalili svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Svake godine polažemo vijenac žrtvama koje su stradale u napadu na Zagreb koji je bio odmazda za akciju Bljesak. U spomen na taj događaj Grad Zagreb je u Petrićevoj ulici uredio Memorijalni centar granatiranja koji u svom stalnom postavu ima dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, razne fotografije i dokumente koji svjedoče o tom napadu na civile, rekla je zamjenica Kusin.

Podsjetimo, u raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, ubijeno je sedam, a ranjeno više od 200 civila. Projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.


Gradske vijesti - 2017.