clanak False

Na konferenciji za novinare najavljena je javnozdravstvena kampanja Djeluj sada! Akcija preventivnih pregleda madeža održat će se u subotu, 27. svibnja na Jarunu

25.05.2017.
Konferencijom za novinare u zgradi Gradske uprave, najavljena je javnozdravstvena kampanja Djeluj sada!, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za tumore, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, Zagrebačkom ligom protiv raka, Domovima zdravlja kojih je osnivač grad Zagreb, Udrugom Zdravi pod suncem, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

Akciju su predstavili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, suradnici pri Uredu WHO u RH Inge Heim, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev i predsjednica Udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje.

Ovogodišnja preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice) organizirana je 27. svibnja od 10,00 do 18,00 sati na Jarunu (Malo jezero, kod Kluba Aquarisu).

U Akciji će sudjelovati liječnici spec dermatolozi, onkolozi, odnosno 20 liječnika suradnih ustanova, a uz preventivne preglede madeža građanima će biti osigurano i stručno savjetovanje i informiranje o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, informativne brošure, veseli kutak za mališane uz edukaciju najmlađih kroz igru…

Gradonačelnik Bandić pozvao je sve da u subotu dođu na Jarun, te napomenuo da su preventiva i edukacija o mjerama samozaštite i samopregledu izrazito važne. Godišnje preko 3,5 milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132 tisuće od melanoma i zato su ovakve akcije izrazito važne, naglasio je.

Pročelnica Mirna Šitum istaknula je da je kampanja Djeluj sada kroz 10 godina, koliko se provodi, obuhvatila 30 tisuća korisnika, dok je u prošlogodišnjoj kampanji obuhvaćeno 1200 građana.
Za ovaj Projekt gradonačelnik Milan Bandić dobio je 2013. i prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata, naglasila je pročelnica Šitum te dodala U Hrvatskoj nas, unatoč dugogodišnjim brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi kad su izgledi za izlječenje manji. Upravo zato, organiziramo ovu Akciju kako bismo educirali naše građane  o važnosti preventivnih pregleda i odgovorno izlaganje suncu, posebni najmlađih članova obitelji.
 

Gradske vijesti - 2017.