clanak False

Više od 300 izlagača na 40. Interliberu od 7. do 12. studenoga

03.11.2017.
(Hina) - Ovogodišnji 40. jubilarni međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se od 7. do 12. studenoga na Zagrebačkom velesajmu (ZV), a na njemu će se predstaviti više od 300 izlagača, najavljeno to u petak na konferenciji za novinare na ZV. Interliber je književna manifestacija koja okuplja najvažnije nakladnike i knjižare, a ujedno je platforma je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je kako će se na Interliberu predstaviti više od 300 izlagača na 13.000 četvornih metara te dodala da nastupaju izlagači iz 16 zemalja: Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Irana, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Španjolske, Turske te Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Interliber se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Bandić je podsjetio kako je Grad Zagreb nakon propasti nakladne kuće Algoritam ponudio da nakladnici koji koriste najam gradskih prostora plaćaju samo 1 kunu. Tako smo, istaknuo je, i za 40. Interliber omogućili nakladnicima plaćanje najma po 1 kunu za prostor na Velesajmu.
 
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić smatra kako će organizacija ovogodišnjega Interlibera biti platforma za njegov budući razvoj.

Naglasio je kako posjetitelje očekuju puni paviljoni, novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi, dodjele književnih nagrada.

Sve to samo je dio bogatog programa koji će se, kako je rekao, odvijati u intenzivnom ritmu na izložbenim prostorima izlagača i na pozornici u VI. paviljonu
Na galeriji V. paviljona svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima, napomenuo je Nejašmić.

U sklopu tog programa su i kviz znanja Interlibera - HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola, rekao je dodavši kako ga organiziraju u suradnji s  Hrvatskim kviz savezom.
Po Nejašmićevim riječima tu su i aukcije starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar - akcija darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.

Na Interliberu je postavljen i Znastveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj koji se organizira u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, gdje će posjetitelji uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način, rekao je.
Jubilarni 40. Interliber obilježit će se kroz poseban kulturno-glazbeni program pod nazivom "Interliber 40“ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Tijekom šest dana održavat će se na galeriji V. paviljona  premium program sastavljen od 3 dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

Na otvorenoj pozornici ispred V. paviljona sve posjetitelje očekuje cjelodnevna glazbe i nastup DJ-a te glazbenih bendova.

U svim paviljonima posjetitelji će moći kao i do sada ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba - BABY ROOM uz Knjižider u VI. paviljonu.

Ulaz na Interliber je besplatan.
 

Gradske vijesti - 2017.