clanak False

Sjećanje na svibanjske žrtve

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Trgu svibanjskih žrtava te obilaskom Memorijalnog centra raketiranja Zagreba, obilježena je 21. obljetnica napada na Zagreb.
02.05.2016.

U znak sjećanja na sugrađane poginule pri raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., gradonačelnik Milan Bandić obišao je, sa suradnicima, Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991.- 1995. u Petrićevoj ulici.

Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav je gubljenje identiteta. I upravo da se nikad ne zaboravi, napravili smo ovaj Centar, rekao je zagrebački gradonačelnik prilikom obilaska prostora koji u svom stalnom postavu ima dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, razne fotografije i dokumente koji svjedoče o tom napadu na civile kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991. godine.

Zagreb je bio bombardiran kazetnim bombama, zabranjenim i nekonvencionalnim oružjem, s ciljem ubijanja što više civila, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih dodavši da je 35 godina zatvora, na koliko je osuđen inicijator napada Milan Martić, mala satisfakcija za sve obitelji poginulih i ranjenih Zagrepčana.

Prije obilaska, gradonačelnik Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995. u društvu predstavnika Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, predvođenima predsjednicom Marijom Vražić.

Podsjetimo, u raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, ubijeno je sedam, a ranjeno više od 200 civila. Projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

Gradske vijesti - 2016.