clanak False

Gradonačelnik Bandić u Lisabonu - 40. obljetnica prijateljstva glavnih gradova Hrvatske i Portugala

11.07.2017.
Danas, 11. srpnja, u 12,00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Lisabona su se sastali gradonačelnici Lisabona i Zagreba, Fernando Medina i Milan Bandić radi obilježavanja 40. obljetnice prijateljstva i potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Memorandum je nastavak Sporazuma iz 1977. te je potvrda dobrih odnosa i osnaživanja dosadašnje suradnje u gospodarstvu, u području inovacija, urbanizma, kulture i turizma.

Nakon što se obratio prisutnima, gradonačelnik Milan Bandić je gradonačelnika Medinu pozvao u posjet Zagrebu, što je on s radošću prihvatio. Također, zagrebački gradonačelnik se upisao u „Zlatnu knjigu Grada Lisabona“, a u koju svoje dojmove i poruke ostavljaju visoki gosti koji posjećuju Lisabon. Izuzetno se veselim zajedničkim projektima i susretima u budućnosti kojima ćemo još više učvrstiti naše odnose, ali i ojačati međusobnu suradnju, upisao je, između ostalog, gradonačelnik.

Svečanomu potpisivanju su nazočili visoki gosti Grada Lisabona, među kojima Duarte Cordeiro, zamjenik gradonačelnika, Maria Helena do Rego da Costa Salema Roseta, predsjednica Gradske skupštine i Alberto Luis Laplane Fernandes Guimarais Jorge, glavni tajnik te Ivica Maričić, veleposlanik Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici i Jorge Silva Lopes, veleposlanik Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj, Ana Hidalgo Barata, prva veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj, Mario Para da Silva, predsjednik Gospodarske komore, Paolo Alberto, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Lisabonu, a na kojem je otvorena katedra za hrvatski jezik te mnogi drugi uglednici.

U sklopu ljetnog festivala Ao Largo večeras će se koncertom Zagrebačke filharmonije ispred Nacionalnog kazališta Sao Carlos svečano obilježiti 40. obljetnica prijateljstva dva grada. Ovim koncertom započinje kulturno-umjetnička razmjena dvaju gradova što se nastavlja koncertom fado glazbe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 15. studenog i otvorenjem izložbe fotografija iz fundusa Muzeja Grada Zagreba i izložba Vatroslava Kuliša u Nacionalnome muzeju Cochia u Lisabonu, od 24. listopada do 30. studenog 2017.

Gradske vijesti - 2017.