clanak False

Lipanj 2004.

19.04.2017.
 
29. i 30. lipnja

Hrvatski kongresni insentiv dani

U utorak i srijedu, 29. i 30. lipnja u zagrebačkom hotelu Opera održani su Hrvatski kongresni insentiv dani, a u sklopu kojih je, 30. lipnja, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila Kongresni i insentiv forum.

Forum, čulo se, predstavlja početak aktivnosti na uključivanju struke u realizaciju projekata na području planiranja izgradnje i uspješnog poslovanja polivalentnih kongresnih centara u Hrvatskoj. Bila je to prigoda za predstavnike politike, struke i medija saznaju o najnovijim iskustvima svjetski priznatih menadžera i eksperata s područja kongresne i insentiv djelatnosti.

Uoči Foruma, a prvog dana Kongresa, gradonačelnica je priredila prijem za predstavnike međunarodnih korporacija i asocijacija – organizatora insentiva i kongresa iz Velike Britanije, Irske, Belgije, Francuske i Nizozemske.






Utorak, 29. lipnja , gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je 54. međunarodni atletski miting IAAF Grand Prix miting.




28. lipnja, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Imenovanje direktorice u Vladimiru Nazoru na sljedećoj sjednici

Na presici nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima održanima 28. lipnja, predsjednik Skupštine u trgovačkim društvima i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo iznio je podatke o izvješćima devet direktora za 2003., a prema konačnim podacima u odnosu na ostvarenje 2002.

S podacima o ukupnim prihodima, rashodima, dobiti, investicijama i brojem zaposlenih, prihvaćena su izvješća Zagrebačke veletržnice, AGM-a, Autobusnog kolodvora, Čistoće, Gradskog stambeno – komunalnog gospodarstva i trgovačkog društva Sljeme Medvednica.

Nije prihvaćeno Izvješće o poslovanju ZGOS-a, niti je donesena odluka o davanju razrješnice Upravi – direktoru i članovima Nadzornih odbora jer za navedene odluke nije glasovala većina od ukupnog broja članova. Većinu nije dobio ni prijedlog o razriješenju direktora Zdravka Vaca.

Izvješće pak, Autobusnog kolodvora prihvaćeno je uz napomenu da se za sljedeću sjednicu dostavi Izvješće o pozajmicama Croatia busu i o sudskim sporovima s posebnim osvrtom na sporove koje Društvo vodi s tom tvrtkom.

Na zajedničkoj sjednici razriješeni su i imenovani neki članovi Nadzornih odbora u Čistoći, GSKG-u i u Zagreb filmu. S obzirom da za iste prijedloge u društvima: Gradska plinara, Jarun, Tržnice, Sljeme Medvednica i Vodoopskrba i odvodnja nije glasovala većina od ukupnog broja članova, odluke o razriješenjima i imenovanjima nisu donesene.

Iz istog razloga, za sljedeću je sjednicu odgođeno imenovanje Ane Troha Dreksler, dosadašnje pomoćnice direktora - za direktoricu trgovačkog društva Vladimir Nazor.




26. lipnja, obilazak gradske četvrti Trešnjevka – jug

9,7 milijuna kuna za sanaciju vodoopskrbnih cjevovoda

Treću subotu zaredom, 26. lipnja, gradski su oci u društvu s novinarima i predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem krenuli u obilazak jedne od gradskih četvrti, ovaj put Trešnjevke – jug.

Kako se čulo, gradsku četvrt s 67 tisuća žitelja muči nedostatak vrtićkih mjesta, a ohrabruje vijest s lica mjesta da su osigurana sredstva za gradnju dječjeg vrtića Jarun. U tijeku je plinofikacija Horvata, Srednjaka i Staglišća, Park Hrvatskog proljeća dobiva javnu rasvjetu i fontanu, a počele su brojne akcije na uređivanju naselja, parkova i staza. Društveni dom Knežija cjelovito je uređen, u što je, prema riječima predsjednika Vijeća Saše Mol ana, utrošeno 900 tisuća kuna.

Novosti iz Prečkog svakako su i nova zdravstvena stanica, dogradnja osnovne škole, osvjetljenje vrtića i otvorenje nove tržnice, dvostruko veće od prijašnje.
Čak 9,7 milijuna kuna planira se tijekom ove godine investirati u sanaciju vodoopskrbnih cjevovoda u Ul. V. Ranogajca, Prikrilovoj, Bernarda Vukasa, Horvaćanskoj i na Jarunu. U Palinovečkoj će se izgraditi kanalska mreža.

No da nije sve tako idealno potvrdilo se na gradilištu stanova iz Programa poticane stanogradnje u Vrbanima. Nakon polaganja kamena temeljca prije kojih godinu dana, radovi stoje zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa s vlasnikom obiteljske kuće uz gradilište.




25.lipnja, u povodu Dana državnosti

Izaslanstvo Grada položilo vijenac kod Križa u Aleji branitelja

Gradonačelnica Vlasta Pavić, njen zamjenik Milan Bandić i predsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden položili su, u povodu Dana državnosti, vijenac kod Križa u Aleji branitelja na Mirogoju, te na grobnicu prvog predsjednika RH Franje Tuđmana.

Nakon polaganja vijenaca, prisustvovali su svetoj misi za Domovinu u Crkvi sv. Marka.




24. lipnja u Dvercu

Primanje za sudionike Svjetskog kongresa dječje kirurgije

U četvrtak, 24. lipnja, u gradskoj palači Dverce, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, upriličili su prijem za sudionike i organizatore Svjetskog kongresa dječje kirurgije.

Kongres se, pod pokroviteljstvom predsjednik RH, održavao od 22. do 27. lipnja u Zagrebu.




23. lipnja u palači Dverce

Milan Bandić primio izaslanstvo NR Kine

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, 23. lipnja, u palači Dverce izaslanstvo NR Kine predvođeno zamjenicom ministra zdravstva She Jing , a u sklopu njihova četverodnevna službena posjeta Ministarsvu zdravstva i socijalne skrbi RH.




23.lipnja 2004. - 120. sjednica Gradskog poglavarstva

Kako do novih prostora za zagrebačke škole?

Situacija s prostorom za rad osnovnih škola u Zagrebu nezadovoljavajuća je i zahtjeva niz mjera za poboljšanje, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport, Ivica Lazanja, na danas održanoj sjednici Gradskog poglavarstva na kojoj su u skupštinsku proceduru upućena izvješća o stanju prostora u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. U zaključku što ga je Poglavarstvo uputilo Gradskoj skupštini na usvajanje konstatira se da od 102 zagrebačke osnovne škole čak 22 rade u tri smjene (što je mnogo više od prosjeka u Hrvatskoj), da devet škola ima preko 960 učenika što je pedagoški maksimum, da osam osnovnih škola nema sportsku dvoranu, a veliki broj ima neadekvatnu. Da bi se navedeni problemi riješili, do kraja listopada treba izraditi program i donijeti dinamički plan dogradnje i nadogradnje postojećih objekata s izgradnjom novih.

I u srednjim školama stanje je daleko od idealnog: jedna od njih funkcionira u prostoru koji je vraćen prijašnjem vlasniku, dvije rade u unajmljenim prostorima, a deset u prostorima za koje je zatražen povrat.

Osim što će i dalje osiguravati gradska proračunska sredstva, Zagreb će, po svoj prilici, inicirati povećanje ulaganja iz državnog proračuna.

U nastavku sjednice, Poglavarstvo je, među ostalim, razmotrilo izvješće o dodjeli Stipendije Grada Zagreba za školsku 2003/2004. te predložilo Gradskoj skupštini izmjenu i dopunu Odluke o Stipendiji kojom se preciziraju uvjeti u vezi s prebivalištem kandidata te utvrđuju pravila za vrednovanje rezultata na pojedinim natjecanjima, vrednovanje socijalnog statusa i drugih socijalnih prilika u obitelji kandidata.




22. lipnja – u povodu Dana antifašističke borbe

Izaslanstvo Grada položilo vijence

U povodu Dana antifašističke borbe, gradonačelnica Vlasta Pavić, predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, položili su vijence i zapalili svijeće ispred Grobnice narodnih heroja na Mirogoju.




21. lipnja, gradski čelnici obišli sjevernu tribinu maksimirskog stadiona

Do ljeta 2005. natkrivanje zapadne tribine

U skladu s najavama, prva faza uređenja sjeverne tribine stadiona Maksimir privedena je kraju, a do ljeta 2005. trebalo bi se dovršiti natkrivanja zapadne i sjeverne tribine. Potom slijedi izgradnja garaže s izdizanjem i rekonstrukcijom terena i atletskog borilišta.

Čulo se to, 21. lipnja, u prigodi obilaska sjeverne tribine gradonačelnice Vlaste Pavić sa suradnicima u pratnji rukovodstva NK Dinamo.



- Tribina je dovršena u visokom roh – bau sistemu, a do rujna uredit će se okoliš s instalacijama – rekla je gradonačelnica nakon obilaska, dodavši da je uređeno oko 25 tisuća četvornih metara poslovnih prostora koji će ići u višegodišnji najam.

Kako je rečeno, dosad je u uređivanje maksimirskog stadiona investirano oko 250 milijuna kuna.







19. lipnja – obilazak GČ Gornji grad – Medveščak

4,3 milijuna kuna za male komunalne akcije

Crkva Sv. Marka, Palača Škrlec Balbi, Crkva Sv. Ćirila i Metoda, Kapela Sv. Dizme, Katedrala, Tkalčićeva, Voćarska i OŠ I.G.Kovačića – okosnice su subotnjeg obilaska gradskih čelnika predvođenih zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak.

Anđelko Šućur, predsjednik Vijeća GČ Gornji grad – Medveščak izvijestio je prisutne da je riječ o četvrti s oko 38 tisuća stanovnika, među kojima je više od 20% starijih od 60 godina.

U male komunalne akcije prošle je godine investirano oko tri milijuna kuna, a ove će se godine utrošiti oko 1,3 milijuna kuna više. Kako je rekao, u planu je uređivanje Buvine ulice, Janndrićeve – od Ksaverske do kbr. 17, Mesićeve i Babunićeve, a posebna će se pažnja posvetiti uklanjanju arhitektonskih barijera i sređivanju prostora mjesnih samouprava.

Kao svijetli primjer razgledani su prostori mjesne samouprave u Voćarskoj, a kako se čulo, u sklopu akcije oživljavanja sličnih prostora, tu bi se uredio gerijatrijski centar.

Osnovna škola I.G.Kovačića i 18. gimnazija uređuje se već treću godinu, a ukupna investicija iznosi 9,5 milijuna kuna.

Šetnjom, pak, razrovanom Tkalčićevom čulo se da se opsežni radovi koji bi trebali biti dovršeni do kraja studenog teku prema planu, baš kao i radovi na obnovi pročelja i tornja Markove crkve i Crkve. Sv. Ćirila i Metoda.






18. lipnja, 12. sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Investirati u zaštitu voda i trajno zbrinjavanje otpada

Rezultati poslovanja gradskih trgovačkih društava u 2003., predstavnici radnika u nadzornim odborima, izvješće o radu GSV-a i prijedlozi tema za daljnji rad, bile su točke dnevnog reda 12. sjednice GSV-a, koje će se, zaključeno je, prije ljetne stanke još jednom sastati radi razmatranja inicijative o ograničavanju štrajka u komunalnim društvima.

- Prema konačnim rezultatima poslovanja trgovačkih društava u prošloj godini, ni jedno od 23 društva nije poslovalo s gubitkom – rezimirao je pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, spomenivši ukupne prihode od 3,628 milijarde i dobit nakon oporezivanja od 108,4 milijuna kuna.

Činjenicu da su društva uprihodila 10% više nego 2002. s manjim brojem ljudi, a da su pritom uvećana investicijska ulaganja, članovi GSV-a ocijenili su pozitivno, a složili su se i s konstatacijom pročelnika Prežigala da se u narednom razdoblju treba koncentrirati na investiticije na području zaštite voda i trajnom zbrinjavanju otpada. Kao 30 postotni vlasnici Zračne luke Zagreb, stav je L. Prežigala podržan od GSV-a, Grad bi trebao potaknuti njenu modernizaciju.

Predsjednika GSV-a Dragana Đukanovića zanimali su radovi na Sljemenu u povodu Svjetskog kupa za žene koji će se održati u siječnju sljedeće godine, na što je odgovorio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić:

- Četiri su faze uređenja Sljemena – zasnježivanje Crvenog spusta, rekonstrukcija Tomislavca i Doma izviđača, nova žičara i rješenje vršnog prometa. U svemu što se radilo i što će se tek raditi uvažava se stav struke i poštuje zakonska procedura, a sadašnji su prioriteti izgradnja ceste do Bistre, vodovodni cjevovod od Donje Bistre do Sljemena, te izgradnja ciljne kuće.

Prema riječima Milana Bandića, sredstva se osiguravaju sukladno tempu i dinamici radova.

U raspravi o zakonskoj regulativi po kojoj bi se u nadzorne odbore trgovačkih društava birali predstavnici radnika, zaključeno je da se neće povećavati ukupna sredstva za naknade, a kako će se riješiti naknade, dogovorit će stranački klubovi.

GSV će do kraja godine, dogovoreno je, raspraviti pitanje kretanja nezaposlenosti u Zagrebu, restrukturiranje trgovačkih društava, projekciju Proračuna za 2005., a na jesen bi se otvorila i rasprava o gradskim poslovnim zonama i uvjetima za investiranje.






17. lipnja u palači Dverce

Predsjednik Republike Albanije kod gradonačelnice Zagreba

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima, primila je, 17. lipnja, u gradskoj palači Dverce, izaslanstvo Republike Albanije predvođeno predsjednikom Alfredom Moisiuom.

Nakon protokolarnog susreta u Crvenoj dvorani reprezentativne palače, uvaženi su gosti, u pratnji predstavnika Grada obišli znamenitosti Gornjega grada, prošetali Trgom bana Jelačića i razgledali Katedralu.




17. lipnja, 119. sjednica Poglavarstva

Prihvaćen rebalans Proračuna

Prijedlogom rebalansa što su ga na 119. sjednici jednoglasno prihvatili članovi Poglavarstva, proračunski bi se prihodi i primici, te rashodi i izdaci utvrdili u visini od 5,185 milijarde kuna, što je nominalno povećanje za 200 milijuna kuna. Prema obrazloženju pročelnika za financije Slavka Kojića, realno povećanje iznosi 76 milijuna kuna, koliko su povećani prihodi. Prihodi i primici Proračuna su, naime, u prva četiri mjeseca ove godine ostvareni u ukupnom iznosu od 1,7 milijardu kuna ili 33,20% od planiranog iznosa. Neki se prihodi – kazao je pročelnik Kojić – ostvaruju bolje od planiranih, a za one za koje se sa sigurnošću može reći da se neće ostvariti u skladu s planom, predlažu se izmjene u njhovoj strukturi. Procjenjuje se da će prihodi i primici, bez prihoda koji se uključjuju u Proračun, biti veći u odnosu na planirane 1,53%, odnosno, za 76,225 milijuna kuna.

U sklopu iste točke dnevnog reda, također kao prijedlog za skupštinsku raspravu i donošenje, prihvaćene su izmjene i dopune Programa radova na području vodnoga gospodarstva, prometa i komunalnoga gospodarstva, te izmjene i dopune Programa radova na gradnji športskih kapitalnih objekata u 2004.

Detaljne planove moći će plaćati i investitori?

Poglavarstvo je, kao prijedlog za Gradsku skupštinu razmotrilo načine financiranja izrade detaljnih planova što ga je izradio Zavod za planiranje razvoja i zaštitu okoliša, a kojim se omogućava realizacija postupanja na temelju zahtjeva in vestitora koji bi sami financirali izradu detaljnijeg plana. Kontrolu i verifikaciju postupka izrade i donošenja planova provodio bi Zavod za planiranje, a obračunata sredstva uplaćivala bi se u Proračun.

Inače, kako je rekla pročelnica Zavoda Anka Mrak Taritaš, u tijeku je izrada 60 programa za 24 detaljna plana i za 36 natječaja.

Program djelovanja za mlade

Gradski program djelovanja za mlade Zagrepčane o kojemu će raspraviti i gradski zastupnici, što ga je izradio Ured za obrazovanje i šport, ocijenjen je izvanrednom osnovom za bolju budućnost mladih u glavnome gradu, a pozdravljena je i Studija Zavoda za planiranje koja se upućuje u skupštinsku proceduru pod nazivom Socio – ekonomska obilježja kućanstava i obitelji Grada Zagreba.

Na sjednici su utvrđene liste poduzetnika za dodjelu kredita preko Privredne banke i liste obrtnika za dodjelu subvencija.

U nastavku sjednice zaključeno je o utvrđivanju tri programa: za izradu Urbanističkog plana uređenja Martinovka – zona zapad, za javni arhitektonsko – urbanistički natječaj za gradnju športske dvorane uz OŠ Tituša Brezovačkog u Španskom i za javni, opći i pozivni urbanističko – arhitektonski natječaj za zgradu Hrvatske biskupske konferencije na Ksaverskoj cesti.

Uređenje krovišta i uličnog pročelja Pravnog fakulteta
Među ostalim, zaključeno je o financiranju uređenja krovišta i uličnog pročelja Pravnog fakulteta i o isplati prvog oroka kupoprodajne cijene stanova za potrebe POS-a Stambenoj zadruzi Zagrebstan.

Slijedom zaduženja od strane Gradske skupštine, pr ihvaćeno je izvješće o stanju radova na izgradnji bazena na ŠRC Utrine, a kao prijedlog za Skupštinu, prihvaćeni su strateški planovi razvoja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje.

Jarun spreman za kupače

Poglavarstvo je zaključilo da su ispunjeni svi uvjeti za nadolazeću kupališnu sezonu na Jarunu.
Uređene su plaže i obale, postavljene table upozorenja, osigurana i uređena posebna mjesta za kupanje djece i neplivača. Na otou Trešnjevka uređeno je kupalište za invalide, uz Malo i Veliko jezero postavljene su platnene kabine za presvlačenje. Za odmor i razonodu, tu su trim staze, mali golf, stolni tenis, boćalište, igralište za odbojku, nogomet, rukomet i košarku, dječja igrališta i sjenice za odmor s roštiljima.
Postavljen je dovoljan broj posuda za odlaganje otpada, kontejneri za odlaganje stakla i papira, sedam kontejnera za sakupljanje otpada u posebno izrađenim nadstrešnicama.
U funkciji je 15 sanitarnih blokova, organizirana je spasilačka služba i dežurstvo liječnika.
Sve to uz stalnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode i čuvarsku službu.

Vratimo im osmijeh


U skladu s Programom poticanja zapošljavanja, Gradsko je poglavarstvo prihvatilo projekt Vratimo im osmijeh što ga je predložio Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.
Riječ je o zapošljavanju 10 pripravnika, socijalnih radnika – nositelja vaučera prema Vladinom programu A2 – sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba na razvojno – istraživačkim projektima. Osim pomoći u provođenju programa za socijalno ugrožene građane, cilj projekta je pružanje prilike stjecanja ranog profesionalnog is kustva i uvjeta za polaganje državnog ispita. Na taj se način mladim stručnjacima daje šansa da nakon završetka projekta koji će trajati dvije godine ravnopravno konkuriraju na tržištu




15. lipnja u palači Dverce

Dodijeljene stipendije za deficitarna zanimanja

U društvu sa zamjenikom Milanom Bandićem, pročelnikom za obrazovanje i šport Ivom Lazanjom, potpredsjednikom Gradske skupštine Davorinom Tepešom i predstavnicima Obrtničke komore Zagreb, gradonačelnica Vlasta Pavić podijelila je, 15. lipnja, 15 ugovora o stipendijama Grada učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Kako se čulo, ove je školske godine za deficitarna zanimanja dodijeljeno ukupno 165 stipendija. Stipendija za učenike prvih razreda iznosi 900, a drugih razreda 1 200 kuna.



15. lipnja, press konferencija nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Vladimir Nazor dobiva novog direktora

Zaključno s 30. lipnjem, Ivan Garac dosadašnji direktor u trgovačkom društvu Vladimir Nazor na vlastiti je zahtjev razriješen dužnosti, a njegov će nasljednik biti imenovan na sljedećoj sjednici. Objavio je to predsjednik skupština u trgovačkim društvima i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na press konferenciji nakon sjednica skupština Tržnica Zagreb, Vladimira Nazora, Vodoopskrbe i odvodnje, Zagreb filma, Zagrebačkog velesajma, Zagrebparkinga i Zrinjevca na kojima su razmatrana izvješća Uprava – direktora za 2003. prema konačnim podacima u odnosu na godinu ranije.

Na zajedničkoj sjednici donesena je odluka u vezi s obavljanjem revizije financijskih izvještaja trgovačkih društava za 2004. Društva će – rečeno je – objaviti javno nadmetanje, te o izboru revizorske tvrtke izvijestiti Skupštinu.

Na zamolbu Satiričkog kazališta Kerempuh, odobrena je financijska pomoć od tri milijuna kuna za revitalizaciju tog kazališta, a ukupnu svotu podmirit će Gradska plinara, Robni terminali i Zagrebačke ceste.






12. lipnja

Uskoro asfaltiranje Gagarinova puta

U subotu, 12. lipnja, predstavnici Poglavarstva predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem obišli su neke dijelove Gradske četvrti Trešnjevka – sjever.

Među ostalim, saznali su o problemu parkiranja oko Doma sportova, o obnovi javne rasvjete u Tomislavovoj ulici, o uređivanju Zagorske i Meršićeve ulice i o planovima za asfaltiranje Gagarinova puta.


Na licu mjesta uvjerili su se u osnovanost pritužaba građana na zapuštene ostatke gradilišta Novogradnje na kojemu je ostao dio mehanizacije.

U sklopu obilaska razgledani su objekti objekti mjesne samoprave Drvinje i Samoborček, Drvinju i Župna crkva Blaženog Leopolda Mandića.





5. lipnja, obilazak Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak

Denivelacija križanja Slavonska – Radnička prije roka?

Gradski oci predvođeni gradonačelnicom Vlastom Pavić i njenim zamjenikom Milanom Bandićem, obišli su, 5. lipnja, aktualna i buduća gradilišta u Gradskoj četvrti Peščenica – Žitnjak: denivelaciju raskrižja Slavonska – Radnička, Domovinski most, buduću zdravstvenu stanicu i osnovnu školu na Borovju i novoasfaltirane ulice u Kozari boku.

Na gradilištu nadvožnjaka Slavonska – Heinzelova - Radnička sudionici obilaska izrazili su zadovoljstvo tempom radova, naglasivši da bi taj kapitalni prometni objekt mogao biti gotov i prije svibnja sljedeće godine.

Domovinski most do početka 2006.

Na lokaciji budućega Domovinskog mosta čulo se o problemima s projektom, o preprojektiranju i o definiranju novog roka opsežnih radova koji bi trebali biti gotovi do početka 2006.

Radovi su nastavljeni gradnjom lukova preko korita rijeke Save.

Ako sve bude teklo prema planu, naselje Borovje bi za 15 mjeseci trebalo dobiti novu zdravstvenu stanicu i osnovnu školu.

Između ulica Zdeslava Turića i Davora Zbiljskog zdravstvena će se stanica graditi u dvije etape, a ukupna investicija procjenjuje se na oko 10,3 milijuna kuna. Za ovu su godinu u Proračunu osigurana tri milijuna kuna.

Na istoj lokaiji predviđena je i osnovna škola sa 12 učionica, osam kabineta, didaktičkom zbirkom i svim pratećim sadržajima koji će biti raspoređeni u dvije etaže – prizemlje i prvi kat. Građevna dozvola izdana je u ožujku, u tijeku je javno nadmetanje, a škola bi mogla biti dovršena za 15 mjeseci.



4. lipnja, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

18. lipnja počinju Dani Moskve u Zagrebu

Dani Grada Moskve u Zagrebu otvorit će se 18. rujna u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu s predstavom «Rat i mir» u izvedbi moskovskog teatra Peter Fomenko.

Folklorni ansambl «Gzhel» nastupat će na otvorenim prostorima 18. i 19. rujna, a kao svojevrsna uvertira u Dane Moskve, 15. i 16. rujna predviđene su večeri ruske romanse.

Na Zagrebačkom velesajmu, na kojemu će ove jeseni Rusija biti zemlja – partner, aktivno će se uključiti i Grad Moskva, a među ostalim, predstavit će se izložbom industrijskog oblikovanja i primijenjene umjetnosti.

Zagrebačka filharmonija nastupit će s programom ruskih skladatelja i pod ravnanjem Pavela Kogana.

Ili najkraće, u Zagreb dolazi 60 umjetnika iz Moskve koji će prestavljati svoj grad, a jednako toliko umjetnika iz Zagreba ugostit će Grad Moskva u sklopu Dana Grada Zagreba koji bi se trebali održati tijekom 2005.

To je rezime press konferencije što ju je, 4. lipnja, nakon sastanka s predstavnicima Grada Moskve predvođenima Levom Voldmanom, zamjenikom šefa Ureda za znanost i industrijsku politiku Moskve i Anom Popovom, zamjenicom u Uredu za kulturu prijateljskoga grada, sazvala gradonačelnica Vlasta Pavić.

Podsjetimo, manifestaciju Dana Moskve u Zagrebu i Dana Zagreba u Moskvi, kao i brojne druge vidove suradnje, gradonačelnica Vlasta Pavić dogovorila je u ožujku u Moskvi s gradonačelnikom Jujem Lužkovim.



Od 7. lipnja

Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima za mjesec lipanj, koju daje Gradsko poglavarstvo, preko Hrvatske pošte, započet će u ponedjeljak, 7. lipnja.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 7. do 21. lipnja.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba, pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan RH, imaju prebivalište u Zagrebu, visina mirovine i ukupnog prihoda ne premašuje 1.210,00 kuna, a predali su zajtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u RH.

Ako se pomoć ne podigne u poštanskim uredima od 23. do 30. lipnja, može se podići u FINI, u Ulici grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. lipnja pomoć za lipanj više se neće isplaćivati.

Napomena: pomoć za lipanj bit će isplaćena samo umirovljenicima koji su, zaključno sa 31. prosinca 2003., potpisali izjavu o ukupnim prihodima, osim onima s opravdanim razlogom (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.




3. lipnja, 118. sjednica Gradskog poglavarstva

Studija o kaznenim djelima nasilja nad djecom i maloljetnicima pred skupštinskom procedurom

Poglavarstvo je, na 118. sjednici, kao prijedlog za skupštinsku raspravu razmotrilo Studiju pod nazivom «Kaznena djela nasilja nad djecom i maloljetnicima» što ju je na temelju Zaključka poglavarstva od srpnja prošle godine izradio Savez defektologa Hrvatske u suradnji s eminentnim stručnjacima s tog područja. Na 239 stranica Studija analizira modalitete izvršenja djela, osobitositi, odnose žrtve i počinitelja, posljedice i niz drugih releventnih podataka, te predlaže mjere za unapređivanje otkrivanja, sprečavanja i sankcioniranja kriminalnog nasilja nad djecom.

Kako je naglasio pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, Zagreb u prevenciji prednjači u Hrvatskoj, a Poliklinika za zaštitu djece prva je takva ustanova u ovom dijelu Europe. Za jesen je najavio veliki skup uvaženih svjetskih stručnjaka koji će se u Zagrebu okupiti kako bi raspravili upravo tu temu.

Među ostalim, na sjednici je prihvaćeno Izvješće o dodjeli gradskih prostora i stanova udrugama građana i političkim strankama, te utvrđen program za provedbu arhitektonsko – urbanističkog natječaja za upravno – poslovnu građevinu Zagrebačke županije na lokaciji uz Ulicu Radoslava Cimermana u Remetincu.



Najavljujemo: od 2. do 5. lipnja

Izaslanstvo Moskve u Zagrebu

U sklopu nastavka suradnje između gradova Zagreba i Moskve, a sukladno dogovoru o organiziranju Dana Moskve u Zagrebu, što su ga u Moskvi postigli gradonačelnica Zagreba i gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov, od 2. do 5. lipnja u Zagrebu boravi izaslanstvo Moskve predviđeno Levom Voldmanom, zamjenikom šefa Ureda za znanost i industrijsku politiku.






2. lipnja - Otvoren Floraart

U nazočnosti predsjednika RH Stjepana Mesića i drugih uzvanika iz života grada, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je 39. međunarodnu vrtnu izložbu Floraart.

Pod motom Radost u ljepoti, u šest dana koliko će trajati izložba, predstaviti će se 155 hrvatskih i 24 strana izlagača.








2. lipnja u palači Dverce

48 milijuna eura za modernizaciju javnog gradskog prijevoza

Uz prigodnu svečanost u gradskoj palači Dverce, 2. lipnja, potpisana su dva ugovora kojima se omogućava nastavak ostvarivanja programa obnove tramvajskog podustava u Zagrebu: ugovor o jamstvu Grada Zagreba ZET-u za realizaciju kredita u Kommunalkredit Austrija i Zagrebačkoj banci i ugovoru dugoročnom kreditu između ZET-a i te dvije banke.

U ime grada, potpis na ugovor stavila je gradonačelnica Vlasta Pavić, direktor Julijus Pevalek za ZET, član Uprave Pascal Becker za Kommunalkredit Austria i predsjednik Uprave Frano Luković za Zagrebačku banku.

Dugoročni kredit u iznosu od 48 milijuna eura koji dospijeva 2017., ZET će iskoristiti za četiri zastebna projekta: sustav nadzora i upravljanja prometom, sustav naplate prijevoza, modernizaciju i rekonstrukciju remize – Trešnjevka i za generalni popravak i modernizaciju pedestak tamvaja tipa TMK 301.

Unapređivanje infrastukture javnog gradskog tramvajskog prijevoza obuhvatit će i instaliranje tehničko – operativne platforme za uspostavljanje i održavanje prijevoza niskopodnim tramvajima što ih ZET u promet uvodi u svibnju sljedeće godine.

U konačnici, realizacijom ovih projekata, te nabavkom 70 niskopodnih tramvaja i 26 autobusa građani Zagreba dobit će, čulo se, značajno poboljšan, moderan i efikasan gradski prijevoz.




1. lipnja, press konferencija nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Skupština trgovačkog društva nezadovoljna radom Uprave Autobusnog kolodvora

Na sjednici skupština devet trgovačkih društava u vlasništvu grada razmotrena su izvješća uprava – direktora za 2003. prema konačnim podacima u odnosu na ostvrenje 2002.

Direktor i članovi Nadzornog odbora Autobusnog kolodvora nisu dobili razrješnicu, što znači da nisu dobili odobrenje za rad u prošloj godini. Ili jednostavnije, Skupština trgovačkih društava smatra da nisu postupali pažnjom dobrog gospodara.

U Robnim terminalima zeleno svjetlo dobio je direktor, no ne i Nadzorni odbor. Nije prihvaćeno Izvješće Uprave GSKG-a, a nasuprot tomu, izvješća Gradskih grobalja, Gradske plinare, Jaruna, Robnih terminala, Tehnološkog parka, Vodoprivrede Zagreb i Zoološkog vrta.

Na zajedničkoj sjednici odobrena je molba Organizacijskog odbora humanitarne akcije «Dani Utrine za siromašne obitelji Novog Zagreba» da im se odobri pomoć od 25 tisuća kuna, koje će isplatiti Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Trgovačka društva Autobusni kolodvor, Zagrebparking i ZGOS sponzorirati će susret glumaca u Zagvozdu u ukupnom iznosu od 20 tisuća kuna, a prihvaćena je i molba Kćeri milosrđa TSR sv. Franje za podmirenje troškova trodnevnog smještaja u Blatu na Korčuli, djece i roditelja Dječjeg vrtića «Marija Petković» iz Subotice. Taj će dio pokriti Zagrebačke ceste.




31. svibnja - Zagreb obilježio svoj dan

U nazočnosti Predsjednika RH Stipe Mesića, predsjednika Hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, drugih visokih uzvanika, te gostiju gradonačelnice Vlaste Pavić - gradonačelnika Budimpešte i Sarajeva - Gabora Demszkog i Muhidina Hamamdžića, 31. svibnja, na Dan grada Zagreba održana je svečana sjednica Gradske skupštine i Poglavarstva, na kojoj su, već tradicionalno dodijeljene Nagrade Grada Zagreba.

U večernjim satima, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja, Zagrebački su filharmoničari Zagrebu darovali virtuoznu izvedbu Bethovenove IX simfonije. Osim brojnih Zagrepčana, gradonačelnice Zagreba i drugih uzvanika, i glazbi su uživali predsjednik RH Stipe Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Također već tradicionalno, toga jutra su gradonačelnica Vlasta Pavić, njen zamjenik Milan Bandić i predsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden položili vijence uz Glavni križ u Aleji branitelja domovinskog rata i uz Središnji križ.