clanak False

Otvorenje izložbe Nenada Fabijanića "Spomenik domovini"

05.05.2017.
Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Muzeju za umjetnost i obrt izložbu Nenada Fabijanića Spomenik domovini, godinu dana nakon objave rezultata natječaja  za izradu idejnog rješenja za Spomenik domovini, kojeg je Grad Zagreba, zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata, pokrenuo još 2015.
 
Veliki je privilegij imati priliku u jednom danu otkriti spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom i otvoriti izložbu o Spomeniku domovini.
Za mene koji nad glavnim gradom Hrvatske svakodnevno bdijem i živim njegovu sudbinu, otvaranje izložbe koja Domovinu i našu sutrašnjicu povezuje na dragocjenoj lokaciji kakva je ova, između Gradske uprave i hrama naše glazbe Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, ovo je zaista sudbonosni trenutak. Ne samo zato jer određuje vizure i prostor Zagreba, već i zato što samu ovu ideju i projekt uložio cijelog sebe., istaknuo je gradonačelnik Bandić
 
Napomenuvši da bavljenje javnim poslovima, a posebno vođenjem grada kakav je Zagreb nije kavansko ili salonsko nadmudrivanje već vrlo konkretan odgovoran posao, gradonačelnik je naglasio da je u ovom slučaju, po njegovom čvrstom uvjerenju, taj posao odrađen tako da svi skupa, zajedno s njim, mogu mirne savjesti stati pred vrijeme koje dolazi.
 
Hvala svima koji su pomogli da večeras darujemo našoj javnosti ovu izložbu. Proglašavajući je otvorenom, uvjeravam vas kako moji suradnici i ja s istim žarom, voljom i sad već nemjerljivo dragocjenim iskustvom, nastavljamo na ovom tragu. Budite sigurni kako će pobjednički elan i pouzdanje  koje, kao ljudi povezani vizijom sutrašnjeg Zagreba, nosimo iznjedriti i druge, Fabijanićevu djelu slične vrijednosti. U tome vidim temeljni smisao mojeg služenja glavnom gradu naše Republike, zaključio je gradonačelnik Bandić.
 
Arhitekt Fabijanić je naglasio da će Spomenik domovini stajati na najboljem mogućem mjestu, na glavnoj zagrebačkoj osi koja kreće sa sjevera, prati zelenu potkovu i završava daleko na jugu. Spomenik se sastoji od velikog portala, jezgre – srca spomenika i zida svjetlosti, čiju paralelu vučemo iz Zida boli – najvećeg spomenika palima u Domovinskom ratu, rekao je Nenad Fabijanić uz napomenu da nema likovnog izraza kojim bi se mogla do kraja interpretirati tragedija koja se dogodila.
Sretan sam što sam, zajedno s timom, mogao kreirati ideju za Spomenik domovini – spomenik tradiciji, kulturi, indentitetu, humanosti, svjetlu i budućnosti, dodao je, uz zahvalu gradskom resornom uredu i gradonačelniku na potpori za realizaciju Izložbe, arhitekt Fabijanić.
 

Gradske vijesti - 2017.