clanak False

Gradonačelnik primio izaslanstvo Makedonske pravoslavne crkve

30.10.2017.
Gradonačelnik Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi izaslanstvo Makedonske pravoslavne crkve – mitropolita Europskog gospodina Pimena, mitropolita Tetovsko-gostivarskog gospodina Josifa, protojereja i arhierejskog zamjenika Blažu Kožarskog, protojereja Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj Kirka Velinskog i predsjednicu MPCO Sv. Zlate Meglenske u Zagrebu Zoricu Velinovsku.
 
Kada smo u Zagrebu u posjetu našoj župi Sv. Zlati Meglenskoj, uvijek rado posjetimo gradonačelnika kojem smo zahvalni na pomoći oko gradnje crkve koju smo više puta dobili od Grada, istaknuo je nakon sastanka gospodin Pimen, dodavši da se ove godine slavi 50. obljetnica obnavljanja Makedonske pravoslavne crkve. Mitropolit europski je, također, naglasio da je gradnja crkve u naprednoj fazi i da je sklopljen ugovor za 2. fazu izgradnje, nakon koje će se moći useliti u novi prostor, te da su s gradonačelnikom razgovarali i o mogućnostima dodatne pomoći.
 
Kao čovjek koji je zadužen za vjerske zajednice grada Zagreba moram reći da je dolaskom Kirka Velinskog makedonski narod konačno doživio procvat u ovom gradu te da je njegovom angažiranošću i upornošću došlo do toga da je Grad našao lokaciju za crkvu, naglasio je Stipo Zeba. Istaknuvši da su oni sada gosti zahvaljujući dobroti Kaptola i katoličke crkve u Zagrebu i župnika Zlatka Korena, na Rokovom perivoju u kapeli gdje održavaju svoju liturgiju, dodao je da je jasno da čeznu da komadić svoje domovine nađu u prostoru koji će biti na Knežiji.
Stipo Zeba je, također, naglasio da su gradonačelnikova vrata uvijek otvorena za suradnju i za ovakve projekte za sve vjerske zajednice te izrazio vjeru da će ovaj projekt iduće godine biti realiziran.
 
Prije svega bi htio zahvaliti gradonačelniku Milanu Bandiću što je kao i uvijek našao vremena da nas sasluša, napomenuo je protojerej Kirko Velinski. Ono što sada mogu ekskluzivno reći je da smo u petak potpisali ugovor za 2. fazu gradnje, završetak betonske konstrukcije za našu crkvu i da ćemo konačno imati jedan sakralni objekt gdje ćemo dostojanstveno moći slaviti Boga i okupljati svoje vjernike da mogu zadovoljavati svoje duhovne potrebe.
Protojerej je naglasio da im je bila velika čast što im je 1995. pokojni kardinal Kuharić, a kasnije i kardinal Bozanić, ustupio predivnu kapelicu Sv. Roka gdje se svaku nedjelju okupljaju, ali da nije lijepo ostati stalno tamo i biti onaj koji ne zna sagraditi svoj dom. Naš narod je poznat po tome da gdje god živi nastoji sagraditi svoj dom, i to ne samo za dobrobit Makedonaca već i za sve stanovnike toga grada i za slavu Božju.

Gradske vijesti - 2017.