clanak False

Obilježena 60. obljetnica smrti Marije Jurić Zagorke

30.05.2017.
U povodu 60. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić položio je vijenac kod spomenika u Tkalčićevoj ulici toj hrvatskoj književnici i novinarki, a renomirani hrvatski glumac i Histrion Zlatko Vitez prigodno je izgovorio nekoliko stihova iz Gričke vještice.

Tom prigodom, gradonačelnik je naglasio kako se najčitanija hrvatska književnica uvijek borila za prava i emancipaciju žena kao i protiv svake društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije hrvatskog naroda i dodao Grad Zagreb trudi se da uvijek iznova i na razne inovativne načine slavi život i nasljeđe ove iznimne književnice i novinarke, čiji bi bogat i zanimljiv život i sam mogao biti fabulom romana.

Gradonačelnik je također najavio novi interaktivni centar Zagorkin muzej Gričke vještice koji bi se realizirao u palači Grlečić – Jelačić na Markovu trgu 9. Želja je Grada Zagreba, kao i tvoraca projekta Vinka Grubišića i Slobodana Prosperova Novaka, da Zagorkin lik i djelo nastavi nadahnjivati generacije posjetitelja u prostoru koji joj je posvećen, u njezinom voljenom Gradu Zagrebu te da postane nova kulturno-turistička atrakcija.

Na svečanosti obilježavanja ove velike obljetnice čulo se i da je Grad Zagreb vlasnik Memorijalnog stana M.J. Zagorke, koji se nalazi na Dolcu broj 8, a kojim od 2009., u ime Grada Zagreba, a u svrhu istraživanja i promocije Zagorkinog života i djela, upravlja Centar za ženske studije. Stan je otvoren za javnost i postao je važan dio gradske kulturne i turističke ponude, a posjećuju ga školska djeca i odrasli, ne samo iz Zagreba, već i cijele Hrvatske.
U dijelu stana uređen je stalni postav s predmetima koji su pripadali i koji su u vezi s Marijom Jurić Zagorkom te prostor koji koristi Centar za ženske studije za realizaciju niza vrijednih kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i umjetničkih programa s ciljem očuvanja, valorizacije i istraživanja nasljeđa Zagorke i djelovanja žena u umjetnosti i kulturi.
Programi koje Centar provodi u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke doprinose ne samo očuvanju i istraživanju nasljeđa Zagorke i promociji kulturne baštine Grada Zagreba, već i generalno promicanju ravnopravnosti spolova. U stanu se održavaju i Dani Marije Jurić Zagorke kao i predavanja o Zagorki za osobe s posebnim potrebama, što programe u Memorijalnom stanu čini dodatno vrijednim i korisnim.

Uvjeren sam da nam sve ove aktivnosti pružaju uvijek nov i svjež pogled na život, djelo i nasljeđe koje smo baštinili od Marije Jurić Zagorke te oživljavaju njezin duh, koji je neraskidivo povezan s Gradom Zagrebom i na taj način značajno doprinose kulturno-turističkoj ponudi našeg Grada, kao i očuvanju i revitalizaciji hrvatske kulturne baštine, dodao je na kraju svečanosti gradonačelnik Bandić.
 

Gradske vijesti - 2017.