clanak False

Predstavljena prva e-usluga u okviru projekta e-ZAGREB: Digitalizacija Gradske uprave

23.05.2017.
U okviru projekta digitalizacije usluga Gradske uprave, e-ZAGREB, danas je predstavljena prva u potpunosti digitalizirana usluga. Radi se o e-usluzi Izdavanje izvatka iz zbirke kupoprodajnih cijena, a njena je praktična primjena demonstrirana u uredu tvrtke Ing ekspert uz nazočnost gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika.
 
Projekt potpune digitalizacije usluga Gradske uprave građanima će uštedjeti vrijeme i novac kojeg izdvajaju za prikupljanje dokumentacije, a elektronski pristup dokumentima koristit će i Gradu Zagrebu kao pružatelju usluge. Osim što će se pojednostaviti i ubrzati radni proces te će se smanjiti gužve u prostorijama Gradske uprave, smanjit će se i troškovi uredskog materijala te će se jednostavnije pratiti efikasnost zaposlenika.
 
Godišnje u Gradskoj upravi zaprimimo preko 850 000 papira od naših sugrađana, a njih skoro 900 000 izdajemo. Naša zadaća je osigurati brzu i kvalitetnu uslugu sugrađanima i efikasnost sustava. Ovim projektom smo napravili prvi korak prema konačnom cilju, a to je da u tri godine kompletno digitaliziramo ovaj proces, da Gradska uprava bude uprava bez papira, istaknuo je gradonačelnik Bandić.
 
Grad Zagreb će e-uslugom Izdavanje izvatka iz zbirke kupoprodajnih cijena, kao i svim drugim e-uslugama koje će uslijediti, osigurati 24-satnu pristupačnost usluge s bilo koje lokacije, s uređaja koji su spojeni na mrežu i imaju pristup sustavu e-građani. Izlazni dokument je elektronička isprava koja ima jednaku pravnu valjanost kao i isprava na papiru, a dobivanje e-isprava je omogućeno unutar osobnog korisničkog pretinca, tj. na poziciji gdje je i podnesen zahtjev. Ujedno je omogućena i provjera autentičnosti takve isprave trećim zainteresiranim stranama upisivanjem posebne šifre vidljive unutar elektroničkog potpisa.
 
Gradonačelnik Bandić je najavio i nove usluge u Sektoru komunalnih poslova koje će, također, biti dostupne građanima u sustavu e-ZAGREB, a to su Izdavanje rješenja za postavu otvorenih ljetnih terasa i Izdavanje rješenja za postavu pokretnih naprava za organiziranje manifestacija. Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco objasnio je da se šest mjeseci radilo na e-usluzi Izdavanje izvatka iz zbirke kupoprodajnih cijena, a uvođenje digitalizacije i na druge usluge će, zbog tog iskustva, biti puno brže. 
 
Treba istaknuti kako projekt e-ZAGREB ima prethodnicu u nizu on-line servisa za građane kao što su e-pisarnica, e-školstvo, e-dozvola i e-matica Grada Zagreba, a u protekle dvije godine realiziran je i popis svih poslovnih procesa unutar 22 gradska upravna tijela i oni su standardizirani i uneseni u jedinstvenu bazu – repozitorij.

Gradske vijesti - 2017.