clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

03.11.2017.
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, u nazočnosti visokih uzvanika, održana je svečana sjednica Romskog nacionalnog vijeća u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika i 10 godina postojanja i rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara.

Tom prigodom, gradonačelniku Milanu Bandiću uručena je nagrada za doprinos romskoj zajednici.
Danas kada obilježavamo ovaj značaj datum za sve Rome, prisjećamo se prvih inicijativa na stvaranju romsko-hrvatskog rječnika, prve deklaracije o romskom jeziku i potrebe da se inaugurira dan koji bi obilježio borbu za romski jezik i pismo, kao temelj identiteta svakog naroda. U svemu tome neprocjenjivu ulogu imali su Kali Sara i njima danas iskazujemo posebno priznanje i zahvalnost, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako će Grad Zagreb, kao i dosada, biti partner u realizaciji svih programa i projekta na integraciji, očuvanju tradicije i promicanju kulture i jezika Roma.

Organizator svečane sjednice je Savez Roma Kali Sara  u čijem izdanju je 2008. predstavljen prvi Romsko - hrvatski i hrvatsko - romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Stručnjaci i uglednici tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika što predstavlja veliki korak u očuvanju, razvoju i standardizaciji romskog jezika.
U studenom 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.
Svjetski dan romskog jezika danas se u Republici Hrvatskoj slavi kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika - Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.

Gradske vijesti - 2017.