clanak False

Ožujak 2007.

19.04.2017.

 
30. ožujka

Press-konferencija o upravljanju gradskom imovinom – korištenje gradskih prostora od strane udruga

Na press-konferenciji s temom korištenje prostora od strane udruga u Gradskom poglavarstvu objavljeno je da je, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada izradio prijedlog za donošenje strožih kriterija za davanje poslovnih prostora udrugama u najam zbog uočenih nepravilnosti u njihovom korištenju. S istim razlogom osnovano je i Povjerenstvo koje će utvrditi činjenično stanje korištenja prostora.
Najavljen je i prijedlog izmjene odluke o jednogodišnjem davanju prostora u najam na četiri godine za udruge civilnog društva koje svojim članovima pružaju edukativne ili terapeutske usluge radi lakšeg svladavanja njihovih životnih problema.

Detaljnije o provjeri stanja korištenja poslovnih prostora od strane udruga i Prijedlogu sa strožim kriterijima dobivanja prostora u najam više će se čuti na najavljenoj konferenciji za novinare za, otprilike, dva tjedna.

Konferenciji su prisustvovali pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Ninoslava Zeković, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Miro Laco, voditelj Odjela za branitelje Miodrag Demo i predsjednik Povjerenstva za kontrolu korištenja prostora u vlasništvu Grada Zagreba Zdravko Čokić.


 


30. ožujka u palači Dverce

Sastanak Gradonačelnika s izaslanstvom Gornjeg doma Francuskog parlamenta

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio izaslanstvo Gornjeg doma Francuskog parlamenta koje je predvodio Alain Gerard, predsjednik Skupine prijateljstva Francuska - Hrvatska u Senatu. Inače, izaslanstvo boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 28. ožujka do 2. travnja.



30. ožujka – 60. niskopodni tramvaj

Nakon što je prije više od godinu i pol dana pustio u promet prvi niskopodni tramvaj, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, provozao se, 30. ožujka, i novim, 60. po redu niskopodnim tramvajem od Remize do Trga bana Jelačića.



29. ožujka – Press-konferencija u Poglavarstvu

Udruga Krila dobila novi prostor

Ugovorom kojeg su, 29. ožujka, u Poglavarstvu potpisali Darko Vuletić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Veljko Banek, predsjednik udruge Krila riješen je dugotrajni problem prostora za funkcioniranje te udruge koja se bavi terapijskim jahanjem i rehabilitacijom invalida i koja ima više od 100 korisnika.

Udruga će od sada funcionirati na zemljištu u Botincu, veličine nešto više od 10 hektara, a, prema Ugovoru, koristit će ga godinu dana s mogućnošću produljenja za još tri godine.

Prije potpisivanja Ugovora sazvana je press-konferencija kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.




28. ožujka – Vijetnamski veteran John Blehm u Gradskom poglavarstvu

U povodu izlaska autobiografske knjige Anđeo smrti koju ovih dana u Zagrebu promovira autor vijetnamski veteran John Blehm u Poglavarstvu je, 28. ožujka, organiziran susret s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i njegovim suradnicima, sudionicima Domovinskog rata.

Na sastanku u Poglavarstvu na kojemu su bili i pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić te Miro Laco i Miodrag Demo iz Odjela za branitelje, najviše je riječi bilo o PTSP-u , bolesti od koje boluje i autor knjige. Nakon što je gradonačelniku ukratko iznio put knjige do njena izdavanja, predao mu je svoju autobiografiju s posvetom.

 

 



28. ožujka – Gradonačelnik primio predstvanike Lovačkog saveza Grada Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 28. ožujka, predstavnike Lovačkog saveza Grada Zagreba koje je predvodio predsjednik Branko Radić, a u povodu produljenja Ugovora o zakupu lovišta i izdavanja monografije Lovci grada Zagreba.
S obzirom na to da se ove godine obilježava 15 godina Lovačkog saveza i 125 godina organiziranog lovstva u Zagrebu, gosti su gradonačelniku uručili Monografiju i Plaketu Saveza.




27. ožujka, američki gospodarstvenici kod gradonačelnika Zagreba


Na inicijativu veleposlanstva SAD-a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je predstavnike američke tvrtke Covanta Techniologies predvođene potpredsjednikom Uprave Robertom Grahamom.

U razgovoru s gostima, vodećim ljudima jednog od najvećih operatera pogona za zbrinjavanje krutog otpada u SAD-u sa preko 15 milijuna tona zbrinutog krutog otpada godišnje, gradonačelnik Grada Zagreba predstavio je zagrebačku strategiju zaštite okoliša i aktualne projekte kao što su izgradnja pročistača otpadnih voda i dovršetak sanacije smetlišta Jakuševec.




Od 27. ožujka, Histrioni u svome domu u Ilici 90.


27. ožujka, počela Akcija

Slušamo građane 24 sata – za uredniji Zagreb

Mjesec dana, od 27. ožujka do 27. travnja, podružnice Zagrebačkog holdinga: Čistoća, Zagrebačke ceste i Zagrebparking, a u suradnji s komunalnim redarstvom, svaka u svojoj domeni, sudjelovat će u Akciji Slušamo građane 24 sata – za uredniji Zagreb, odnosno, u velikom proljetnom pospremanju grada.

Najavljeno je to prvoga dana Akcije na konferenciji za novinare, prigodno organiziranoj u Baštijanovoj ulici pored divljeg deponija koji je odmah nakon toga očišćen.

Tijekom mjesec dana koliko će trajati akcija, organizatori, predvođeni koordinatorom i posebnim savjetnikom gradonačelnika Zdravkom Čokićem, očekuju i aktivno sudjelovanje građana koji 24 sata na dan mogu prijavljivati automobilske olupine, divlje deponije, krupni otpad ili oštećenja prometnica, a ekipe podružnica promptno će reagirati.

Brojevi besplatnih telefona:

    • 0800 200 083 – za odvoz starih i odbačenih automobila (Zagrebparking)
    • 0800 200 121 – za divlja odlagališta (Čistoća)
    • 0800 0551 – za oštećenja na cestama ili druge teškoće u prometu – (Zagrebačke ceste)


26. ožujka, predsjednik Crvenog križa Mađarske kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, 26. ožujka, predsjednika mađarskoga Crvenoga križa i veleposlanika Europske unije u Mađarskoj Georga Habsburga.

U razgovoru s dokazanim prijateljem Republike Hrvatske bilo je, među ostalim, riječi o suradnji glavnih gradova dviju država, te o obilježavanju 50. obljetnice Europe u Zagrebu i drugim europskim gradovima.


26. ožujka, predstavnici Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata kod gradonačelnika

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je predstavnike Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koje je predvodio predsjednik Mato Jurić.

Zahvalivši na razumijevanju, potpori koju daje Udruzi, te na nedavno dodijeljenom prostoru, gosti su gradonačelnika upoznali s problemima članova Udruge koji žive u Zagrebu, najvećim dijelom u Svetoj Klari i u Dubravi. Oni su, naime, silom prilika, mijenjali svoje kuće s urednim papirima za kuće u Zagrebu koje, velikim dijelom, ulaze u kategoriju „divlja gradnja“ i sada se pojavio problem plaćanja komunalnoga doprinosa. Kako ističu, pogođeni su odlukom mjerodavnoga ministarstva o plaćanju dodatnih upravnih pristojbi za one koji nisu podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole do prosinca 2004..

Gradonačelnik je upoznao goste s gradskom odlukom po kojoj se dug na ime komunalnog doprinosa može plaćati u 120 mjesečnih rata, a postoje i olakšice, ovisno o socijalnom statusu vlasnika. Na kraju susreta predstavnici Udruge pozvali su gradonačelnika Zagreba da im se, 30. svibnja pridruži na hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj.

Osim predsjednika Udruge Hrvata prognanih iz Srijema, Bačke i Banata, na radnom sastanku kod gradonačelnika Bandića bili su i potredsjednici Udruge Smiljko Barišić i Antun Plivelić, te tajnik Zlatko Žužić


 

26.ožujka – Predstavljanje slikovnice za djecu Potražimo blago u otpadu

U organizaciji Zagrebačkog holdinga – podružnica ZGOS, Hum naklade i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, 26. ožujka, predstavljena je slikovnica za djecu Potražimo blago u otpadu, a u svrhu educiranja stanovnika, pogotovo najmlađih, za smanjivanje i izbjegavanje stvaranja otpada te njegovo korištenje kao sekundarne sirovine.
Gradonačelnik Milan Bandić podijelio je nagrade predstavnicima osnovnih škola koje su prikupile najveće količine starog papira tijekom prvog polugodišta tekuće školske godine, a djeca iz Dječjeg vrtića Medveščak izvela su kratak program.


 

 

24. ožujka - Dan narcisa – narcisom protiv raka dojke


U povodu Dana narcisa, na Cvjetnom trgu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sudjelovao je u prodaji cvijeća u sklopu humanitarne akcije Dani narcisa koju je organizirao Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna. Sredstva prikupljena prodajom narcisa bit će uložena u programske aktivnosti ranog otkrivanja raka dojke.


 


24. ožujka

Obilježavanje 50. godišnjice potpisivanja Rimskih sporazuma

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pridružio, 24. ožujka, na Trgu bana Jelačića, obilježavanju 50. godišnjice potpisivanja Rimskih sporazuma – 50. rođendana Europske unije. U društvu sa šefom Delegacije Europske komisije u RH Vincentom Degertom razrezao je veliku rođendansku tortu koju su potom zajedno podjielili građanima.

Unatoč kiši građane su, uz zvuke Ode radosti, pozdravili i Zagrebački mališani.


 

24. ožujka

Obilazak Gradske četvrti Gornja Dubrava


U sklopu redovitih subotnjih obilazaka gradskih četvrti, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obišao je, sa suradnicima i predstavnicima Vijeća g.č. Gornja Dubrava, Kulturni centar Dubrava koji se gradi 29 godina, a dovršenje je predviđeno do iduće jeseni. Obnovljena je mala dvorana, a za unutarnje uređenje nedostaje oko milijun kuna.
Također, počinju pregovori za otkup zgrade uz Kulturni centar gdje bi se trebala smjestiti sva zagrebačka kulturno umjetnička društva.
Istoga dana otvorena su i dva parkirališta – u Drenjskoj ulici, gdje je sagrađeno oko 115 parkirališnih mjesta u vrijednosti od 399.284,07 kn (bez PDV-a), te ono u Aveniji Gojka Šuška koje ima oko 480 mjesta, od kojih je 17 predviđeno za osobe s invaliditetom, a za što je utrošeno oko 4.700.000,00 kn (s PDV-om).




23. ožujka – 59. niskopodni tramvaj

 

 


21. ožujka

Gradonačelnik čestitao mons. Josipu Mrzljaku 

Gradonačelnik Milan Bandić uputio je, u povodu imenovanja varaždinskim biskupom, mons. Josipu Mrzljaku čestitku sljedećeg sadržaja:

Preuzvišeni gospodine Biskupe, dragi prijatelju!

Upućujući Vam iskrene čestitke na časti i vlasti koju Vam je povjerio papa Benedikt XVI. imenujući Vas varaždinskim biskupom, ne mogu, istodobno, kao gradonačelnik Zagreba, ne podijeliti s Vama i osjećaj „gubitka“ zbog Vašega odlaska, jer mi je, sve ove godine, rad s Vama, na dobrobit građana Grada Z agreba, pričinjao veliko zadovoljstvo i osobno me obogaćivao.

Vaše biskupsko geslo BONUM FACERE – ČINITI DOBRO bilo je razvidno u svakom Vašem projektu, u svakom Vašem susretu s ljudima, u svakom našem susretu. Stoga su ove godine zajedničkoga rada za dobrobit građana našega Zagreba bile protkane obostranim razmišljanjima o tome kako više činiti dobro i biti svakodnevno u službi običnoga maloga čovjeka.

U ime građana Grada Zagreba i u svoje, upućujem Vam za Vaše godine služenja i rada jedno iskreno ljudsko HVALA.
Uz dobre želje za dobar start u Varaždinskoj biskupiji dragoga nam blagopokojnoga biskupa mons. Marka Culeja ne sumnjam u to da ćete biti na tragu svoga biskupskoga i životnoga gesla – činiti dobro svakom čovjeku kojega Vam je Bog danas podario.


 

21. ožujka

Svjetski dan Downovog sindroma – Gradonačelnik otvorio prostorije Udruge za sindrom Down - Zagreb


U povodu Svjetskog dana Downovog sindroma, 21. ožujka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je nove prostorije Udruge za sindrom Down - Zagreb u Folnegovićevu naselju.
Tome je prethodio susret i vožnja od Trga bana Jelačića do Folnegovićeva naselja u prepunom tramvaju djece i roditelja, predstavnika udruga iz Zagreba i Pule te Europske Down Syndrom asocijacije.
Inače, 21. ožujka je simboličan datum jer osobe s Downovim sindromom imaju trisomiju 21. kromosoma, tj. umjesto para kromosoma imaju tri kromosoma pa je zbog toga datum 21.3..


 

 

17. ožujka - Gradonačelnik otvorio DVD Šestine


U nazočnosti stanovnika Šestina, predsjednika GČ Podsljeme Drage Topolovca, predstavnika drugih četvrti, te vatrogasaca kao domaćina, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 17. ožujka, novouređeni Društveno – vatrogasni dom Šestine.

U radove, koji su trajali devet mjeseci, investirano je oko 5,5 milijuna kuna, a osim vatrogasaca, nove će prostore koristiti Šestinčani za razna društveno - kulturna događanja.

Na 370 m2 uređena je garaža za vatrogasna vozila s pratećim prostorijama i tornjem za obuku, višenamjenska dvorana i prostor za buduće ugostiteljske sadržaje.

 


 

16. ožujka – 58. niskopodni tramvaj


Gradonačelnik Milan Bandić pustio je, 16. ožujka, u promet 58. niskopodni tramvaj. Kako je najavio do ljeta će biti pušteno u promet svih 70 novih tramvaja.




14. ožujka

Gradonačelnik Zagreba primio predsjednika Helenske Republike

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je 14. ožujka, grčkog predsjednika Karlosa Papouliasa, a u sklopu službenog boravka izaslanstva Helenske Republike u Republici Hrvatskoj.

Na susretu u gradskoj palači Dverce visoki je gost pozvao zagrebačkoga gradonačelnika da posjeti Atenu, a među ostalim, bilo je riječi i o mogućnostima razmjene iskustava na području turizma, gospodarstva i kulture. Grčki je predsjednik istaknuo Zagreb kao primjer grada koji je kvalitetno očuvao svoju povijesnu gradsku jezgru.

 

Osim gradonačelnika Zagreba i predsjednika Helenske Republike, veleposlanika dviju zemalja Panayotisa Baizosa i Nevena Madeya, te visokih grčkih dužnosnika, na susretu u Dvercu bili su zamjenici gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i Ivo Jelušić, predstavnici Poglavarstva i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Amelija Tomašević.




12. ožujka

Veleposlanik Grčke kod gradonačelnika Zagreba



Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je, 12. ožujka, veleposlanika Grčke Nj.E. Panayotisa Baizosa koji je u Zagrebu na polovici četverogodišnjeg mandata, a nakon bogate diplomatske karijere u Nikoziji, Australiji, Italiji, Kongu, s paralelnom akreditacijom u Angoli, Ruandi i Burundiju, te, među ostalim, u grčkoj Glavnoj direkciji za europske poslove za odnose s Europskim parlamentom.

U razgovoru u gradonačelnikovu salonu visoki je gost glavni grad Republike Hrvatske ocijenio gradom bogate povijesti i tradicije, a s iznimno toplim i srdačnim građanima. Smatra da Grad Atena i Grad Zagreb imaju mnogo sličnosti, posebno u domeni kapitalnih ulaganja. Veleposlanik se osvrnuo i na organizaciju Olimpijskih igara u Grčkoj za vrijeme kojih je Atena doživjela potpuni preobražaj. Iskustva Atene mogla bi biti od pomoći Zagrebu u organizaciji svjetskog prvenstva u rukometu 2009..




9. ožujka

Susret gradonačelnika Zagreba i predsjednika Crne Gore

U sklopu boravka izaslanstva Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj, 9. ožujka, u palači Dverce, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se s predsjednikom RCG Filipom Vujanovićem.


 

9. ožujka – Izložba umjetničkih fotografija Edith von Welser – Ude


U sklopu održavanja Znanstvenog skupa Europski standardi upravljanja velikim gradovima , u Umjetničkom paviljonu postavljena je Izložba umjetničkih fotografija Edith von Welser – Ude, supruge gradonačelnika Münchena.

U nazočnosti brojnih uzvanika iz kulturnog života Grada, izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.


 


9. ožujka

Znanstveni skup Europski standardi upravljanja velikim gradovima

U organizaciji Grada Zagreba i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 9. ožujka, u hotelu Sheraton, održan je znanstveni skup Europski standardi upravljanja velikim gradovima.
Skup je započeo izlaganjem gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića koji je, među ostalim, istaknuo kako „naša vizija razvitka Zagreba nije sadržana samo u zbiru projekata, već u timskom osmišljavanju i provedbi upravljačkoga, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda Zagreba, te u razvijanju svih oblika zagrebačke izvrsnosti“.
Na skupu su također sudjelovali gradonačelnici Sarajeva - Semiha Borovac, Podgorice - Miomir Mugoša, Ljubljane - Zoran Janković, Bihaća - Hamdija Lipovača, te izaslanici gradonačelnika gradova Mainza, Bruxellesa i Beča koji su govorili o suradnji i iskustvima u upravljanju svojih gradova.
U drugom dijelu znanstvenog skupa predavanja su održali predstavnici Pravnog fakulteta te Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.



Od 9. ožujka - Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec ožujak 2007., započinje preko Hrvatske pošte u petak, 9. ožujka 2007.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 30. ožujka 2007.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.


 

8. ožujka - Nagrada Zagrepčanka godine Ani Rukavina Erceg


Na svečanoj sjednici Gradske skupštine i Poglavarstva održanoj u povodu dodjele nagrade Zagrepčanka godine, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac uručili su Nagradu majci prerano preminule Ane Rukavina Erceg, prve dobitnice ovoga gradskog priznanja što ga je utvrdila Gradska skupština na sjednici u prosincu prošle godine.

Nešto ranije, izaslanstvo Grada u sastavu: zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac i potpredsjednica Gradske skupštine Katarina Fuček položili su vijenac i zapalili svijeće na grobu Ane Rukavina Erceg na Krematoriju.

Inače, Odlukom Gradske skupštine, Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Postupak za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine pokreće, svake godine, Odbor Gradske skupštine za javna priznanja raspisivanjem javnog natječaja. Natječaj se objavljuje u dnevnim novinama koje odredi Odbor.




6. ožujka

Ugovor o financiranju HNK

Gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Božo Biškupić i intendantica HNK Ana Lederer potpisali su, 6. ožujka, Ugovor o međusobnim odnosima i zajedničkom financiranju Hrvatskoga narodnog kazališta u 2007.. Od ukupnog iznosa od oko 79 milijuna kuna, Grad će pokriti 38,5 milijuna kuna, a ostatak Ministarstvo kulture.




5. ožujka – 57. niskopodni tramvaj

U javni gradski prijevoz uključen je, 5. ožujka, još jedan, 57. po redu, niskopodni tramvaj. Kao i dosad, na relaciji Remiza – Trg bana Jelačića, prvi putnici bili su gradonačelnik Milan Bandić i njegovi najbliži suradnici.


 



2. ožujka – Novi lift za osobe s invaliditetom


U nazočnosti predstavnika raznih udruga invalida grada Zagreba i zamjenice gradonačelnika Ljiljane Kuhta - Jeličić, 2. ožujka, na istočnom ulazu u zgradu Gradskog poglavarstva, pušten je u pogon lift za osobe s invaliditetom, prvi u nizu koji se planiraju uvesti u prostore Gradske uprave.

Radove koji su započeli sredinom prosinca prošle godine, vrijedne 1,07 milijuna kuna, izvodila je tvrtka Končar dizala i servis pod nadzorom tvrtke Projekt pro futuro.