clanak False

Studeni 2003.

19.04.2017.
 28. studenoga

Od proljeća – izmuljivanje Jaruna

Skupštine u trgovačkim društvima do 16. će prosinca razmotriti i posljednji od planova poslovanja trgovačkih društava za 2004. – najavio je pročelnik za gospodarstvo i predsjednik skupština trgovačkih društava Ladislav Prežigalo na press konferenciji nakon sjednica AGM-a, Autobusnog kolodovora, Jaruna, Robnih terminala i Zagrebparkinga.

U otkup poslovnog prostora u Gundulićevoj i u nabavu opreme AGM planira investirati 3.545.000, što je za 271,3% više nego u 2003. Zbog proširivanja djelatnosti prodajno – izložbenih i galerijskih prostora u planu je i zapošljavanje pet novih djelatnika.

Autobusni kolodvor planira urediti čekaonice i nabaviti novu opremu, u što će investirati 8.965.000 kuna, a Jarun će investicije povećati za 13,6%, pa će tako sa 1.767.500 kuna sanirati sanitarne čvorove, nabaviti novu opremu i pripremiti plinofikaciju. S obzirom na to da se na Jarunu proširuju kulturni, športski i drugi sadržaji, broj zaposlenih povećat će se za dvoje. Na konferenciji je bilo riječi i o odmuljivanju jezera, investiciji od oko 12 milijuna kuna, koja će se početi realizirati u proljeće, a program će se provoditi dvije godine.

Robni terminali planiraju da će zaposliti 25 djelatnika, što obrazlažu gradnjom novih skladišno – poslovnih objekata. Terminali će investicije povećati za 56,7%, što znači da će 62.250.000 kuna uložiti u nove građevinske objekte. U planu je gradnja novih i dovršetak započetih građevina na Žitnjaku, u Jankomiru i Slobodnim zonama.

Broj zaposlenih povećat će i Zagrebparking, točnije, za potrebe nove javne garaže na Langovu trgu zaposlit će sedam ljudi. S investicijom od 5.767.000 kuna, tijekom 2004. pripremit će se potrebna dokumentacija za javnu garažu na Tuškancu i montažni objekt u Strojarskoj. Slijedi i nabava pauk – vozila, aparata za naplatu parkiranja i druge opreme.

Sljedeće skupštine u trgovačkim društvima najavljene su za 8. prosinca.





26. studenoga u Dvercu

Primanje za sudionike I. Hrvatskog kongresa preventivne medicine

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb dr. Zvonimir Šostar primio je u gradskoj palači Dverce sudionike I. Hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zadravlja s međunarodnim sudjelovanjem koje se, od 26. do 29. studenoga održava u Zagrebu.

Kongres organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Škola narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar.






26. studenoga, 82. sjednica Poglavarstva

956.440 kuna za hladni pogon postrojenja PUTO

Na sjednici Poglavarstva održanoj dan prije skupštinskog zasjedanja, donesen je zaključak kojim se odobrava financijska potpora Trgovačkome društvu PUTO u iznosu od 956.440 kuna što je dostatno za održavanje hladnog pogona do kraja godine.

Na press konferenciji nakon sjednice zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je najavio upravni spor protiv Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja zbog nedavnog rješenja o zabrani rada postrojenja koje i inače, također na temelju rješenja Ministarstva ne radi još od akcidenta u ljeto 2002.





25. studenoga, 9. sjednica GSV-a

O Prijedlogu proračuna dva dana prije prvog čitanja

Dva dana uoči sjednice Gradske skupštine i prvog čitanja Prijedloga proračuna za 2004., Gospodarsko socijalno vijeće grada Zagreba raspravljalo je o krovnom financijskom dokumentu koji, rečeno je, objedinjava strategiju i politiku razvoja grada izraženu kroz financiranje.

Članovi GSV-a izrazili su zadovoljstvo što je Prijedlog proračuna na dnevnom redu prije skupštinske rasprave, a o samom će se dokumentu konačno očitovati na sljedećoj sjednici, nakon što se sastane povjerenstvo za financije. U raspravi su dotaknute teme kao što su jačanje razvoja poduzetništva, objekti škola i vrtića u povratu i kako nadomjestiti te prostore, pojašnjavanje kriterija za subvencioniranja i decentralizacija vatrogastva, koji je postupak Zagreb kvalitetno proveo i rješava na adekvatan način.

Pod točkom razno, GSV je razmotrilo prijedlog Sindikata odgoja i obrazovanja RH o tome da se analizira stanje u dječjim vrtićima grada Zagreba i zaključilo da će zatražiti cjelovito izvješće od mjerodavnog Ureda za jednu od idućih sjednica.





24. studenog u Dvercu

Gradonačelnica primila predstavnike Ratne škole

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, u gradskoj palači Dverce, predstavnike Ratne škole OSRH-a Ban Josip Jelačić, koje je predvodio brigadir Ivan Radošević, zamjenk zapovjednika škole. Susret je organiziran u povodu školovanja 6. naraštaja polaznika, a primanje polaznika u Dvercu postala je svojevrsnom zagrebačkom tradicijom.

U ime Grada primanju su nazočili zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, Miro Laco, pomoćnik pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Miodrag Demo, voditelj Odjela za branitelje u istom Uredu.





24. studenoga, sjednice skupština trgovačkih društava

Prihvaćeni planovi poslovanja Plinare, Tržnica Zagreb, Velesajma, ZOO-a i Zrinjevca

Na sjednicama skupština trgovačkih društava Plinara, Tržnice Zagreb , Zagrebački velesajam, Zoološki vrt i Zrinjevac prihvaćeni su planovi poslovanja za 2004. Osim u Tržnicama , gdje se planira smanjenje broja zaposlenih za 0,9% i Zrinjevca koji će broj ljudi povećati za 0,6%, broj zaposlenih uglavnom će ostati jednak kao u 2003.

Prema Planu poslovanja trgovačkog društva Gradska plinara , u 2004. planiraju se prihodi od 732.479.500 kuna i dobit od 27.517.333 kuna. Investicije se planiraju u iznosu od 138.952.967 kuna, što je za 9,8% više nego u ovoj godini. Tržnice Zagreb planiraju dobit od 1.550.000 kuna, odnosno, 52% više nego u 2003. S 22.600.000 kuna planira se gradnja tržnice Vrapče, natkrivanje prodajne plohe na Kvatriću, rekonstrukcija prodajnog prostora na tržnici u Branimirovoj i gradnja lifta na Dolcu.

Nakon dugog niza godina, u 2004. Zagrebački velesajam će 34.257.000 kuna investirati u sanaciju krovova na paviljonima, u nabavu opreme i rekonstrukciju instalacija.Velesajam , inače, planira dobit od 6.442.162 kuna što je impozantno povećanje od 310,1%.

Dobit planira i Zoološki vrt i to u iznosu od 157.900 kuna, što je povećanje od 37,7%, ali zato za 70,5% smanjuje investicije. Ipak, iz vlastitih će sredstava kupiti neke nove životinje i obnoviti opremu.

Iz vlastitih sredstava iz putem leasinga, Zrinjevac će investicije povećati za 281%, pa će iznositi 19.022.000 kuna. U planu je gradnja komunalne baze u Remetinečkoj, nadstrešnica za građu, vozila i vlastitog bunara u rasadniku Jankomir, te nova mehanizacija. Ukupni prihodi planiraju se u iznosu od 123.735.000 kuna, rashodi 122.776.288 kuna i dobit od 958.958 kuna.






20. studenoga u Tehničkome muzeju

Predstavljena najstarija zagrebačka javna ura

Nakon restauracije u radionici urarske obitelji Lebarović, u Tehničkome je muzeju, 20 studenog, predstavljena najstarija sačuvana gradska javna ura koja datira iz 1925.

Kako se čulo, do II Svjetskog rata zagrebačke je ure održavao zlatar i urar Mirko Novak, u razdoblju od 1953. do 1962. taj je posao povjeren uraru Mati Baraču, da bi nakon njega, do današnjih dana održavanje gradskih javnih električnih ura obavljala obitelj Lebarović.






20. studenog u Poglavarstvu

Sporazum o sufinanciranju izgradnje Centra za pse vodiče i mobilitet

Gradonačelnica Vlasta Pavić, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić, potpisali su Sporazum o sufinanciranju izgradnje Centra za pse vodiče i mobilitet.

- Zagreb još jednom pokazuje spremnost i senzibilitet da sugrađanima s posebnim potrebama olakša život – rekla je gradonačelnica Pavić dodavši da će potpisnici investiciju od oko 11 milijuna kuna snositi u jednakim omjerima.

Uz ocjenu da je ovaj Sporazum izraz dobre suradnje na realaciji država – grad – nevladine udruga, ministar Vidović je dodao da bi po ovome obrascu mogli postupati i drugi hrvatski gradovi.





20. studenoga, 81. sjednica Gradskog poglavarstva

Četiri detaljna plana upućena u skupštinsku proceduru

Poglavarstvo je na 81. sjednici prihvatilo četiri detaljna plana o kojima će, 27. studenoga, na sjednici Skupštine raspravljati gradski zastupnici. Ako bude prihvaćen Prijedlog detaljnog plana uređenja stambenog naselja na lokaciji vojarne Špansko – Oranice, taj bi dio grada napokon dobio dobru prometnu vezu sa središtem, prostor bi bio bogat zelenilom, na oko 19 hektara površine sagradilo bi se oko 1500 stanova, nova škola, vrtić, knjižnica, središnji trg, a, među ostalim, uz Ljubljansku aveniju predviđa se bazen.

Detaljni, pak, Plan uređenja bivše svinjogojske farme ocijenjen je aktivnim jer, rečeno je, povezuje naselje s okolnim naseljima i sa središtem Sesveta. Riječ je o lokaciji Sopnica – Jelkovec, površine 39,5 hektara, na kojoj bi se gradilo više od 2500 stanova, 15 novih ulica, 41 nova trafostanica, javna rasvjeta, novi magistralni vodovodni cjevovod, plinske instalacije, a dvije bi se postojeće ceste rekonstruirale. Pritom, naselje bi imalo polivalentni kulturni centar, amobulatnu, veterinarsku ambulantu, trgovački centar, osnovnu i srednju školu, plivalište i niz lokala raspršenih po prizemljima stambenih zgrada.

Nakon planova iz Programa društveno poticane stanogradnje prihvaćeni su prijedlozi detaljnih planova uređenja na lokacijama: Savska – Vukovarska i Vrbik – uz Ulicu Ivana Lučića. U prvom se slučaju radi o prostoru površine oko 3,8 hektara, omeđenom Ulicom grada Vukovara na jugu, Savskom na istoku, te željezničkom prugom na sjeveru i zapadu. Uz prugu bi se, paralelno s Ulicom grada Vukovara, sagradila nova ulica, a na potezu između te dvije prometnice gradio bi se novi neboder. Planira se nova površina za park i tri nove zgrade, dok na prostorima uz Vukovarsku ne bi bilo značajnijih promjena. Svaka bi nova građevina imala podzemnu garažu, a u sredini naselja predviđa se posebna podzemna garaža. Najveća katnost (17) dopušta se uz Savsku, a uz željezničku prugu, najveći broj etaža bilo prizemlje i 11 katova.

Na prostoru omeđenom Ulicom grada Vukovara na sjeveru, Čazmanskom na jugu, Lučićevom na istoku i Humboldtovom na zapadu, na oko 1.1683 ha gradio bi se poslovni centar, uz uređenje pješačkih i zelenih površina. Na sjevernom bi dijelu zgrada imala 13 nadzemnih i pet podzemnih etaža, a na južnom 26 nadzemnih i pet podzemnih. Između tih dviju građevina sagradio bi se aneks sa tri nadzemna i pet podzemnih katova.

U nastavku sjednice zaključeno je o sufinanciranju izgradnje Centra za pse vodiče i mobilitet, te o otkupu zemljišta na trasama infrastrukturnih objekata budućega centralnog pročistača otpadnih voda, a između ostalog, odobrena je financijska potpora trgovačkom društvu Tehnološki park Zagreb i prihvaćena inicijativa za početak pregovora za radnike Doma umirovljenika Park.





U 19. studenog

Gradonačelnica primila predstavnike Organizacijskog odbora 16. svjetskog prvenstva rukometašica

U povodu 16. svjetskog prvenstva rukometašica, koje će se od 1. do 14. prosinca održavati u šest gradova Hrvatske, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, danas, 19. studenoga, predstavnike Organizacijskog odbora prvenstva koje je predvodio predsjednik Željko Kavran.

Gosti su gradonačelnicu izvijestili o tijeku priprema za najveću rukometnu manifestaciju u Hrvatskoj koja će se, pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića, događati u Zagrebu, Splitu, Poreču, Čakovcu, Karlovcu i Zadru i okupit će 24 reprezentacije iz 24 zemlje svijeta.





17. studenog

Gradonačelnica otvorila obnovljenu Knjižnicu Božidara Adžije

Gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, 17. studenog, obnovljene prostore Knjižnice Božidara Adžije koji su, naglašeno je, zadnji put temeljito uređeni prije 38 godina.

U sklopu gradske investicije od 5,6 milijuna kuna, uređeno je oko tisuću četvornih metara prostora. Arhiva u podrumu opremljena je pomičnim regalima za smještaj knjiga, a sama knjižnica podijeljena je na dio za korisnike i onaj za djelatnike. Kako se čulo, knjižnica je dio velike mreže Knjižnica Grada Zagreba, a počela je sa 1200 svezaka i 100 članova da bi do danas dosegla brojku od 180 tisuća svezaka i 600 tisuća članova.





17. studenog

Kamen temeljac za Muzej suvremene umjetnosti

Potpisivanjem dokumenta o polaganju kamena temeljca za novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti, na križanju Av. Dubrovnik i V. Holjevca, gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar kulture Antun Vujić, označili su 17. studenoga, početak izgradnje tog, za kulturu iznimno važnog objekta.

- Muzeji su orjentiri na kulturnim kartama, a ovaj će biti najveći u Hrvatskoj – rekla je ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić, dok je gradonačelnica Zagreba istaknula da je prošlo sto godina otkako je u Zagrebu sagrađen novi muzejsko – galerijski prostor, te da će Muzej suvremene umjetnosti postati novim žarištem kulturnih događanja Zagreba i Hrvatske.

Uz potsjećanje na nevjerice koje su pratile pripremu ove kapitalne gradnje, ministar Vujić je izrazio zadovoljstvo što je gradnja napokon počela, objaviviši da je pred završetkom obnova Meštrovićeva paviljona, a Moderna galerija je pred otvorenjem. U budućnosti, planira se nova opera, Državni arhiv, Muzikča akademija i Spomenik domovine na Trgu S. Radića.

Novi muzej imat će pet etaža i prostirat će se na površini od 15 tisuća četvornih metara. Čak 4.800 m2 predviđeno je za izložbene prostore, dok će se izložbe na otvorenom organizirati na sjevernoj strani koja je orijentirana prema šumi jezera Bundek.

Osim što Muzej dobiva adekvatne prostore, svojim će sadržajima i raščlanjenim geometrijskim volumenom obogatiti kulturni život Novoga Zagreba, ali i Grada u cjelini.

Na temelju sporazuma iz svibnja 2002., investiciju od 172 milijuna kuna, u omjeru 50:50%, podmirili bi Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, a završetak gradnje koju prema projektu arhitekta Igora Franića izvodi tvrtka Tehnika d.d., planira se potkraj 2006.




17. studenog - sjednice skupština u šest gradskih trgovačkih društava

Zapošljavanje pripravnika u gradskim trgovačkim društvima

Gradska trgovačka društva zaposliti će 120 pripravnika, izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednica, predsjednik Skupštine mr. Ladislav Prežigalo. Radi se o zapošljavanju u okviru mogućnosti koje pruža Program poticanja zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske, a zaposliti će se 70 % pripravnika s visokom ili višom stručnom spremom, te 30% pripravnika sa srednjom stručnom spremom.

Održane su i posebne sjednice skupština šest trgovačkih društava na kojima su usvojeni planovi poslovanja društava za 2004. Za razliku od ranije prakse, planovi svih trgovačkih društava u vlasništvu Grada bit će doneseni do 16. prosinca ove godine.





14. studenog u Gradskom poglavarstvu

Izmjenom Kolektivnog ugovora do 5,72% većih osnovica plaća u kulturi

Gradonačelnica Vlasta Pavić i predstavnici sindikata u kulturi i bibliotečnoj djelatnosti, Ferdo Boban i Đurđica Pugelnik potpisali su Ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba koji se primjenjuje od 1. studenoga ove godine.

- Nakon uspješno okončanih pregovora između Zagreba i sindikata, postignut je dogovor prema kojemu se osnovica za izračun osnovice mjesečne plaće povećava za 5,72%, pa iznosi 2.431 kunu – objavila je gradonačelnica Vlasta Pavić, dodavši da se tako približavaju višegodišnjem cilju Sindikata, odnosno, osnovici od 2.600 kuna.

Uz ocjenu da su pregovori s Gradom vođeni u dobroj vjeri, Ferdo Boban je dodao da izmjene obuhvaćaju i manje korekcije koeficjenata, dok je Đurđica Pugelnik naglasila da su izmjene rezultat realnog stanja i mogućnosti, te obostranog razumijevanja.






14. studenoga u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče

Gradonačelnica otvorila Zavod za dijagnostiku i intenzivno liječenje

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti velikog broja uzvanika gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, 14. studenoga, dograđenu i obnovljenu zgradu bivšeg IV. odjela Psihijatrijske bolnice Vrapče, danas suvremenog Zavoda za dijagnostiku i intenzivno liječenje.

U obnovljenu i dograđenu petorokatnicu koja se prostire na 3.215 četvorna metra Grad je uložio 22,425 milijuna kuna, a, prema riječima ravnatelja Vlade Jukića, u Bolnicu je samo u zadnje tri godine investirano oko 30 milijuna kuna.

Na otvaranju koje je organizirano u povodu Dana bolnice (15. studenoga), čulo se i to da je u pripremi gradnja centra za forenzičnu psihijatriju, a u planu je i uređivanje nekoliko odjela kako bi bolesnici boravili u primjerenom prostoru.





13. studenog, 80. sjednica Gradskog poglavarstva

Proračun za 2004. upućen u skupštinsku proceduru

Poglavarstvo je, na 80. sjednici, utvrdilo Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2004. koji će, kao i Odluka o izvršavanju proračuna, Projekcija za razdoblje od 2004. do 2006 i programi javnih potreba po djelatnostima, proći dva skupštinska čitanja, a prvo će biti 27. studenog. Proračun za sljedeću godinu planira se u iznosu od 4,985 milijarde kuna, što je, prema riječima pročelnika za financije Slavka Kojića, povećanje za 4,5% u odnosu na 2003.

Struktura Posebnog dijela dopunjena je sukladno Zakonu o proračunu koji nalaže prikaz ustrojstva Gradske uprave, organizacijske strukture upravnih tijela, prikaz osnovnih zadaća i poslova, programe i aktivnosti preko kojih se provode, te prijedlog plana nabave dugotrajne imovine.

Kako se čulo, najznačajnije povećanje sredstava za sljedeću godinu predviđen je za funkcioniranje mjesne samouprave (33,9%), dok kultura dobiva 18% više, dok, primjerice, zdravstvo, rad i socijalna skrb bilježe povećanje za 6,3%.

U osnovne ciljeve Proračuna, njih devet, ubrojeno je stvaranje pretpostavki za brži gospodarski razvitak i smanjivanje nezaposlenosti podrškom poduzetništvu, povećavanjem investicijskih ulaganja i otvaranjem prostora za privlačenje konkurentnih i profitabilnih programa. Drugi je cilj podizanje kvalitete opremljenosti komunalnom infrastrukturom, zatim ravnomjeran razvoj svih gradskih četvrti, poboljšavanje standarda u društvenim djelatnostima, potpora kulturnim institucijama i projektima, te stvaranje miljea Europske metropole, pojačana briga o djeci i mladeži i podrška poboljšanju nataliteta, pojačana briga o umirovljenicima slabijega imovinskog stanja, invalidima i drugim kategorijama socijalno ugroženih građana, poboljšavanje razine javnih usluga kao što su javni prijevoz, vatrogastvo ili komunalno gospodarstvo, te zaštita okoliša.

Božićno – novogodišnji sajam opet u Bogovićevoj

Prigodno uređivanje središta grada u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana Poglavarstvo će, odlučeno je, organizirati na Trgu bana Jelačića, u Gajevoj i u Bogovićevoj ulici, u suradnji s Turističkom zajednicom i Obrtničkom komorom.

Na središnjem gradskom trgu pripremaju se različiti kulturni i zabavni programi, uz prigodnu ponudu jela i pića tradicijskog tipa, a najmlađe će razveseliti manje klizalište koje će funkcionirati od 4. do 28. prosinca. U Gajevoj ulici svoje će proizvode nuditi zagrebački obrtnici u razdoblju od 4. do 31. prosinca, a tradicionalni Božićno – novogodišnji sajam odvijati će se u Bogovićevoj.

- Naš je zajednički stav da središte grada mora izgledati uljuđeno. Tako će, umjesto otvorenih štandova biti postavljene kućice, a komunalni će redari pojačati kontrolu – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, dodavši da je ovom odlukom Poglavarstvo izašlo ususret onima koji su lani bojkotirali sajam na Zrinjevcu.

- Ovo im je prigoda da pokažu spadaju li u centar grada ili ne – poručila je na kraju.

Projekt za gradnju spalionice na nezavisnu recenziju u Beč

U nastavku sjednice Poglavarstvo je razmotrilo i prihvatilo izvješće o tijeku pripremnih radnji na projektu gradnje postrojenja za termičku obradu otpada. Prema riječima pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, gotova je Studija o utjecaju na okoliš koja je, u srpnju, upućena mjerodavnome ministarstvu na očitovanje, a ovih dana, slijedom Sporazuma između Zagreba i Beča, Studija ide i na nezavisnu recenziju u Beč.





11. studenog na Žitnjaku

Smotra Zimske službe

Zimska je služba spremna za prestojeću zimu: u skladištu ima 6.500 tona soli, 1.500 tona sipine, 140.000 litara rasoline, na čišćenju snijega raditi će 114 redovnih , 15 rezervnih ekipa i 28 specijalnih vozila, a 300 ljudi bit će spremno da u roku od dva sata stigne na bilo koje križanje u Zagrebu – rečeno je 11. studenoga u bazi Zimske službe na Žitnjaku na kojoj je za predstavnike grada predvođene zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem organizirana smotra Zimske službe.

Inače, plan djelovanja Zimske službe obuhvaća 1531 kilometara cesta, odnosno površine oko 8,7 milijuna četvornih metara.




Akcija «Borba protiv ovisnosti»
15.11. – 15.12.2003.

U povodu početka mjeseca borbe protiv ovisnosti Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u okviru aktivnosti prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti u Gradu Zagrebu, organizirao je protuovisničku kampanju «Zajedno u borbi protiv ovisnosti».

Kampanja «Zajedno u borbi protiv ovisnosti» počela je u srijedu, 12. studenoga 2003., u 10,00 sati, na uglu Praške ulice i Trga bana J. Jelačića, vožnjom «Trijeznim tramvajem».






Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom organizirao je, besplatno određivanje razine šećera u krvi za građane, u petak, 14. studenoga 2003., od 11,00 do 13,00 sati, u prizemlju zgrade Gradskog poglavarstva, Trg Stjepana Radića 1, ZAPADNI ULAZ.








11. studenog

Otvoren Edukacijski centar u ZOO-u

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, predstavnika Poglavarstva i trgovačkih društava u vlasništvu grada, 11. studenoga, nakon šestomjesečnih radova, otvoren je dugo najavljivan Edukacijski centar u Zoološkom vrtu.

Zahvalivši Gradu na financijskoj potpori od 2,5 milijuna kuna, koliko je stajala višenamjenska dvorana, direktor Mladen Anić je najavio razna predavanja, projekcije i znanstvene skupove, a gradonačelnica je izrazila uvjerenje da će ovaj prostor postati važnom gradskom adresom.

Dvorana je sagrađena na mjestu staroga objekta i ima prizemlje i potkrovlje ukupne netto - površine 231,57 četvornih metara. U prizemlju su dvorana, garderoba, sanitarni čvor i kotlovnica, a u potkrovlju apartman za goste ZOO-a, radni prostori zoologa, laboratorij s priručnim skladištem i biblioteka.






7. studenog

Otvoren Tomislavac

Nakon obnove koja je trajala nešto više od godine dana i u koju je utrošeno 21,6 milijun kuna, u nazočnosti uzvanika iz života Grada i Države, uz slogan Tisuću metara bliži suncu , u petak, 7. studenoga, ispaljivanjem paintball loptice u slikarsko platno, gradonačelnica Vlasta Pavić simbolično je označila otvaranje sljemenskog hotela Tomislavov dom.

Vanjski dio hotela nije mijenjan, dok je interijer dobio potpuno novi izgled, pa hotel ima 41 sobu - jednokrevetne i dvokrevente, od kojih je jedna prilagođena potrebama osoba s invaliditetom. Na mjestu nekadašnje kuglane izgrađen je bazen kao dio wellness programa, a u dva restorana nude se jela zanimljivih imena kao što su npr. Sljemenska žičara, Crna kraljica ili Crveni, odnosno, Zeleni spust.





Isplata pomoći umirovljenicima za studeni 2003.

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec studeni 2003., započet će preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 10. studenoga 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 10. do 21. studenoga 2003.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 24. do 28. studenoga 2003. može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 28. studenoga 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec studeni biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2002. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.






Od 10.listopada do 5. prosinca

Revizija korisnika novčane pomoći umirovljenicima

Od 10. studenog do 5. prosinca Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb provodit će reviziju korisnika novčane pomoći umirovljenicima koju mjesečno isplaćuje grad Zagreb, i to svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati u prostorima mjesnih samouprava ili područnih ureda.

Umirovljenici koji ne potpišu izjavu izgubiti će pravo na daljnju pomoć. U slučaju nemogućnosti dolaska zbog bolesti, liječenja i sl., potrebno je javiti se na tel. 610 .0923 ili 610 – 0947, kako bi djelatnici Ureda mogli doći po te podatke u domove bolesnika.

Poziv se ne odnosi na umirovljenike koji su mirovinu ostvarili izvan područja RH i korisnici su prava na novčanu pomoć od 1. listopada 2003.

Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine.




6. studenog, 79. sjednica Gradskog poglavarstva

U prvom polugodištu 2003. trgovačka društva poslovala pozitivno

U prvih šest mjeseci ove godine gradska trgovačka društva poslovala su pozitivno – čulo se 6. studenog na 79. sjednici Gradskog poglavarstva. Ukupni prihodi za 4,3% premašuju rashode, neto dobit od 81,2 milijuna kuna iskazalo je 16, a gubitke od 12,2 milijuna sedam društava. Prosječan broj zaposlenih u tom razdoblju iznosio je 12.307, što je za 0,9% manje nego 2002. Prosječna, pak, neto plaća iznosila je 4.717 kuna, odnosno, za oko 86 kuna više nego u istome razdoblju u prethodnoj godini.

Poglavarstvo će, zaključeno je, raspisati natječaj za izbor sedamdesetak vježbenika u upravnim tijelima Grada Zagreba koji će, s rokom za podnošenje prijava od osam dana, biti objavljen u dnevnom tisku i na www1.zagreb.hr

U sklopu izvještaja o realizaciji poduzetničkih kredita objavljeno je da je do 7. listopada odobreno ukupno 437 kredita, kroz koje se planira zaposenje novih 1460 radnika. Riječ je o kreditima za realizirane programe poticanja Gruda snijega i Poduzetnik (Zagrebačka banka), za programe u tijeku Poduzetnik – branitelj i Poduzetnik -2 (Privredna banka), te za kredite preko Zanatsko štedno – kreditne zadruge.

Na početku sjednice ukratko je predstavljen CD Zagrebački kulturni vodič koji, kako je izložila Andrea Zlatar članica Poglavarstva za kulturu, sadrži cjelovite informacije o subjektima kulture grada donoseći i preglednu povijest Zagreba. Istodobno, predstavljena je i bogato ilustrirana monografija Zagreb – modernost i grad koja na 357 stranica prati urbani, kulturni i povijesni razvoj grada.






Dani meda u Zagrebu

U organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, od 6. do 9. studenoga, na Trgu bana J. Jelačića, održat će se manifestacija Dani meda u Zagrebu, u sklopu koje će se prezentirati i promovirati med i medni proizvodi.





3. studenoga u Dvercu

Primanje u čast 98. rođendana Dragutina Tadijanovića

- Ovoliku počast hrvatskome književniku doživaljavam kao počast hrvatskoj književnosti kojoj sam posvetio cijeli život – komentirao je, 3. studenoga u Dvercu na prijemu u čast njegova 98. rođendana bard hrvatskog pjesništva akademik i počasni građanin Zagreba Dragutin Tadijanović, pozvavši gradonačelnicu Vlastu Pavić, njene zamjenike Milana Bandića i Stipu Tojčića, te druge uzvanike na proslavu stotoga rođendana, 4. studenoga 2005., točno u 18 sati.

U povodu rođendana znamenitog pjesnika objavljeno je 19. izdanje njegove knjige Srebrna svirala koja je, rekao je, dosad izišla u nakladi od 222.465 primjeraka. Od gradonačelnice, u ime Zagreba i njegovih građana, dobio je šešir i šal iz radionice Cahun, od zamjenika veliku bocu šampanjca, a prisutni u Dvercu imali su jedinstvenu prigodu da im slavljenik potpiše novo izdanje Srebrnih svirala.