clanak False

Kolovoz 2003.

19.04.2017.

28. kolovoza, 66. sjednica Gradskog poglavarstva

Bez obzira na suše vode i dalje dovoljno

Iako vladaju dugotrajne suše, a vodostaj Save je najniži u zadnjih pola stoljeća, Zagrepčani još uvijek ne moraju strahovati da će ostati bez vode – sažetak je to izvješća o stanju vodoopskrbnog sustava što ga je na 66. sjednici Poglavarstva izložio Jadranko Robić, direktor trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja.

Bez obzira na činjenicu što su eksploatacijske mogućnosti gradskih vodocrpilišta veće od ukupne potrošnje, sa sjednice je upućen apel građanima da racionalnije troše vodu jer je očito da će sušno razdoblje potrajati. Čulo se i to da za piće trošimo tek dva posto ukupno potrošene vode, a prema informacijama iz Ureda za zdravstvo, zagrebačka je voda kvalitetna za piće i pojačano se kontrolira.

Poglavarstvo je razmotrilo i prihvatilo inicijativu gradonačelnice Atene da u povodu održavanja Ljetnih olimpijskih igara u Ateni 2004., Zagreb, kao i drugi glavni europski gradovi dekorira jedan od atenskih trgova na način kojim bi se izrazile posebnosti Zagreba kao glavnoga grada RH.

Radi promicanja sportske kulture i sportskih vrijednosti kao alternative negativnim pojavama današnjice, naročito među djecom i mladima, na sjednici je zaključeno da će se Zagreb uključiti u projekt Sportske igre mladih 2004., a pomoći će i u organizaciji završne priredbe ovogodišnjih Igara što će se održati 13. rujna u Splitu. Prema riječima Zvonimira Šostara, pročelnika za zdravsto, u Igre bi se aktivno uključilo 10 do 15 tisuća zagrebačkih učenika.





27. kolovoza, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Prometne investicije prema planu

Nakon sastanka mjerodavnih gradskih službi o aktualnim radovima na gradskim prometnicama, 27. kolovoza, gradonačelnica Vlasta Pavić sazvala je i konferenciju za novinare na kojoj je objavljeno da će uređenje Ul. Republike Austrije i prva faza Klaićeve biti dovršeno u skladu s planiranim rokom, odosno, do 15. rujna.

Rekonstrukcija Ozaljske dovršena je potkraj kolovoza, u sklopu pojačanog održavanja prometnica u 48 sati je popravljeno raskrižje Avenije Dubrovnik – V. Holjevca, a do 10. rujna i stanovnici Voćarske će zaboraviti na višemjesečne radove.

Zamjerivši nespretan tajming radova na frekventnom raskrižju Av. Dubrovnik – V. Holjevca, gradonačelnica je najavila buduću jaču koordinaciju između Zagrebačkih cesta i Ureda za izgradnju grada.

Na inicijativu gradonačelnice, građani će, osim o kapitalnim zahvatima, na vrijeme biti obaviješteni i o manjim radovima u njihovim ulicama.

Što se pak, parikiranja u Jagićevoj tiče, Vlasta Pavić je obznanila da je projekt u izradi, a da će problem parkiranja u zoni R. Austrije biti premošten uređenjem parkirališta na prostoru između Talovčeve i Hanuševe na kojemu će biti 98 parkirnih mjesta.





27. kolovoza, gradonačelnica obišla smetlište u Jakuševcu

Sanacija gotova prije roka

Devetnaest dana prije službenog završetka sanacije, gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je, sa suradnicima, odlagalište otpada Jakuševec, ocijenivši ga jednim od najznačajnijih projekata u Zagrebu:

- Danas kada je Hrvatska na putu pristupanju Europskoj uniji i mora zadovoljavati stroge ekološke standarde, sanacija Jakuševca najsvjetliji je primjer kako se to radi – izjavila je gradonačelnica, najavivši da, na početku rujna, u Zagreb dolazi predsjednik Europske banke koji će se sigurno željeti uvjeriti u tijek projekta što se realizira uz njihovu kreditnu potporu.

Složeni poslovi sanacije počeli su 1995., a do godine 1999. sagrađena je jedna radna ploha površine oko šest hektara s dijelom pratećih sadržaja. Nakon dobivanja zajma od Europske banke za obnovu i razvoj, 85 milijua eura, uz jamstvo Grada, radovi su intenzivirani, da bi bili dovršeni u nepune 3,5 godine i to uz znatno manje sredstava od planiranih. Završna cijena, naime, iznosi 55 milijuna eura, što je 24 milijuna eura manje od procijenjene vrijednosti investicije.

Podsjetimo, na neuređenu lokaciju u Jakuševcu površine oko 80 hektara, odlaganje otpada počelo je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, te se procjenjuje da je do danas odloženo oko 7,5 milijuna tona otpada, a smetlište je, čulo se, kapacitirano na oko 11,5 milijuna tona otpada.

Sanacija se, naglašeno je, odvijala kvalitetno, u skladu s terminskim planom, hrvatskim propisima i normama EU, a njeno se značenje u prvome redu ogleda u zaštiti tla, posebno podzemnih voda, jer je preslagivanjem starog otpada onemogućeno zagađivanje okoliša.

Na ekološki prihvatljiv način odlaganje otpada osigurano je do 2010. godine, a osim uređenja okoliša, radovi se nastavljaju izvođenjem prekrivke što će omogućiti zaštitu zraka





26. kolovoza

Veleposlanik Japana kod gradonačelnice

Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba primila je danas, 26. kolovoza, u nastupni posjet veleposlanika Japana, Nj.E. Kanamea Ikeda.

U razgovoru su naglašene dobre veze Zagreba s japanskim gradom Kyotom, s kojim ga vežu prijateljske veze još od 1972., a izražena je i obostrana želja za jačanjem kulturne i suradnje na području turizma u čemu bi se mogli realizirati i neki zajednički projekti.

Visoki je gost gradonačelnici zahvalio na potpori u organizaciji koncerta japanske tradicionalne glazbe koji će se održati 10. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.





26. kolovoza, gradonačelnica obišla vodocrpilište Mala Mlaka

Još uvijek nema bojazni od redukcija vode

- Vodostaj Save jučer je iznosio minus 304 centimetara, što je najniži vodostaj u zadnjih 50 godina – čulo se 26. kolovoza na vodocrpilištu Mala Mlaka u prigodi obilaska gradonačelnice Vlaste Pavić koja se na licu mjesta željela uvjeriti u stanje vodoopskrbe u Gradu Zagrebu.

Unatoč sušama mogućnosti eksploatacije vode veće su od dnevne potrošnje, pa Zagrepčani još uvijek ne moraju strahovati od redukcija. Što će biti u rujnu kad se svi vrate s godišnjih odmora i kad počinje nova školska godina još će se vidjeti – rečeno je na vodocrpilištu koje osigurava oko 40% sustava. Iz njega se opskrbljuje središnji dio grada - od Draškovićeve na istoku i Selske na zapadu pa do Šestinskog lagvića na sjevernom dijelu grada.

- Pitanje opskrbe vodom jedno je od strateških gradskih pitanja. Kako bismo izbjegli spekulacije do kojih dolazi i zbog nedovoljne informiranosti, na sljedećoj sjednici Poglavarstva razmatrat ćemo detaljno izvješće o sustavu gradske vodoopskrbe – riječi su gradonačelnice koja je uputila apel sugrađanima da racionalnije troše vodu.

Križanje Av. Dubrovnik - V. Holjevca sutra u prometu

Nakon posjeta najvećem gradskom vodocrpilištu, gradonačelnica je obišla gradilište na raskrižju Avenije Dubrovnik i V. Holjevca koje je za promet zatvoreno u nedjelju, 24. kolovoza, a obnova bi trebala biti dovršena do kraja dana.

Gradonačelnica je izrazila nezadovoljstvo što radovi nisu obavljeni u vrijeme godišnjih odmora, već se ovo frekventno raskrižje zatvorilo baš kada se velik broj Zagrepčana vratilo u grad.





21. kolovoza gradonačelnica obišla Ozaljsku i Voćarsku

Voćarska bez rupa do 5. rujna

- Nisam zadovoljna – komentirala je gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska Ozaljske nakon rekonstrukcije tramvajske pruge i sanacije prometnice na kojoj su na nekim mjestima vidljive izbočine koje će, smatra, ometati normalan protok prometa.

Nepravilnosti će se ispraviti do kraja kolovoza kada istječe rok za izvođenje radova u sklopu kojih su popravljene tračnice u dužini od oko 1100 metara, a onda su sanirani pješački hodnici, asfaltni sloj kolnika, te je obnovljena horizontalna signalizacija.

Kako se čulo na licu mjesta, raskrižje Ozaljske sa Selskom i Puljkom prilagođeno je zahtjevima osoba s otežanim kretanjem, a tramvajska su stajališta kod Selske približena pruzi i malo povišena u skladu s važećim propisima.

U zoni raskrižja Ozaljske i Selske Gradska je plinara obnovila plinovodne instalacije, a radovima, vrijednima 15 milijuna kuna, koordinirao je Gradski ured za izgradnju grada, uz stručni nadzor Građevinskog fakulteta.

Prometnicu su sanirale Zagrebačke ceste, a radove na pruzi obavila je tvrtka MTG.

Nakon prekoračenja rokova u gradnji vodovodnih priključaka, a nakon intervencije gradonačelnice i njene javne isprike građanima, Voćarska bi trebala biti kompletno uređena do 5. rujna.

Od 4. kolovoza tamo su Zagrebačke ceste koje saniraju prijekope i asfaltiraju ulicu od Petrove do Vončinine, ukupne dužine 1.430 metara.