clanak False

Hrvatska reprezentacija postigla sjajan rezultat na Svjetskom debatnom prvenstvu u Indoneziji

17.08.2017.
Na Svjetskom debatnom prvenstvu u Indoneziji hrvatska reprezentacija u sastavu: Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić, Alma Džafić, Maja Roglić i Igor Fras, pod trenerskom palicom Bojana Marjanovića i Anastazije Stupar, postigla je ekipno i pojedinačno sjajne rezultate, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.
 
Prvi puta smo ušli u eliminacijska kola natjecanja, a u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinji jezik osvojili smo 3. mjesto. Uz ekipni rezultat, Marija Jarnjak i Hrvoje Kožić osvojili su brončane medalje za individualni nastup na natjecanju, istaknula je Anastazija Stupar, napomenuvši da svake godine postižu sve bolje rezultate. Zbog financija ne uspijevamo uvijek ići na ovakva prvenstva, a odlazak na ovo u Indoneziji omogućio nam je Grad Zagreb, na čemu smo nadasve zahvalni.
 
Trenerica Stupar je naglasila da je konkurencija bila jaka, a teme vrlo teške. Tijekom natjecanja naši su učenici s protivnicima iz devet zemalja raspravljali o budućnosti suradnje NATO-a i Rusije, uvođenju obaveznog članstva u sindikatima, ograničavanju širenja međunarodnih trgovačkih lanaca, uklanjanju spomenika ratovima i još brojnim drugim aktualnim temama, i skupili šest pobjeda.
 

Hrvoje Kožić i Alma Džafić rekli su da je bilo zanimljivo sudjelovati te da su se, osim kontinuiranog vježbanja, za Prvenstvo intenzivno pripremali mjesec dana. Posebno smo sretni što smo pobijedili Grčku i Njemačku, reprezentacije koje su se u odnosu na nas smatrale favoritima, dodao je Hrvoje.  

Alma je izrazila zadovoljstvo što su privukli medijsku pozornost jer, kako je istaknula, ona nam može pomoći i promovirati ovo čime se bavimo. Debata je nešto što vas može obogatiti na puno načina, vrlo je korisno i drago nam je ako smo potaknuli bar nekakvo zanimanje.
 
Naglasivši da se na Svjetskom debatnom prvenstvu, koje će se održati u Zagrebu i Sloveniji 2018., očekuje preko 600 sudionika iz više od 60 država iz cijeloga svijeta, predsjednik udruge Hrvatskog debatnog društva Bojan Marjanović napomenuo je da će se Prvenstvo osam dana održavati u Zagrebu, a dva dana u Sloveniji. Pokrovitelji će biti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i Turistička zajednica grada Zagreba. Sretni smo što će mnogi učenici u Hrvatskoj imati priliku vidjeti razinu ove vještine, što će možda pobuditi interes za bavljenje debatom, a i potaknuti njeno prakticiranje u školama diljem Hrvatske.
 
Gradonačelnik Milan Bandić čestitao je učenicima i trenerima na značajnom uspjehu te izrazio zadovoljstvo što su uspjeli izboriti domaćinstvo za Prvenstvo iduće godine. Grad Zagreb će vam svakako pružiti podršku da se ono uspješno održi jer to je, također, jedan od načina promocije naše zemlje, kao što su i vaši uspjesi primjer kako se pronose boje domovine.

Gradske vijesti - 2017.