clanak False

Otvorenje 58. Teološko - pastoralnog tjedna

23.01.2018.
Tradicionalni Teološko-pastoralni tjedan otvoren je jutros u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te brojnih visokih gostiju iz vjerske i znanstvene zajednice. Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost  tema je ovogodišnjeg trodnevnog skupa, koji se 58. godinu zaredom održava u Zagrebu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Osobito mi je drago što ste za temu izabrali temu dijaloga, dijalog nam je toliko potreban, kako unutar Crkve tako i unutar hrvatskog društva. Nažalost, previše je podjela, ideoloških robova, nepremostivih razlika i nedokučivih ega. Naša Hrvatska treba više zajedništva, odgovornosti i iskrenog povjerenja jednih u druge, rekao je gradonačelnik istaknuvši da iskrene duhovnosti hrvatskom narodu treba više nego ikada jer smo rastrgani između očekivanja i realnosti, između onoga što nam se nudi i onoga što nam treba, između lažnih vrijednosti i istinskog dobra.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, ujedno i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta, osvrnuo se na temu ovogodišnjeg skupa naglasivši da bi bilo vrijedno proučiti doprinose što su ih teološko-pastoralni tjedni tijekom proteklih desetljeća imali u promicanju unutarcrkvenog dijaloga u Crkvi hrvatskoga jezičnog područja. Jedino sredstvo komunikacije u crkvenoj zajednici jest dijalog. On nema alternative, njega treba promicati strpljivo i ustrajno na svim razinama, počevši od župnih zajednica, vijeća, udruženih skupina vjernika do biskupijskih tijela kao i međubiskupijske suradnje posebno na nacionalnoj razini, rekao je kardinal Josip Bozanić.

Gradske vijesti - 2018.