clanak False

Srpanj 2002.

19.04.2017.
 
26. srpnja Gradonačelnica obišla gradilišta na gradskim prometnicama
Radovi na Savskoj, Samoborskoj i Čulinečkoj teku prema planu

Gradonačelnica, Vlasta Pavić obišla je najveća gradilišta na zagrebačkim prometnicamai i na terenu provjerila tempo i napredovanje radova.
Predstavnici izvođača radova i nadzora informirali su Gradonačelnicu o konkretnim problemima s kojima se građevinari susreću na zagrebačkim gradilištima, dodajući da za sada sve teče prema planovima.
Savska – rekonstrukcija tramvajske pruge
Radovi na popravku tramvajske pruge u Savskoj ulici, vrijedni oko 11.000.000 kn, započeli su 15. lipnja 2002., a planirani završetak radova je 1. rujna 2002. U sklopu popravka tramvajske pruge sanirat će se i kolnik, u dužini od 540 m (od Vodnikove do Prilaza Gjure Deželića), tako da će se cijeli kolnik presvući novim završnim slojem asfalta.
Osim popravka tramvajske pruge, «Vodoopskrba i odvodnja» rekonstruirat će vodoopskrbni cjevovod od Vodnikove do Prilaza Gjure Deželića koji će obuhvaćati rekonstrukciju cjevovoda i izradu novih vodovodnih komora.
Samoborska cesta od Škorpikove do Podsusedskog mosta
Rekonstrukcija Samoborske ceste predviđena je u dužini od 2.143 m, a kolnik se sastoji od dvije vozne trake širine 3,55 m. Na mjestima na kojima to prostor dopušta sagradit će se i 89 uzdužnih parkirališnih mjesta. Predviđene su i zelene površine duž prometnice, između kolnika i pješačke staze širine 2,5 m.
Potkraj listopada, kada je predviđen završetak radova, Samoborska će cesta imati i novu javnu rasvjetu. Vrijednost ugovorenih radova je 22.000.000 kn.
Za godinu dana novi podvožnjak
Radovi na cestovnom podvožnjaku Čulinečke ceste ispod Branimirove ulice i željezničke pruge, dugom 340 m, već su se zahuktali. Sagrađen je provizorij za željezničku prugu koji omogućuje iskop i nesmetanu izvedbu podvožnjaka. Radovi vrijedni 70.000.000 kn trebali bi biti završeni za godinu dana. Čulinečka cesta bit će tijekom gradnje u funkciji, dok će Branimirova ulica, od 1. kolovoza 2002. biti isključena iz prometa na dijelu između Čulinečke ceste i izlazne prometnice s parkirališta Trgovačkog centra Billa. Vozit će se zaobilazno, prometnicama oko Trgovačkog centra.


25. srpnja, 16.sjednica Gradskog poglavarstva
Izvršenje proračuna za 2002. prema planu

Gradski proračun, vrijedan 4.095.000.000 kuna, računajući i rebalans iz lipnja ove godine, izvršava se u planiranim okvirima, odnosno, stopa izvršenja za prvo polugodište iznosi oko 49,32 %, čime možemo biti zadovoljni, rekao je Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije. Manje je zadovoljan strukturom prihoda jer i dalje su oni porezni izrazito dominantni nad izvornim prihodima.
Istaknuo je, također, da se u prvom polugodištu ove godine vrlo štedljivo postupalo s tekućom pričuvom, pa je od 20.000.000 kuna predviđenih za 2002. utrošeno samo 6.000.000 kuna ili 32,6 %.
Stanje sigurnosti u Zagrebu zadovoljavajuće
Ocjena je to Ivana Babića, načelnika Policijske uprave Zagrebačke koji je članovima Gradskog poglavarstva predočio analizu stanja sigurnosti u 2001. Na gradskom je području zabilježeno 21 519 kaznenih djela, 17 274 prometne nesreće, 192 861 prometni prekršaj i 32 112 prekršaja protiv javnog reda i mira. Posljedice ugrožavanja sigurnosti, navodi se u izvješću, su 255 smrtno stradale osobe i 4 516 ozlijeđenih, a materijalna je šteta procijenjena na 1.007.167.000 kuna.
Posebno je ukazano na porast kriminaliteta maloljetnika i osobito djela zloporabe opojnih droga maloljetne populacije.
Grad kupuje Badelove nekretnine u Šubićevoj ulici
Plaćanje Badelu 1862 za nekretnine u Šubićevoj ulici, o čemu je odluka donesena na pretprošloj sjednici, aneksom ugovora dogovoreno je u šest polugodišnjih rata. Prva dospijeva 1.srpnja 2003., a ugovoreno je da se za prve četiri rate ne obračunavaju kamate. Kamate za preostale dvije rate iznosit će 5,6 %. Cijena nekretnina prema ugovoru je 19.429.091,48 eura. Iznimno vrijedan prostor u gradskom središtu trebao bi za godinu – dvije sasvim promijeniti fizionomiju.
U vrlo opsežnom dnevnom redu Poglavarstvo je, među ostalim, donijelo zaključak o ustroju novih skupina produženog boravka u osnovnim školama, zaključak o spajanju domova zdravlja u domove zdravlja: Zagreb-Centar, Zagreb-Istok i Zagreb-Zapad, što će, očekuje se, smanjiti troškove u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.
Sljedeća sjednica Gradskog poglavarstva najavljena je za 29. srpnja.

25.srpnja – Dodatni prostor za OZANU
Briga za osobe s posebnim potrebama

Gradonačelnica Vlasta Pavić i Gordana Blagojević Humski iz Udruge sa socijalno-humanitarnim ciljevima OZANA potpisali su ugovor kojim se Udruzi dodjeljuje, na privremeno korištenje, prostor u Ulici grada Vukovara kojim se njihov sadašnji prostor proširuje za 55 m2. Ističući zadovoljstvo zbog činjenice što će OZANA sada imati mnogo bolje uvjete za humanitarni rad,Gradonačelnica je obećala i da će grad urediti taj prostor kako bi uvjeti rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti za štićenike s posebnim potrebama bili što bolji.


23. srpnja počela gradnja na Langovu trgu

Za 15 mjeseci pet podzemnih etaža i 305 parkirnih mjesta

Brujanje bagera označilo je, 23. srpnja, početak petnaestomjesečne izgradnje podzemne garaže na Langovu trgu, Nakon što se iskopa 30 tisuća kubika zemlje, te obave zahtjevni radovi otežani lokacijom i podzemnim sljemenskim vodama, 15 metara pod zemljom, na pet etaža Zagreb će dobiti dodatnih 305 parkirnih mjesta.

A kad sa gradilišta nestane mehanizacija Langov će trg biti bogatiji za još jedan park i rekonstruiranu benzinsku crpku koja će biti otvorena u istom roku kad i najnovija i naveća podzemna garaža u središtu Zagreba.

Otvarajući radove gradonačelnica Vlasta Pavić, naglasila je nužnost gradnje novih garaža u gradskom središtu, a nakon ove na Langovom trgu trebale bi slijediti nove, za što već odavno postoje projekti.

Projekt vrijedan 36,5 milijuna kuna kreditnom linijom u cijelosti financira Trgovačko društvo Zagrebparking, radove izvodi «Tehnika» d.d., a projekt potpisuje tvrtka ADB.

Otvorenju su, osim gradonačelnice, bili nazočni njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić, predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković te drugi predstavnici Poglavarstva i Skupštine Grada, izvođača radova, Zagrebparkinga i brojni građani.



19. srpnja – gradonačelnica i njeni zamjenici posjetili Tehnološki park

Najjači centar razvoja visokih tehnologija

Čak 42 nova proizvoda, zapošljavanje 30 novih djelatnika, brojna odlikovanja i priznanja, uključivanje 10 poduzeća u projekt «ISO 9000», niz uspješnih seminara, nova knjiga i financijska potpora za 12 inovatora, tek je dio bilance prošlogodišnjeg uspjeha Tehnološkog parka Zagreb o kojoj su, na licu mjesta, 19. srpnja, doznali gradonačelnica Vlasta Pavić i njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić.

Bila je to prigoda i za predstavljanje postignuća u realizaciji projekta Poduzetnički krediti za branitelje, kojim se, osim pokretanja kreditne linije, poduzetnicima braniteljima pruža cjelovita potpora, obrazovanje i pomoć u realizaciji ideje.

- Tehnološki park svoju misiju ostvaruje kao poduzetnički inkubator i razvojna institucija na području visokih tehnologija, a naši se rezultati ocjenjuju brojem novozaposlenih i brojem novih proizvoda - rezimirao je Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka, društva koje se i dalje ocjenjuje najjačim na području razvoja visokih tehnologija u zemlji.

- Nesporno je da je budućnost Zagreba u razvoju tehnologije – komentirala je gradonačelnica, pomno sa suradnicima razgledavši prostore izvorišta inovacija u Hrvatskoj, rukovodstvo kojega se nada proširivanju prostora ili pronalaženju neke nove lokacije.


18. srpnja u Dvercima

Potpisan Sporazum o suradnji Grada i Sveučilišta

Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba i prof.dr.sc. Jasna Helena Mencer, rektorica Sveučilišta u Zagrebu, potpisale su 18. srpnja u gradskoj palači Dverce Sporazum o suradnji Grada i Sveučilišta.

Time će se ostvariti suradnja na različitim područjima, od skrbi o razvitku sporta na Sveučilištu i socijalnog standarda sveučilištaraca, do povezivanja znanosti i zagrebačkoga gospodarstva.

- Usklađenje i dogovor o prostornim potrebama Sveučilišta, suradnja u gradnji sveučilišnog kampusa i muzeja, te revitalizacija zaštićenih kulturnih objekata, središnji su naglasci u Sporazumu – naglasila je gradonačelnica, napominjući da će ljudski resurs biti u središtu interesa.

- Ovaj sporazum regulira listu mogućnosti suradnje – zadovoljna je i rektorica Sveučilišta, koja spominje impoznatnu brojku zagrebačkih studenata i profesora što doseže 80 tisuća, pa Sveučilište čini «gradom u malom».



18. srpnja, 15. sjednica Gradskog poglavarstva

Najviše gubitaka u komunalnim trgovačkim društvima

U prvom tromjesečju ove godine prihodi i rashodi gradskih trgovačkih društava na ukupnoj su razini po ostvarenom iznosu bili skoro izjednačeni. Ukupna dobit 23 društva iznosi 730 milijuna kuna, odnosno, 6,5% više nego u istom razdoblju 2001. godine. Istodobno rashodi od 729,9 milijuna kuna za 10,9% premašuju prošlogodišnje.

Izložio je to na 15. sjednici Gradskog poglavarstva Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, dodavši da iz takvog kretanja prihoda i rashoda proizlazi zbirna bruto dobit u skromnoj visini od 89 tisuća kuna. Međutim, zbog obveze obračuna mjesečnih akontacija poreza na dobit u visini od 320 tisuća kuna, na globalnoj je razini društava proizišao privremeni zbirni neto gubitak od 231 tisuću kuna.

- Nakon dvije godine, ovo je prvo međuobračunsko razdoblje koje pokazuje zbirni negativni financijski rezultat društava u potpunom vlasništvu grada – objavio je pročelnik Prežigalo, uz ohrabrujuću opasku da spomenuti gubitak ipak nije rezultat redovnog poslovanja, nego mjesečnih predujmova poreza na dobit.

Promatrajući pojedinačno, 13 društava iskazalo je dobit, dok ih je deset evidentiralo gubitke. Najveće gubitke bilježe društva komunalnih, a onda i društvenih djelatnosti. Za razliku od njih, svih sedam društava koja funkcioniraju na tržištu, poslovalo je pozitivno.

Stanovi u najam za 31. obitelj

Jednoglasno, Poglavarstvo je donijelo zaključak o izmjeni Konačne liste prvenstva za davanje stanova u najam do rednog broja 276., te prihvatilo Zaključak o davanju stanova u najam za 31. obitelj.

Četiri tročlane obitelji sklopit će ugovor o korištenju jednosobna stana na tri godine, 26 dvosobnih stanova bit će dodijeljeno četvoročlanim, petoročlanim i dvjema šestoročlanim obiteljima, dok je – pojasnila je Sonja Kostić, članica Poglavarstva nadležna za upravljanje imovinom – za jednu šesteročlanu obitelj predviđen trosobni stan površine 63,90 četvornih metara.

Programom do veće sigurnosti u odgojno – obrazovnim institucijama

Same pohvale doživio je Program mjera povećavanja sigurnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama Grada Zagreba, kao i Program unapređenja intersektorske suradnje u cilju povećanja sigurnosti u istim ustanovama., što su ga izradila istoimena povjerenstva.

Kako se čulo, tijekom školske godine 2000./2001., u 97 zagrebačkih osnovnih škola zabilježen je 321 slučaj sudjelovanja u tučnjavi, 285 slučajeva oštećenja tuđe stvari, 250 slučajeva nasilničkog ponašanja, 127 krađa, 125 prijetnji, 67 tjelesnih povreda, 32 slučaja zloporabe opojnih droga, te, među ostalim, 20 slučajeva neovlaštenog posjedovanja vatrenog oružja.

Među srednjoškolcima, situacija je nešto drugačija. Na prvo mjesto dolazi zloporaba opojnih droga, a relativno je više prijetnji, oštećenja tuđe stvari i tučnjave.

Učitelji su – piše u Programu mjera – zabrinuti za svoju sigurnost, pa tako i manje sposobni za koncentriranje na svoju ulogu prenošenja znanja.

Zato se u drugom, konkretnijem materijalu, prelaže sveobuhvatna intersektorska suradnja u koju bi se,osim škole, učenika i roditelja, uključila policija, centri za socijalnu skrb i liječnici školske medicine.

Bez glasa protiv, Poglavarstvo je prihvatilo izvješće mjerodavnog povjerenstva, po kojem će studije izvodljivosti za korištenje rijeke Save i HE Podsused, kao najpovoljniji ponuđač, izraditi trgovačko društvo «Elektroprojekt d.d.».



17. srpnja

Gradski dužnosnici darovali krv

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, gradski su dužnosnici 17. srpnja u Zavodu za transfuziju darovali krv s ciljem da, u dane pojačanih prometnih gužvi i nezgoda, te kroničnog nedostatka krvi, potaknu građane na ovu humanu gestu.

Kako se čulo na licu mjesta, Davor Jelavić, pročelnik u Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, svojevrsni rekorder među pročelnicima, obilježio je četrdeseto davanje krvi. S brojkom od 23 dobrovoljna davanja slijedi Mario Kuzele, pročelnik Službe za tehničke poslove, dok je na trećemu mjestu, s 14 davnja krvi zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.


17. srpnja

Gradonačelnica primila veleposlanika Kanade

U povodu humanitarne utrke pod nazivom «Terry Fox run», koja će se u organizaciji kanadskog veleposlanstva i Hrvatske lige za borbu protiv raka 14. rujna po treći puta održati na Jarunu , gradonačelnica Vlasta Pavić primila je Nj.e. Dennisa A. Snidera, veleposlanika Kanade.

Kako je izvijestio visoki gost, riječ je o maratonu s tradicijom od 22 godine koji nosi ime utemeljitelja, mladića koji je i sam podlegao opakoj bolesti. Danas su u njegom maraton, osim Kanade i Hrvatske, uključene Velika Britanija, Rusija, Australija, Indonezija, Južna Afrika, Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene američke države.

Samo 1999. godine, u utrci je sudjelovalo 1,2 milijuna ljudi, a diljem svijeta prikupljeno je 17,5 milijuna dolara.

I ova, kao i protekle dvije utrke imat će potporu Grada Zagreba.


17. srpnja u GZAOP-u predstavljen projekt «Građani on – line»

Od jeseni katastar zemljišta na internetu

Već od ove jeseni projekti pod zajedničkim imenom «Građani on – line», trebali bi, na adresi www1.zagreb.hr omogućiti uvid u podatke javnih registara putem interneta. Novost je to iz Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka predstavljena, 17. srpnja, gradonačelnici, njenim zamjenicima i članovima Gradskog poglavarstva.

Kako je naglasio Saša Madžarević, pročelnik GZAOP –a, prezentacija je organizirana s ciljem da se preko interneta u narednih godinu do dvije omogući jednostavano i brzo prikupljanje podataka iz baze «informatičkog srca Zagreba». Istodobno, građani bi zaboravili na duga i iscrpljuća čekanja na dokumente:

-Tijekom 38 godina postojanja GZAOP je informatizirao mnoge procese za tijela gradske i državne uprave u kojima ti podaci i nastaju. U kombinaciji s internet tehnologijom izradili smo informatičko rješenje koje će kvalitetno pružiti novu uslugu korisnicima gradske uprave – izložio je Saša Madžarević, pročelnik GZAOP-a, najavljujući skorašnje pretraživanje podataka knjižnog dijela katastra zemljišta koje vodi Gradski zavod za katastar i geodetske poslove.

Koliko je to zanimljivo za same građane, svjedoči anketa provedena u Italiji po kojoj čak 32% građana traži uvid u podatke o zemljištu i nekretninama putem inteneta, dok je, primjerice, u Barceloni pristup web stranicama skočio na nekoliko desetaka tisuća dnevno nakon stavljanja na internet podataka o prostoru.

Usklađenje katastra i zemljišnih knjiga, otkrivanje «divlje gradnje», prostorno planiranje, objedinjavanje nacrta svih komunalnih instalacija – tek je dio internet budućnosti gradske uprave, za čiju punu funkciju – naglašeno je - treba prethodno tehnološki unaprijediti postojeći sustav.

Prednosti uvođenja ovakvih informatičkih rješenja – zaključeno je - mogu se svesti na bržu, transparentniju, efikasniju i jeftiniju upravu građanima.


15. srpnja – počeli radovi na izgradnji Domovinskog mosta
Za 28 mjeseci Zagreb dobiva šesti most

Polaganjem kamena temeljca, gradonačelnica Vlasta Pavić i njeni zamjenici Stipe Tojčić i Milan Bandić, označili su, 15. srpnja, početak dvogodišnjih radova na izgradnji Domovinskog mosta, šestog (automobilskog) zagrebačkog mosta, vrijednog 23 milijuna eura.
Za 28 mjeseci, Domovinski će most, kao prvi infrastrukturni objekt Centralnog pročistača otpadnih voda spojiti jugostočni dio Zagreba s desnom obalom Save, Zračnom lukom, a onda Velikom Goricom i Siskom. Do kraja 2005. godine, Zagreb bi trebao imati i Centralni pročistač, investicija kojeg iznosi oko 176 milijuna eura.
Centralni pročistač otpadnih voda – zagrebačka putovnica u svijet
- Početak radova na prvom infrastrukturnom objektu Centralnog uređaja znači da smo počeli graditi jedan od najvećih kapitalnih objekata u povijesti Zagreba. Nakon javnog međunarodnog natječaja, Grad je donio odluku o davanju koncesije Zagrebačkim otpadnim vodama na 28 godina za djelatnost pročišćavanja otpadnih voda – naglasila je gradonačelnica Vlasta Pavić, ističući da se paralelno za gradnju pripremaju i drugi infrastrukturni objekti. Tako se na Čulinečkoj i na glavnom odvodnom cjevovodu Zagreba rješavaju imovinsko pravni odnosi, glavni odvodni kanal u fazi je detaljnog projektiranja, dok je mehanički uređaj i administrativno – upravni blok u fazi ishođenja građevinske dozvole.
Budući centralni pročišćivač gradonačelnica ocjenjuje «zagrebačkom putovnicom u svijet», jer, kako je rekla, danas svjetske novčarske insitucije, korporacije i gospodarstvenici investiraju i idu na područja koja imaju riješena ili rješavaju ekološke probleme:
Od reciklaže i sanacije Jakuševca do europskog ekološkog projekta
- Počeli smo s reciklažom i biološkim odvajanjem otpada, te sanacijom Jakuševca, a nastavljamo s gradnjom Centralnog uređaja za pročišćavanje i spalionicom – zaključuje gradonačelnica.
Uz konstataciju da je centralni pročistač europski ekološki projekt koji ispunjava sve standarde Europske unije, nazočne je pozdravio dr. Gebhardt Weiss, veleposlanik Republike Njemačke u RH, dok u ime koncesionara dr. Reinhard Schröder, direktor Konzorcija, napominje da je od natječaja 1998. godine, do danas kad počinju radovi protekao dugi put priprema izgradnje tog kapitalnog objekta.
Dan prije nego što bageri zabruje uz nasip u produžetku Radničke, na svečanosti otvorenja, bili su i predstavnici Sabora, Zagrebačkih otpadnih voda, Gradske skupštine grada Zagreba, Poglavarstva, Vijeća gradskih četvrti, čelni ljudi Zagrebačke županije i Velike Gorice, te Industrogradnje, kao izvoditelja radova na Domovinskom mostu.


15. srpnja
Počinje izgradnja Domovinskog mosta

U ponedjeljak, 15. srpnja počinju radovi na izgradnji Domovinskog mosta, kao djela velikog infrastrukturnog projekta budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, vrijednog oko 24 milijuna eura.
Za dvije godine, Domovinski bi most trebao postati ključnom prometnom vezom jugoistočnog područja grada, od Zračne luke do Velike Gorice, Turopolja i Siska. Predstavljat će produžetak Radničke ceste, a osim prihvaćanja lokalnog i pješačkog prometa, imat će biciklističke staze i tramvajsku prugu za buduću liniju od Kvaternikova trga do Žitnjačke ulice.
U most duljine 878,90 i širine 34,00 metara, bit će ugrađeno 13.444,000 kubika betona, 4,8 tona armature i 694 tone čelika, a u konačnici, bit će izvedene kanalizacijske cijevi iz crpne stanice Mičevac, glavni vodni kanal koji prolazi istočno od Radničke i cijevi za pitku vodu kapaciteta 3,5 kubika u sekundi.
Izgradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ugovorom o koncesiji povjerena je tvrtki «Zagrebačke otpadne vode», a na temelju javnog natječaja, posao izvedbe Domovinskog mosta po projektu Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije, dobila je «Industrogradnja» d.d.


11. srpnja
Predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza u Gradskom poglavarstvu

Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba i njen zamjenik Milan Bandić primili su predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza, predvođene Vlatkom Markovićem - predsjednikom i Zorislavom Srebrićem - glavnim tajnikom.
U razgovorima, bilo je riječi o službenoj kandidaturi Hrvatske i Bosne i Hercegovine za organizaciju prvenstva Europe u nogometu koje će se održati 2008. godine. Kako je rečeno, u listopadu ove godine očekuje se i posjet inspekcije UEFA-e, koju zanima kvaliteta nogometnih stadiona, hotela i drugih infrastrukturnih objekata, a Zagreb će se - naglašeno je - nastojati što uspješnije predstaviti.

11. srpnja, 14. sjednica Gradskog poglavarstva
Lista reda prvenstva za POS – na jesen

Donošenjem Pravilnika o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, usklađenim sa mjerodavnim Zakonom, ostvareni su preduvjeti za formiranje konačne liste budućih kupaca, koja bi – najavljeno je na 14. sjednici Gradskog poglavarstva - mogla biti utvrđena na jednoj od jesenskih sjednica.
U cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva na području međunarodne suradnje, te uključivanja Sveučilišta u projekte Grada, Sveučilište i Grad sklopit će sporazum o suradnji. Prema pojašnjenju gradonačelnice Vlaste Pavić, suradnja će se ponajviše odraziti na području razvoja športa na Sveučilištu i u uključivanju Sveučilišta u daljnji razvoj «Tehnološkog parka Zagreb, a među ostalim, stvarali bi se uvjeti da djelatnost Sveučilišta postane prepoznatljiva širokoj javnosti.
Nakon dugogodišnjih nastojanja, Zagreb će, po cijeni od 19.429.091,48 eura, od dioničkog društva «Badel 1862» kupiti nekretnine na lokaciji Vlaška – Derenčinova – Martićeva – Šubićeva. Zemljište površine 20.240 četvornih metara kompletno je opskrbljeno infrastrukturom, a, kako je naglašeno, Zagreb je za tu lokaciju zainteresiran još od 1992. godine, osobito nakon izgradnje Tržnice Gorica i odluke o uređenju Kvaternikova trga. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora slijedi raspisivanje javnog natječaja za urbanističko rješenje tog vrijednog područja.
Jednoglasno, Poglavarstvo je prihvatilo sudjelovanje u financiranju izrade Studije o utjecaju na okoliš željezničke pruge Zagreb – Bregana, u što će utrošiti 50.630,00 kuna. Riječ je nastavku već započetih aktivnosti, u sklopu kojih je dosad također uz sufinanciranje Zagreba, sklopljen i ugovor o izradi Idejnog projekta jednokolosječne željezničke pruge koja bi povezala Zagreb, Samobor, Svetu Nedelju i Breganu.
Bez glasa protiv razmotrena je i prihvaćena Energetska bilanca Grada Zagreba za ovu godinu, ocjenjena neophodnim instrumentom sagledavanja potreba i mogućnosti podmirenja energetske potrošnje. Prema riječima pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, Zagreb troši 20 do 25 posto ukupne potrošene energije u RH, a primarni cilj Grada u tom se segmentu svodi na učinkovito korištenje, odnosno, efikasnije trošenje i smanjivanje gubitaka u distribuciji.