clanak False

Svibanj 2007.

19.04.2017.

 31. svibnja, Dan Grada Zagreba



Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,
dragi sugrađani,


Čestitam vam Dan našega grada i ujedno blagdan naše nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata koje i ove godine obilježavamo u ozračju rasta, izgradnje i napretka našega voljenog Zagreba!
Mnogo smo toga sagradili proteklih nekoliko godina, mnogo smo toga započeli, a još više nakanili sagraditi, obnoviti, dotjerati i sve to uz prakticiranje socijalne osjetljivosti kojom svim sugrađanima, a posebno onima najpotrebitijim, omogućujemo dostojanstveniji i bolji život.
Na tome nećemo stati. Idemo dalje nastojeći da naš Zagreb bude mjesto još ugodnijega, zdravijeg i dostojanstvenijeg života!
Uvjeren sam da ćemo na tom putu i nadalje imati vašu potporu.

Vaš gradonačelnik
Milan Bandić 

 


(polaganje vijenaca)

(svečana sjednica)

(dobitnici Nagrade Grada Zagreba)


U povodu Dana Grada Zagreba i blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, održana je sjednica Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva na kojoj je, već tradicionalno, gradonačelnik u društvu s predsjednicom Skupštine podijelio Nagrade grada Zagreba zaslužnim pojedincima i ustanovama(ovogodišnji dobitnici).

Prije toga, u jutarnjim satima, izaslanstvo Grada položilo je vijence i zapalilo svijeće u čast svim preminulim braniteljima i građanima Grada, a u 19,00 sati, nakon svete mise u Katedrali, krenula je procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice našega grada.




GOVOR GRADONAČELNIKA MILANA BANDIĆA NA SVEČANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE I POGLAVARSTVA PROČITAJTE OVDJE.


 




31. svibnja, gradonačelnik na gradilištu Zagrebačkog modela stanogradnje u Sesvetama

Useljenje do kraja 2008.


- Gradimo naselje po najurbanijem i najsocijalnijem projektu u zemlji, modelu koji svim slojevima Zagrepčana omogućuje kupnju stana – komentirao je gradonačelnik, 31. svibnja, nakon kraćeg obilaska gradilišta stanova iz projekta Zagrebačkog modela stanogradnje u sesvetskom naselju Sopnica – Jelkovec.

 

Kako je najavio, do kraja 2008. možemo očekivati useljenja u 2.733 stana smještena u 55 zgrada, a naselje će imati osnovnu i srednju školu, dva dječja vrtića, športske terene, bazen, crkvu, tržnicu, kulturni centar, parkove, dom zdravlja, trgovačke centre i druge poslovne sadržaje. Stanovi se kupuju bez jamaca i depozita, uz kreditnu otplatu od 30 godina i po cijeni od 1.280 eura po m2.

 

Do 2010 trebalo bi se sagraditi još desetak tisuća stanova u Podbrežju, pokraj bivše tvornice Munja na Žitnjaku i na dvije lokacije u naselju Borovje.


Od 30. svibnja do 3. lipnja na Bundeku - 42. Međunarodna vrtna izložba Floraart

 


 


(polaganje vijenaca)

(primanje u Dvercima)

(svečana akademija)
30. svibnja, Dan branitelja Grada Zagreba


U prisustvu zapovjednika ratnih postrojbi i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Zagreba, izaslanstvo Grada, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Zida boli, Središnjeg križa u Aleji branitelja, na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na Kremetoriju.

U povodu Dana branitelja gradonačelnik je, nešto kasnije, organizirao prijem u gradskoj palači Dverce, u prostorima Gradske skupštine održana je svečana akademija, a u večernjim satima predviđen je koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Nakon toga, u 21,30h, na Trgu bana Jelačića očekuje nas koncert Prljavog kazališta.  


 




30. svibnja, gradonačelnik na gradilištu podzemne garaže na Kvaternikovom trgu


Obilazak gradonačelnika Milana Bandića gradilišta podzemne garaže na Kvaternikovom trgu, treći po redu, za sve koji znaju principe gradnje, zorno je označio približavanje kraju te kapitalne investicije, a koja će u cijelosti biti dovršena u studenom ove godine. Kako je nedavno na gradilištu garaže Tuškanac naglasio gradonačelnik, prvi obilazak znači polaganje kamena temeljca, drugi dosizanje zadnje podzemne etaže, treći gradnju do razine zemlje, a četvrti se puta na gradilište dolazi u prigodin otvaranja objekta.

Radovi što ih financira Zagrebački holding, Podružnica Zagrebparking, a izvodi Tehnika pod nadzorom APZ Inženjeringa i prema idejnom projektu Miroslava Genga, počeli su u kolovozu 2006.. U konačnici, suvremena će garaža imati tri podzemne etaže s 353 parikirna mjesta od kojih 20 rezerviranih za invalide. Sada slijedi uređivanje gornje plohe, odnosno, temeljita rekonstrukcija Kvaternikova trga. Gradilište će biti podijeljeno na četiri dijela, a gradonačelnik je posebno izdvojio podzemne pješačke prolaze koji će garažu spajati s tramvajskim stajalištem ispred Name i s drugim ispred Varteksa.


Slijedi rekonstrukcija plohe trga s okolnim ulicama

(pogledajte fotografije s gradilišta)


 



30. svibnja – 67. niskopodni tramvaj

Iz Remize u Ozaljskoj gradonačelnik Milan Bandić i suradnici pustili su, 30. svibnja, u promet 67. niskopodni tramvaj. Zadnja tri iz prve serije od 70 niskopodnih tramvaja koje je za Grad izradio konzorcij CROTRAM, prema najavi, prometovat će zagrebačkim ulicama najkasnije za desetak dana.



29. svibnja na Trgu bana Jelačića

Izložba Kronologija stvaranja hrvatske države - kronologija događaja

U okviru obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, u prisustvu gradonačelnika Milana Bandića bit otvorena izložba Kronologija stvaranja hrvatske države – kronologija događaja.

 


 

 29. svibnja

Kamen temeljac za novu Ustanovu za hitnu medicinsku pomoć

Gradonačelnik Milan Bandić položio je kamen temeljac za gradnju objekta Ustanove za hitnu medicinsku pomoć, investicije vrijedne oko 108 milijuna kuna, a koja bi trebala biti dovršena do svibnja 2009..

Novi objekt imat će podrumski dio, prizemlje i polukat, pet etaža te terasu i otvoreni garažni prostor u sklopu koje će se nalaziti i Medicinski sadržaji, Centar za urgentna stanja Grada te Zajedničke službe.

 


 


29. svibnja - Isporučen posljednji od 70 niskopodnih tramvaja / Slijedi novih 70

U prisustvu gradonačelnika Milana Bandića, 29. svibnja, isporučen je, u tvornici Končar – Električna vozila, posljednji iz prve serije od 70 niskopodnih tramvaja koje je za Grad Zagreb izradio konzorcij CROTRAM, a koji se već sada pokazao jednim od poznatijih hrvatskih izvoznih proizvoda.

Prvi tramvaj isporučen je prije dvije godine, a Grad je za tu investiciju izdvojio oko 112 milijuna eura. U pripremi je ugovor za nabavu još 70 niskopodnih tramvaja čime će se u cijelosti osuvremeniti zagrebački tramvajski vozni park.



28. svibnja
Teakwondo šampioni kod gradonačelnika

U povodu uspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u teakwondou, koje se održavalo od 18. do 22. svibnja u Pekingu, gradonačelnik Milan Bandić primio je, 28. svibnja, Filipa Grgića koji je osvojio zlato i Sandru Šarić, dobitnicu brončane medalje u konkurenciji 116 zemalja.
Čestitavši mladim reprezentativcima, članovima teakwondo kluba Metalac iz Zagreba, gradonačelnik je naglasio da su njihovi uspjesi rezultat talenta i velikih odricanja. To potvrđuje i činjenica da je hrvatska reprezentacija ekipno osvojila peto mjesto.
Na kratkom susretu s gradonačelnikom bili su i predsjednik Hrvatskog teakwondo saveza Franjo Prot, glavni tajnik Dražen Mađarević i predsjednik Metalca, te tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Ante Nobilo.



28. svibnja

Kamen temeljac za spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Bošnjacima

U parku ispred zagrebačke Džamije, gradonačelnik Milan Bandić i muftija zagrebački Šefko ef. Omerbašić, 28. svibnja, položili su kamen temeljac za gradnju spomen-obilježja i spomen-parka hrvatskim braniteljima Bošnjacima, sudionicima Domovinskog rata Republike Hrvatske.
Gradonačelnik je odao počast poginulim braniteljima i zahvalio se obiteljima poginulih i braniteljima na velikom doprinosu u stvaranju naše domovine Hrvatske.



28. svibnja – Dan oružanih snaga RH

U povodu Dana oružanih snaga izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred spomen-obilježja Zida boli, kod središnjeg Križa u Aleji hrvatskih branitelja, te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.



26. svibnja – Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

U organizaciji Hrvatske udruge Transplant, a u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, gradonačelnik Milan Bandić zasadio je, prvo drvo u Parku života na Bundeku, u znak zahvalnosti svim darivateljima, kao simbol početka novog života.
Pritom je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska, dan ranije, postala šestom punopravnom članicom međunarodne organizacije za dodjelu organa Eurotransplant.



25. svibnja

Dan branitelja Grada Zagreba – 30. svibnja

U povodu Dana branitelja Grada Zagreba – 30. svibnja - koji se obilježava po prvi puta, u Gradskom je poglavarstvu, 25. svibnja, održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen petodnevni prigodni program obilježavanja.
Istom prigodom, nakon konferencije, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u auli zgrade Gradskog poglavarstva Izložbu ratnog znakovlja HV i zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi koju je predstavio autor Antun Krešić.
Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je Grad Zagreb prvi osnovao Odjel za branitelje pri Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje čiji je zadatak briga i skrb za one koji su najviše dali za domovinu.


 DANI PODGORICE U ZAGREBU

25. svibnja

U nazočnosti zamjenika gradonačelnika gradova Zagreba i Podgorice, Ive Jelušića i Dragana Mijajlovića, u Udruženju obrtnika u petak, 25. svibnja, održana je multimedijska prezentacija Podgorice pod nazivom Infrastrukturni, privredni i turistički razvoj grada. Na posebnim radionicama susreli su se gospodarstvenici Zagreba i Podgorice.

U popodnevnim satima u gradskoj palači Dverce gradonačelnici Zagreba i Podgorice, Milan Bandić i Miomir Mugoša upriličili su primanje za sve sudionike dvodnevne manifestacije Dani Podgorice u Zagrebu. Nakon toga, na konferenciji za novinare, ukratko su rezimirali suradnju i najavili jače kontakte radnih skupina na području urbanizma, prometa, zaštite okoliša i kulture.

Dani Podgorice u Zagrebu završeni su u Gavelli predstavom podgoričkog kazališta Novela od ljubavi.

 

24. svibnja

SUSRET POGLAVARSTAVA ZAGREBA I PODGORICE

Prvoga dana obilježavanja Dana Podgorice u Zagrebu, na susretu poglavarstava dvaju gradova što su ih predvodili gradonačelnici Milan Bandić i Miomir Mugoša, Podgorica je domaćinima predstavila svoje aktualne projekte i planove, a Zagreb je gostima predstavio iskustva na području gradnje javnih garaža, zbrinjavanja otpada, stanogradnje i mostogradnje. Stručne skupine planiraju obići gradilišta dviju podzemnih garaža: Tuškanac i Kvaternikov trg, novosagrađeni Domovinski most, te gradilište stanova za mlade obitelji u Sopnici u Sesvetama.

Na susretu je istaknut kontinuitet suradnje dvaju glavnih gradova u sklopu kojega je Podgorica već preuzela iskustva na području skrbi o starijim osobama, te projekte gerontoloških centara i prevencije od ovisnosti mladih. Danas su formirane radne grupe, među ostalim i ona koja će pokrivati urbanističko i strateško planiranje kao jedno od ključnih aktualnih pitanja Podgorice. S obzirom na to da se u Zagrebu upravo održava Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu, dio izaslanstva posjetit će Dom sportova.

U večernjim satima u Muzeju za umjetnost i obrt predstavit će se crnogorski slikar Srđan Vukčević, a nešto kasnije, u Klubu „BP“ održat će se koncert gitarista Srđe Bulatovića i Darka Nikčevića.

Na sastanku u Poglavarstvu bio je i zamjenik gradonačelnika Zagreba Ivo Jelušić, članovi Poglavarstva i pročelnici, a u ime Podgorice razgovorima su prisustvovali:predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, zamjenik gradonačelnika Dragan Mijajlović, glavni administrator Podgorice Srđan Raičević, menadžer Glavnoga grada Pavle Radulović, predstavnici muzeja, sekretarijata za razvoj poduzetništva, za kulturu i sport, Agencije za razvoj i izgradnju, te Turističke organizacije Podgorice.



KONFERENCIJA ZA NOVINARE DVOJICE GRADONAČELNIKA 


Na zajedničkoj konferenciji za novinare gradonačelnika Zagreba i Podgorice, Milana Bandića i Miomira Mugoše organiziranoj u Zračnoj luci nakon slijetanja izaslanstva glavnoga grada Crne Gore, naglašeno je da je riječ o uzvratnom posjetu Zagrebu, ali i o kontinuitetu suradnje dvaju gradova. Kako se čulo, Podgoricu posebno zanimaju zagrebačka iskustva na području transformacije gradske uprave, razvitka infrastrukture, prostornog planiranja i rješavanja prometa s naglaskom na promet u mirovanju.

O svemu tome dvojca gradonačelnika i njihovi suradnici razgovarat će na sastanku u Gradskom poglavarstvu, nakon čega slijede bilateralni susreti gradskih ureda.

U sklopu Dana Podgorice u Zagrebu danas će Podgorica predstaviti dio svoje kulturne ponude iz koje će, nažalost, zbog bolesti izostati ranije najavljena Književna večer:

Muzej za umjetnost i obrt
- 19,00 h – Izložba slika Srđana Vukčevića;
Klub „BP“, Teslina 7
- 22,00 h – Koncert gitarista Srđe Bulatovića i Darka Nikčevića;

ZA PETAK, 25. SVIBNJA NAJAVLJUJEMO:

Udruženje obrtnika, Mažuranićev trg 13
- 9,00 h – Prezentacija infrastrukturnog, privrednog i turističkog razvoja Podgorice;
Palača Dverce, Katarinski trg 6
- 16,00 h – Svečani domjenak – domaćini gradonačelnici Zagreba i Podgorice,
- 16,15 h – KONFERENCIJA ZA NOVINARE;
DK Gavella, Frankopanska 8
- 20,00 h – Kazališna predstava Gradskog pozorišta: „Novela od ljubavi“.

 

24. i 25. svibnja, DANI PODGORICE U ZAGREBU

U četvrtak i petak, 24. i 25. svibnja, u Zagrebu će se održavati Dani Podgorice u sklopu kojih će se glavni grad Crne Gore Zagrepčanima predstavljati na području kulture i gospodarstva.
Dva dana u Zagrebu će boraviti izaslanstvo Podgorice koje će predvoditi gradonačelnik Miomir Mugoša.
Riječ je o nastavku suradnje dvaju gradova, a Zagreb se prošle godine na isti način predstavio u Podgorici.

Iz programa izdvajamo



24. svibnja – 66. niskopodni tramvaj


U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika, 24. svibnja, u ranim je jutarnjim satima krenuo 66. niskopodni tramvaj javnoga gradskog prijevoznika.

 



23. svibnja, konferencija za novinare

Floraart po drugi puta na Bundeku

Od 30. svibnja do 3. lipnja na Bundeku će se održavati 42. međunarodna vrtna izložba Floraart 2007., koja će okupiti 150 domaćih i 24 strana izlagača. Manifestaciju će popratiti brojna cjelodnevna događanja kao što su radionice, izložbe, takmičenja, prigodna prodaja, a prvi puta u povijesti tradicionalnog sajma cvijeća organizator je pripremio i Dječju Sinjsku Alku. Bez naplate ulaza bogat program odvijat će se svakoga dana od 10 do 19 sati.

Do sljedeće vrtne izložbe Bundek će biti još uređeniji i ljepši, obogaćen novim sadržajima. Kako je najavio gradonačelnik Bandić, do tada će, nakon osluškivanja želja građana, na djelu prema Mostu Mladosti biti uređena tri nova parka: za skejtere, bicikliste i andrenalinski park. Novi botanički vrti pričekat ćemo malo dulje jer je riječ o zahtjevnom i sveobuhvatnom projektu koji se izrađuje u suradnji s Prirodoslovno matematičkim fakultetom.



23. svibnja - Projekt Vrtić u bolnici -

Prvi vrtić u Klinici za pedijatriju Rebro /U planu vrtići i u drugim bolnicama

U srijedu, 23. svibnja, u Edukacijskom centru Rebro, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić prisustvovao je otvorenju područnog odjeljenja vrtića za hospitaliziranu djecu Dječjeg vrtića Bukovac u okviru Klinike za pedijatriju Rebro KBC-a Zagreb.
Realizaciju projekta Vrtić u bolnici omogućili su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, KBC Zagreb – Klinika za pedijatriju Rebro, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Dječji vrtić Bukovac.
Riječ je o prvom vrtiću u nekoj dječjoj bolnici u gradu, a odgojno – obrazovnim sadržajima želi se, unatoč boravku u bolnici, osigurati uvjete za unapređivanje cjelovitog razvoja, ali i ublažiti stres i djeci i roditeljima zbog bolesti i boravka u bolnici.
U opremu i didaktiku investirano je oko 100 tisuća proračunskih kuna.



22. svibnja – Primanje u palači Dverce

U povodu prestanka mandata Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić organizirao je primanje u palači Dverce na kojem im je zahvalio na rezultatima rada i dobroj suradnji.
Novi izbori, drugi po redu, raspisani su za 17. lipnja.


 

22. svibnja – Probna vožnja autobusa na prirodni stlačeni plin


Iz ZET-ove garaže autobusnog pogona Dubrava gradonačelnik Milan Bandić pustio je, 22. svibnja, na probnu vožnju dva autobusa na prirodni stlačeni plin koji će prometovati na linijama 201 i 228, odnosno na relacijama Kaptol – Petrova i Svetice – Rebro.
Ovisno o tome hoće li se autobusi u sljedeća dva tjedna, koliko traje testiranje, pokazati zadovoljavajućim, krenut će se u nabavu novih vozila.
Prema riječima gradonačelnika želja je Grada ne samo da se zadovolji forma već i da se osigura kvaliteta javnoga prijevoza te da se omogući građanima zdraviji život u čistom okolišu.
Inače, riječ je o realizaciji projekta ekološkoga pogonskog goriva koji je otpočeo nakon osnivanja zagrebačkog Holdinga.


 

21. svibnja – Trešnjevka i Maksimir dobili nova dječja igrališta

U društvu s predsjednikom Uprave Konzuma Josipom Zaherom, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je, 21. svibnja, dva nova dječja igrališta – u parku Ciglenica i na Trgu Otokara Keršovanija. Riječ je o provođenju zajedničke akcije Vratimo djeci igrališta u sklopu koje će se otvoriti po jedno igralište u svakoj gradskoj četvrti na način da Grad osigura zemljište, a Konzum opremi igralište. Do sada je otvoreno pet, od ukupno 17 igrali šta koliko će ih biti uređeno do početka nove školske godine.


 

 

18. svibnja - Maturantska parada


Plešući istodobno s maturantima iz 36 europskih gradova, zagrebački su maturanti na Trgu bana Jelačić prvi puta sudjelovali u Maturantskoj paradi - Quadrilla dance parade i prema prvim informacijama, pomogli postizanju Guinnessovog rekorda u kategoriji Najveći istodobni ples.


 

Od 17. do 20. svibnja na Trgu bana Jelačića - Markov sajam


Sedmu godinu zaredom, na Trgu bana Jelačića, održava se Markov sajam – festival starih zanata. Ove se godine u organizaciju, osim Kraljeva ulice, Grada Zagreba i zagrebačke Turističke zajednice uključila i Koprivnica. Atraktivnu su manifestaciju, 17. svibnja, otvorili gradonačelnici Zagreba i Koprivnice Milan Bandić i Zvonimir Mršić.



17. svibnja - Gradonačelnik primio slovenske studente

Na inicijativu Fakulteta za političke znanosti Sveučilišta u Ljubljani, gradonačelnik Milan Bandić primio je, 17. svibnja, studente koji su posjetili Zagreb u okviru stručne ekskurzije. Na susretu u Starogradskoj vijećnici bilo je riječi o viziji razvitka glavnoga grada Hrvatske, problemima s kojima se susreće i načinima njihova rješavanja, a, osim gradonačelnika, sa studentima je razgovarao i pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić.



17. svibnja – Mister Morgen u Muzeju grada Zagreba

U znak prijateljstva i suradnje gradova Opatije i Zagreba, a u povodu dugogodišnje uspješne karijere Ive Robića te izložbe u Muzeju Grada koja će se, pod nazivom Mister Morgen – Ivo Robić, otvoriti 30. svibnja, gradonačelnik Opatije Amir Muzura predao je bistu legende hrvatske glazbe zamjenici gradonačelnika Ljiljani Kuhta Jeličić.



16. svibnja, konferencija za novinare u Poglavarstvu

Zagrebački maturanti plešu za Guinnesov rekord

U četvrtak, 18. svibnja, u 12,00 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića, 3700 zagrebačkih maturantica i maturanata po prvi će se puta uključiti u natjecanje za Guinnessovu knjigu rekorda Najveći istodobni ples, tzv. uličnu četvorku na Straussovu skladbu Flederamuss Quadrille, u kojoj inače u isto vrijeme sudjeluje 36 europskih gradova.

Najavio je to gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj dva dana prije velikog plesa za koji se maturanti spremaju već nekoliko tjedana, a upravo danas je generalna proba.

Na konferenciji za novinare, za 24. svibnja je najavljen Dan zagrebačkih maturanata koji će se, kao i ranijih godina, većim dijelom odvijati na Jarunu, a kolonu od Trga bana Jelačića, već tradicionalno, predvodit će gradonačelnik.


 

Od 15. svibnja - Isplata novčane pomoći umirovljenicima



Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec svibanj 2007., započinje preko Hrvatske pošte u utorak, 15. svibnja 2007.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 31. svibnja 2007.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.


15. svibnja

Veleposlanik Kanade kod Gradonačelnika
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je, 15. svibnja, u nastupni posjet veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Nj.E. Thomasa Marra.

Visoki je gost izrazio zadovoljstvo što je dobio mandat u Hrvatskoj i Zagrebu, gradu ugodnom za življenje. U razgovoru u bijelom salonu bilo je riječi i o angažmanu Grada u razminiravanju Hrvatske, te o već tradicionalnoj utrci Terry Fox koja će se održati u rujnu i u koju će, dogovoreno je, istrčati zajedno.


 


15. svibnja, na Dan obitelji - Nova depandansa Doma za umirovljenike Maksimir


Uz prigodni program, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je novouređenu depandansu Doma za starije i nemoćne osobe Maksimir u koju je utrošeno 18 milijuna kuna. Time je broj korisnika Doma povećan za njih 95, pa ih je ukupno 353.



Od 14. svibnja isplata pomoći za opremu novorođenog djeteta



Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, 14. svibnja, započela je isplata pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta.

Navedenu pomoć primit će korisnici prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koji su to pravo ostvarili u travnju 2006. i u travnju 2007. Uplata je izvršena i za korisnike koji su to pravo ostvarili u 2005.

Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.Detaljnije ...



14. svibnja – Spomenik Benediktu Kotruljeviću

Poslovni čovjek, trgovac, diplomat i pisac iz 15. stoljeća Benedikt Kotruljević dobio je, 14. svibnja, spomenik na križanju Draškovićeve ulice s ulicama kneza Borne i kneza Mislava.

Spomenik kojega je inicirala udruga Hrvatski računovođa i koji je izrađen u Ljevaonici umjetnina Ujević, prema idejnom rješenju akademskog kipara Ante Despota, otkrili su gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Odbora za podizanje spomenika Vladimir Veselica i akademik Vladimir Stipetić.


 

13. svibnja - Dani dječjih vrtića na Bundeku

 



12. svibnja - Vatrogasna vozila za Vukovar i Udbinu

U subotu, 12. svibnja u prostorima Zagrebačke vatrogasne zajednice, gradonačelnik Milan Bandić susreo se s vatrogascima Vukovara i Udbine, te im predao vatrogasno, odnosno zapovjedno vozilo.


 

11. svibnja - Muzej grada Zagreba dobio novi objekt na korištenje i upravljanje


U povodu 100. obljetnice Muzeja grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić predao je, 11. svibnja, ravnatelju Muzeja Vinku Iviću ključeve barokne palače Magdalenić-Drašković u Demetrovoj 7, a u kojoj će biti pohranjene i izložene donacije Gradu Zagrebu.


 

11. svibnja – S ciljem lakšeg odabira srednje škole, četvrtu godinu za redom na Trgu bana Jelačića - Akcija Dojdi osmaš


11. svibnja na Trgu A. Starčevića – Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je manifestaciju Dani jagoda u sklopu koje se, već tradicionalno, predstavljaju proizvođači jagoda s područja Zagreba. Promotivna prodaja odvija se na više lokacija u Zagrebu, Sesvetama i Sesvetskom Kraljevcu.



10. svibnja

Atelje Sanji Fališevac

Zagrebačka gluhoslijepa kiparica Sanja Fališevac uselila je, 10. svibnja, u novi atelje koji je, sukladno Strategiji o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom, dobila na korištenje od Grada. Kiparici, članici Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir i Udruge slijepih Zagreb, ključeve prostora na Trgu bana Josipa Jelačića uručio je gradonačelnik Milan Bandić.



10. svibnja – Nova igrališta za OŠ Ivana Merza

Prvim izbačajem lopte, gradonačelnik Milan Bandić simbolično je, 10. svibnja, otvorio obnovljena i opremljena igrališta Osnovne škole dr. Ivana Merza, a za što je Grad izdvojio oko 125 tisuća kuna.

Prema najavi gradonačelnika u sljedeće će se dvije godine obnoviti sva školska igrališta.



9. svibnja - Dan Europe

Na svečanosti obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja, u Europskom domu, gradonačelnik Milan Bandić podijelio je prigodne poklone učenicima I. razreda OŠ Gustava Krkleca – pobjednicima natjecanja Vizualni identitet Dana Europe u Gradu Zagrebu: Matei Jarnjak, Ini Polanović, Mariji Šinković, Katyji Zelenković, Lei Mijović, Petri Wengust, Nini Dalipi, Ivi Peh i Sofiji Lončarić.

Vizualni identitet Dana Europe u Gradu Zagrebu, koji je održan u organizaciji Gradskog poglavarstva, nastavak je prošlogodišnjeg projekta Zagreb za Europu.



8. svibnja

Kubansko izaslanstvo za gospodarske odnose i trgovinsku politiku kod gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 8. svibnja, kubansko izaslanstvo koje je predvodio zamjenik ministra za strana ulaganja i gospodarsku suradnju Ricardo Guerrero Blanco.

Na sastanku u Gradskom poglavarstvu bilo je riječi o sve većoj ulozi glavnih gradova kao promotora gospodarstva, turizma i kulture, o gotovo istovjetnim problemima s kojima se susreću, prvenstveno na području organizacije prometa i zaštite okoliša te o mogućnostima uspostave suradnje između Zagreba i Havane.
Gradonačelnik je prihvatio i poziv da još ove godine posjeti Havanu gdje bi se, predloženo je, potpisao i sporazum o suradnji dvaju gradova.



8. svibnja

Isporučen posljednji – 70. tramvaj iz prve narudžbe za Grad Zagreb

 


U prisustvu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ministra mora, turizma i razvitka Božidara Kalmete, predsjednika Uprave ZET-a Ivana Tolića i predsjednika Uprave TŽV-a Gredelj Antuna Fabeka, 8. svibnja, u proizvodnoj hali Pogona vagona i vlakova TŽV-a Gredelj svečano je obilježena isporuka posljednjeg od 70 tramvaja proizvedenih u sklopu konzorcija Crotram za potrebe Grada Zagreba.
Prvi niskopodni tramvaj Gredelj je isporučio u veljači 2005.



8. svibnjaSusret gradonačelnika s djecom s teškoćama u razvoju

Gradonačelnik Milan Bandić susreo se, 8. svibnja, u Gradskoj kavani, s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, članovima Udruge hendikepirane djece i roditelja Ivanić Grad.

Susret s gradonačelnikom upriličen je u sklopu cjelodnevnog izleta djece i roditelja u Zagreb što ga organizira Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.



8. svibnja
Polaganje vijenaca u povodu Dana oslobođenja Zagreba

U povodu Dana oslobođenja Zagreba, izaslanstvo Grada Zagreba u sastavu: gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac i zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić, položilo je, 8. svibnja, vijenac i zapalilo svijeću uz Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj.



7. svibnja

Predsjednik Gospodarske komore Kijeva kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 7. svibnja, izaslanstvo Gospodarske komore grada Kijeva koje je predvodio predsjednik Mykola V. Zasulsky, a koje je najviše zanimanja pokazalo za niskopodni tramvaj -poznati zagrebački proizvod, te za uspostavljanje izravne zračne linije na relaciji Zagreb – Kijev.

Gradonačelnik Bandić je najavio potpisivanje sporazuma o suradnji između Kijeva i Zagreba, a prije toga posjet Kijev u gospodarskog izaslanstva Zagreba što će ga voditi zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić .
Gospodin Zasulsky je pozvao gradonačelnika da posjeti Kijev u vrijeme održavanja Europskoga nogometnog prvenstva 2012., a, među ostalim, na sastanku u Poglavarstvu razgovaralo se o dobroj suradnji gospodarskih komora dvaju gradova i o prijedlogu Kijeva da sa Zagrebom razmijeni iskustva u vezi s organizacijom sajmova.


 


Društveni dom Odra - dvorana

Remetinec - novo dječje igralište

Remetinec - rezanje vrpce


7. svibnja - Obnovljen Društveni dom u Odri, a Remetinec dobio novo dječje igralište

Centar za kulturu Novi Zagreb obilježio je, 7. svibnja, 30. obljetnicu rada u sklopu koje je gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima i predsjednikom Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadrankom Baturićem, obišao rekonstruirani Društveni dom u Odri i polivalentno igralište u kompletnu rekonstrukciju kojih je uloženo oko 1,5 milijuna kuna.

Nešto kasnije, gradonačelnik je otvorio novi park i dječje igralište u naselju Remetinec, u vrijednosti oko 400 tisuća kuna.

Kako je istaknuo, ovo je nastavak obogaćivanja Novog Zagreba društvenim, kulturnim i sportskim sadržajima, a kad se uskoro otvori Muzej suvremene umjetnosti te novo montažno kazalište percepcija toga dijela grada kao spavaonice bez dodatnih sadržaja bit će prošlost.


 

 

5. svibnja

Domovinski most pušten u promet

(fotografije s gradilišta)


Uz intonaciju Lijepe naše i stihove Ive Andrića, u društvu s ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović Dropulić, gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet novosagrađeni Domovinski most koji je novi jugoistočni ulaz u grad.

Most vrijedan oko 31,5 milijuna eura (bez PDV-a), dug 880 i širok 34 metara, jedan je od pratećih infrastrukturnih objekata projekta Centralnog pročistača otpadnih voda Grada Zagreba.

U prigodnom govoru gradonačelnik je za sljedeće tri godine najavio dovršetak dva nova mosta: Jarun i Bundek, te proširenje Mosta slobode. Radovi na gradnji trebali bi početi tijekom 2008..


4. svibnja

Gradonačelnik otvorio parkiralište u Sesvetama


Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 4. svibnja, novosagrađeno parkiralište u Sesvetama u Ninskoj ulici.
Radovi su započeli krajem ožujka 2007., a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 5 milijuna kuna. U sklopu parkirališta nalazi se asfaltirano dvorište Zagrebparkinga površine od 1964 m2 sa 64 parkirališna mjesta gdje se dovoze nepropisno parkirana vozila, te javno parkiralište na površini oko 9870 m2 sa 418 parkirališnih mjesta od čega je 17 predviđenih mjesta za invalide.
Izgradnjom ovakvih parkirališta bit će omogućeno besplatno parkiranje osobnih vozila, tako da će oni koji rade u Zagrebu moći nastaviti put do centra grada javnim prijevozom. Prema najavi gradonačelnika u u središte Sesveta uvodi se III. zona naplate parkiranja.



3. svibnja

Susret gradonačelnika Zagreba s predsjednikom Republike Mađarske

 

U okviru dvodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Mađarske Laszlo Solyom susreo se, 3. svibnja, s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i njegovim suradnicima na svečanom ručku u palači Dverce.

U izaslanstvu Republike Mađarske bili su: ministrica vanjskih poslova Kinga Göncz, voditelj Ureda predsjednika Sandor Tari, državni tajnik u Ministarstvu za zaštitu okoliša i vodnog gospodarstva Andras Gulyas te, među ostalim, zamjenik veleposlanika Mađarske u Hrvatskoj Miklos Ritecz.



3. svibnja

Gradonačelnica Milana kod gradonačelnika Zagreba

 

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 3. svibnja, gradonačelnicu grada Milana Letiziu Moratti koja je u Zagrebu boravila u povodu prezentacije kandidature Milana za domaćina svjetske izložbe EXPO 2015., u Talijanskom kulturnom institutu.

U razgovoru u zlatnom salonu gradske palače bilo je riječi o presudnoj ulozi gradova u procesima razvitka zemalja i regija, te o potrebi njihove suradnje. U tom smislu, dogovoreno je da će stručni timovi oba grada pripremiti nacrt Sporazuma o suradnji Zagreba i Milana na području kulture, znanosti, zaštite okoliša, zdravstva i poljoprivrede.

Osim gradonačelnice Milana, na sastanku u Dvercu bio je državni tajnik za vanjske poslove Vittorio Craxi, veleposlanik Italije u RH Alessandro Grafini, glavni koordinator kandidature Milana za Expo 2015., te drugi predstavnici grada Milana.



3. svibnja – 64. niskopodni tramvaj

Gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet i 64. niskopodni tramvaj. Do kraja prve isporuke nedostaje još samo šest tramvaja.

 



2. svibnja


Akcija Vratimo djeci igrališta - nova igrališta u Markuševcu i Sesvetama. Slijedi Trešnjevka, a do početka nove školske godine, u suradnji Grada i Konzuma otvorit će se igrališta u svim gradskim četvrtima, ukupno 17.



     

1. svibnja - tradicionalno druženje u Maksimiru