clanak False

Održan okrugli stol o pronatalitetnoj politici Grada Zagreba i predstavljen projekt Roditelj odgojitelj

11.05.2017.
Mjere pronatalitetne politike koje provodi Grad Zagreb, uključujući i najnoviju mjeru - Roditelj odgojitelj, bile su tema okruglog stola održanog danas u prostoru Tribina grada Zagreba. Budući da Grad Zagreb, u suradnji sa stručnjacima, još od 2000. godine osmišljava i provodi mjere socijalne i pronatalitetne politike, gradonačelnik Milan uvodno je naglasio važnost demografske obnove Hrvatske i razvoja demografske politike, kao odgovora na negativni trend depopulacije prisutan u  Hrvatskoj posljednjih desetljeća.
 
Ponosan sam jer u Zagrebu bilježimo pozitivne demografske trendove. Ove godine upisali smo 1600 prvašića više nego 2009. godine, rekao je gradonačelnik Bandić te istaknuo kako je do travnja ove godine zaprimljeno 3.026 zahtjeva za mjeru Roditelj odgojitelj, od kojih je pozitivno riješeno više od 2.500.
 
O mjerama pronatalitetne politike govorili su stručnjaci s Ekonomskog i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, demograf prof. dr. sc. Anđelko Akrap i izvanredna profesorica dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić, predstavnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, državni tajnik doc. dr. sc. Marin Strmota, te korisnica mjere „Roditelj odgajatelj“ Ivana Danek.
 
Ostale mjere kojima Grad Zagreb još od 2000. godine pokazuje socijalnu osjetljivost i svijest o važnosti demografskih pitanja uključuju sufinanciranje cijene vrtića, pomoć za opremu novorođenog djeteta, pomoć za djecu u obliku obiteljskih paketa, stipendije za učenike i studente, besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola. Također, mjere uključuju i besplatne godišnje pokazne karte ZET-a za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa te subvencionirani javni prijevoz za sve učenike i studente, sufinanciranje produženog boravka i prehrane u osnovnim školama, subvencioniranje kamata za stambene kredite za mlade znanstvenike te aktivne mjere zapošljavanja i poticanja poduzetništva.
 
Osim toga, 1. srpnja ove godine otvara se i  Gradski ured za demografiju koji će objediniti poslove praćenja i analize tekućih demografskih kretanja i analize promjena u demografskim i društvenim strukturama Grada, na temelju kojih će osmišljavati i predlagati strateške programe i projekte.
 

Gradske vijesti - 2017.