clanak False

Siječanj 2003.

19.04.2017.

31. siječnja u Staroj gradskoj vijećnici

Kako (si) pomoći?

Kako (si) pomoći, naziv je brošure koju je izdala Policijska uprava zagrebačka, predstavljene u Staroj gradskoj vijećnici u nazočnosti ministra Šime Lučina, gradonačelnice Vlaste Pavić, predsjednice Skupštine grada Morane Gruden Paliković i drugih predstavnika Gradske uprave i Policije.

Publicirana u 150 tisuća primjeraka, brošura će se besplatno dijeliti, prvo u Zagrebu, a zatim, prilagođena i u nešto izmijenjenom izdanju, i u drugim dijelovima Hrvatske.

Bogato opremljena fotografijama, knjižica na zanimljiv i jednostavan način objašnjava da se nezgode ne događaju drugima nego i nama samima, te nas uči o tome što učiniti kako bismo olakšali život sebi, bližnjima, ali i policiji, koja će – rekao je ministar Lučin – učiniti sve da se što više približi građanima.






31. siječnja u Sveučilšnoj bolnici

Podjela namještaja korisnicima pomoći za uzdržavanje

U petak, 31. siječnja, članovi udruge «Zagrebački bokci» dijelili su rabljeni namještaj korisnicima pomoći za uzdržavanje u kompleksu Sveučilište bolnice Zagreb.

Svojom nazočnošću, akciju je poduprijela gradonačelnica Vlasta Pavić, a, kako se čulo, prostor za skladištenje toga namještaja osigurali su Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i udruga Bokci.

Istom su prigodom pozvani Zagrepčani boljega materijalnog statusa da namještaj kojega ne koriste, garderobu i sl., preko udruge Bokci, daruju sugrađanima. Tako će se i sami uključiti u humanu akciju pomoći onima kojima je to najpotrebnije.




28. siječnja, 35. sjednica Gradskog poglavarstva

Tri nove lokacije za POS

Zbog realizacije Programa društveno poticane stanogradnje Poglavarstvo je, na 35. sjednici, donijelo Zaključak o prijenosu prava vlasništva na zemljištima u Granešini i Dubravi na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Da bi se, pak, omogućila gradnja u Oporovečkoj sjever 1, u naselju Vukomerec – jug i u Čalogovićevoj ulici u Dugavama na sjednici je zaključeno da će se obaviti pripreme za potpisivanje predugovora o međusobnim pravima i obvezama u pogledu pgradnje građevina prema programu POS-a s Ministarstvom za javne radove i graditeljstvo.

Povrat rente investitorima

Na temelju jednoglasno prihvaćenog zaključka o povratu rente iz Gradskog će se proračuna uplaćena sredstva rente vraćati investitorima na njihov zahtjev. Riječ je o sredstvima koja su uplatili u korist Proračuna na osnovi Zaključka o utvrđivanju rente za gradnju na zemljištu u vlasništvu investitora, a koji je ukinut Odlukom Ustavnog suda RH.

Sredstva će se najprije vratiti investitorima uplate kojih ne premašuju 100.000,00 kuna. Slijede oni s uplatama od 100.001,00 do 500.000,00 kuna, zatim od 500.001,00 do 1.000.000,00 kuna i na kraju uplatitelji koji su na ime rente izdvojili više od toga.

Po istom kriteriju pozivat će se i investitori – tužitelji bez obzira na to u kojem je stadiju parnični postupak.

Zaključkom o povratu rente definirana je i mogućnost beskamatnog prebijanja sredstava od rente s dugom od komunalnog doprinosa ili neke druge obveze.

U nastavku sjednice osnovana su i imenovana tri povjerenstva: za izradu projektne dokumentacije prometnih rješenja u zonama gradskih bolnica, za najam minibusa za prijevoz izletnika i skijaša na vršnom dijelu Sljemena i za kupnju stanova za potrebe Programa socijalnih stanova na području Grada Zagreba.

Iz sredstava tekuće pričuve izdvojit će se 250.000,00 kuna, za podmirivanje troškova znanstveno – istraživačkog projekta što ga, pod nazivom «Poljoprivredna proizvodnja na vodozaštitnim područjima», izrađuje Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Novi plan rasporeda kioska

Plan rasporeda kioska što ga je donijelo Poglavarstvo, prilagođen je podjeli grada na gradske četvrti, a ne kao ranije prema područjima koje je administrativno pokrivao pojedini područni ured. Planom je obuhvaćen i posebnan program postavljanja kioska uz nadstrešnice javnoga gradskog prijevoza na način da se nadstrešnica dogradi modulom identičnog oblika i materijala koji će biti u funkciji kioska.

Novo je i to da je definirano 27 novih lokacija, a, prema riječima Miljenka

Mesića, pročelnika u mjerodavnom zavodu, prijedlog plana usuglašen je s

mišljenjima vijeća svih gradskih četvrti.




27. siječnja

Kućice odlaze s Britanca

Na sastanku što ga je danas sazvala gradonačelnica gđa Vlasta Pavić s direktorom Tržnica Zagreb Filipom Borcem i njegovim suradnicima dogovoreno je da se drvene kućice koje je Uprava Tržnica Zagreb postavila 21. siječnja 2003. na Britanskom trgu još danas s njega uklone.

Slijedom izjave zaposlenika Tržnica Zagreb Mire Pupića Bakrača, što je objavljena u Jutarnjem listu, 25. siječnja 2003., u članku pod naslovom " Drvene kućice moraju seliti s Britanskog trga", a kojom grubo vrijeđa uglednog zagrebačkog arhitekta prof. Ljubomira Mišćevića, gradonačelnica je od direktora Tržnica Zagreb zatražila da se hitno utvrde činjenice te da, u skladu s nalazom, pokrene disciplinski postupak.

Gradonačelnica je, također, osobno razgovarala s prof. Ljubomirom Miščevićem, ispričala se i izrazila žaljenje zbog izjave zaposlenika Tržnice Zagreb. Gradonačelnica je pismeno obavijestila Udruženje hrvatskih arhitekata, odnosno, njegova predsjednika prof. Nenada Fabijanića o poduzetim mjerama, a u vezi s njihovim pismom u kojem se protestira zbog uvredljivih izjava zaposlenika Tržnica Zagreb upućenih njihovu članu.




27. siječnja – sastanak u Uredu gradonačelnice

Od 28. siječnja tri male čistilice u središte grada

S obzirom na to da Trgovačko društvo Čistoća tijekom zimskih mjeseci, zbog mogućeg zaleđivanja, ne ispire prometne površine, zbog čega redovito dolazi do onečišćenja psećim fekalijama pješačkih hodnika i drugih površina u gradu, gradonačelnica Vlasta Pavić sazvala je, 27. siječnja, sastanak s Davorom Jelavićem, pročelnikom u Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet i Josom Bićanićem, direktorom Čistoće.

Na sastanku je zaključeno:

        • od utorka, 28. siječnja, tri će male čistilice, mimo redovnog rasporeda, početi čistiti središte grada;
        • Ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet u najkraćem će roku izraditi prijedlog mjera za postupanje Komunalnog redarstva kojim bi se ovaj problem riješio u skladu s odredbama Odluke o držanju pasa, divljih životinja i zvijeri.
Članak 15. Odluke decidirano navodi da je posjednik ili voditelj psa dužan nositi pribor za čišćenje psećih fekalija i očistiti površinu koju njegov pas onečisti.





24. siječnja u gradskoj palači Dverce

Primanje za predstavnike Diplomatskog zbora

- Vjerujem da kao udomaćeni «privremeni» Zagrepčani zapažate promjene koje se u našemu gradu događaju u graditeljskom i duhovnom pogledu. Kao gradska vlast nastojimo da Zagrebu poprimi sve atribute europske metropole.

S dobrom voljom razvijamo međugradsku suradnju s inozemnim gradovima prijateljima, što je važna spona između država i naroda – rekla je gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić, pozdravivši, 24. siječnja, u Dvercu, predstavnike Diplomatskog zbora na tradicionalnom, novogodišnjem primanju.

Na dobroj suradnji i gostoljubivosti, te na primanju u reprezentativnoj gradskoj palači zahvalio je, u ime Diplomatskog zbora, njegov doajen mnsg. Giulio Einaudi, Papin nuncij u Zagrebu.




24. siječnja u Argentinskoj ulici u Gajnicama

Otvorena Poliklinika za zaštitu djece

U nazočnosti gradonačelnice Zagreba Vlaste Pavić, ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića i drugih visokih uzvanika, 24. siječnja, uz prigodnu svečanost, otvorena je Poliklinika za zaštitu djece, prva takvu ustanova u Zagrebu i Hrvatskoj koja će, s obzirom na to da je i prva u ovome dijelu Europe, postati njenim regionalnim centrom.

- Ne smijemo zatvarati oči pred realnostima života koje često ne idu na ruku našim najmlađima – rekla je gradonačelnica, dodavši da je upravo otvaranje Poliklinike dokaz da oči mjerodavnih nisu zatvorene, nego se, naprotiv, rješavaju problemi i sprečavaju neželjene posljedice.

Značenje poliklinike naglasio je i ministar Vidović napominjući da je gotovo trećina djece u Hrvatskoj zlostavljana ili zanemarivana.

Nova će ustanova, pod v.d. ravnateljstvom prof. Gordane Buljan Flander, pružati cjelovitu zaštitu zlostavljanoj djeci o kojoj će brinuti polivalentni timovi sastavljeni od pedijatara, psihijatara, ali i psihologa, defektologa, socijalnih radnika i pravnika.

Ideju o osnivanju Poliklinike pokrenuo je Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb potaknut podacima iz Centra za psihotraumu Klinike za dječje bolnice u Klaićevoj, prema kojima je svako četvrto dijete žrtva neke vrste zlostavljanja.

U preuređenje objekta u Gajnicama Grad Zagreb je uložio više od dva milijuna kuna, a prostor u kojemu radi 20 djelatnika opremilo je Ministarstvo rada i socijalne skrbi.




23. siječnja, 34. sjednica Gradskog poglavarstva

Komunalni otpad iz Samobora i Svete Nedelje na Jakuševcu najkasnije do 2005.

Na temelju primjedaba iz skupštinskih odbora, prijedlog zaključka po kojemu bi se komunalni otpad iz Samobora i Svete Nedelje odlagao na Jakuševcu Poglavarstvo je, 23. siječnja, izmijenilo na način da se dodaje rok - najkasnije do 2005.

Na skupštinskim radnim tijelima o tome će izvijestiti Davor Jelavić, pročelnik u Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet.

U ožujku na Sljemenu – Otvoreno prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju

U nastavku sjednice, jednoglasnio je prihvaćeno pokroviteljstvo nad Otvorenim prvenstvom Hrvatske u alpskom skijanju što će se, u organizaciji Zagrebačkoga skijaškog saveza, održati na Sljemenu od 20. do 23. ožujka ove godine, a među ostalim, verificirani su odgovori na pitanja gradskih zastupnika, te dana suglasnost na Statut Doma zdravlja Zagreb - Centar.

Zagrebački projekt «Moj kvart u novom stoljeću» u Grazu

U povodu odabira Graza za kulturnu prijestolnicu Europe 2003., sjednica je završila potpisivanjem jumbo - razglednice koju Poglavarstvo šalje Grazu i koja će od 5. veljače, biti izložena u njihovom dječjem informativnome centru. Razglednica je – čulo se – dio izložbe «Moj kvart u novom stoljeću» koja objedinjava dječje vizije budućnosti i koja će, također, biti postavljena u metropoli kulture.





20. siječnja u gradskoj palači Dverce

Potpisan Memorandum o programu suradnje gradova prijatelja Zagreba i Šangaja

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i dogradonačelnik Šangaja Zhou Muyao potpisali su, 20. siječnja, u gradskoj palači Dverce, Memorandum o suradnji dvaju gradova, što je bila svojevrsna kruna trodnevnoga službenog boravka izaslanstva Šangaja u Zagrebu.

Memorandumom se konkretizira suradnja gradova koji su Sporazum o prijateljstvu potpisali u lipnju 1980. Zadnji u nizu kontakata ostvaren je u srpnju 2001., kada je delegaciju Šangaja primio tadašnji gradonačelnik Milan Bandić.

U sklopu posjeta Zagrebu predstavnici Šangaja razgovarali su sa dr. Zdravkom Tomcem, potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, a dva sata prije susreta u Dvercima, delegaciju je, na Trgu Sv. Marka primio dr. Goran Granić, potpredsjednik Vlade RH.

Drugog dana boravka u RH, u pratnji predstavnika Ureda za poljoprivredu i Ureda za gospodarstvo, visoki su gosti posjetili okolicu Zagreba, točnije, selo Vivodine u Karlovačkoj županiji gdje su se detaljno upoznali sa proizvodnjom vina u tome kraju.

Dan uoči odlaska održan je, u prostorima HGK – Komore Zagreb poslovni susret gospodarstvenika Zagreba i Šangaja. Bila je to prigoda za prikaz gospodarskih potencijala i mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, s posebnim naglaskom na gospodarstvo Zagreba i Zagrebačke županije.





17. siječnja, gradonačelnica posjetila Dom za umirovljenike u Ivanićgradskoj

Do svibnja – vanjsko dizalo i stacionar

Dom za starije i nemoćne osobe «Park» jedina je ustanova socijalne skrbi u gradu kojemu je osnivač Grad Zagreb i kojega ne sufinancira Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Ovih su dana u punome jeku radovi na gradnji vanjskog dizala i uređivanja stacionara na trećemu katu u tijek kojih se, 17. siječnja, uvjerila gradonačelnica Vlasta Pavić.

- Uvjeti življenja ovdje više su nego dobri – rekao je gradonačelnici Josip Aleksić, najstariji korisnik Doma koji je nedavno proslavio 101. rođendan.

Kako se čulo, Dom zbrinjava 122 korisnika o kojima brinu 42 zaposlenika. U svibnju ove godine, kada bi radovi trebali biti gotovi, smještajni kapacitet ustanove povećat će se za pedesetak kreveta.




14. siječnja, 33. sjednica Gradskog poglavarstva

Na Konačnoj listi za kupnju POS stanova – 7.947 građana

Konačna lista reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, s imenima 7.947 građana, koju je Poglavarstvo prihvatilo na 33. sjednici, od srijede, 15. siječnja, bit će dostupna na uvid u auli Poglavarstva, u područnim uredima i na web stranicama Grada Zagreba.

Kako je izvijestila Sonja Kostić, predsjednica mjerodavnog Povjerenstva, na privremenu listu na kojoj su bila 7.803 građana podnesen je 1.201 prigovor, a od ukupno prihvaćenih 369, njih 144 odnosilo se na neuvrštavanje na listu.

Prva lokacija koja će biti ponuđena za kupnju bit će u Španskom, a za sklapanje ugovora bit će odlučujuća kreditna sposobnost građana.

Lista vrijedi tri godine i do tada bi svi koji zadovolje uvjete banke trebali kupiti stan, smatra Sonja Kostić, a zamjenik gradonačelnice Milan Bandić naglašava da će biti pripremljene sve potrebne lokacije, što je potrvrdio i zamjenik Stipe Tojčić:

- Uskoro će biti potpisan predugovor s Ministarstvom graditeljstva za 43 stana u Oporovečkoj i 75 stanova na lokaciji Vukomerec jug.

Na sjednici je odobrena financijska potpora Trgovačkom društvu Sljeme Medvednica koje će sa 1.184.179,87 kuna kupiti topove za proizvodnju umjetnog snijega.

Poglavarstvo se suglasilo i s raspisivanjem javnog natječaja za dodjelu poduzetničkih kredita iz programa «Poduzetnik 2».




14. siječnja – potpisan ugovor između Grada Zagreba i Kinematografa d.d

Zagreb postao vlasnikom kina Lika, Apolo, Tuškanac i Sesvete

Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić potpisala je, 14. siječnja, jednu od najvećih investicija u kulturi poslijednjih godina. Potpisom ugovora između Grada Zagreba i Kinematografa d.d. Grad Zagreb je sa 2.500.000 eura, postao vlasnikom nekretnina kina “Lika”, u Ilici 10, “Apola” u Ilici 90, “Tuškanca”, na Tuškancu 1 i “Sesveta” na Trgu D. Domjanića 6.

Kupnjom kina "Lika", "Tuškanac" i "Apolo" grad će na najbolji način sačuvati povijesno urbanu cjelinu Grada Zagreba, a jednaka će se pažnja posvetiti i kinu "Sesvete" zgrada kojega je pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika. Njihovom će se upotrebom riješiti dio gorućeg problema nedostatka adekvatnih objekata u gradu za kulturne i javne potrebne i za smještaj umjetničkih, nezavisnih kazališnih i plesnih ansambala, čime će se na najbolji način podići razina kvalitete života građana Grada Zagreba.




13. siječnja, press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Prihvaćeni planovi poslovanja za zadnja tri društva

Na sjednicama skupština trgovačkih društava, 13. siječnja, prihvaćeni su planovi poslovanja za zadnja tri društva u vlasništvu grada: Autobusni kolodvor, Vodoprivredu Zagreb i Zagrebačke ceste.

Kako je izvijestio Ladislav Prežigalo, predsjednik skupština, Autobusni kolodvor planira ukupni prihod od 41,12, rashod od 28,4 i dobit od 12,72 milijuna kuna. Za kupnju poslovnog prostora, investicije u turistički terminal, uređivanje čekaonica, pročelja, krovišta i u otkup zemljišta, planira se utrošiti 21,7 milijuna kuna, a za opremu daljnja 2,4 milijuna kuna.

Vodoprivreda Zagreb planira dobit od 2,85 milijuna kuna. Osim na građevinske objekte, važnije investicije u ovoj godini odnose se, uglavnom, na nabavku opreme i izradu tehničke dokumentacije.

Zagrebačke ceste računaju s dobitkom od 7,2 milijuna kuna. Za nabavku strojeva i druge opreme planira se utrošiti 17,8, a za građevinske radove 3,8 milijuna kuna.

Povećanje broja zaposlenih, i to za šest ljudi, planira samo Autobusni kolodvor.




Posude za sol postavljene su na 64 lokacije diljem grada:

Gradska četvrt Podsljeme:

    1. Vidovec - kod mjesne samouprave
    2. Ul. Potočani - kod mosta
    3. Mlinovi - kod Dione
    4. Markuševec – Bežovanka
    5. Bidrovečka cesta 30
    6. Tramvajsko okretište Dolje – Gračani
    7. Grabenščica – Pirovac gornji

Gradska četvrt Medveščak:
    8. Podsljeme – kod Ksaverskce crkve
    9. Ugao Gajdekove i Vramčeve
    10. G. Kraljevec – nasuprot broja 87
    11. Donje Prekrižje

Gradska četvrt Pešćenica – Žitnjak
    12. Ivanićgradska – Dom umirovljenika Pešćenica
    13. Tržnica Volovčica

Gradska četvrt Maksimir
    14. Salopekova – Tućanova
    15. Bijenička – kod Malog dola

Gradska četvrt Donja Dubrava
    16. Kod Štefanovečke
    17. M.S. Trnava
    18. M.S. Stari Retkovec
    19. Čulinečka – Ul. Breza
    20. Kapucinska – Vardarska

Gradska četvrt Gornja Dubrava
    21. Ul. Sruki – kod raspela
    22. Mjesno groblje Čučerje
    23. Mudifaji – kod raspela
    24. Keleminci – kod križanja
    25. Jalšovečka cesta (Čuki)

Gradska četvrt Sesvete
    26. Križanje Gajdekove i Kašnarove
    27. Donja Glavica – Čergarova
    28. Križanje Celinščak i Šimunićevac
    29. Križanje Bregovite i M. Gupca
    30. Planina Gornja – Sesvetska cesta 1
    31. Planina Gornja – Sesvetska cesta 3 – 5

Gradska četvrt Podsused – Vrapče
    32. Debanićev breg – I Čupare
    33. Meglanjak – Jagodišće
    34. Bišćanov put – Medpotoki
    35. Šublinov vijenac – Šublinov brijeg
    36. Gornji jarek – Hlašći
    37. Perjavica – Putine
    38. Novoselova – Klenovščak

Gradska četvrt Stenjevec
    39. A. Topić Mimara – kod vrtića
    40. Kukuljevićev trg – južna strana

Gradska četvrt Trešnjevka – jug
    41. Ravnogorska – Ul. Jarun
    42. Savski most – prema gradu

Gradska četvrt Trešnjevka – sjever
    43. Anina – kod mosta
    44. Ljubljanska av. – Nova cesta (ugao)

Gradska četvrt Črnomerec
    45. Bijenik – Prevoj
    46. Mikulići – supleti
    47. Ilica – Kustošijanska
    48. Završje – Kustošijanska

Gradska četvrt Trnje
    49. Gagarinov put – Savska
    50. Fausta Vrančića – HBZ
    51. Nalješkovićeva
    52. Prisavlje – Vl. Ruždjaka
    53. Cvjetno naselje ul.
    54. Bednjanska – Miramarski podvožnjak

Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad
    55. Nehruov trg – Savski gaj
    56. Trnsko – kod Name
    57. Naselje Botinec
    58. Naselje Odra

Gradska četvrt Novi Zagreb – istok
    59. O.Š. Mladost – Utrine
    60. Meštrovićev trg
    61. Dugave – Hribarov prilaz
    62. Sopot – kod GŠK

Gradska četvrt Brezovica
    63. Brezovica
    64. Kupinečki Kraljevec


10. siječnja, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Dodatna operativa za čišćenje snijega

S obzirom da se u ponedjeljak, 13. siječnja očekuje povećani broj vozila zbog povratka Zagrepčana sa zimskog odmora i zbog početka škole, te da sljedećih dana možemo očekivati nastavak padalina i vrlo niske temperature, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić je, 10. siječnja, na press konferenciji, obznanila što sve Grad poduzima kako bi normalno funkcionirao:

- Stožer Zimske službe sastaje se dva puta dnevno, a danas je dogovoreno da se angažira i dodatna građevinska operativa koja će raditi na čišćenju i odvoženju snijega.

Čišćenje i odvoz snijega obavljat će se prema prioritetima u koja su ubrojani glavni gradski trgovi; pješačka zona; raskrižja s tramvajskom prugom (nulti prioritet); prilazi bolnicama; ceste na kojima je tramvajski kolosijek; Markov trg, Ćirilometodska, Matoševa i Kaptol, tramvajsko – autobusni terminali, tramvajska stajališta i pješački tokovi na glavnim cestovnim raskrižjima.

Stanje u Zagrebu uvršteno je u treći stupanj prioriteta, za što nije potrebno proglašavanje elementarne napogode koja nastupa kada snijeg bez prestanka pada 48 sati i premašuje 50 centimetara.

Kako se čulo Vatrogasne će postrojbe tijekom vikenda uklanjati ledene sige sa nadvožnjaka i podvožnjaka, a predstavnici Čistoće i Zrinjevca čistiti će pješačke prijelaze na važnijim prometnicama.




Od 13. siječnja

Isplata pomoći umirovljenicima za siječanj 2003.

Isplata pomoći umirovljenicima za siječanj 2003. započet će, preko Hrvatske pošte, u ponedjeljak, 13. siječnja.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 24. siječnja, a od 18. do 28. siječnja u FINI, Ulica grada Vukovara 70, šalter 18.

Nakon 31. siječnja pomoć za siječanj više se neće isplaćivati.

Napomena: pomoć se isplaćuje samo onim umirovljenicima koji su, do 31. prosinca 2002., potpisali izjavu o ukupnim prihodima. Oni koji to nisu učinili iz opravdanih razloga (nepokretne osobe, bolesni i sl.), mogu se javiti u Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u Ulici grada Vukovara 56 a, tel. 610-0923.




Priopćenje iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Dostava obroka u kuću bez prekida

Ovo je razdoblje otežanih vremenskih uvjeta, teško i zahtjevno za sve građane, a posebno za osobe starije životne dobi, koje se, osim s fizičkim poteškoćama, susreću i s različitim bolestima, nemogućnostima da izađu iz svojih domova i obave najnužnije poslove.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb dostavlja obrok starijim i nemoćnim osobama koje se nalaze u stanju socijalno zaštitne potrebe i nemaju nikoga tko bi o njima brinuo, te je kompletnu brigu preuzeo ovaj ured.

Obroci se pripremaju u domovima za starije i nemoćne osobe, a obroke dostavlja Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb koji kontinuirano provodi programe cjelovite skrbi, usmjeravajući ih prvenstveno na osobe starije životne dobi.

Obavještavamo da se u ovim otežanim vremenskim uvjetima dostava obroka u kuću odvija nesmetano, te da korisnik se svoje dodatne potrebe može iskazati osobi koja vrši dostavu, a Ured će ispuniti traženo. Prema evidenciji, Ured također kontaktira sve korisnike te i na taj način skrbi o najugroženijima.

Na inicijativu dogradonačelnika gospodina Milana Badnića uvedena je i pojačana pomoć u prehrani u dane vikenda kako bi naši korisnici mogli ostati u svojim domovima.

Apeliramo na građane da se i oni uključe u brigu za starije i nemoćne osobe na način da dobrosusjedskom pomoći provjere postoje li u njihovoj blizini osobe kojima oni sami mogu pomoći ili da to jave Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na telefon 6100-902, koji će organizirati adekvatnu pomoć.




8. siječnja, press konferencija Zimske službe

U tri dana potrošena trećina rezervi soli – danas nove padaline

Od 6. siječnja kad je, oko 22 sata, u Zagrebu počeo padati snijeg i nije prestao puna 24 sata, Zimska je služba za čišćenje grada potrošila trećinu ukupnih zaliha soli. Na teren je izašlo 94 redovnih i 28 rezervnih ekipa, a u gradskim su četvrtima postavljena 64 kontejnera napunjena solju kao prva pomoć u područjima na koja nije stigla mehanizacija.

Za čišćenje 685 kilometara, uglavnom sporednih prometnica, u gradskim je četvrtima formirana tzv. mala zimska služba koja funkcionira suradnjom koordinatora mjesne samouprave i građana.

Tijekom 7. siječnja cestovni se promet odvijao u otežanim zimskim uvjetima, no na cestama prvog prioriteta nije bilo zastoja. Javni se promet odvijao znatno usporeno i to prvenstveno zbog većih kvarova na tramvajima i autobusima.

Sve su službe spremne za novi nalet snijega koji se očekuje već danas u večernjim satima.

Ocjena je to s press - konferencije Zimske službe, održane 8. siječnja, na kojoj su, uz zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčića i pročelnika za prostorno uređenje Davora Jelavića, bili nazočni i predstavnici svih mjerodavnih službi.

Kako se čulo, redoslijed obavljanja zadataka Zimske službe odvija se u dvije razine prednosti. Prva obuhvaća 840 kilometara prometnica koje se posipaju i, prema potrebi, rale, a trebale bi biti očišćene u roku od pet sati nakon prestanka padalina. U drugu razinu ulazi 341 kilometar prometnica koje bi trebale biti očišćene najkasnije osam sati nakon što snijeg prestane padati. Treći prioritet obuhvaća oko 204 kilometra cesta i trebao bi biti očišćen najkasnije u roku od 24 sata nakon prestanka padalina.

Komunalni dio Zimske službe odnosi se na čišćenje javno - prometnih površina kao što su 172 stepeništa, oko 250.000 četvornih metara pješačkih površina, 5000 javnih parkirališta pod naplatom, 11 tramvajsko – autobusnih terminala, 270 autobusnih stajališta i ugibališta, 255 tramvajskih stajališta, te održavanje u prohodnosti oko 50 kilometara tramvajskih pruga.

Na zadacima Zimske službe komunalnog dijela sudjeluju trgovačka društva: Čistoća, Zrinjevac, Vodoopskrba i odvodnja, Jarun, Zagrebparking i Zagrebački električni tramvaj.

A da nepogode ponekad rezultiraju i profitom za građane, svjedoči izjava predstavnika Zagrebparkinga, da se ovih dana nije naplaćivalo parkiranje jer su svi kontrolori bili angažirani na čišćenju snijega. Slično je bilo i u javnome gradskom prijevozu.