clanak False

Veljača 2007.

19.04.2017.

 28. veljače


Gradonačelnik posjetio Županijski centar 112

U povodu Dana civilne zaštite u RH koji se obilježava 1. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić - zapovjednik Zapovjedništva zaštite i spašavanja Grada Zagreba, posjetio je Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Područni ured Zagreb gdje se upoznao s radom Županijskog centra 112 - Zagreb.

Istim povodom, a pod motom U opasnosti niste sami, Županijski centar 112 posjetili su i učenici nekoliko zagrebačkih škola.




Od 28. veljače

Zagrebački kvartet u novouređenom prostoru

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti visokih uzvanika iz života kulture i politike, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 28. veljače, novouređeni prostor Zagrebačkoga kvarteta u Ilici 31.

U sklopu radova vrijednih oko 2,2 milijuna kuna, a koji su obuhvatili i uređenje pročelja, te počeli potkraj srpnja prošle godine uređeno je 120 m 2 prostora s manjom koncertnom dvoranom, garderobom, spremištima, sanitarnim blokom, administrativnim djelom i ulazom.




Od 28. veljače

U prometu 56. niskopodni tramvaj.


 


27. veljače

Gradonačelnik obišao centralni uređaj za pročišćivanje otpadnih voda / Za dva mjeseca međunarodni natječaj za spalionicu

U društvu s rektorom Zagrebačkog sveučilišta Aleksom Bjelišem, članovima Uprave Sveučilišta, dekanima i predstavnicima Rudarsko – geološko naftnog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i teholnogije, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, PMF-a, te Građevinskog i geotehničkog fakulteta, gradonačelnik Milan Bandić obišao je, 27. veljače, Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

Nakon prezentacije projekta i obilaska uređaja, gradonačelnik je naglasio da je riječ o najvećem ekološkom projektu u Europi, te najavio međunarodni natječaj za spalionicu otpada koji bi trebao biti raspisan u roku od dva mjeseca, a sve kako bi, prema planovima, termička obrada otpada mogla početi za dvije godine.




26. veljače

Milan Kučan kod gradonačelnika Bandića

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, primio je, 26. veljače, Milana Kučana bivšeg predsjednika Republike Slovenije, a koji je sa suprugom privatno boravio u Zagrebu. Kako su izjavili nakon sastanka u gradonačelnikovu salonu, riječ je o prijateljskom susretu, nastavku ranije suradnje.



23. veljače,

Gradonačelnik Tuzle kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je , 23. veljače, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića s kojim je razgovarao o zajedničkim problemima gradova, među kojima je i borba s grafitima. Posebne teme bile su komunalno gospodarstvo i funkcioniranje gradskih tvrtki što su gosti iz Tuzle, nešto kasnije, razradili sa čelnicima zagrebačkog Holdinga.

Gradonačelnik Zagreba je pozvao kolegu iz Tuzle da sudjeluje na Konferenciji koja će se održati 9. ožujka u Zagrebu, o temi „Europski iskorak u upravljanju velikim gradovima“.

Osim gradonačelnika Tuzle koji je upravo na polovici drugoga gradonačelničkog mandata, na susretu s gradonačelnikom Zagreba bili su predstavnici Gradske uprave za područje komunalnih poslova, opće uprave i društvenih djelatnosti.

U ime Grada Zagreba na sastanku su bili zamjenici gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i Ivo Jelušić, član Poglavarstva za gospodarstvo Ivo Čović, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, te šef Odsjeka za međunarodnu i međugradsku suradnju i europske integracije Adrian Majher.



22. veljače isplata pomoći za opremu novorođenog djeteta

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, 22. veljače, započela je isplata pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta.

Navedenu pomoć primit će korisnici prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koji su to pravo ostvarili u siječnju 2007. i u siječnju 2006.

Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta. Detaljnije ...



Od 22. veljače

U prometu 55. niskopodni tramvaj


 


20. veljače, predstavljeni rezultati natječaja za idejni projekt mosta Jarun / prva nagrada autorskom timu s Katedre za mostove Građevinskog fakulteta u Zagrebu




U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, 20. veljače u Poglavarstvu su predstavljeni rezultati najtečaja za izradu idejnog projekta mosta Jarun. Od deset prijavljenih autorskih timova, Ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika Grada i Društva građevinskih konstruktora, odabrao je tri najbolja, a prvu nagradu dobio je tim Katedre za mostove Građevinskog fakulteta u Zagrebu predvođen prof.dr.sc. Jurom Radićem.

Prema prvonagrađenom radu, most će biti dug 625 i visok 80 metara. Imat će više od 11 raspona, a u skladu s uvjetima natječaja, predviđena su tri prometna traka u svakom smjeru, tračnice za metro ili laku gradsku željeznicu i pješačke staze. Savu će premošćivati na potezu od produžene Vrapčanske na sjeveru, do Jadranske avenije na jugu.

Kako je najavljeno, radovi bi mogli početi još ove godine, no sve ovisi o tempu rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i ishođenja dozvola. Projektiranje bi trajalo najviše šest mjeseci, a prema troškovniku u projektu, cijena radova mogla bi iznositi 40 milijuna eura. Na predstavljanju u Poglavarstvu najavljen je i natječaj za most Bundek, koji će, kao svi postojeći i budući mostovi dobiti kvalitetno noćno osvjetljenje. Arhitektonski i kvalitetom, novi mostovi trebali bi postati prepoznatljive zagrebačke razglednice.

Prvu nagradu dobio je rad autorskog tima Katedre za mostove Građevinskog fakulteta u Zagrebu predvođen prof.dr.sc. Jurom Radićem koji je projekt izradio u suradnji s tvrtkom STUDIO BF. Ocjenjivački sud kojim je predsjedavao prof. dr. Vinko Čandarlić, drugu je nagradu dodijelio idejnom projektu Inženjerskog projektnog Zavoda pod vodstvom mr.sc. Veljka Pripića i u suradnji sa Zavodom za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnicima, a treća je nagrada otišla u ruke tima Katedre za mostove Građevinskog fakulteta koji su predvodili doc.dr.sc. Zlatko Šavor i Gordaha Hrelija, a u suradnji sa tvrtkom Studio 3LHD i suradnicima.


 

20. veljače, Izaslanstvo Grada Zagreba u Beču

Izaslanstvo Grada Zagreba koju predvodi zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić boravi, danas, 20. veljače, u službenom posjetu gradu Beču gdje će se susresti sa zamjenicom gradonačelnika Beča za financije, privrednu politiku i “Stadtwerke Wien” Renatom Brauner, voditeljem Direkcije za izgradnju grada Gerhardom Weberom te stručnjacima Odjela magistrata br. 46 s kojima će razgovarati o poboljšavanju individualnog prijevoza uvođenjem računalnog sustava upravljanja kao i o postavljanju prioriteta u javnom prijevozu.
Programom je predviđen i radni ručak s članom Poglavarstva grada Beča Rudolfom Schickerom.

 

Osim zamjenika gradonačelnika u sklopu zagrebačke delegacije u Beč su otputovali: Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne i stambene poslove i promet, dr. Stipan Matoš, pomoćnik pročelnika, Mladen Kočiš, voditelj Odjela za automatsko upravljanje prometom, Ivan Tolić, član Uprave zagrebačkog Holdinga, Dragan Tokić, voditelj Odjela za sigurnost u prometu PUZ-a, Vlado Gruborović, voditelj IT-odjela pri Zagrebačkim cestama i Adrian Majher, voditelj Odsjeka za međunarodne odnose i europske integracije.

 




15. veljače, Izaslanstvo Autokluba Siget kod gradonačelnika

 

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 15. veljače, izaslanstvo Autokluba – Siget koje je predvodio predsjednik Damir Škaro, a u povodu njihove 30. obljetnice.

Na sastanku u gradonačelnikovu salonu bilo je riječi o kontinuiranim ulaganjima u zagrebačku prometnu infrastrukturu i o zajedničkim akcijama Grada, Sigeta i MUP-a posvećenima djeci i preventivi u prometu, među kojima su: tehnički pregledi za bicikle i izdavanje odgovarajućih potvrda, polaganje vozačkih ispita za bicikle i izdavanje vozačkih dozvola, organizacija završne godišnje akcije „Sigurno i vješto u prometu“ i kontinuirane akcije preventive u prometu koje obuhvaćaju oko 100.000 učenika zagrebačkih osnovnih škola.


Predstavnicima Sigeta, najvećeg autokluba u Hrvatskoj, gradonačelnik Bandić je čestitao na uspješnom radu i istaknuo Klub kao simbol Zagreba na području sigurnosti prometa i brige o gradskim vozačima. Zaključeno je da će se upješna suradnja Grada i Autokluba nastaviti.

Na sastanku kod gradonačelnika bili su i članovi Upravnog odbora Autokluba Siget Franjo Bubalo i Stipo Ćorić te predsjednik Nadzornog odbora prof. dr. Ivan Dadić.


 


16. veljače, Ulice Damiru Tomljanoviću i Dragutinu Goliku

Ulica Bundek od 16. veljače nosi ime Damira Tomljanovića – Gavrana, a u dosadašnjoj ulici Drvinje gradonačelnik Milan Bandić, inicijator preimenovanja, otkrio je ploču s imenom Dragutina Golika – Zmije.



13. veljače

Otvoren Dispečerski centar Zimske službe

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, 13. veljače, otvoren je suvremeni Dispečerski centar Zimske službe sa sustavom nadzora te prostorne i funkcionalne kontrole ekipa i vremenskih prilika s uređajem za rano otkrivanje poledice na 2000 kilometara gradskih prometnica što se prostiru na 12 tisuća m2.

U Centar je investirano oko 3,7 milijuna kuna, a nakon što on proradi u punoj funkciji, za pravih zimskih dana očekuju se uštede do pet milijuna kuna po sezoni. Inače, s obzirom na to da je ova zima po vremenskim uvjetima jedna od najtoplijih unatrag više desetaka godina, ušteda od oko 40 milijuna kuna usmjerit će se u asfaltiranje prometnica.

Zadovoljan viđenim, gradonačelnik je najavio sličan sustav za nadziranje i sinhronizaciju gradskog prometa, pa u tom smislu od Holdinga očekuje prijedlog do kraja ove godine. U konačnici možemo očekivati i sustav koordinacije i nadzora zagrebačkih gradilišta.



13. veljače

Predstavnici Atletskog kluba Agram kod Gradonačelnika


Gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Ljiljana Kuhta Jeličić primili su, 13. veljače, u Gradskom poglavarstvu, predstavnike Atletskog kluba za osobe s invaliditetom Agram što ih je predvodio tajnik Branko Omazić, a koji su ih tom prigodom upoznali s radom i problemima s kojima se Klub susreće.
Gradonačelnik Bandić iskazao im je podršku i napomenuo da izvrsne rezultate kluba Agram mora pratiti i adekvatna financijska i svaka drug a potpora Grada Zagreba.
Susretu su prisustvovali i najtrofejniji Agramovi atletičari: Marija Iveković, Vedran Lozanov i Goran Žeželj.



13. veljače

Gradonačelnik Nove Gradiške kod gradonačelnika Zagreba


Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 13. veljače, delegaciju Nove Gradiške koju je predvodio gradonačelnik Josip Mikšić.


Tom ga je prigodom izvjestio o potrebi uređenja okoliša uz nedavno otkriveno Spomen obilježje poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na novogradiškom bojištu te zahvalio gradonačelniku Bandiću na dosadašnjoj i, kako je dogovoreno, budućoj materijalnoj i moralnoj potpori.

Gradonačelnik Mikšić je ujedno istaknuo da je od 107 poginulih branitelja iz cijele Hrvatske koji su poginuli na novogradiškom području 51 bio Zagrepčanin. (veća fotografija: 1 // 2)




Od 13. veljače - Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec veljaču 2007. započinje preko Hrvatske pošte u utorak, 13. veljače 2007..

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 28. veljače 2007..

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl. gl. 22/04), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kn mjesečno.
II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 900,01 kn do 1.200,00 kn mjesečno.
III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 1.200,01 kn do 1.500,00 kn mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.


 

12. veljače - 100. obljetnica Muzeja grada Zagreba – 1907. - 2007.

U povodu 100. obljetnice Muzeja grada Zagreba koja se navršava ove godine, gradonačelnik Milan Bandić primio je, 12. veljače, ravnatelja Vinka Ivića sa suradnicima.
Predstavnici Muzeja upoznali su Gradonačelnika s manifestacijama koje će se tijekom godine održavati u povodu obilježavanja 100 godina rada i razvoja njihove institucije te zamolili gradonačelnika da im bude pokrovitelj. (veća fotografija)


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

 

12. veljače u Domu sportova - Trnoružica na klizaljkama


U organizaciji Klizačkog kluba Medo, oko 3500 mališana vrtićke i osnovnoškolske dobi uživalo je u Trnoružici, bajci na ledu uprizorenoj u Domu sportova. Nakratko, predstavu je pogledao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


 


U Klaićevoj

Na Onkologiji

U Crnatkovoj

8. veljače, u povodu Svjetskog dana bolesnika

 Gradonačelnik u Dječjoj bolnici u Klaićevoj i u Domu za starije u Crnatkovoj

U povodu Svjetskog dana bolesnika, gradonačelnik Milan Bandić obišao je Dječju bolnicu u Klaićevoj i Dom za starije i nemoćne u Crnatkovoj. Novo rukovodstvo Klinike za dječje bolesti Zagreb predvođeno ravnateljem Goranom Roićem predstavilo je funkcioniranje bolnice, te posebno Odjela za onkologiju na koji je samo prošle godine došlo čak 68 novih bolesnika. Akutna je potreba proširivanje prostora, a ako je suditi po najavi gradonačelnika, uskoro će se na sjednici Poglavarstva naći projektna dokumentacija za rekonstrukciju drugog i trećeg kata.

U Domu za umirovljenike gradonačelnika je dočekao program u organizaciji Udruge prijatelja Hospicija, a na zadovoljstvo korisnika i djelatnika najavljena je obnova derutne zgrade za koju su se donedavno rješavala imovinsko – pravna pitanja.


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


7. veljače – Gradonačelnik u Dječjem domu Sv. Josip

Gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar i prva dopredsjednica Društva „Hrvatska žena“ Nada Jambrek posjetili su, 7. veljače, Dječji dom Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu.

Kako je najavio gradonačelnik, štićenici Doma koji završavaju školovanje u dogledno će vrijeme imati veće šanse za dobivanje gradskih stipendija, a za potrebe štićenika koji napuštaju Dom, Grad će osigurati i jedan stan.




7. veljače - Gradonačelnik Distrikta Brčko kod gradonačelnika Zagreba


Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 7. veljače, gradonačelnika Distrikta Brčko BiH Mirsada Đapu i njegove najbliže suradnike.

Na radnom sastanku u salonu “Grič” Gradske skupštine Grada Zagreba gosti su gradonačelnika Zagreba upoznali s funkcioniranjem Distrikta Brčko, te pokazali zanimanje za zagrebačka iskustva u rješavanju komunalne problematike, posebno u zbrinjavaju otpada i pročišćavanju otpadnih voda.

Osim gradonačelnika Distrikta Brčko, na radnom sastanku kod gradonačelnika Zagreba bili su: glavni koordinator Vlade Brčko Distrikta Đuro Tankosić, pravni savjetnik gradonačelnika Milenko Zečević, šef Odjela za za javne poslove Hajrudin Zahirović, šef Odjela za komunalne poslove Stevan Zoranović i predsjednik Udruge poslodavaca Dražen Petrović. (veća fotografija)




6. veljače - Španjolski veleposlanik kod gradonačelnika



Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je, 6. veljače, veleposlanika Kraljevine Španjolske Manuela Salazara Palmu u društvu s vodećim ljudima španjolske tvrtke INDITEX (ZARA) koje je predvodio generalni direktor za širenje poslova Ramon Renon.

Na susretu što ga je inicirao španjolski veleposlanik gosti su predstavili funkcioniranje ZARE koja je prisutna u 64 zemlje u svijetu, ima 3.113 prodajnih mjesta , 990 dućana i trgovačku liniju koja se bavi dizajnom, izradom i distribucijom tekstila i djeluje preko osam trgovačkih marki.

Gradonačelnik je pozdravio dolazak ZARE u Hrvatsku, a posebno 60 novih radnih mjesta koliko će ih se uskoro otvoriti u prvoj trgovini te eminentne tvrtke u Zagrebu. (veća fotografija)




6. veljače – u promet pušten i 53. niskopodni tramvaj, na liniji broj 12 ( fotografija)




6. veljače

Umirovljenici zahvalili gradonačelniku

Predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske koje je predvodio predsjednik Vladimir Lokner, uručili su, 6. veljače, gradonačelniku Milanu Bandiću zahvalnicu za brigu o umirovljenicima i podršku njihovim programima.

Susret u gradonačelnikovu salonu organiziran je u povodu obilježavanja 60. obljetnice umirovljeničkih novina i Matice umirovljenika. (veća fotografija)



(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


5. veljače na gradilištu MSU-a

Ugovor o sponzorstvu između Muzeja i T-HT-a

 

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, 5. veljače, na gradilištu Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu potpisan je Ugovor o sponzorstvu između Muzeja i T – Hrvatskog telekoma. Stavivši potpise na ugovor vrijedan dva milijuna kuna ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i predsjednik Uprave T–HT-a Ivica Mudrinić omogućili su niz muzejskih aktivnosti što se planiraju u sklopu partnerstva, među kojima je ustanovljavanje Godišnje nagrade za prestižno djelo hrvatske suvremene umjetnosti.

 

Inače, na novozagrebačkom gradilištu radovi se odvijaju u skladu s planovima, a prema najavi gradonačelnika Bandića već ove jeseni možemo očekivati otvaranje vrata muzeja što se na 14.500 m2 gradi prema projektu Igora Franića, a u koje Grad i Država u omjeru 50:50% investiraju oko 320 milijuna kuna.

 


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

 

1. veljače, 104. rođendan bake Dore

Gradonačelnik Milan Bandić i ove je godine došao na rođendan Dore Sukanec, najstarije Zagrepčanke koja je navršila 104. godine. 

1. veljače, veleposlanik Crne Gore Branko Lukovac kod gradonačelnika Zagreba / suradnja Zagreba i Podgorice (fotografija)



1. veljače, Gradonačelnik uputio pismo podrške hrvatskim rukometašima.