clanak False

Studeni 2004.

19.04.2017.
 30. studenoga u palači Dverce


Primanje za polaznike VII naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 30. studenoga, zapovjednika, brigadira Mladena Barkovića, predavače i polaznike VII. naraštaja Ra tne škole Ban Josip Jelačić.

Riječ je o polaznicima najviše vojne škole u kojoj se školuju časnici s najvišim činovima u Oružanim snagama RH i inozemstva.




29. studenoga, sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Više sredstava za usklađivanje katastra s gruntovnicom

Dan uoči sjednice Skupštine grada Zagreba, 29. studenoga, održana je sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća na kojoj je razmatran Prijedlog proračuna za sljedeću godinu u ukupnom iznosu od 5,7 milijardi kuna.
Kako se čulo, dosad se ustalila praksa da se GSV nađe prije prvog čitanja prijedloga krovnog financijskog dokumenta u gradu, kako bi se, eventualno, moglo na vrijeme reagirati.

Tako GSV predlaže da se više računa vodi o racionalnijem korištenju i upravljanju gradskom imovinom u koju ulaze i trgovačka društva. GSV, nadalje, traži da se utvrde prioriteti u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, te da se definiraju lokacije i točni rokovi gradnje pet vrtića i jednako toliko osnovnih škola koliko bi se – rečeno je – trebalo graditi tijekom 2005.

Također je zaključeno da bi trebalo povećati sredstva za katastar, posebno u djelu usklađivanja katastra s gruntovnicom.



29. studenoga

Sjednice skupština u trgovačkim društvima

Na dnevnom redu skupština trgovačkih društava održanih 29. studenoga, našli su se planovi poslovanja Gradske plinare, Robnih terminala, Tehnološkog parka, Vodoprivrede Zagreb, Zagrebačkog velesajma i Gradskog stambeno – komunalnog gospodarstva. Svi su planovi prihvaćeni, a među ostalim, na zajedničkoj sjednici prihvaćeno je i Izvješće Ureda za gospodarstvo o izboru revizorskih tvrtki za revizije financijskih izvješća društava za 2004.




Doček visokih gostiju u Zračnoj luci

Gradonačelnica u razgovoru s opunomoćenikom predsjednika RF za CFO g. Poltavčenkom i gradonačelnikom Moskve g.. Lužkovom

S otvorenja Gospodarskog foruma u Muzeju Mimara

24. i 25. studenoga u Zagrebu – Gospodarski forum

Sporazum o suradnji Zagreba i gradova Centralnog federalnog okruga Ruske Federacije

Dvodnevni gospodarski forum – susret gradova, banaka i gospodarstvenika Cetralnog federalog okruga Ruske Federacije s Gradom Zagrebom i zagrebačkim i hrvatskim gospodarstvenicima i bankarima, koji se održavao u Muzeju Mimara 24. i 25. studenoga, od strane struke ocjenjuje se najjačim skupom gospodarstvenika ikad održanim u Zagrebu. S ruske je strane došlo četrdesetak eminentnih tvrtki, svojevrsnih lidera gospodarstva, među kojima sedam banaka, od kojih je jedna potpisala sporazum s HBOR-om.

A da razvitak i učvrščivanje gospodarskih odnosa na relaciji Zagreb i 18 gradova Centralnog federalnog okruga u koji ulazi i Moskva, neće stati na ovom događanju što su ga u ožujku u Moskvi dogovorili gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i opunomoćeni predstavnik predsjednika RF Georgij Sergejevič Poltavčeniko, potvrđuje Sporazum što su ga, 25. studenoga, potpisali u palači Dverce.

U Sporazumu, naime, stoji da će se gradovi zalagati za unapređivanje međusobne suradnje na područjima od zajedničkog interesa, napose na području gospodarstva.

Sljedeće godine Gospodarski forum u Moskvi

Na press konferenciji nakon potpisivanja Sporazuma, oba su potpisnika izrazila zadovoljstvo zbog uspjeha Fo ruma, ali i zbog činjenice što su se iskristalizirali projekti koji bi, u konačnici, mogli rezultirati kvalitetnim poslovima na obje strane.

Prema najavi s presice, u sklopu održavanja Dana Grada Zagreba u Moskvi, u ožujku 2005., održat će se drugi po redu Gospodarski forum, što je, rečeno je, logički slijed događanja.

U isto vrijeme, u Muzeju Mimara, održavani su bilateralni susreti gospodarstvenika, a prije toga, prezentacije Grada Zagreba, Hrvatske i zagrebačke komore, Hrvatske turističke zajednice, Fonda za privatizaciju i HBOR-a, te Centralnog federalnog okruga i njegovih gradova.

Dan ranije, na otvaranju Foruma, na kojemu su, osim zaslužnih za njegovo održavanje, g. Poltavčenka i gradonačelnice Zagreba, sudjelovali savjetnik predsjednika RH Dubravko Radošević, gradonačelnik Moskve Jurij M. Lužkov, predsjednik HGK Nadan Vidošević, Viktor V. Volončunas, gradonačelnik Jaroslava i Ivan Šprlje, župan dubrovačko – neretvanski, čule su se optimistične naznake i naglašavanje zadovoljstva zbog ovakvog susreta koji otvara vrata gospodarstvenicima na nova zanimljiva tržišta.



U palači Dverce

Potpisivanje Sporazuma o suradnji

Bilateralni razgovori u Muzeju Mimara





18. studenoga u palači Dverce

Gradonačelnica primila sudionike Konferencije NATO nakon Istambula

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 18. studenoga, u gradskoj palači Dverce sudionike konferencije NATO nakon Istambula – sigurnost u jugoistočnoj Europi koja se, 19. i 20. studenoga održava u hotelu Palace u Zagrebu.




18. studenoga, 139. sjednica Gradskog poglavarstva

Uređenje bloka Radnička – Hektorovićeva – Supilova – Bunićeva pred javnim natječajem

Poglavarstvo je na 139. sjednici utvrdilo programe za provedbu dvaju pozivno – urbanističko – arhitektonskih natječaja: za ugao Ljubljanske avenije i Zagrebačke ulice i za blok Radnička – Hektorovićeva – Supilova – Bunićeva.

Uz raskrižje Zagrebačke ulice i Ljubljanske avenije, na neizgrađenom prostoru predviđena je izgradnja stambeno – poslovnog i trgovačkog centra. Buduće arhitektonsko rješenje trebalo bi predvidjeti podzemne prostore za parkirališta, trgovačke sadržaje u prizemlju i na prvome katu, a na višim katovima poslovne i stambene prostore. Na parceli je, također, potrebno predvidjeti zelenilo na najmanje 20% površine katastarske čestice.

Za blok, pak, Radnička – Hektorovićeva – Supilova – Bunićeva, očekuje se rješenje koje bi omogućilo da se postojeća servisno – proizvodno – skladišna struktura zamjeni novim centralnim javnim i poslovnim sadržajima. Pritom su predviđena dva osnovna scenarija: rušenje postojećih i izgradnja novih građevina ili rekonstrukcija i dogradnja zatečene strukture.

Bez glasa protiv odlučeno je da se Uredu Predsjednika za službeno zbrinjavanje djelatnika dodijeli stan na korištenje, produžen je i zakup većini športskih objekata, te prihvaćeno pokroviteljstvo nad humanitarnim božićnim koncertom grupe Fides i odobrena medicinska rehabilitacija hrvatskih ratnih vojnih invalida koji su oslobođeni i od plaćanja komunalnih doprinosa.

Na sjednici je, većinom glasova, s dnevnog reda skinuta točka o stavljanju izvan snage Odluke o dodjeli prostora Studentskoj udruzi zelenih. Gradonačelnica Vlasta Pavić izrazila je sumnju da taj prostor nije u vlasništvu Grada, te je od Ureda za upravljanje imovinom zatražila dokaz o vlasništvu, a u kasnijoj izjavi je naglasila da bi takva udruga prema sadašnjim kriterijima mogla dobiti prostor na povremeno korištenje do konačnog oblikovanja programa i aktivnosti.






16. studenoga, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić na gradilištu Radnička – Slavonska – Heinzelova

Južni nadvožnjak u prometu/na sjevernom dovršen donji ustroj

Da se radovi na rekonstrukciji raskrižja Radnička – Slavonska – Heinzelova odvijaju u skladu s planovima uvjerio se, 16. studenoga, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić u redovitom radnom obilasku toga najzahtjevnijega prometnog gradilišta u Zagrebu.

Južni nadvožnjak u punoj je funkciji, na sjevernom je nadvožnjaku dovršen donji ustroj , a upravo se radi na hidroizolaciji i montaži rubnjaka. Na cijelome su gradilištu montirani potporni zidovi i montažni fasadni elementi, na potezu od Radničke ceste do Slavonske avenije puštena je u pogon novoizgrađena trasa magistralnog vodovoda i ona u smjeru sjever – jug, te visokotlačni plinovodi, a najsloženijima se i dalje ocjenjuju radovi na dodatnom kolektoru.





U obnovljenom dijelu OŠ Kralja Tomislava

Obnova zgrade OŠ Augusta Šenoe

Dom umirovljenika Trešnjevka

13. studenoga, obilazak GČ Trešnjevka - Sjever

45 milijuna kuna obnovu dvije škole, doma umirovljenika i 12 ulica

Temeljita rekonstrukcija dviju osnovnih škola, dogradnja aneksa u Domu za starije i nemoćne, obnova vanjskog drvenog pročelja Tehničkog muzeja, te kompletno ili djelomično uređenje i asfaltiranje 12 ulica, najkraći je opis investicija u koje je Grad tijekom ove godine uložio 40 i Vijeće gradske četvrti Trešnjevka – sjever pet milijuna kuna, a koje su u subotu, 13. studenoga obišli gradski čelnici predvođeni zamjenicima gradonačelnice Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem.

Dizalo za invalide u OŠ Kralja Tomislava

Stari dio škole Kralja Tomislava obnovljen je i upravo se radi na ugradnji dizala za invalide. Temeljito je uređen interijer, a uključivo s vanjskom stolarijom, riječ je o investiciji vrijednoj pet milijuna kuna. Sljedeće godine slijedi uređivanje ulaza u školu i javne rasvjete.

Informatička radionica za OŠ Augusta Šenoe

Cjelovitu obnovu doživljava i škola Augusta Šenoe na kojoj su sanirani ravni krovovi, uređena je knjižnica, informatička radionica s 18 računala, a među ostalim, u tijeku je adaptacija jedne od školskih zgrada.

Prostor za invalide u prizemlju Doma za starije Trešnjevka

Kako se moglo vidjeti na licu mjesta, Dom za starije i nemoćne Trešnjevka također očekuje cjelovito uređenje. Dosad je dovršena projektna dokumentacija za dogradnju aneksa zgrade s bolničkim dizalom i stubištem, te za uređenje prostora za invalide u prizemlju. Ovo potonje je, čulo se, tek privremeno rješenje do izgradnje Doma za invalide na Kajzerici.

Sljedeće godine u Zagrebu gradnja dva doma za umirovljenike, četiri škole i četiri vrtića

- S obzirom da u Zagrebu nedostaje oko 3.000 ležaja u domovima za umirovljenike, sljedeće godine trebala bi započeti izgradnja dvaju novih domova – otkrio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, najavivši i četiri nove škole, te jednako toliko vrtića.

Sanacija drvenog pročelja Tehničkog muzeja

S obzirom da je riječ o kulturnoj ustanovi jedinstvenoj u ovome dijelu Europe i znamenitosti drvene arhitekture, ne čudi što Grad zadnjih godina sustavno ulaže znatna sredstva u obnovu Tehničkog muzeja koji je sad u očekivanju temeljite sanacije pročelja. Do danas je saniran krov, uvedena je vatrodojava, protuprovalna zaštita i videonadzor, a prošle je godine zgotovljena dokumentacija za obnovu pročelja velike dvorane.

Novi kolnici na Novoj cesti, u Zagorskoj, u Drvinju...

Što se, pak, prometnica tiče, ove je godine obnovljen kolnik na Novoj cesti, od Tratinske do A. Žaje, te dio pješačkih hodnika ukupne površine 2.200 četvornih metara.
Na dionici od Selske do Vodovodne i Magazinske, obnovljen je i kolnik u Zagorskoj, koja je, na južnoj strani dobila pješačke hodnike. Radovi su obuhvaćali i izmjenu betonskih rubnjaka i horizontalne signalizacije.

U ul. Drvinje obnovljen je kompletan kolnik, postavljeni su novi betonski rubnjaci i kanalice. Asfaltirano je ukupno 5.900 četvornih metara kolnika i 1.150 četvornih metara pješačkoga hodnika. Izgrađeno je osam novih slivnika s priključcima na kanalizaciju.

Ove su se godine radovi izvodili i u Aninoj, ul. Marijana Šimenca, Lazinskoj, Baštijanovoj i na Drežničkome putu.



11. studenoga, 137 sjednica Gradskog poglavarstva

U prvom polugodištu 15 trgovačkih društava u plusu, osam u minusu

U prvih šest mjeseci ove godine od 23 trgovačka društva u vlasništvu grada pozitivno je poslovalo njih 15, s ukupnom dobiti 86.584.982 kune. U kategoriju gubitaša ulazi osam društava sa zbirnim neto - gubicima od 34.951.236 kuna, što je trostruko više nego godinu ranije. Iz prebijanja, pak, zajedničke neto - dobiti i neto - gubitaka proizlazi pozitivan rezutat u iznosu od 51.633.746 kuna.

Najveću dobit u skupini komunalnih djelatnosti ostvarila su tri društva: ZGOS, Gradska plinara i Zagrebačke ceste, među društvima što nastupaju i na tržištu izdvajaju se Robni terminali i Zagrebparking, a gubitke bilježe Vodoprivreda Zagreb, Čistoća, ZET, Vladimir Nazor, Zoološki vrt, Sljeme – Medvednica, Zagreb film i Autobusni kolodvor.

Devet društava certificiralo je sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2000, a sedam je društava u fazi uspostavljanja tog sustava.

Čulo se to na 137. sjednici Gradskog poglavarstva koje je razmotilo i prihvatilo Osvrt na financijske rezultate poslovanja trgovačkih društava ostvarenih u razdoblju od siječnja do lipnja. Uz zaključak da je potrebno daljnje ugrađivanje mjera racionalizacije preko planova poslovanja društava za 2005., izrada kojih je u tijeku, nalaže se obveza uspostavljanja i primjene sustava upravljanja kvalitetom usluga.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu utvrđen je Prijedlog dopuna Odluke o visini spomeničke rente prema kojemu bi se Poglavarstvo ovlastilo za donošenje akata za potrebe korištenja sredstava za radove i mjere zaštite na kulturnim dobrima.

Informatička oprema za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

U nastavku sjednice, među ostalim, odobrena je i nabavka informatičke i druge uredske opreme za potrebe vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada.




9. studenoga

Gradonačelnica čestitala g. Nikoli Račiću

Gradonačelnica Vlasta Pavić uputila je, danas, 9. studenoga, čestitku g. Nikoli Račiću, direktoru Kongresnog i insentive ureda Hrvatske turističke zajednice, na njegovu izboru za jednog od direktora najveće i jedine međunarodne turističke organizacije koja objedinjuje sve grane turističke industrije - Skal International.

Na 65. svjetskom kongresu Skal International u Durbanu, g. Račić je tajnim glasovanjem izabran za jednog od direktora i člana Executive komiteta na madnat od tri godine.

Na istoj je skupštini Hrvatska potvrđena kao domaćin Skal International kongresa koji će se, od 16. do 21. listopada 2005. održavati u Zagrebu i Dubrovniku.

Skal International ima 23.000 članova (direktora, vlasnika i managera turističke industrije) i 500 klubova u 80 zemalja svijeta.




8. studenoga u predvorju Gradskog poglavarstva

Izložba Zagreb Exit East Nova Andautonija

U predvorju Gradskog poglavarstva, 8. studenoga, otvorena je izložba studentskih radova Katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta, koja je, pod nazivom Zagreb Exit East Nova Andautonija organizirana u suradnji s gradonačelnicom Vlastom Pavić i Gradskim zavodom za planiranje razvoja i zaštitu okoliša.

Riječ je o zanimljivim vizijama studenata koji su dobili zadatak da osmisle urbanistička rješenja prostora na jugoistočnom dijelu grada gdje je u tijeku izgradnja i dovšetak značajnih infrastrukturnih građevina. Kako se čulo, izgradnjom pročistača otpadnih voda i Domovinskoga mosta u produžetku Radničke, koja će također uskoro biti rekonstruirana, prostor nekadašnje industrijsko – poljoprivredne periferije na «rubu grada» potpuno će se transformirati.

Izložba je otvorena do 22. studenoga.




8. studenoga

Kamen temeljac za Centar za umjetnu pužnicu i nove tehnologije

Položivši kamen temeljac u društvu sa svojim zamjenikom Stipom Tojčićem, ravnateljicom SUVAG-a Marijom Paškvalin, članom Poglavarstva i pročelnikom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimirom Šostarom, nekim članovima Poglavarstva i drugim uzvanicima, gradonačelnica Vlasta Pavić označila je početak radova na izgradnji Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije u što će

Grad investirati više od 12 milijuna kuna.

Nova jednokatnica, koja bi za 360 dana trebala biti sagrađena u sklopu Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, namjenjena je dijagnostici i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u slušanju i govoru, te ugađanju govornog procesa pužnice.




Od 8. studenoga

Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima za mjesec studeni, koju daje Gradsko poglavarstvo, preko Hrvatske pošte, započet će u ponedjeljak, 8. studenoga.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 8. do 19. studenoga.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba, pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan RH, imaju prebivalište u Zagrebu, visina mirovine i ukupnog prihoda ne premašuje 1.210,00 kuna, a predali su zajtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u RH.

Ako se pomoć ne podigne u poštanskim uredima, moći će se podići u FINI, u Ulici grada Vukovara 70, na šalteru 18, od 22. do 30. studenoga.
Nakon 30. studenoga pomoć za tekući mjesec više se neće isplaćivati.



4. studenoga, 136. sjednica Gradskog poglavarstva

Izmjene Prostornog plana pred javnom raspravom

Petnaest dana, od 16. studenoga do 1. prosinca, trajat će javna rasprava o Prijedlogu izmjena Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba, a javni je uvid predviđen u predvorju Gradskog zavoda za planiranje razvoja, na kojemu će se mjestu moći dobiti sva potrebna stručna tumačenja. Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, u Prostornom se planu predlaže brisanje oznake posebne namjene unutar obuhvata GUP-a za vojne komplekse Baruna Filipovića, Brutanski jarak i Sopnica, za Zapovjedništvo HRZ i PZO u Maksimirskoj 63 i za vojarnu Vukovarski branitelji .

Detaljnije uređivanje uvjeta za ostvarivanje prava na dječji dodatak

Tijekom devet mjeseci koliko se primjenjuje Odluka o dječjem dodatku, mjerodavni je ured ustanovio neke nedostatke te predložio izmjene i dopune što su ih prihvatili članovi Poglavarstva, a o kojima će zadnju riječ reći gradski zastupnici. Prijedlog detaljnije uređuje uvjete i načine ostvarivanja i prestanka toga prava. Za roditelja – podnositelja zahtjeva, primjerice, predlaže se se uvjet od tri godine neprekidnog prebivališta u Zagrebu. Na taj bi se način, obrazloženo je, izbjegle fiktivne prijave prebivališta u Zagrebu samo radi ostvarivanja toga prava. Pravo na dječji dodatak priznavalo bi se od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, a, među ostalim, pravo prestaje zadnjega dana u mjesecu u kojemu dijete navrši šest godina života.

Za provođenje te odluke u Planu Proraču na za 2005. predviđeno je 29 milijuna kuna.

Gradski će zastupnici raspraviti i Prijedlog izmjena Odluke o držanju životinja koje se svode na usklađivanje sa Zakonom o prekršajima.

Na sjednici je dano odobrenje za to da se Grad odazove javnom pozivu Ministarstva gospodarstva za projekt Lokalni projekti razvoja – poduzetnik 2004., što znači kandidiranje za dodjelu nepovratnih sredstava koja bi se koristila za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite.



3. studenoga u palači Dverce

Primanje za inovatore

Nakon što su na Britanskom sajmu inovacija u listopadu hrvatski inovatori osvojili pet zlatnih, osam srebrnih i dva brončana odličja, odnosno, više priznanja nego ih je bilo u ekipi, 3. studenoga u palači Dverce primila ih je gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima.

Zahvalivši gostima na doprinosu u razvitku gospodarstva Zagreba i Hrvatske i čestitavši im na uspjesima, gradonačelnica je najavila i daljnju potporu inovatorima koja je unatrag godinu dana udvostručena.
.

2. studenoga, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Zagreb član Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe/U studenome u Zagrebu dva važna međunarodna skupa

Gradonačelnica Vlasta Pavić održala je 2. studenoga, press konferenciju na kojoj je objavila da je, za njena nedavna službena boravka u Nikoziji i sudjelovanja na VIII konferenciji Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe Zagreb postao punopravnim članom te Unije.

Bila je to prigoda i za najavu dva važna međunarodna skupa koja će se u našemu gradu događati tijekom studenoga. Od 4. do 6. studenoga, u hotelu Esplanade održavati će se VIII. konferencija glavnih gradova za proširivanje EU, a dvadeset dana kasnije, od 24. do 26. studenoga, u Zagrebu će boraviti izaslanstvo Centralnoga federalnog okruga Ruske Federacije u kojemu će biti gradonačelnici, predstavnici gradova i gospodarstvenici 18 gradova toga, najrazvijenijega od ukupno sedam federalnih okruga Ruske Federacije.

Dvije glavne teme Konferencije u Nikoziji bile su koegzistencija različitih etničkih grupa u gradu i obnavljanje i zaštita starih središta grada. U okviru prve teme, zagrebačka je gradonačelnica izlagala o vijećima nacionalnih manjna i njihovoj ulozi u lokalnoj samoupravi što je izazvalo posebno zanimanje sudionika Konferencije, baš kao i iskustva Sofije u vezi s korištenjem namjenskih fondova Europske unije za potrebe obnove njihove gradske jezgre.

Od 4. do 6. studenoga u Zagrebu – VIII konferencija gradonačelnika glavnih gradova za proširivanje Europs ke unije

Komunalni management i planiranje komunalne infrastrukture, bit će tema VIII. konferencije gradonačenika glavnih gradova za proširivanje Europske unije koja će okupiti gradonačelnike, odnosno njihove opunomoćenike, te gradske stručnjake s područja planiranja.

Zagreb je odabran za domaćina Konferencije u ožujku u Ljubljani u izravnoj konkureniciji s Vilniusom, glavnim gradom Litve, a detalji o Konferenciji mogu se naći na stranicama Konferencije na www1.zagreb.hr.

Predstavnici 18 gradova i gospodarstvenici Centralnog federalnog okruga Ruske Federacije u Zagrebu od 24. do 26. studenoga

Sukladno dogovoru što ga je gradonačelnica Zagreba u vrijeme službenog posjeta Moskvi, u ožujku, postigla s opunomoćenim predstavnikom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Središnjem federalnom okrugu (CFO), Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom, od 24. do 26. studenoga u Zagrebu će boraviti izaslanstvo CFO-a -.

Osim gospodarstvenika 18 gradova CFO-a u koje ulazi i Moskva, te predstavnika Grada Zagreba, na skupu će sudjelovati i pedesetak uspješnih zagrebačkih i hrvatskih tvrtki kojima će to možda biti dobra prigoda za ostvarivanje poslovnih interesa na zahtjevnom tržištu CFO-a, okruga u kojemu živi više od 36 milijuna stanovnika i u koji se, prema aktualnim pokazateljima, slijeva više od 23% svih ruskih investicija, te 25% svih ulaganja.



Vrapče - zgrada odjela 5

Vrapče - raspuklina na zidu odjela 5

U obilasku Jankomira

2. studenoga

Gradonačelnica posjetila bolnice Vrapče i Jankomir

Dva tjedna uoči obilježavanja 125.obljetnice Psihijatrijske bolnice Vrapče, gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima je obišla zgradu petog odjela na kojoj, prema riječima ravnatelja Vlade Jukića, dosad nije bilo ozbiljnijih građevinskih zahvata.

U zgradi su smještena dva odjela s ukupno 139 kreveta za potrebe forenzike i produženog liječenja muškaraca.

U temeljitu obnovu tog zaštićenog objekta nulte kategorije koji se prostire na 2000 četvornih metara trebalo bi se investirati oko 50 milijuna kuna. Financijska bi se konstrukcija riješila na način da Grad Zagreb, kao vlasnik bolnice, osigura sredstva za sanaciju petog odjela, dok bi se Centar za forenzičnu psihijatriju adaptirao iz državnog budžeta.

Kako se čulo, u bolnici se hospitalizira oko 6.500 pacjenata godišnje, a zahvaljujući ulaganjima Grada Zagreba, te HZZO-a i Ministarstva zdravstva, unatrag nekoliko godina realizirano je nekoliko važnih projektara vrijednih više od 50 milijuna kuna. Prošle godine, primjerice, iz zagrebačkog je proračuna obnovljen Zavod za dijagnostiku i intenzivno liječenje.

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan (Jankomir), ključni je problem šesti odjel koji je u tako lošem stanju da bi ga trebalo iznova sagraditi. Procijenjena vrijednost radova iznosi 30 milijna kuna, koja bi se sredstva mogla namaknuti od prodaje zemljišta u vlasništvu bolnice.

Na obilasku bolnica Vrapče i Sveti Ivan bili su i predsjednica skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Ernestina Novy Radonić i član Poglavarstva za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar.