clanak False

Nove stare plinske lampe na Gornjem gradu

31.10.2017.
U povodu obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb, rano jutros na Trgu svetog Marka gradonačelnik Milan Bandić i nažigač Josip Kufner upalili su nove dvije replike najstarijih plinskih lanterni.

Nema turista koji posjećuju Zagreb, a koji ne vide kako nažigači pale i gase uličnu rasvjetu. To je ljepota našeg grada i tu tradiciju trebamo očuvati. Stare lampe na Gornjem gradu, a pogotovo ove dvije replike najstarijih lampi, jedinstvena su atrakcija i dio naše povijesti kojom se ponosimo, rekao je gradonačelnik.

Na Gornjem gradu ima 240 lampi, treba mi dva i pol sata da ih upalim. S turistima se svakodnevno fotografiramo jer je to za njih posebna atrakcija, rekao je nažigač Josip Kufner.

Ovakve su lampe bile na uglovima ulica i na glavnim trgovima u 19. stoljeću, a uklonjene su 1938. godine. Prije dvije godine smo dvije velike lanterne vratili na južnu stranu Markove crkve, a sada smo na sjevernu stranu Markova trga postavili još dvije. I dalje širimo plinsku rasvjetu po Gornjem gradu pa smo prije par dana postavili lanterne i u park Grič, rekao je pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika Silvije Novak.

Kako se čulo, Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji još uvijek ima plinsku rasvjetu, a među svim ostalim gradovima jedino on je zadržao ručni način paljenja.  

Gradske vijesti - 2017.