clanak False

Drugo nacionalno savjetovanje o trešnji Hrvatske

07.07.2014.

 

Dana 3.7.2014. u Tribini Grada Zagreba održano je „Drugo nacionalno savjetovanje o trešnji Hrvatske“ u organizaciji Udruge „ZG trešnja“, a uz pomoć Grada Zagreba. Savjetovanje je otvorio predsjednik udruge gosp. Zlatan Kljaković Gašpić, a prisutne je pozdravio pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo gosp. Emil Tuk. „Danas je površina pod trešnjama u gospodarstvima sa sjedištem u Zagrebu i proizvodnjom na prostoru Grada Zagreba i Zagrebačke županije nešto manja od 30 ha i sve aktivnosti su u funkciji brendiranja ovog proizvoda pod nazivom „Zg trešnja“, što bi trebala biti prepoznatljiva oznaka i za hrvatske, ali i EU potrošače-rekao je pročelnik Tuk.

Savjetovanju su prisustvovali proizvođači trešanja, predstavnici znanstvenih i stručnih institucija . Održana su predavanja na pet tema i to: Reproduktivna (in)kompatibilnost trešnje (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, doc. dr. M. Radonić), Kakvoća ploda trešnje (Agronomski fakultet Zagreb, Prof. dr. Z. Čmelik), Introdukcija novih sorata trešnje (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za voćarstvo dr. P. Vujević), Pojava i dinamika deformacija lista trešnje u intenzivnom nasadu (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za voćarstvo, dr. A. Biško) i Octena mušica ploda kao potencijalni štetnik koštičavog voća u Hrvatskoj (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja, Z. Pavunić Miljanović, dipl.ing.). 

Tijekom savjetovanja bilo je moguće degustirati više sorata trešnje, a edukativna aktivnost za proizvođače odnosila se i na usporedbu više pokazatelja koji se odnose na kakvoću trešnje, a koje je moguće vidjeti na slikama u prilogu.