clanak False

Obnova fasada može započeti

27.05.2017.
Ponajveći problem grada su derutne fasade i urbana gerila koja čini zlodjela crtajući grafite i uništavajući arhitekturu. Projekt obnove i zaštite fasada je najveći projekt u povijesti ovoga grada, jer za deset godina obnovit ćemo pet tisuća fasada, zaposliti 10 do 12 tisuća radnika i vratiti Zagrebu stari sjaj, najavio je gradonačelnik Milan Bandić na Britanskome trgu na konferenciji za novinare o obnovi o zagrebačkih pročelja i objave liste prioriteta.

Javni pozivi za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja raspisani su 10. prosinca 2016. i 23. ožujka 2017., a Povjerenstvo za utvrđivanje prioriteta utvrdilo je Listu, koja će se postupno objavljivati zbog velikog broja prijava.

Obnovljene fasade ćemo  premazati anti-grafitnim sredstvom, a investicija od 3,5 do 4 milijarde kuna će zaposliti gotovo sve zagrebačke građevinske kapacitete. To je svojevrsni zagrebački „New Deal“, rekao je gradonačelnik, te dodao:  Danas službeno krećemo u realizaciju projekta jer se na današnji dan objavljuje lista prioriteta za prvih 200 fasada, a svaki tjedan će biti objavljeno novih 200. Pozivam sve koji se nisu prijavili da to učine  novom javnom pozivu.

Predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje prioriteta Doris Kažimir Fresl objasnila je da je na dva javna poziva za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada zaprimljeno 3.713 prijava, a javni poziv aktualan je još tri mjeseca.

Po zatvaranju prvog poziva odmah smo verificirali listu prioriteta za prvih 200 zgrada. U pripremi je 2.500 otvorenih predmeta, a tjedno će se objavljivati  200 novih objekata. Očekujemo da ćemo do  kraja ljeta objaviti cijelu Listu. Sad imamo uvjete za pozivanje na potpis ugovora i početak postupka javne nabave za one suvlasnike koji su osigurali sredstva, odnosno koji imaju svu tehničku dokumentaciju na temelju koje se može započeti postupak javne nabave, rekla je Kažimir Fresl.

Nakon objave liste prioriteta, Grad Zagreb će uputiti pozive svim upraviteljima zgrada po redoslijedu prioriteta da sklope ugovor o sufinanciranju obnove. Upravitelji moraju u određenom roku dostaviti dokumentaciju i uvijek se mogu Gradu javiti ako imaju bilo kakva pitanja, nakon toga slijedi postupak javne nabave pa se potom kreće u obnovu pročelja na njihovim zgradama, rekla je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Tatjana Operta.



Lista prioritete obnove pročelja višestambenih zgrada - stanje na dan 26.5.2017.

Zaštita objekata od grafita.
 

Gradske vijesti - 2017.