clanak False

Travanj 2004.

19.04.2017.
 30. travnja u Budimpešti

Gradonačelnica Vlasta Pavić poseban gost gradonačelnika Budimpešte na obilježavanju ulaska u EU

Na poziv gradonačelnika Budimpešte Gabora Demszkog, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić kao posebni će gost, 30. travnja i 1. svibnja, sudjelovati u proslavi obilježavanja ulaska Republike Mađarske u Europsku uniju.

U petak, 30. travnja , na Elisabetinom će trgu prisustvovati otvorenju izložbe «Što nam ne treba u EU», koju će kreirati umjetnici iz predmeta koje su građani ubacivali u posebne kontejnere, a smatraju da ih ne žele ponijeti u Europsku uniju.

Gradonačelnica Vlasta Pavić istoga će dana prisustvovati Europskoj gala - večeri na koju je pozvano stotinjak uglednih političara i jednako toliko poznatih osoba iz života Budimpešte i Republike Mađarske.

U ponoć, u trenutku pristupa EU, u društvu s gradonačelnikom Budimpešte i drugim visokim uzvanicima, gradonačelnica će proći kroz simbolična svjetleća vrata koja će biti postavljena u Ulici Andrassy.

U subotu, 1. svibnja, gradonačelnica je pozvana na doručak na Chain mostu kojemu je domaćin premijer Republike Mađarske.



29. travnja

Delegacija pokrajine Hessen u Poglavarstvu

Gradonačelnica Vlasta Pavić i njen zamjenik Stipe Tojčić sa suradnicima, primili su, 29. travnja, delegaciju poduzetnika pokrajine Hessen koju je predvodio Alois Rheiel, pokrajinski ministar za gospodarstvo, promet i razvitak.

Susret je organiziran na inicijativu Njemačko – hrvatske industrijske i gospodarske komore, a sa ciljem da se definiraju mogućnosti suradnje Zagreba i pokrajine Hessen na području gospodarstva, komunalnih djelatnosti i lokalne samouprave.

Gosti iz pokrajine Hessen, među kojima su bili gradonačelnica grada Bad Homburga i predstavnici poduzetnika, ponudili su razmjenu iskustava na području rješavanja prometnih i drugih problema s kojima se susreću gradovi.

Kako su naglasili, pokrajina Hessen je, sa šest milijuna stanovnika, peta po veličini u Njemačkoj. Postala je jedan od vodećih gospodarskih centara u Europi i ocjenjuje se jednom od najdinamičnijih regija u kojoj su sjedišta više od 400 banaka.

U ime Grada Zagreba razgovorima su prisustvovali pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, pročelnik za izgradnju Nenad Crnić i zamjenica pročelnika za financije Vera Salopek.



28. travnja

Gradonačelnica i predsjednica Skupštine primile delegaciju parlamentarne skupine prijateljstva francuska - hrvatska

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković – Gruden, primile su delegaciju Parlamentarne skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska u sklopu prvog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Uvažene goste predvodio je predsjednik Parlamentarne skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska i zastupnik u francuskoj Nacionalnoj skupštini Patrick Bloche.

U razgovorima u Dvercu bilo je riječi o problemima s kojima se susreću glavni gradovi Hrvatske i Francuske, kao što je promet, javni gradski prijevoz, stanovanje i zapošljavanje.



28. travnja u palači Dverce

Veleposlanik Velike Britanije u nastupnom posjetu kod gradonačelnice Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 28. travnja, u gradskoj palači Dverce, u nastupni posjet, veleposlanika Velike Britanije NJ.E. Johna Ramsdena.

Zaželjevši dobrodošlicu visokome gostu, gradonačelnica mu je ukratko predstavila funkcioniranje Grada Zagreba, značajnije projekte i planove, s posebnim osvrtom na poticanje poduzetništva i razvitak kongresnog turizma, te na intenzivnu suradnju Zagreba s gradovima drugih zemalja, posebno onih u regiji.

Gospodin Ramsden je čestitao Zagrebu i RH na dobivanju pozitivnog avisa i naglasio da će ta činjenica pobuditi još veće zanimanje Britanaca za dolazak, ali i za ulaganja u RH.

Posebno zanimanje veleposlanik je pokazao za stanje sigurnosti u Zagrebu u kojemu boravi tek nekoliko tjedana i koji, kako je rekao, zrači dinamičnošću i kulturom.


28. travnja u palači Dverce

Posebni izaslanik rumunjske Vlade kod gradonačelnice Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 28. travnja, u palači Dverce, princa Radu de Hohenzollern – Veringena, posebnog izaslanika rumunske Vlade za integraciju, suradnju i razvoj.

Razgovorima je prisustvovao i veleposlanik Rumunjske u RH Mihei Dinucu.





26. travnja u Zagrebačkom Gradskom poglavarstvu

Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u Domu za starije i nemoćne osobe PARK

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković potpisali su danas u Gradskom poglavarstvu Kolektivni ugovor za zaposlene u Domu za starije i nemoćne osobe PARK.

Potpisujući Ugovor gradonačelnica je posebno zahvalila pregovaračkim timovima na dobro obavljenom poslu – realnom dogovoru i korektnim pregovorima Sindikata i predstavnika Grada, odnosno Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb.

Kolektivnim ugovorom 53 zaposlenika primati će, od 1. siječnja ove godine, u prosjeku, 7,7% veće plaće. Za 4,4% povećana je osnovica za izračun plaće, a preostalih 3,3% povećanja odnosi se na korekcije koeficijenata zaposlenih. Prosječna bruto-plaća u 2003. iznosila je 4.354.00 kuna.

Nastao preuređenjem nekadašnjeg hotela, Dom je otvoren u srpnju 1999. i može primiti do 170 korisnika. Ove je godine s radom započela novouređena jedinica za pojačanu njegu korisnika sa 47 mjesta, a u pogon je stavljen i novi lift .





24. travnja

Gradonačelnica na obilježavanju 85. godina Zagrebačkog kvarteta

Gradonačelnica Vlasta Pavić pridružila se, 24. travnja, obilježavanju Dana planeta Zemlje na Trgu bana Jelačića, u dvorani Studentskog centra otvorila je priredbu dječjih zborova iz cijele Hrvatske, te prisustvovala na svečanom koncertu u povodu obilježavanja 85.obljetnice Zagrebačkoga kvarteta u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.




23. travnja u palači Dverce

Prijem za sudionke Europske konferencije o harmonizaciji doktorskih studija

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primo je sudionike Europske konferencije o harmonizaciji doktorskih studija u području medicine i zdravstva koja se održava 24. i 24. travnja, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se čulo, riječ je o prvoj takvoj konferenciji na kojoj sudjeluju predstavnici 22 medicinska fakulteta iz 14 zealja, te predstavnici zdravstvenih institucija i srodnih fakulteta iz Zagreba.





22. travnja u palači Dverce

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio sudionike susreta sveučilišne mreže UNICA

U povodu susreta ureda za međunarodnu suradnju sveučilišne mreže UNICA koji se na Zagrebačkom sveučilištu održava od 22. do 25. travnja, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je sudionike skupa u gradskoj palači Dverce.

- Grad podržava članstvo našeg sveučilišta u UNICI koja promiče akademske izvrsnosti i suradnju među sveučilištima. Njena je pomoć bitna u integraciji sveučilišta srednje i istočne Europe u sustav zapadnoeuropskih sveučilišta – naglasio je zamjenik gradonačelnice podsjetivši da Grad sufinancira aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu i u ovoj sveučilišnoj mreži.

Uvaženi je skup okupio pedesetak prorektora, odnosno voditelja ureda za međunarodnu suradnju, među kojima Artura Mettingera, prorektora Sveučilišta u Beču, predsjednika UNICE i Helenu Jasnu Mencer, rektoricu Sveučilišta u Zagrebu.

Svojom nazočnošću u Dvercu, skup je podržao i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.





22. travnja – priopćenje iz Ureda za gospodarstvo

Odobrena 34 zahtjeva za dodjelu subvencija tradicijskim obrtima

Na Natječaj za dodjelu subvencija obrtnicima koji obavljaju tradicijske obrtničke djelanosti raspisan 27. ožujka, javilo se 114 obrtnika i to najviše krojača (18%), postolara (17%), zlatara (14%), urara (13%), staklara (4%), dok udjel ostalih djelatnosti iznosi 52%.

Kako je priopćeno iz Ureda za gospodarstvo, na prvoj sjednici Povjerenstva, 22. travnja, razmotrena su 34 zahtjeva za koje je dostavljena potpuan dokumentacija. Predloženi ukupni iznos odobrenih subvencija za 34 obrtnika iznosi 290.152,00 kuna.

Kako bi se ta sredstva mogla doznačiti na žiro – račune obrtnika, Poglavarstvo će, na prijedlog Povjerenstva, utvrdili Listu obrtnika za dodjelu subvencija.

Ostali obrtnici koji su podnijeli zahtjev, ali bez kompletne dokumentacije, pozvani su da nadopune zahtjeve koji će biti razmatrani na sljedećoj sjednici Povjerenstva.

U priopćenju se naglašava da je identitet Zagreba prepoznatljiv i po mnogim obrtničkim radionicama u kojima su iskustva i znanja prenošena s koljena na koljeno, ostajući tako u obiteljima. Odobravanjem i dodjelom subvencija takvim obrtima i radionicama, Grad nastoji omogućiti njihov opstanak i potaknuti daljni razvoj.





21. travnja

Gradonačelnica na otvorenju izložbe Dušanja Džamonje u Bruxellesu

Gradonačelnica Vlasta Pavić, otputovala je, 21. travnja, na otvorenje dviju paralelnih izložbi Dušana Džamonje koje je organiziralo Veleposlanstvo RH u Bruxellesu u suradnji s Odjelom za kulturu Grada Bruxellesa i Međunarodnim centrom za arhitekturu, urbanizam i pejzaž.

Izložbe se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Ministarstva vanjskih poslova, a otvorenju će nazočiti predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Kraljevini Belgiji, Europskoj uniji i u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Bruxellesu.

Izložba velikih skulptura postavljena je u središtu grada, ispred Palače pravde, a izložba arhitektonskih projekata u prestižnom Međunarodnom centru za arhitekturu, urbanizam i pejzaž.

Obje izložbe biti će otvorene do 30. svibnja.





20. travnja

Početak rada mehaničkog cijela Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Pritiskom na gumb, predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić označili su, 20. travnja, u nazočnosti visokih uzvanika iz života Grada i Države, početak rada mehaničkog dijela Centralnog uređaja za pročišćavanje zagrebačkih otpadnih voda.

- Otvaramo prvi dio velikog projekta, jednog od najznačajnijih u Hrvatskoj, ali i jednog od najvećih ekoloških zahvata u Europi. U daljnjoj realizaciji projekta bit će sagrađeno postrojenje za biološko pročišćavanje voda, dovršit će se Domovinski most, uredit će se Čulinečka cesta, sagradit će se glavni kolektor otpadnih voda iz Novog Zagreba, upravno – pogonska zgrada i rekonstruirat će se glavni odvodni kanal – rekla je gradonačelnica nakon prigodne svečanosti, te dodala da će postrojenje, u konačnici, značajno pridonijeti kvaliteti življenja građana Zagreba, ali i svih stanovnika uz Savu nizvodno od glavnoga grada.

Prisutnima se obratio i Ivan Višić, član Povjerenstva za projekt Centralnog pročistača, naglasivši među ostalim, da ovaj projekt za Zagreb znači važan ekološki iskorak u novo stoljeće.

Podvukavši kvalitetnu suradnju njemačkih i hrvatskih stručnjaka u pripremi i izgradnji mehaničkog dijela uređaja, prisutne je s pozornice pozdravio Reinhard Schroder, generalni direktor konzorcija Zagrebačke otpadne vode (ZOV), kojega čine tvrtke Wassertechnik GmbH, RWE Aqua GmbH i Vodoprivreda Zagreb. Naglasio je i to da je prva faza zgotovljena u roku od 14 mjeseci i da očekuje da se odlična suradnja i timski rad nastave u sljedećim fazama.

Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednost kojega se procjenjuje na 170 milijuna eura, a, kao koncesionar financira ga ZOV.

Kako je najavljeno na press konferenciji nakon otvaranja uređaja, na jednoj od sljedećih sjednica Poglavarstva uvest će se naplata nove usluge - pročišćavanje otpadnih voda.

Rezultat uvođenja naknade za pročišćavanje otpadnih voda na krajnju cijenu pitke vode za četveročlanu obitelj s prosječnom mjesečnom potrošnjom vode od 16m3 povećala bi iznos mjesečnog računa za 33,84 kune.




20. travnja

Prijem za goste i uzvanike ZOV-a

U povodu puštanja u rad mehaničkog dijela Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, u palači Dverce održan je prijem za goste i uzvanike Konzorcija Zagrebačke otpadne vode (ZOV), predvođene Rainhardom Schroderom, direktorom WTE Wassertechnik-a.

U ime Grada Zagreba domaćini su bili zamjenik Gradonačelnice g. Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo g. Ladislav Prežigalo.




20. travnja

Prijem za gradonačelnika grada Lourdesa

Zamjenik Gradonačelnice g. Milan Bandić primio je, u palači Dverce, izaslanstvo grada Lourdesa na čelu s gradonačelnikom g. Jean-Pierre Artiganave-om, u sklopu njihovog posjeta Vojnom ordinarijatu u RH, a u povodu organizacije i provedbe međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes.




16. travnja, 109. sjednica Poglavarstva

Predstavljena vizija Zagreba kao atraktivne turističke destinacije

«Zagreb je dobro locirani srednjoeuropski grad s jakim obilježjima Mediterana. Kao grad u tranziciji, Zagreb ima mogućnost i slobodu izgraditi inteligentnu budućnost. Grad se oslanja na potencijale znanja, obrazovanja i inovacija, te na svoje kulturno nasljeđe i urbanu kvalitetu. Tradicionalna elegancija, zabava i sport čini Zagreb okruženjem dobrog, opuštenog života kojiega prihvaćaju i podržavaju njegovi stanovnici. Grad posebno podržava svoje liderske ambicije na području financija, industrija visokih tehnologija i trgovine u ovom dijelu Europe. S takvim kvalitetama, Grad postaje atraktivna europska turistička destinacija».

To je vizija Zagreba predstavljena na 109. sjednici Poglavarstva na kojoj je predstavljen Provedbeno razvojno – marketinški plan turizma Zagreba do 2010., a koji je izradila konzultantska tvrtka Horwath i Horwath u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, te firmama THR Barcelona i McCANN-Erickson Croatia.

Radi koordinacije svih djelatnosti u turizmu, u Gradskom uredu za gospodarstvo ustrojit će se Odjel za turizam, a kako je rečeno, Zagreb bi se trebao, orijentirati na kongresni, kulturni i sportski turizam. Kad bi iskoristio svoje, zasad neiskorištene potencijale, Zagreb bi postao prepoznatljivom destinacijom. Tomu će pridonijeti činjenica njegove tisućljetne povijesti, promocija kao vrata jadrana, te ciljani programi kao što je stvaranje tzv. zagrebačkog štiha, formiranje turističkih zona ili uvođenje turističke signalizacije na nedostatak koje se u anketama žale posjetitelji glavnoga rada Hrvatske.




14. travnja

Gradonačelnica kod nadbiskupa zadarskog Msg. Ivana Prenđe

Na poziv nadbiskupa zadarskog msg. Ivana Prenđe, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić otputovala je, 14. travnja, u Zadar na radnu večeru na kojoj se razgovaralo o očuvanju zadarske kulturne baštine i mogućnosti sudjelovanja Zagreba u realizaciji projekta Vlade Republike Hrvatske - izgradnji nove gimnazije u Zadru.

Susret je organiziran u povodu skorog obilježavanja 1700. obljetnice mučeništva Svete Stošije Zadru.





13. travnja, 108. sjednica Gradskog poglavarstva

Posebni urbanistički planovi za Jarun, Prečko – jug i Staru Lozu – Donje Prečko

Ako se i gradski zastupnici slože s prijedlogom Poglavarstva sa 108. sjednice, za područja Stara Loza – Donje Prečko, RŠC Jarun i Prečko – jug, umjesto zajedničkog, donijeli bi se posebni urbanistički planovi uređenja.

Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine naći će se i Izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za razdoblje od 2003. do 2006., a realiziranog tijekom prošle godine. Izvješće na 120 stranica tekstualno i tabelarno oslikava planove i radove na javnim površinama, nerazvrstanim cestama i javnim garažama, grobljima i krematoriju, na javnoj rasvjeti, opskrbi pitkom vodom, odlaganju komunalnog otpada i sl.

Kao prijedlog za Skupštinu dano je jamstvo Zagrebačkoj banci i Kommunalkredit Austria za dugoročni kredit ZET-u u iznosu od 48 milijuna eura. Kako je obrazložio pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, tim će se sredstvima realizirati II faza Programa obnove tramvajskog podsustava uz kamatnu stopu od euribor +2,9% godišnje. Rok otplate je 13 godina uz poček od tri godine.

Za nabavu 26 autobusa ZET je dobio suglasnost na dugoročno zaduživanje kod Zagrebačke banke na 51,6 milijuna kuna.

Bez glasa protiv, prihvaćen je Izvještaj o radu Koordinacijskog odbora za akcije Gradovi i općine prijatelji djece, a na kraju sjednice, gradonačelnica je sljedeću najavila za petak, 16. travnja, kada će se, rekla je, razmatrati strategija razvoja turizma u Zagrebu.




8. travnja

Gradonačelnica sa suradnicima dodijelila 55 gradskih stanova

Uručivanjem zaključaka o dodjeli stanova u najam, tri dana uoči Uskrsa, gradonačelnica Vlasta Pavić, njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić, te članica Poglavarstva Sonja Kostić i zastupnik Ivo Jelušić, učinili su nezaboravnim nadolazeće blagdane za 55 zagrebačkih obitelji.

Krov nad glavom na korištenje dobilo je 44 obitelji s Konačne liste reda prvenstva iz 1998., pet u izuzetno teškom socijalnom stanju i šest znanstvenih, javnih i kulturnih djelatnika. Većina stanova useljiva je već od danas, a 20 obitelji useliti će u novosagrađene stanove u zagrebačkim naseljima Trokut i Susedgrad, te u Sesvetama.


8. travnja, 107 sjednica Gradskog poglavarstva

Osam trgovačkih društava s ceritfikatom ISO 9001:2000

Osam trgovačkih društava certificiralo je sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2000: Tehnološki park, GSKG, Zračna luka, Autobusni kolodvor, Jarun, Zagrebačka veletržnica, ZGOS i Zagrebačke ceste. ZGOS je certificirao i sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001.

Deset društava priprema, planira ili uspostavlja sustav upravljanja kvalitetom prema ISO normi 9001:2000, a napredak u tom smislu nije vidljiv samo u AGM-u, društvu Sljeme Medvednica, Zrinjevcu, Zagreb filmu i u Tržnicama Zagreb.

U najvećem broju trgovačkih društava postignut je znatan napredak u uspostavljanju sustava kvalitete, što je rezultiratlo podizanjem kvalitete usluga građanima – ocjena je sa 107. sjednice Poglavarstva na kojoj su, osim izvješća o kvaliteti usluga društava u vlasništvu grada razmatrana poslovna izvješća direktora za prošlu godinu. Prvi puta unatrag desetak godina sva su društva poslovnu godinu završila u plusu.

Nakon obrazloženja pročelnice u Zavodu za planiranje i zaštitu okoliša Anke Mrak Taritaš, prihvaćena su dva programa za detaljne planove uređenja: Savica – Folnegovićeva i Staro Brestje – Delec i , tri za javni arhitektonski natječaj: za polivalentnu rukometnu dvoranu u sklopu RŠC-a Špansko, za idejno rješenje za Dječji vrtić u Selčinama (Sesvete) i za ŠRC Chromos – Savica.

Prihvaćen je i program za izradu Urbanističkog plana uređenja Srednjaci – sjever.




Od 8. travnja do 8. svibnja u Muzeju Grada Zagreba

Ulomak do ulomka

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i gradonačelnik Splita Miroslav Buličić otvorili su, 7. travnja, u Muzeju Grada Zagreba izložbu Ulomak do ulomka.

Izložba je rezultat dobre suradnje gradskih muzeja Zagreba i Splita, kao i dvaju gradova. Riječ je o izboru keramike iz Dioklecijanove palače u Splitu, iznađene u iskopavanjima 1968. – 1974. Nakon 1999., kada je prvi puta postavljena u Splitu, izložba je obišla talijanske gradove Pescaru, Abruzzo i Cerviu, te slovenski Kopar. U Zagrebu će se moći razgledati do 8. svibnja.




7. travnja

Počela gradnja Višeosjetilnog parka na Jarunu

Spektar mirisa raznih biljaka, jestivi plodovi, probrane vrste drveća, zanimljivo povrće i cvijeće što mami ptice i leptire, šetnica, skulpture...i sve to bez barijera. Ovo bi bio najkraći opis Višeosjetilnog parka na Jarunu namijenog onima koji se zbog henikepa razlikuju od ostalih, ali imaju jednake želje i potrebe.

U nazočnosti zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimira Šostara, na Jarunu je, 7. travnja, počela gradnja parka, prvog takvog u ovom dijelu Europe namijenjenog prvenstveno slabovidnima i osobama s invaliditetom.

Prema riječima dr. Šostara, park će se prostirati na 10 tisuća četvornih metara, u cijelosti bi trebao biti gotov do proljeća sljedeće godine.




7. travnja u Zavodu za javno zdravstvo

Dva okrugla stola u povodu Svjetskog dana zdravlja

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba i Policijska uprava zagrebačka Svjetski su dan zdravlja, 7. travnja, oblilježili dvama okruglim stolovima: Sigurne ceste nisu slučajnost i Nove spoznaje o genima starenja.

U povodu Svjetskog dana zdravlja održana je i izložba s temom promet, a dočarali su je dječji likovni radovi i fotografije PU zagrebačke o posljedicama prometnih nesreća.




7. travnja, press konferencija u Gradskom poglavarstvu

Novi predsjednik Udruženja autotaksista najavljuje povlastice u taksi - prijevozu

Na press - konferenciji održanoj nakon 16. sjednice Povjerenstva Radio taksi – Zagreb – Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba, objavljeno je da je za predsjednika Udruženja izabran Juraj Šnidarić koji je dobio 448 glasova, te da će se konstituirajuća sjednica Skupštine održati 20. travnja.

Novi predsjednik otkrio je dio svoga programa što će ga predstaviti na Skupštini, a iz kojega izdvajamo uvođenje linijskog taksija na relaciji Autobusni kolodvor – Zračna luka za četiri putnika. Svaki bi putnik kartu platio koliko i u busovima Croatiaairlinesa.

Spomenuo je i povlastice za prijevoz invalida i umirovljenika, te za tzv. poslovno – interesne skupine u koje ulaze i novinari. Povlastice bi se koristile uz pomoć korisničke kartice što bi je izdavalo Udruženje.

- Očekujem da Skupština protekne u najboljem redu, a onda ćemo vidjeti što nam je činiti da unaprijedimo taksi službu – rekao je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, aludirajući na novi pravilnik Ministarstva prometa o tehničkoj ispravnosti vozila koji stupa na snagu za dvije godine. U međuvremenu, vozila se moraju prilagoditi strogim europskim standardima.

Na presici su bili i pomoćnik pročelnika u uredu mjerodavnom za promet Stipan Matoš, predsjednik Povjerenstva Dubravko Mahović i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Petko.




Od 8. travnja

Redovita pomoć umirovljenicima zajedno s uskrsnicom

Isplata pomoći umirovljenicima koju daje Gradsko poglavarstvo započet će preko Hrvatske pošte u četvrtak, 8. travnja.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 8. do 22. travnja.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 23. do 30. travnja, može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. travnja pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec travanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.





2. travnja u palači Dverce

Gradonačelnica primila izaslanstvo Političke akademije iz Beča

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je izaslanstvo Političke akademije iz Beča što ga je predvodio predsjednik Reinhard Peter, a u sklopu sedmodnevnog studijskog posjeta Hrvatskoj.





2. travnja u palači Dverce

Prijem za košarkašice kluba Croatia Zagreb

U povodu 30 obljetnice, osvajanja trećeg mjesta na Final – four turniru Trocal lige i drugog mjesta na Final – four Kupu Hrvatske, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je u palači Dverce članice ženskog košarkaškog kluba Croatia Zagreb.

Na prijemu u čast najuspješnijeg zagrebačkog i hrvatskog ženskog košarkaškog kluba, četvorostrukog prvaka i šestorostrukog pobjednika Kupa Hrvatske, nazočili su zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, pročelnik za obrazovanje i šport Ivica Lazanja i članovi uprave kluba.




1. travnja - 105. sjednica Gradskog poglavarstva
Odgođena odluka o uvođenju tarife za pročišćavanje otpadnih voda

Današnja sjednica Gradskog poglavarstva Grada Zagreba započela je brojnim financijskim temama, godišnjim obračunom proračuna za 2003., izvješćem o korištenju sredstava tekuće pričuve, izvješćem o zaduženosti Grada po preuzetim kreditima, te brojnim izvješćima o izvršenju programa i utrošku sredstava za 2003. Za 1.45% viši prihodi od planiranih i 1,85% manji rashodi, doveli su do suficita u Računu prihoda i rashoda od 170,5 mil kuna. Međutim, budući da je iskazan deficit Računa financiranja od 143 milijuna kuna (Zbog promjene Zakona o izvršenju proračuna nisu se mogla koristiti planirana kreditna sredstva), krajni efekt u proračunu za 2003. je 27 milijuna kuna viška. Prihodi i primici, te rashodi i izdaci Proračuna Grada Zagreba za 2003. utvrđeni su u ukupnom iznosu od 4.768.315.772,44 kune.

Najviše pozornosti izazvala je rasprava o davanju prethodne suglasnosti za uvođenje tarife komunalne usluge pročišćavanja otpadnih voda. Zbog nedoumica o načinu izračuna tarife članovi Poglavarstva nisu se mogli složiti, pa prijedlog zaklučka nije dobio potrebnu većinu glasova. Gradonačelnica je najavila donošenje zaključka na jednoj od sljedećih sjednica.

U nastavku sjednice donesen je zaključak o realizaciji Programa društveno poticane stanogradnje na lokaciji Sopnica-Jelkovec u Sesvetama. Pozivajući se na Predugovor o međusobnim pravima i obvezama, potpisan s Ministarstvom za javne radove, obnovu i graditeljstvo i s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, Grad potvrđuje da će, sukladno svojim mogućnostima, osiguravati sredstva što su prema zakonu obveza lokalne samouprave i to tijekom tri proračunske godine, a prema dinamici izvođenja radova. Grad će osigurati sredstva za troškove opremanja zemljišta komunalnom infrastrukturom, urediti pristupne ceste i sl., ali neće graditi prateće objekte kao što su škole, vrtići, vjerski objekti i drugo.

Članovi Poglavarstva razmotrili su i uputili Skupštini Izviješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja i radu Policijske uprave zagrebačke u 2003. u kojem se, unatoč izvjesnom porastu različitih oblika kriminaliteta, Zagreb , u odnosu na druge Europske gradove, ocjenjuje sigurnim.