clanak False

Listopad 2002.

19.04.2017.
 1. studenog na Mirogoju i Krematoriju

Izaslanstvo Zagreba položilo vijence i zapalilo svijeće

U povodu blagdana Svih svetih, izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Sabora, Vlade, ministarstava i Grada Zagreba položila su vijence kod Križa u Aleji branitelja i na grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, te zapalili svijeće pred križem na groblju Mirogoj.

U izaslanstvu Grada Zagreba bili su podpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić, članica Poglavarstva Blanka Sunara i tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum.

31. listopada

Gradonačelnik Colomba kod gradonačenice Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 31. listopada, g. Prasannea Gunawardanea, gradonačelnika Colomba, glavnoga grada Sri Lanke koji je, kao bivši zagrebački student, u Hrvatsku došao u privatni posjet.

Susret je organiziran uoči predstojećega državnog posjeta Stjepana Mesića, presjednika Republike Hrvatske Sri Lanki kojom će mu prigodom u jednom dijelu programa domaćin biti i gradonačelnik Gunawardane.

Pozvavši gradonačelnicu u njegov grad, g. Prasanne Gunawardane iskazao je interes za suradnju sa Zagrebom, ponajprije na području gospodarstva.

31. listopada

Samoborska puštena u promet

Nakon puštanja u promet rekonstruirane Samoborske ceste, od Škorpikove do Posusedskog mosta, 31. listopada, gradonačelnica Vlasta Pavić, sa zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, obišla je obnovljenu dionicu prometnice koja predstavlja svojevrsna zapadna vrata Zagreba.

Kako se čulo na licu mjesta radovi su počeli 5. srpnja, a obuhvatili su rekonstrukciju 2.143 metra ceste s dvije vozne trake široke 3,55 m. S obje strane kolnika sagrađeni su nogostupi, a uzduž prometnice uređeno je 89 parkirnih mjesta.

Na nekim mjestima između kolnika i pješačke staze zelene su površine, a u sklopu radova, riješen je sustav površinske odvodnje i postavljena nova javna rasvjeta. Među ostalim, nova je i kabelska elektro – instalacija niskog i srednjeg napona.

Investiciju od 22 milijuna kuna podmirio je Grad Zagreb, a radove, svaki u svom segmentu, izveli su Samoborka, Pionir, Jelačić i Elektra.

31. listopada – uoči početka stanja pripravnosti

Smotra zimske službe

Tradicionalnom smotrom zimske službe u glavnoj bazi na Žitnjaku, Zagrebačke su ceste, 31. listopada, označile početak stanja pripravnosti svojih zimskih ekipa.

U nazočnosti zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i Stipe Tojčića, prestavili su vozni park sastavljen od 96 kamiona s roto posipačima i ralicama, te 16 specijalih strojeva za obradu užih prostora. Ako bude potrebno, u rezervi je još 20 posipača i ralica, a za ovu zimsku sezonu pripremljeno je 12 tisuća tona soli.

Sve ceste prve prednosti bit će očišćene najkasnije pet do osam sati od prestanka padaline, a ostale u roku od 24 sata. Ekipe Zimske službe ove su godine raspoređene u 11 baza i pokrivaju 1290 kilometara cesta.

30. listopada u Domu zdravlja Pešćenica

Prvi info – stup u ustanovama primarne zdravstvene zaštite

Simobličnim pritiskom na ekran info – stupa u Domu zdravlja Pešćenica, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić označio je, 30. listopada, početak funkcioniranja prvoga takvog suvremenog sredstva za provođenje zdravstvene skrbi u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Info – stup sadrži pet dijelova. Prvi je orijentacija u Domu zdravlja, na drugom su testovi debljine, dnevne potrebe unosa kalorija, procjena rizika oboljevanja od osteoporoze i sl.

Slijede inoformacije o proizvodima za blage i umjerene zdravstvene teškoće, odnosno, za samoliječenje, na kojem su predstavljeni dijetetski pripravci, čajevi, kozmetika i medicinski proizvodi klasificirani prema indikacijama.

Tu je i bogat izvor informacija o vitaminima i mineralima, a mogu se naći informacije o prevenciji i pomoći kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, osteoporoze, hemoroida, inkontinencije i savjeti roditeljima u vezi sa sredstvima ovisnosti.

S obzirom da će se sustav kontinuirano dopunjavati novim sadržajima, u pripremi su informacije o hepatitisu C, alergijama, epilepsiji i sl.

Prema riječima Zvonimira Šostara, pročelnika u Uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, ovo je svojevrsni pilot - projekt u domovima zdravlja Zagreba i Hrvatske, a uskoro će se početi postavljati i u druge zagrebačke ustanove primarne zdravstvene zaštite, sa ciljem pružanja potpore u ostvarivanju kvalitetne zdravstvene skrbi.

Obavijest iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Od 4. do 30. studenog revizija korisnika novčane pomoći umirovljenicima

Od 4. do 30. studenog Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb provodit će postupak revizije korisnika novčane pomoći umirovljenicima svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati u prostorima mjesnih samouprava na niže navedenim lokacijama. Umirovljenici koji ne potpišu izjavu izgubit će pravo na daljnju pomoć.

U slučaju nemogućnosti dolaska zbog bolesti, liječenja i sl., molimo javiti se na brojeve telefona 610-0923 ili 610-0947, kako bi djelatnici Ureda dolaskom na kućnu adresu korisnika uzeli potrebne podatke.

PU CENTAR: MS August Cesarec, Tkalčićeva 33

PU ČRNOMEREC: MS Bartol Kašić, Selska 3

PU MAKSIMIR: MS Dinko Šimunović, Šrapčeva 12

PU MEDVEŠČAK: MS Kralj Zvonimir, Zvonimirova 42

PU PEŠČENICA: MS Volovčica, Kriška 20 i MS Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8b

PU TREŠNJEVKA: MS Gajevo, Prosenikova 9

PU TRNJE: MS Martinovka, Miramarska 11a

PU NOVI ZAGREB: MS Središće, Ivana Šibla 8 i Dvorana Cent4a za kulturu N. Zagreb, Remetinečki gaj 12

PU SESVETE: Područni ured Sesvete, Plava dvorana, Trg D. Domjanića 6

PU SUSEDGRAD: Područni ured Susedgrad, Velika dvorana, Sigetje 2

PU DUBRAVA: MS Poljanice, Dubrava 203 i MS Donja Dubrava, Kapelska 8

Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine.

30. listopada

Nastupni posjet finskog veleposlanika

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 30. listopada, u nastupni posjet finskog veleposlanika NJ.E Ilpa Manninena, pokrenuvši incijativu o suradnji glavnih gradova Finske i Hrvatske koja bi se najprije mogla realizirati na području kulture, umjetnosti i dizajna.

Kako je najavila gradonačelnica, 6. prosinca, u sklopu programa nazvanog Susret mašte i zbilje, na glavni zagrebački trg Djed Mraz po prvi puta dolazi direktno iz Finske. Istoga dana obilježit će se Nacionalni dan Finske.

Gradonačelnica je gosta upozala s glavnim gradskim projektima, izdvojivši, među ostalim, centralni pročistač otpadnih voda, sanaciju Jakuševca, buduću spalionicu i nabavku 70 niskopodnih tramvaja.

Problemi glavnih gradova uglavnom su vrlo slični, zaključio je g. Ilpo Manninen, spomenuvši sličnost Zagreba i Helsinkija i po tome što ih vode žene.

Na kraju susreta, NJ.E. Manninen darovao je gradonačelnici knjigu Umjetnički pogled na moderni Helskinki, zauzvrat dobivši najnoviju monografiju Zagreba.

28. listopada u Dvercu

Dr. Heinz Fischer kod gradonačelnice

U ponedjeljak 28. listopada, gradonačelnica Vlasta Pavić susrela se u gradskoj palači Dverce s dr. Heinzom Fischerom, predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije koji u Republici Hrvatskoj službeno boravi 28. i 29. listopada.

U izaslanstu Republike Austrije bila je gđa. Margit Fischer, supruga predsjednika, dr. Hans G. Knitel, veleposlanik Republike Austrije u RH sa suprugom, te zastupnici u Nacionalnom vijeću: Kurt Eder, Edith Haller, Johanes Zweytick i mr.sc. Therezija Stoisits.

U ime Grada Zagreba, u Dvercima je bila Morana Gruden Paliković, predsjednica Skupštine grada Zagreba, zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, te potpredsjednici Gradske Skupštine, Vladimir Velnić i Davorin Tepeš.

28. listopada – press konferencija u Poglavarstvu

Kaznene prijave protiv 23 komunalna redara

Protiv 23 komunalna redara pokrenut će se stegovni postupak i kaznena prijava, a dosadašnji načelnik Odjela za komunalno redarstvo i inspekciju razriješit će se dužnosti – objelodanjeno je na press konferenciji u Poglavarstvu, koju je sazvala gradonačelnica Vlasta Pavić u društvu sa zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, Davorom Jelavićem, pročelnikom za prostorno uređenje i graditeljstvo i Davorom Krsnikom, šefom Odsjeka komunalnog redarstva.

Kako se čulo, temeljem prigovora i prijava građana, mjerodavne su službe pokrenule akciju uvida u ažurnost uplata sredstava iz pozicije mandatnih kazni. Utvđeno je da 23 komunalna redara unatrag dvije godine nisu ažurno uplaćivali iznose od tri do 25 tisuća kuna. Najviše ih je pokrivalo područje Centra i Črnomerca, Dubrave, Novog Zagreba i Peščenice.

25. listopada u Tehnološkom parku

Stipe Tojčić podijelio certifikate ISO 9001

Tehnološki park Zagreb d.o.o., prvo je poduzeće u vlasništvu Grada Zagreba i najmanje u Republici Hrvatskoj (tri zaposlena) koje je uspostavilo i certificiralo sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2000. Istovremeno, certifikat je uspostavilo pet poduzeća što ih je iznjedrio Tehnološki park, a daljnja tri certificiranju će pristupiti za mjesec dana.

Uz prigodnu svečanost, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, podijelio je, 25. listopada, certifikate u prostorima Tehnološkog parka Zagreb, kojom je prigodom istaknuto da su cijeli projekt financijski poduprli Grad Zagreb i Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

24. listopada otvoren 37. zagrebački salon

Velika nagrada za Željka Kovačića

U prepunim prostorima Umjetničkog paviljona, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, 24. listopada, 37. zagrebački salon posvećen primjenjenim umjetnostima i dizajnu.

Ovogodišnji salon predstavlja dvjestotinjak najuspješnijih radova s područja grafičkog i industrijskog dizajna, fotografije, mode, nakita, kostimografije i drugih grana primjenjene umjenosti.

Za oblikovanje postava Vučedolski Orion, veliku nagradu Salona dobio je Željko Kovačić.

24. listopada

Susret Predsjednika Ukrajine i Gradonačelnice Zagreba

U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj, Leonid Kučma, predsjednik Ukrajine susreo se u gradskoj palači Dverca s gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić.

24. listopada, 23. sjednica Gradskog poglavarstva

Grad sufinancira obnovu pročelja i izvan uprave GSKG-a

Procijenivši da je neophodno sustavno obnavljati gradska pročelja koja su nerijetko opasna za prolaznike, Poglavarstvo je, na 23. sjednici odlučilo o sklapanju sporazuma o sufinanciranju obnove pročelja za zgrade koje nisu pod upravom trgovačkog društva Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Grad će, pojasnio je Željko Uhlir, pročelnik za upravljanje imovinom, baš kao i za pročelja pod upravom GSKG-a, sufinancirati 25% ukupne vrijednosti radova, dok će ostatak izdvojiti suvlasnici iz tekuće pričuve.

Sljedeće godine, točnije, 3. kolovoza, na stadionu Maksimir, pred 70 tisuća obožavatelja nastupit će kultna rock grupa «Rolling Stones», koju će organizaciju, zaključak je sa sjednice, uz Udrugu Kajda potpisati i Grad Zagreb. Grad će bez naknade ustupiti na korištenje stadion, osigurati izlazak inspekcija, izdavanje dozvola, te osigurati ostalu logistiku uobičajenu kod organizacije ovakvih koncerata.

Osim redovnog izvještaja o realizaciji poduzetničkih kredita, na sjednici je odlučeno o iznosu godišnje naknade za koncesije za obavljanje pogrebnih poslova, koja tako iznosi tri tisuće kuna. Bez glasa protiv zaključeno je o davanju dva stana u najam SOS Dječjem selu Hrvatska i o prihvaćanju pokroviteljstva nad prvim hrvatskim simpozijem s međunarodnim sudjelovanjem na temu Laser u medicini i stomatologiji, a Poglavarstvo će biti pokrovitelj i 120. obljetnice I. Tehničke škole Tesla u Zagrebu.

Na vlastiti zahtjev, Ines Merčep, zamjenica pročelnika u Gradskom zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša razriješena je dosadašnje dužnosti.

24. listopada

Predstavnici Kreditanstalt für Wiederaufbau u Poglavarstvu

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 24. listopada, dr. Petera Klausa, člana Upravnog vijeća Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), njemačke banke koja dijelom financira gradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba.

Sastanak u Poglavarstvu organiziran je sa ciljem da se razmijene iskustava o tekućoj suradnji i definiranja područja moguće buduće suradnje.

Predstavnici KfW-a borave u Hrvatskoj 23. i 24. listopada kako bi dobili informacije o sadašnjem stanju brojnih projekata u kojima sudjeluju kao financijeri, među kojima je financiranje dijela autoceste Zagreb – Rijeka. Također su zainteresirani za daljnju suradnju i razmjenu mišljenja o različitim temama.

U pratnji dr. Klausa bio je Christian Murach, pročelnik Sektora za izvoz i financiranje prijevoza, dr. Christine Heimburger, pročelnica Odsjeka za prometnu infrastrukturu zadužena za Hrvatsku i Norbert Gasten iz Odsjeka za vode, otpadne vode i kruti otpad zadužen za financiranje zagrebačkog postrojenja za zbrinjavanje otpadnih voda.

Osim gradonačelnice, Zagreb su predstavljali njen zamjenik Milan Bandić, pročelnik za financije Slavko Kojić, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo i predstojnik Ureda gradonačelnice Franjo Greguric.

23. listopada u Soblincu

Kamen temeljac za dogradnju škole

Za deset mjeseci Osnovna škola Ivana Granđe u Soblincu dobit će sedam novih učionica, kompjuterski kabinet, višenamjenski prostor, kuhinju, blagovaonicu, sportsku dvoranu, ambulantu, garderobe i sanitarne prostore. Uredit će se okoliš, proširiti kolni i pješački prilaz i sagraditi parkiralište za 11 mjesta.

Najkraći je to opis razloga radosti učenika, roditelja i nastavnika škole za dogradnju koje je, 23. listopada, gradonačelnica Vlasta Pavić položila kamen temeljac.

Investiciju od 14,040 milijuna kuna, u cijelosti podmiruje Grad Zagreb, a radove prema projektu KG Projekta i pod nadzorom Inrosa, izvodi APM Graditeljstvo.

Na otvorenju radova u Soblincu bili su zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, saborska zastupnica Katica Sedmak, gradski zastupnici, članovi Poglavarstva i predstavnici Vijeća gradske četvrti Sesvete.

22. listopada

U Španskom počela gradnja prvih stanova iz programa POS-a

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i ministar javnih radova Radimir Čačić položili su, 22. listopada, kamen temeljac za tri zgrade s ukupno 87 stanova u Ulici Gustava Krkleca u Španskom, označivši tako početak realizacije Programa socijalno poticane stanogradnje u Zagrebu.

- Grad Zagreb je osobito zainteresiran da svojim građanima koji se nakon završenog obrazovanja uključuju u različite tijekove života grada i privređuju za sebe i svoje obitelji omogući i rješavanje stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih potreba. U tom smo smislu prihvatili i poduprli državni program. Grad za gradnju tih stanova daje zemljište i osigurava financijska sredstva za kompletno komunalno opremanje. Pritom se mora imati na umu da Grad, uglavnom, zemljište kupuje i plaća po tržišnoj cijeni, što predstavlja svojevrsnu mjeru solidarnosti svih građana Zagreba s ovim programom – rekla je gradonačelnica, naglasivši da je Oporovečka slijedeća lokacija za gradnju iz Programa društveno poticane stanogradnje, a da se za lokaciju u Vrbanima rješavaju imovinsko – pravni odnosi.

- Rješavanje stambenog pitanja toliko ljudi koliko ih je na zagrebačkoj listi, zadatak je s kojim se dosad nismo susreli – riječi su ministra Radimira Čačića koji ističe i to da Zagreb čini četvrtinu stanovništva, polovicu gospodarstva i dvije trećine profita Hrvatske.

Kako se čulo u Španskom, ovog se trenutka u Hrvatskoj gradi ili su u pripremi 3644 stana iz programa POS-a, a prve tri zgrade će, po projektu Zavoda za arhitekturu, Konstruktora, odnosno, ARH projekta, za 305 dana sagraditi Zagrebgradnja d.o.o.

21. listopada, press konferencija Povjerenstva za POS

Sutra objava prijedloga liste prvenstva za kupnju stana

Prijedlog liste reda prvenstva za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje s ukupno 7803 kandidata bit će objavljen 22. listopada u auli Gradskog poglavarstva, u svim područnim uredima gradske uprave i na web stranicama Grada Zagreba – rečeno je 21. listopada na press konferenciji mjerodavnog povjerenstva.

- Povjerenstvo je okončalo rad dan prije objave liste od 356 stranica i dan uoči početka gradnje prvih 87 stanova u Španskom – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, dodavši da će prijedlog liste biti na uvidu zaključno do srijede 30. listopada, svaki radni dan od 8 do 18 sati.

Prigovori na utvrđeni redosljed, odnosno, neuvrštavanje u Prijedlog liste podnose se u roku od osam dana od objave liste, odnosno, u razdoblju od 23. do 30. listopada.

- Obrađen je 18501 zahtjev od čega je 42% zadovoljilo kriterije i uvršteno u listu. Od mogućih 100, prvi na listi prikupio je 81,5 a zadnji 10 bodova – izvijestila je Sonja Kostić, predsjednica Povjerenstva pojašnjavajući daljnu proceduru:

- Nakon razmatranja prispjelih prigovora i odluke o njima, Gradsko će poglavarstvo utvrditi konačnu listu reda prvenstva. Temeljem tako formirane liste, sukladno dinamici gradnje stanova, Povjerenstvo će pozivati podnositelje da odrede stan koji namjeravaju kupiti.

Pritom treba naglasiti da, u konačnici, zadnju riječ ipak ima banka koja daje suglasnost za kredit.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić izvijestio je o aktivnostima na pripremi zemljišta za nove gradnje.Tako se čulo da se projektiraju zgrade sa 63 stana u Oporovečkoj i 338 u Vrbanima, a u pripremi je sedam novih lokacija: oko 150 stanova u Malešnici, 100 u Oporovečkoj, 66 u Grani, 89 u Ulici Dubrava 2, 150 u Ulici Dubrava 3 i čak 900 u Vukomercu.

18. listopada u Dvercu

Humboldtovci kod gradonačelnice

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 18. listopada, u Gradskoj palači Dverce sudionike Konferencije humboldtovaca, stipendista Zaklade Alexander von Humboldt, koja se, u povodu obilježavanja desete obljetnice Kluba hrvatskih humboldtovaca, održava u Zagrebu od 18. do 20. listopada.

Konferencija u Zagrebu okupila je 100 humboldtovaca iz zemalja centralne i jugoistočne Europe i iz Njemačke, stručnjake s područja fizike, matematike i tehničkih znanosti.

Gotovo svi članovi hrvatskog kluba, njih ukupno 165, uključeni su u projekte i programe Ministarstva znanosti, 14 ih je članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od kojih sedam redovitih. Više od 15 humboldtovaca sadašnji su ili bivši dekani ili direktori znanstvenih instituta.

18. listopada u Gradskom poglavarstvu - sastanak biciklista s predstavnicima Grada

Nastavak uređenja biciklističkih staza

U roku od mjesec dana bit će dovršeno uređenje i povezivanje 26 kilometara biciklističkih staza - zaključeno je 18. listopada na sastanku predstavnika biciklističkih udruga i mjerodavnih gradskih službi, održanom u Gradskom poglavarstvu na inicijativu zamjenika gradonačelnice Milana Bandića. Aktivnosti uključuju nastavak spuštanja rubnjaka na 78 lokacija na stazama u Av. Dubrovnik, Slavonskoj, HBZ i u Vukovarskoj.

Potom slijedi, dogovoreno je, prva etapa spojne staze prema centru grada na relaciji Vukovarska - Miramarska - Mihanovićeva - Gundulićeva - Varšavska, koja obuhvaća spuštanje rubnjaka i novu prometnu signalizaciju. Ovom stazom po prvi će se puta povezati periferna mreža staza sa centrom grada.

U 2003. godini, i dalje će se sustavno raditi na realizaciji koncepta biciklističkih staza na temelju prijedloga što će ga udruge i klubovi do kraja godine dostaviti Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet.

17. prosinca u Dvercu

Pročelnik Stojsavljević primio sudionike 5. međunarodne konferencije narodnih knjižnica

Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević primio je, 17. listopada u Dvercu sudionike i organizatore 5. međunarodne konferencije narodnih knjižnica zemalja u tranziciji, koja je, pod nazivom Utjecaj globalizacije i informatizacije na narodne knjižnice u tranzicijskim zemljama, otpočela istoga dana u prostorima Goethe Instituta u Zagrebu.

Izvješće o kakvoći zraka na području Zagreba

Tijekom mjernog razdoblja, od 1. do 7. listopada 2002., kakvoća zraka u Gradu Zagrebu, s obzirom na koncentracije sumporova dioksida, crnog dima i ukupnih lebdećih čestica, nije se značajno mijenjala u odnosu na prethodni tjedan.

Na svim mjernim postajama (središte grada, sjeverni, zapadni, južni i istočni dio grada) razine onečišćenja bile su relativno niske i nisu prelazile preporučenu graničnu vrijednost za 24 - satni uzorak, tako da je zrak u Gradu Zagrebu, s obzirom na ta onečišćenja, bio čist.

Razine koncentracije dušikova dioksida povisile su se u odnosu na one iz prethodnog tjedna, odnosno, premašile su preporučenu graničnu vrijednost u središtu i sjevernom dijelu grada.

17. listopada

Zagrebparking bečkim kolegama prezentirao projekt naplate parkiranje preko SMS usluga

Na inicijativu bečkog magistratskog odjela općih financijskih i gospodarskih poslova, u prostorima Zagrebparkinga, održana je prezentacija projekta naplate parkiranja preko SMS usluga.

Beč upravo provodi tromjesečni pilot – projekt naplate parkiranja putem mobitela sa SMS funkcijom, tako da će im – čulo se - iskustva Zagrebparkinga, odnosno, Hrvatske parking udruge koja je taj način naplate uvela u rujnu prošle godine biti od velike koristi.

16. listopada u Čistoći najavljen VII. međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom

Prijavljeno 300 stručnjaka iz 12 zemalja svijeta

Od 13. do 15. studenoga Zagreb će biti domaćin VII. međunarodnog simpozija o gospodarenju otpadom koji će se, već tradicionalno, održati u Staroj gradskoj vijećnici.

Čulo se to 16. listopada na press - konferenciji u Čistoći koja, u suradnji s trgovačkim društvom ZGOS i časopisom Gospodarstvo i okoliš organizira taj znanstveno – stručni skup pod pokroviteljstvom ministra zaštite okoliša i zagrebačke gradonačelnice.

Zagrebački simpozij sa dvije središnje teme – reciklaža i edukacija, ocjenjuje se najvećim sličnim skupom u ovom dijelu Europe, o čemu svjedoči prijava više od 300 stručnjaka iz 12 zemalja svijeta s više od 80 radova.

Prema očekivanju organizatora, posebnu bi pozornost trebala izazvati stručna rasprava o temi recikliranja ambalažnog otpada, a zainteresirani sudionici simpozija moći će se na licu mjesta uvjeriti o tijeku sanacije odlagališta Jakuševec – Prudinec, koja bi trebala biti gotova za godinu dana.

Nakon press konferencije, Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Skupština trgovačkih društava, predao je u ime Čistoće kombi vozilo načelniku općine Rakovica Franji Frankoviću. Riječ je o donaciji službeno odobrenoj 30. rujna na sjednici Skupštine trgovačkog društva Čistoća.

15. listopada, 22. sjednica Gradskog poglavarstva

Novi kriteriji raspodjele sredstava za gradske četvrti

Nakon što je u rujnu uvećan ukupni iznos za potrebe mjesne samouprave za oko 33%, na sjednici Poglavarstva, 15. listopada, predloženi su novi kriteriji raspodjele sredstava po gradskim četvrtima o kojima će još raspraviti gradski zastupnici.

Prema obrazloženju Grete Augustinović Pavičić, pročelnice za mjesnu samoupravu, prijedlog je usuglašen s vijećima gradskih četvrti, a novac će se dijeliti na sljedeći način: 60% prema broju stanovnika, 10% prema površini četvrti, a 30% prema opremljenosti, odnosno izgrađenosti gradske četvrti.

Pravednijoj raspodjeli svakako će pridonijeti, smatra pročelnica Pavičić, novi stavak prema kojem se u površinu četvrti uračunava samo površina na kojoj je dopuštena gradnja.

Veća sigurnost u osnovnim školama

- Program ranog učenja stranih jezika u nižim razredima zagrebačkih osnovnih škola u školskoj godini 2001./2002. obuhvatio je 4983 učenika u 211 razrednih odjela – izvijestio je Ivo Lazanja, pročelnik za obrazovanje, naglasivši da se program provodi u 42. škole.

Jednoglasno, prihvaćen je isti program za tekuću školsku godinu, a nešto kasnije, na press - konferenciji bilo je riječi o projektu jačanja sigurnosti u osnovnim školama. Najugroženije škole dobit će dodatnu zaštitu, a u razradi je i ideja da škole uđu među ustanove u kojima se može služiti vojni rok.

Zaključeno je, također, da će se raspisati natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za akademsku godinu 2002./2003. studentima treće i viših godina studija. Natječaj će biti otvoren 15 dana od objave u Večernjem listu, a 65% prosječne neto - plaće djelatnika u gospodarstvu Zagreba u prethodnom mjesecu moći će dobiti najviše 70 studenata.

Laser – dopler za opekline Klinici za traumatologiju

Odlukom Poglavarstva iz tekuće će se pričuve izdvojiti 670,9 tisuća kuna za kupnju laser – doplera za ranu obradu opeklina u Klinici za traumatologiju. Prema riječima Zvonimira Šostara, pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Klinika za traumatolodiju jedina je bolnica u Hrvatskoj s Odjelom za opekline koji ima operacijsku dvoranu i 14 kreveta raspoređenih u tri bolesničke sobe. Tijekom godine hospitalizira se 350 bolesnika s teškim i vrlo teškim opeklinama. Laser - dopler omogućuje trenutni uvid u dubinu opeklina, a time brzu primjenu terapijskih zahvata i metoda u liječenju ozlijeda. Suklado programu poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, uz bespovratnu potporu od 30 tisuća kuna, zagrebački inovatori nastupaju na britanskom sajmu inovacija u Londonu, međunarodnoj izložbi cilj koje je cilj prestavljanje izuma i pomoć autorima u tržišnoj realizaciji inovacija.

Potpora, pak, od 310 tisuća kuna odobrena je za izradu elaborata u vezi sa sanacijom odlagališta otpada Jakuševec. Kako je izložio zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, u tijeku je izrada dva elaborata. Prvi će definirati status s prijedlogom interventnih mjera, a drugi se svodi na dovođenje postrojenja PUTO u dugotrajno radno stanje nakon požara.

Andreja Zlatar, članica Poglavarstva za kulturu izvijestila je o uspješnosti dviju velikih izložbi u Zagrebu – Zlatne žetve i Ruske avangarde. Tako se čulo da je Rusku avangardu u deset dana razgledalo tri tisuće posjetitelja, dok je Zlatnu žetvu obišlo impozantnih 30 tisuća. Dio potonje, podsjetimo, otvoren je u još rujnu, a trajat će do kraja godine, do kada se očekuje 70 do 80 tisuća posjetitelja.

Obje izložbe polučile su i značajno međunarodno zanimanje.

14. listopada u Dvercu

Princeza Sayako kod gradonačelnice

U okviru petodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, na poziv predsjednika Stjepana Mesića, Njezina Carska Visost japanska princeza Sayako susrela se sa zagrebačkom gradonačelnicom Vlastom Pavić.

Nakon razgleda reprezentativne palače i kraćeg razgovora kojemu su prisustvovali zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, princeza Sayako prošetala je Gornjim gradom.

Od 8. do 12. listopada – izaslanstvo Grada Mainza u Zagrebu

35 godina prijateljstva

U povodu obilježavanja 35 godina prijateljstva gradova Zagreba i Mainza, na poziv gradonačelnice Vlaste Pavić, u Zagrebu od 8. do12. listopada boravi izaslanstvo Grada Mainza predvođeno gradonačelnikom Jensom Beutelom.

U sklopu bogatog programa koji, među ostalim, obuhvaća predstavljanje monografije grada Zagreba, sudjelovanje na skupu Komora Zagreba i Mainza u HGK – Komori Zagreb, posjet ŠRC-u Jarun, posjet obrazovnim i drugim gradskim institucijama, te razgledanje dviju izložbi: Zlatna žetva i Ruska avangarda, 9. listopada, u Gradskom su se poglavarstvu našla izaslanstva oba grada, kako bi sumirali dosadašnju, te dogovorili buduću suradnju.

Intenziviranje ekonomskih odnosa

Kako se čulo, slijedi intenziviranje ekonomskih odnosa, kulturne i sportske suradnje, kao i kontakti u razmjeni studenata i mladih.

Predstavnici Zagreba izdvojili su važnije gradske projekte, među kojima sanaciju smetlišta Jakuševec, izgradnju Centralnog pročistača otpadnih voda, te buduću spalionicu komunalnog otpada.

Posebno je izdvojen projekt obnove tramvajskog voznog parka, u sklopu koje bi se u idućih 10 godina obnovilo 170 tramvaja.

Iskustva Mainza pomoći će Zagrebu u realizaciji projekta biciklističkih staza, a uoči raspisivanja natječaja za privatizaciju zagrebačkih trgovačkih društava, dobro će doći i saznanja o rezultatima prijateljskoga grada na tom području.

U kulturnim programima iskazan je interes Zagreba i volja Maiza za gostovanjem Muzeja Gutenberg u Zagrebu.

Medalja Grada Zagreba gradonačelniku Mainza

Vrhunac boravka prvih ljudi Mainza u glavnome gradu Hrvatske svakako je prijem u Dvercima na koji su pozvani bivši gradonačelnici, predsjednici Skupštine grada i predsjednici Izvršnih vijeća.

Zahvalivši u ime Zagreba i Zagrepčana na dugogodišnjem prijateljstvu i pomoći kad je to bilo najpotrebnije, gradonačelnica Vlasta Pavić darovala je prvom čovjeku Mainza medalju izrađenu posebno za tu priliku u radionici medaljara Damira Mataušića.

10. listopada u Gradskom poglavarstvu

Dobrovoljno davanje krvi

U sklopu redovite akcije dobrovoljnog davanja krvi, koja se, u organizaciji Crvenog križa u prostorima Gradskog poglavarstva organizira tri puta godišnje, 10. listopada odazvalo se četrdeset djelatnika Poglavarstva.

Kako doznajemo na licu mjesta, s 48 upisanih davanja, rekorder toga dana bio je Mario Hozdić koji radi u Pismohrani.

10. listopada

95 godina Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

U nazočnosti dr. Ante Simunića, potpredsjednika Vlade, dr. Vladimira Strugara, ministra prosvjete, Milana Bandića, zamjenika gradonačelnice i drugih uzvanika, pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, Pučko otvoreno učilište Zagreb obilježilo je 95 godina postojanja i 90. obljetnicu prvih pučkih predavanja.

Uz prigodni program i moto «proširimo znanje zajedno», dodijeljene su godišnje nagrade «Dr. Albert Bazala», a nagradu za životno djelo dobio je Branimir Makanec.

8. listopada u povodu Dana neovisnosti

Izaslanstvo Grada položilo vijenac u Aleji branitelja

U povodu Dana neovisnosti, Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice, Morana Paliković Gruden, predsjednica Skupštine grada Zagreba i Vladimir Velnić, potpredsjednik Skupštine položili su vijence na groblju Mirogoj, uz glavni križ u Aleji branitelja Domovinskog rata.



3. listopada u Klovićevim dvorima

Umjetnici ispred svoga vremena – iz povijesti ruske avangarde i surovog stila

U okviru kulturne suradnje između gradova Moskve i Zagreba u Klovićevim je dvorima, pod pokroviteljstvom gradonačelnice Vlaste Pavić, u nazočnosti premijera Vlade Ivice Račana, ministra kulture Antuna Vujića i drugih visokih uzvanika otvorena izložba «Umjetnici ispred svoga vremena – iz povijesti ruske avangarde i surovog stila».

Koncepciju ocijenjenu unikatnim likovnim događajem autorski potpisuju stručnjaci znamenitih ruskih muzeja i galerija: Muzeja povijesti grada Moskve, Državne Tretjakovske galerije, Državnog muzeja «V.V. Majakovski», Muzeja za povijest moskovske arhitektonske škole, Samarskog muzeja za umjetnost i Serpuhovskog povijesno – umjetničkog muzeja.

U pet tematskih cjelina izložba opisuje društveni život i umjetnički proces u Rusiji tijekom dva razdoblja- 1900.-1930. i 1960.-1990.

Kako u uvodniku Kataloga piše Galina Ivanova Vedernikova, ravnateljica Muzeja povijesti grada Moskve, ruska je avangarda bolje istražena, a termin surovi stil pripada povjesničaru umjentosti A. Kamenskom. Djela nastala u okviru surovoga stila postala su zapaženom pojavom umjetničkog stvaralaštva zemlje, a generacija slikara šezdesetih je godina aktivno utjecala na proces demokratizacije društva, na novi društveni način razmišljanja i novu ideologiju.

Gradonačelnica Vlasta Pavić podsjetila je na djelovanje umjetnika ruske avangarde koji su željeli popraviti svijet, a i jedni i drugi bili su dovoljno tvrdoglavi i uvjereni da sve može biti mnogo bolje.

I dok Zagreb, nakon izložbe Kazimira Maljevića 1990., po drugi put u dvanaest godina predstavlja rusku umjetnost, kulturna suradnja dvaju gradova ostvaruje se, istodobno, izložbom Ede Murtića u Moskvi.



3. listopada, 21. sjednica Gradskog poglavarstva

Poboljšanje komunalnog standarda na Jakuševcu

-Prešli smo brojku 200. Odobren je 201 zahtjev i to 104 iz programa Gruda snijega, a 97 kroz program Poduzetnik – objavio je pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, izvješćujući članove Poglavarstva na 21. sjednici o realizaciji poduzetničkih kredita preko Zagrebačke banke.

Zanatska štedno – kreditna zadruga odobrila je 128 kredita, a u suradnji s Privrednom bankom, za realizaciju je odobreno daljnjih šest kredita.

Pročelnik Prežigalo spomenuo je i smanjenje nezaposlenosti za 0,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Naime, u kolovozu 2002. registrirana su 49.604 nezaposlena, a u istome mjesecu 2001. bilo ih je 51.470.

Uskoro podaci o zaposlenosti kroz poticajne programe

Na prijedlog zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčića o analizi stvarnog broja zaposlenih kroz programe poticanja, pročelnik Prežigalo je obznanio da će se poduzetnicima koji su iskoristili kredite uputiti dopis sa zahtjevom da o tome dostave podatke koji će biti, rezimirala je gradonačelnica Vlasta Pavić, razmatrani na jednoj od sljedećih sjednica.

Jednoglasno, Poglavarstvo je zaključilo o financiranju poboljšanja komunalnog i društvenog standarda u Jakuševcu. Kako je obrazložila Greta Augustinović Pavičić, pročelnica za mjesnu samoupravu, vlasnik odlagališta otpada svaki mjesec uplaćuje u Gradski proračun 25,00 kuna po toni otpada odloženog u prethodnome mjesecu, od čega četvrtina ostaje Gradu Zagrebu. Dio sredstava se, na prijedlog vijeća gradske četvrti, usmjerava u poboljšanje standarda. U konkretnom slučaju to znači da će se iz tog izvora financirati priključivanje Jakuševca na toplovodnu mrežu, infrastruktura u Ulici Sv. Roka, asfaltiranje I. I II. odvojka Jakuševečke ulice, postavljanje prometne signalizacije, te kompletno rješenje niskonaponske mreže i javne rasvjete. U planu je i gradnja parka s dječjim igralištem u Tišinskoj ulici, kao i novi društveni dom na lokaciji sadašnjega vatrogasnog doma.

Počinje rješavanje stanja u zemljišnim knjigama

Zaključkom Poglavarstva pokrenulo se i rasplitanje stanja u zemljišnim knjigama za lokacije od posebnog interesa za Grad. U međuvremenu, Općinski je sud dobio suglasnost Ministarstva pravosuđa da kontinuirano radi na tom problemu izvan radnog vremena.

Među ostalim, na sjednici je prihvaćena donacija poprsja Jozsefa Antalla, odobrena kratkoročna pozajmica trgovačkom društvu Zrinjevac, te financijska potpora za završetak arheoloških istraživanja na Opatovini.

Zagreb potpisao Povelju o suradnji gradova srednje i jugoistočne Europe

Kao dodatna točka uvršteno je izvješće zamjenika gradonačelnice Milana Bandića koji je, u rujnu, sudjelovao na 6. konferenciji gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugostočne Europe u Ljubljani. Tema susreta bila je uloga glavnih gradova u osiguravanju sigurnosti njihovih građana i država, te mir u svijetu. Šesnaest gradova, među kojima i Zagreb, potpisalo je Povelju kojom su se obvezali na suradnju.



1. listopada

Premijer Ivica Račan položio kamen temeljac za dogradnju Centra za rehabilitaciju Zagreb

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, članova Poglavarstva i drugih uzvanika, među kojima su bile Milka Mesić, supruga predsjednika RH i Dijana Pleština, supruga predsjednika Vlade, u srijedu, 1. listopada, premijer Ivica Račan, položio je kamen temeljac za dogradnju Centra za stanovanje i terapiju odraslih teško retardiranih osoba.

- Snovi naših korisnika, njihovih roditelja i nas samih postaju stvarnost – zadovoljno je ustvrdila Vesna Muraja, ravnateljica Centra za rehabilitaciju «Zagreb», pročitavši povelju spremljenu u mesingani tuljac, što ga je koju minutu kasnije premijer Ivica Račan položio u zemlju.

- Obećajem da ćemo se na istome mjestu naći za osam mjeseci, na otvaranju ovog, za naše sugrađane s posebnim potrebama nepohodnog objekta – rekao je predsjednik Vlade, dodavši da «će biti gužve ako se dogodi i jedan dan zakašnjenja».

Na rok od osam mjeseci podsjetila je i gradonačelnica Vlasta Pavić, izrazivši zadovoljsto što su Grad i Vlada partneri u gradnji, koje troškove od oko 16 milijuna kuna snose u jednakom omjeru.

- Socijalna osjetljivost društva i stupanj njegova civilizacijskog dosega ocjenjuje se po pozornosti koju društvo posvećuje osobama s posebnim potrebama. U tom pravcu vodimo gradsku socijalnu politiku i drago mi je da je ona sukladna državnoj – kazala je gradonačelnica, podvukavši značaj budućeg objekta za korisnike Centra, ali i njihove obitelji.

Ministar Vidović, pak, otkriva da u Hrvatskoj postoji 30 ustanova za mentalno retardirane osobe, od kojih je 18 u vlasništvu Države s 3570 štićenika. U Zagrebu ima tek 60 mjesta za njih, a dogradnjom u Sloboštini kapaciteti će se gotovo udvostručiti:

- Ipak, ovime samo ublažavamo kronični nedostatak prostora i skrbi – komentirao je na kraju ministar, najavivši izradu strategije na tom planu.

U konačnici, prema projektu tvrtke ADG i pod nadzorom poduzeća Arhingrade, Novogradnja će izgraditi dvoetažni smještajni objekt za 42 korisnika, koji će biti smješten pored postojeće građevine. Spojni hodnik povezat će staru i novu zgradu, koja će u prizemlju imati prostorije za rad s korisnicima, kancelarije za djelatnike i dio smještajnih jedinica. Na katu je previđen samo smještaj.

Pritom neće biti zanemaren ni okoliš koji će biti uređen kao vrtno zelenilo za relaksaciju korisnika, s ponekom nadstrešnicom, klupama, šetnicama i sl.



30. rujna na Zagrebačkom velesajmu svečano otvorena izložba suvremene kineske umjetnosti

Zlatna žetva

Projekt Pyrtaneion - spoj suvremene plesne i cirkuske umjetnosti bio je vrhunac svečanog otvaranja velebne izložbe suvremene kineske umjetnosti Zlatna Žetva, organizirane, 30. rujna, na Zagrebačkom velesajmu u povodu Dana Narodne Republike Kine.

- Ovogodišnji spoj kulture i gospodarstva na Zagrebačkom velesajmu naglašava sudjelovanje NR Kine kao zemlje partnera, a u tom je koloritu izložba suvremene kineske umjetnosti Zlatna žetva, pokroviteljstvo koje sam prihvatila s osobitim zadovoljstvom – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, netom prije no što je, zajedno s ministrom kulture Antunom Vujićem, prerezala vrpcu označivši izložbu otvorenom.

Zlatna žetva prezentira oko 130 radova 38 umjetnika te se ocjenjuje najvećom izložbom suvremene umjetnosti izvan Kine. Zagrebačka će izložba biti zapamćena i po tome što se, po prvi puta, organizirano predstavljaju autori koji nisu emigrirali iz Kine.

Izložba je podijeljena na četiri tematske cjeline «Svijet i metafora», «Povijest i sjećanje», «Stvarnost i predstavljanje», te «Mediji i komunikacije».

Autori su Mladen Lucić, viši kustos u Muzeju suvremene umjetnosti i Fan Di An, kineski likovni kritičar, predstavnik Kineske agencije za izložbenu djelatnost i dekan Središnje umjetničke akademije u Pekingu.

Prvi dio izložbe otvoren je 16. rujna u okviru Jesenskoga međunarodnog zagrebačkog velesajma, a moći će se razgledati do 29. prosinca.