clanak False

Otvoren Znanstveni centar za bioprospecting mora BioProCro.

22.02.2018.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je danas u društvu Tome Antičića, državnog tajnika za znanost i strukturne fondove u Ministarstvu znanosti i Rozelinde Čaz Rakovac, voditeljice Znanstvenog centra na Institutu Ruđer Bošković otvorio Znanstveni centar izvrsnosti bioprospecting mora – BioProCro.

Riječ je o prostoru od 120 m2 gdje će 10 doktoranada i 10 postdoktoranada raditi na bioprospectingu mora, odnosno na istraživanju morskih organizama hrvatskog Jadrana. Prepoznavši važnost projekta, Grad Zagreb je izgradnju novog Centra financirao s 980 000 kuna.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako će se u Centru provoditi vrhunska interdisciplinarna istraživanja od velikog značaja za prehrambenu, farmaceutsku, kozmetičku i za druge industrije.

Ulaganje u istraživanje i znanost je naša budućnost! Zato ovih 980 000 kuna što smo ih za dovršetak uređenja znanstvenog centra izdvojili iz gradskog proračuna smatramo investicijom u bolje sutra jer pomažu stvaranje znanstvenog okruženja u kojem se razvijaju projekti i kreiraju nova radna mjesta za visokoobrazovne ljudi i za razvoj zagrebačkoga i hrvatskog gospodarstva, rekao je gradonačelnik.

Tijekom petogodišnjeg trajanja te s 20 novih doktoranada i postdoktoranada na projekt će se uključiti 65 znanstvenika s institucija zajednice prijavitelja. BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe s područja biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije.

Zahvaljujući na potpori gradonačelniku i njegovim suradnicima, Rozelindra Čož Rakovac, voditeljica Centra je objasnila da je pokretanje biotehnoloških istraživanja na Jadranu veliki znanstveni iskorak za Hrvatsku. Nadamo se da će članovi istraživačkih timova nakon pet godina što ih provedu u Znastvenome centru postati bolji stručnjaci i da će svoje znanje uspješno nuditi na tržištu u nekoj od industrija koje trebaju mlade stručnjake s bogatim iskustvom.

Osim Instituta Ruđer Bošković, partneri na projektu uključuju i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Gradske vijesti - 2018.