clanak False

Održana radionica u sklopu EU projekta FUPOL

22.05.2013.

U sklopu EU projekta FUPOL – Future policy modelling, 22. svibnja 2013. na Tribini Grada Zagreba održana je radionica u organizaciji Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva, Ureda gradonačelnika te Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske.

Na radionici su prisustvovali predstavnici gradskih ureda, Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske, Centra za autizam, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te partneri projekta iz Španjolske, g. Miquel Angel Piera te Latvije. g. Egils Ginters i g. Artis Aizstrauts.

Cilj radionice bio je izrada softwera za simulaciju i vizualizaciju, pomoću kojeg će se simulirati efekti / učinci prijedloga javnih politika i propisa te će pomoći Gradu u odlučivanju i donošenju odluka.

Fupol projekt, koji traje 4 godine, provodi se sredstvima Europske unije u okviru konzorcija kojeg čini 17 partnera iz Europe i Kine. Partneri iz Hrvatske na projektu su Grad Zagreb i tvrtka ZIH - Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske.  

Projekt FUPOL razvija alat za potpuno drugačiji pristup tradicionalnoj politici komunikacije s građanima i jača njihovu ulogu u lokalnoj vlasti. Osim što prikuplja i sintetizira podatke, također daje mogućnost simuliranja određenih situacija. Uz jačanje uloge građana u osmišljavanju i realiziranju gradskih politika, alat razvijen kroz FUPOL omogućuje gradskoj upravi da bolje razumije želje i probleme građana, pa u skladu s time i uspješnije zadovoljava njihove potrebe.