clanak False

Studeni 2005.

19.04.2017.

 


30. studenoga

Zatvaranjem GOK-a do kvalitetnijeg življenja u Kozari Putevima

Zatvaranjem GOK-a i preusmjeravanjem otpadnih voda u zatvoreni kanalski sustav, koji radovi upravo traju, a u tijek kojih se, 30. studenoga, uvjerio gradonačelnik Milan Bandić, stanovnici Kozari Puteva mogu, napokon, s optimizmom razmišljati o budućnosti njihova naselja i o svakodnevici bez smrada iz glavnoga odvodnog kanala.

Nadsvođenjem kanala Kozari su putevi sve bliže Jelačić placu, a građanima se omogućuje dostojanstv eno življenje u njihovom naselju – izjavio je gradonačelnik nakon obilaska gradilišta okovanoga u duboko blato zbog kiše koja neprestano pada.

Nakon sanacije Jakuševca i puštanja u pogon mehaničkog dijela Centralnog pročistača otpadnih voda i uz spalionicu komunalnog otpada za koju se, prema riječima gradonačelnika, zeleni žig od Ministarstva očekuje ovih dana, Zagreb se svrstava u red ekološki osviještenih gradova koji sustavno brinu o okolišu i kvaliteti življenja svojih stanovnika.



28. studenoga, palača Dverce - Potpisivanjem Sprazuma o utvrđivanju izmještanja koridora trase prve dionice autoceste Zagreb – Sisak, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, te predsjednici uprava Hrvatskih autocesta, odnosno, Hrvatskih cesta Mario Crnjak i Stjepko Boban označili su početak aktivnosti na približavanju Zagreba Sisku i pripadajućim gradovima i općinama.



27. studenoga

Gradonačelnik kod obitelji Katalinić

Došli smo vam reći da niste sami – poručio je gradonačenik Milan Bandić posjetivši u nedjelju, nakon povratka iz Barcelone, obitelj Katalinić smještenu u gradskom hostelu Remetinec nakon deložacije iz kuće na Kozjaku.

Bez obzira na promjenu adrese na kojoj će ostati najviše tjedan dana, djeci će biti organiziran prijevoz do stare škole. Do iznalaženja konačnog rješenja, po nalogu gradonačelnika, mjerodavne će službe sukladno gradskim propisima razmotriti situaciju i sve mogućnosti trajnog smještaja nesretne obitelji.




25. i 26. studenoga

Gradonačelnik Zagreba na EuroMed konferenciji gradova Barcelona + 10

U petak i subotu, 25. i 26. studenoga gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sudjelovat će na Konferenciji mediteranskih gradova Barcelona + 10 – vezano uz desetu obljetnicu Barcelonskog procesa.

U sklopu dvodnevnog skupa sudionici - predsjednici regija i gradonačelnici potpisat će DEKLARACIJU REGIJA I GRADOVA EURO – MEDITERANSKOG PARTNERSTVA koja će se razmatrati i na Izvanrednom sastanku na vrhu državnih poglavara i vlade u Barceloni 27. i 28. studenoga.


 


24. studenoga

Nova sportska dvorana u OŠ Ivana Filipovića

Uz prigodni program, u izvedbi učenika OŠ Ivana Filipovića i u nazočnosti profesora i brojnih roditelja, te gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, 24. studenoga, simboličnim je rezanjem vrpce označen dovršetak radova na gradnji sportske dvorane u koju je Grad investirao oko 12 milijuna kuna.

Na mjestu negdašnjeg rukometnog igrališta nova se dvorana dijelom naslanja na postojeću školsku zgradu i izvedena je u dvije etaže.



24. studenoga

Boksači najavili turnir u Zagrebu

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić primila je izaslanstvo Hrvatskoga boksačkog saveza, nakon njihova povratka sa svjetskog prvenstva u Kini.

Zahvalivši na čestitkama na dosadašnjim sportskim uspjesima, predstavnici Boksačkog saveza najavili su organizaciju I. memorijalnog EABA boksačkog turnira "Zlatko Hrbić 2006." koji će se, od 8. do 12. ožujka sljedeće godine, održati u Zagrebu.

Uz zamjenicu gradonačelnika na primanju su bili pročelnik Ureda gradonačelnika Marijan Maras i zamjenik pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Josip Čorak. Izaslanstvo Boksačkog saveza predvodio je predsjednik Mladen Kruljac.



23. studenoga

Učenici i profesori Katoličke gimnazije iz Floride kod zamjenice gradonačelnika

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić primila je, 23. studenoga, učenike i profesore zagrebačke IV. gimnazije i katoličke gimnazije Clearwater iz Floride, što je ocijenjeno svojevrsnom krunom njihove višegodišnje suradnje.

Kao zahvalu na primanju i na potpori Grada kvalitetnoj suradnji dviju škola, gosti su zamjenici gradonačelnika Zagreba predali ključ grada i okruga iz kojega dolaze, a u kojemu su već boravili njihovi mladi zagrebački prijatelji.

Učenici i profesori iz Floride borave od 18. do 25. studenoga u uzvratnom posjetu IV. gimnaziji. Osim suradnje, razmjene iskustava i kvalitetnog učenja jezika, ovakvi susreti dodatno motiviraju zagrebačke učenike da postižu dobre rezultate, jer u SAD putuju samo najbolji.



Od 22. studenoga

Isplata dječjeg dodatka za listopad

Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje obavještava korisnike prava na dječji dodatak da je 22. studenoga počela isplata dječjeg dodatka za mjesec listopad.

Informacije o pravu na dječji dodatak mogu se pronaći ovdje.



22. studenoga u Vugrovcu

Obnova i dogradnja škole do srpnja 2006.

Na zadovoljstvo učenika OŠ Vugrovec, uz investiciju od 8,5 milijuna kuna, sljedeću školsku godinu dočekat će ih obnovljena škola i dvorana, četiri nove učionice, garderobe i sanitarije, uređena pristupna cesta, parkirališta i okoliš.

A da bi škola bila u potpunosti i opremljena do prvoga školskoga zvona u rujnu, u obilasku gradilišta, gradonačelnik je najavio skraćivanje rokova gradnje za mjesec dana, pa će tako temeljita obnova i dogradnja biti dovršena u srpnju 2006.



21. studenoga, palača Dverce

Zagreb – europski grad glazbe

Ove je godine grad Zagreb, prvi puta, uključen u projekt Gradovi glazbe koji predstavlja, od 21. do 27. studenoga, tjednim programima izravnih radijskih prijenosa i odgođenih emitiranja kulturu pojedinih europskih gradova, najavio je u palači Dverce urednik Glazbenog programa Hrvatskoga radija Zoran Brajša.

Pod motom Sedam dana glazbe u europskom eteru projekt Zagreb – europski grad glazbe zajednički organiziraju Hrvatski radio i Europska radijska unija –EBU. Program projekta predstavit će najreprezentativnije hrvatske ansamble i soliste, antologijska djela hrvatskih autora, te Zagreb i zagrebačke koncertne prostore, a emitirat će se u sedam izravnih i dva odgođena radijska prijenosa na III. programu Hrvatskoga radija.

Na predstavljanju projekta Zagreb – europski grad glazbe organizatore i sudionike pozdravio je gradonačelnik Milan Bandić.




Od 19. studenoga

U prometu i niskopodna sedamnaestica

Od subote, 19. studenoga, na liniji broj 17 prometuje šesti po redu niskopodni tramvaj. Već uobičajeno, od Remize do Trga bana Jelačića novi su tramvaj isprobali gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici.





17. studenoga u palači Dverce

Primanje za sudionike Generalne skupštine Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

U povodu Generalne skupštine Svjetske akademije znanosti i umjetnosti koja se, po prvi puta, održava u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić primio je, u palači Dverce, sudionike eminentnog skupa.

Akademija se održava od 17. do 20. studenoga u hotelu Westin, a očekuje se razrada četiri glavne teme: kako izgraditi gospodarstvo temeljeno na znanju i kako izgraditi društvo znanja; zaposlenjem do ekonoms kog razvoja; budućnost znanja i naša odgovornost za evoluciju, te kultura mira i sigurnost.



17. studenoga, palača Dverce

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, na početku njihova školovanja, polaznike VIII. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Ovaj naraštaj Ratne škole ima 12 polaznika iz Hrvatske i po jednog iz Makedonije i SR Njemačke.



17. studenoga, Autobusni kolodvor Zagreb

Izložba Sjećanje na Vukovar

U prigodi 14. obljetnice pada Vukovara, Autobusni kolodvor Zagreb, u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom obrane RH, u svojim je prostorijama postavio izložbu Sjećanje na Vukovar.

Izložbu je svečano otvorio ministar obrane Berislav Rončević, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Milan Bandić.


 


15. studenoga, redoviti brifing s novinarima na Sljemenu

Sve spremno za skijašku sezonu

Redoviti brifing s novinarima ovoga je mjeseca održan u Tomislavovu domu na Sljemenu, a, prije razgovora u jednom od hotelskih salona, članovi Poglavarstva, pročelnici i novinari koje je predvodio gradonačelnik Milan Bandić spustili su se niz uređeni Crveni spust i, na licu mjesta uvjerili u to da je sve spremno za početak skijaške sezone. Bila je to prigoda za probni rad jednog od snježnih topova, a, ako se temperatura spusti za koji stupanj, počet će i zasnježivanje skijaških terena.

Zbog prošlogodišnjih, dosad najuspješnijih rezultata, prema kojima se sljemenskim stazama čak 75 dana skijalo više od 40 tisuća skijaša koji su u zimskim radostima prvi puta uživali i u vrijeme uskrsnih blagdana.

Za predstojeću zimu najavljen je nastavak besplatnog skijanja za djecu svih uzrasta s područja Zagreba, besplatno skijanje za umirovljenike starije od 65 godina starosti i za invalide Domovinskog rata Grada Zagreba.

U povodu otvaranja skijaške sezone besplatno će skijati svatko tko dođe na Sljeme, žene će na jednak način uživati 8. ožujka na Dan žena, a svatko tko poželi besplatno će se skijati i u vrijeme uskršnjih blagdana.



10. studenoga konferencija za novinare u Poglavarstvu

Do 14. prosinca Zagreb bez nelegalnih plakata

Od ponedjeljka, 14. studenoga, do srijede 14. prosinca, grad će biti očišćen od nelegalnih reklamnih panoa, najava je s konferencije za novinare što su je, 10. studenoga, nakon sastanka kod gradonačelnika, sazvali njegov zamjenik Ivo Jelušić i pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić s komunalnim redarima.

Iako uklanjanje traje već neko vrijeme, pa je dosad maknut 181 jumbo plakat i 1321 reklama, putokaza i sl., od najnovije se akcije očekuje i konačno uvođenje reda.

Paralelno će se raditi na projektu sustavnog rješavanja tog problema kako bi plakatiranje, u konačnici, postalo dijelom vizualnog identiteta Zagreba.



Od 14. studenoga

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec studeni 2005., započinje preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 14. studenoga 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 14. do 30. studenoga 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I.skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II.skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III.skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.


Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 30. studenoga 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.




8. studenoga

Specijalno vozilo Čistoće za grad Knin

Nakon Vukovaru i Polači, Zagreb je, 8. studenoga, donirao rabljeno specijalno vozilo za odvoz otpada i gradu Kninu, a, prema najavi gradonačenika Milana Bandića, vjerojatno uskoro slijedi i donacija Gospiću.

Primivši ključeve od gradonačelnika Milana Bandića i njegova zamjenika Ive Jelušića, gradonačelnica Josipa Rimac zahvalila je u ime Knina, odnosno njegova komunalnoga poduzeća, kojemu je vozilo prijeko potrebno.

Čistoća je, inače, nedavno obnovila svoj vozni park sa osam novih vozila, a donacija Kninu samo je nastavak pomoći Grada Zagreba i njegovih tvrtki gradovima i općinama kojima je to najpotrebnije.



8. studenoga

U prometu i peti niskopodni tramvaj

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, 8. studenoga, pušten je u promet peti, od ukupno 70 niskopodnih tramvaja koliko bi ih do 2007. trebalo prometovati zagrebačkim prometnicama.




7. studenoga,

Smotra Zimske službe

Sa 13.000 tona soli i 4.500 tona sipine, 28 specijalnih vozila, 20 traktora i 12 dojavljivača stanja na kolniku, Zimska služba je spremna za predstojeću zimu tijekom koj će 134 ekipe iz 11 baza čistiti snijeg s ukupno 1886 kilometara zagrebačkih prometnica.



7. studenoga

Gradonačelnik Mainza kod gradonačelnika Zagreba

Na susretu gradonačelnika Mainza i Zagreba Jensa Beutela i Milana Bandića, održanom 7. studenoga u Gradskom poglavarstvu, potvrđeno je prijateljstvo dvaju gradova dugo više desetljeća i potvrđeno onda kada je to bilo najpotrebnije, u vrijeme Domovinskog rata.

U najskorije vrijeme izaslanstvo Zagreba, izaslanstvo Zagreba, koje će predvoditi zamjenik gradonačelnika Ivo jelušić, posjetit će Mainz i na licu mjesta se uvjeriti u njihova najnovija iskustva u komunalnom i prometnom sektoru.

Gradonačelnik Mainza i gradonačelnici drugih gradova prijatelja Grada Zagreba bit će pozvani na Svjetski ženski skijaški kup na Sljemenu u siječnju 2006., a zagrebački će gradonačelnik, na poziv kolege koji će označiti start, sa stanovnicima Mainza trčati maraton u svibnju sljedeće godine u Mainzu.


 



glinokop Milerov brijeg


pothodnik ispod pruge Zagreb - Sisak

gradonačelnik sa suradnicima i novinarima u obilasku


5. studenoga, subotnji obilazak gradonačelnika

Uskoro završetak pothodnika Trokut - Trnsko

U sklopu redovitih obilazaka subotom gradskih četvrti, 5. studenoga, gradski su čelnici , predstavnici gradskih trgovačkih društava i vijeća gradskih četvrti, predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, otišli na neke od gradskih lokacija na kojima se nešto gradi ili je evidentiran problem što ga treba riješiti.
Problem koji već dugo muči stanovnike zapadnog dijela grada , točnije susjede staroga glinokopa «Milerov brijeg» i aktualnoga eksploatacijskog polja «Grmoščica», što ga koriste Ciglane Zagreb, evidentni je nesklad takvih proizvodnih sadržaja i današnjeg stupnja urbanizacije prostora i potreba građana. Ovaj prostor, naglasio je gradonačelnik, zahtjeva hitan angažman na sanaciji i transformaciji u primjerene urbane sadržaje. Pri tome će se svakako morati voditi računa o stabilnosti tla jer se radi o području u kojem je ona upitna, što, vjeruje se, ima veze s njegovom eksploatacijom , ali i bespravnom gradnjom na tom području.

Rješenje problema dočekali su, pak, stanovnici naselja Trokut i Trnsko koji bi uskoro trebali dobiti dugo traženi i očekivani pješačko- biciklistički pothodnik ispod pruge Zagreb – Sisak. Osim pothodnika, stanovnici tih naselja dobit će rasvjetu, hortikulturno uređene okolne plohe, oslikane bočne zidove pothodnika, a bit će povezane i plinske mreže dvaju naselja.

Vrijednost investicije je osam milijuna kuna.

U Hrvatskom su Leskovcu u tijeku radovi na objektu mjesne samouprave, a no vac, oko milijun kuna, osigurala je GČ Novi Zagreb – zapad.



4. studenoga, Stara gradska vijećnica

Konferencija o regionalnim programima EU-a

U organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije u Staroj gradskoj vijećnici održana je konferencija Podizanje razine zaposlenosti i standarda stanovništva putem regionalnih programa EU koji se otvaraju Hrvatskoj.

Prije radnog dijela konferencije sudionike su pozdravili gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.



4. studenoga, palača Dverce - Proslava 100. rođendana Dragutina Tadijanovića - Bard hrvatske književnosti Dragutin Tadijanović proslavio je u palači Dverce svoj 100. rođendan.



4. studenoga, 100. rođendan Dragutina Tadijanovića

Čestitka Gradskog poglavarstva počasnom građaninu Grada Zagreba i bardu hrvatskoga pjesništva

Dragi naš Tadija,

Zahvaljujući vašim stihovima bolje smo upoznali i više zavoljeli ljude, prirodu i domovinu...

Zahvaljujući Vašem životnom putu naš Zagreb i cijela Hrvatska postali su bogatiji za iznimnog čovjeka i velikog pjesnika.

Ponosni na Vas i na djela koja ste stvorili želimo da, ni nakon ovih »stotinicu» godina, ne posustanete u zdravlju i plodnom stvaralaštvu.

Milan Bandić, gradonačelnik

 



3. studenoga

Studije za dva nova zagrebačka mosta

Gradonačelnik Milan Bandić i dekanica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dubravka Bjegović potpisali su, 3. studenoga, dva ugovora o izradi studija za pripremu projekta mostova preko Save - u produžetku Ulice Republike Njemačke i Vrapčanske.

Ugovori ukupne vrijednosti oko 1,3 milijuna kuna, temelje se na prethodno potpisanom Sporazumu o srednjoročnoj suradnji između Grada i Fakulteta u razdoblju od 2005. do 2008. Studije bi trebale dati sve potrebne podloge za raspisivanje natječaja za projekte najnovijih zagrebačkih mostova koji bi, u konačnici, arhitekturom i značajkama postali prepoznatljivom vizurom Zagreba i Hrvatske.