clanak False

Rujan 2005.

19.04.2017.

 
30. rujna

Kamen temeljac za DVD Jakuševec

Uz prigodnu svečanost i zvuke vatrogasne sirene, gradonačelnik Milan Bandić položio je, 30. rujna, kamen temeljac za DVD Jakuševec, buduće središte društvenoga života tamošnjih stanovnika.

U gradnju novog objekta koji bi trebao biti dovršen za 210 kalendarskih dana i koji će se prostirati na 550 četvorna metra bruto površine, Grad će investirati oko šest milijuna kuna.

U prigodi početka radova gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je dovršena toplifikacija Jakuševca u što je utrošeno oko 33,6 milijuna kuna.




29. rujna

Otvoren Informativni centar za prevenciju

U povodu 29. rujna - Dana policije u Savskoj ulici 34-36 otvoren je Informativni centar za prevenciju, kao rezultat zajedničkog projekta Policijske uprave zagrebačke i Grada Zagreba.

Prvi centar takve vrste u Hrvatskoj svečano su otvorili zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.


Centar će imati edukacijsko-savjetodavnu ulogu i u potpunosti će biti otvoren za građane i sve inicijative usmjerene prema prevenciji kriminaliteta ili bilo kakve druge vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

U prostorijama će za interesne skupine biti organizirana savjetovanja o tome kako se štititi od raznoraznih prijevara, nasilništva i raznih drugih oblika kriminala.



28. rujna

Župan zagrebačkih osnovnoškolaca kod gradonačenika Bandića

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan zagrebačkih osnovnoškolaca Luka Jurković obići će ovih dana devastirano igralište OŠ Jordanovac na Kozjaku kako bi se, na licu mjesta, uvjerili u stanje stvari i dogovorili daljnje korake.

Zajedno će potpisati pismo s apelom građanima da sakupljaju igračke i tako se uključe u humanitarnu akciju darivanja djece bez roditelja s kojima bi se gradonačelnik i mali župan susreli u vrijeme božićnih blagdana.

Zaključci su to sa susreta gradonačelnika Zagreba s malim Lukom, zagrebačkim odlikašem, polaznikom šestog razreda OŠ Ivana Gundulića, koji je pobijedio u TV igri Učilica na Dječjem saboru znanja i tako postao županom zagrebačkih osnovnoškolaca.

Dvojca kolega izmijenila su prigodne darove i telefonske brojeve kako bi mogli uspješno surađivati na zajedničkim projektima.




27. rujna u KD Vatroslava Lisinskog

Medalje Grada Zagreba zaslužnim policajcima

U prigodi obilježavanja Dana policije i blagdana njihova zaštitnika Sv. Mihovila, gradonačelnik Milan Bandić uručio je Medalje Grada Zagreba djelatnicima Policije koji su do 1. kolovoza ove godine postigli iznimno uspješne rezultate.



27. rujna

Mažoretkinje, Agram i Taekwondo savez kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Ljiljana Kuhta primili su, 27. rujna, predstavnike Atletskog kluba za osobe s invaliditetom Agram u povodu izvanrednih rezultata osvojenih u Finskoj na Otvorenom europskom atletskom prvenstvu u kolovozu.


Odmah potom razgovarali su s predstavnicima Hrvatskog teakwondo saveza čija je reprezentacija na 1. Europskom prvenstvu za kadete u Palermu osvojila treće mjesto u ukupnom poretku nacionalnih ekipa, a kadetkinje su postale prvakinje Europe.

Uslijedio je i susret sa Zagrebačkim mažoretkinjama koje su osvojile titulu europskih prvakinja na prvenstvu održanom u Rumunjskoj.



26. rujna, brifing u palači Dverce

Za mjesec dana Trg bana Jelačića bez nelegalnih reklama / Počelo uređivanje dječjeg vrtića u Matoševoj

U roku od mjesec dana s Trga bana Jelačića trebale bi nestati sve nelegalne reklame – najavio je gradonačelnik Milan Bandić na redovitom brifingu s novinarima i suradnicima, ovoga puta održanom u palači Dverce.

Kako bi se u tom segmentu u cijelosti uveo red, prethodno treba izmijeniti Odluku o komunalnom redu na način da se uvede stavka koja bi definirala uklanjanje, bez upozorenja, svih naprava koje nemaju potrebne dozvole.

Među ostalim, čulo se da se uređivanje Bundeka odvija u skladu s planovima, da sada slijedi uređivanje Savice i da je riječ o prvim koracima u realizaciji projekta Zagreb na Savi vrijednost kojega se procjenjuje na više od 800 milijuna eura.

Naknada za treće dijete, u visini prosječne zagrebačke plaće koju je obećao gradonačelnik u inauguracijskom govoru, moći će se realizirati nakon što Vlada uputi prijedlog izmjena i dopuna zakona u Sabor, a inače, Grad je spreman utrostručiti postojeću visinu pomoći obiteljima s više djece.

Čulo se i to da zagrebačka demografska politika već pokazuje pozitivne rezultate. Nakon devet godina, prošle je godine zabilježeno više rođenih nego umrlih, a ovogodišnje su tendencije još bolje.




Brifing je završio šetnjom do obližnje Matoševe ulice u kojoj se, pod budnim očima djelatnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, gradi dječji vrtić.



25. rujna

Gradonačelnik čestitao Hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji na ulasku u finale

U povodu današnjeg uspjeha Hrvatske teniske reprezentacije u polufinalu Davis Cupa u Splitu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je čestitke hrvatskim reprezentativcima Ivanu Ljubičiću, Mariju Ančiću, Ivi Karloviću i Saši Tuksaru. Ivanu Ljubičiću čestitao je na veličanstvenim pobjedama protiv vrhunskih ruskih igrača Devidenka i Južnjija , Ančiću na dobroj igri i zajedničkoj pobjedi s Ljubičićem u igri parova, te Karloviću i Tuksaru kao članovima hrvatskog tima koji je ostvario povijesni uspjeh.

Gradonačelnik Bandić čestitao je također izborniku Hrvatske teniske reprezentacije Nikoli Piliću i predsjedniku Hrvatskog teniskog saveza Radimiru Čačiću.

Čestitku na vrhunskoj organizaciji Davis Cupa, kao i na atmosferi koja je cijelo vrijeme nosila naše reprezantativce gradonačelnik Zagreba uputio je građanima Splita i njihovu gradonačelniku Zvonimiru Puljiću.



Stara škola u Markuševcu

Zgrada CIMOS-a poznato gradsko ruglo

Bijenička 164 uskoro Dječji vrtić Jagoda


24. rujna, obilazak četiri gradska rugla

Novi dom za umirovljenike u Markuševcu

Za tri mjeseca počet će uređivanje devastirane i nikad dovršene zgrade na Bijeniku 164 koju će, u konačnici, koristiti Dječji vrtić Šumska jagoda – najava je sa subotnjeg obilaska ruševnih i zapuštenih objekata u gradu, među kojima je bila i poznata zgrada CIMOS-a u Ljubljanskoj aveniji koja, također nikada dovršena, iz godine u godinu sve više propada. Imovinsko – pravna pitanja riješit će privatni vlasnici do kraja godine, a onda bi, napokon, trebala krenuti daljnja gradnja.

Ispred stare osnovne škole u Markuševcu, još jednoga gradskog rugla, čulo se da zgrada ne ulazi u kategoriju zaštićenih objekata i da će se, sukladno željama tamošnjih stanovnika, na njenome mjestu sagr aditi suvremeni dom za umirovljenike. Do kraja 2005. bit će izrađena i ishođena sva potrebna dokumentacija.

Uređivanje, pak, prostora neposredno uz Trešnjevačku tržnicu, između Nove ceste i Vukovarske, najavljeno je za šest mjeseci. O tome što će se tamo graditi odlučit će struka, a ako je za suditi prema riječima gradonačelnika, bit će to jedan od zanimljivijih gradskih prostora.



24. rujna, Cvjetni trg

Druženje uz pse vodiče

Pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet na zagrebačkom je Cvjetnom trgu održala edukativno-promotivni program "Bez psa vodiča sve su ulice slijepe".

Druženje kojim su organizatori željeli zahvaliti dosadašnjim donatorima i sponzorima izgradnje Centra za pse vodiče i mobilitet na zagrebačkoj Dotrščini, stolnoteniskim srazom s Dragutinom Šurbekom na stolu prilagođenom slijepim osobama otvorio je gradonačelnik Milan Bandić.

Građani su simulacijom na stazi sami mogli probati hodati uz pse vodiče slijepih
Nakon kratkih uputa, gradonačelnik i D. Šurbek odigrali su meč zatvorenih očiju
Na Cvjetnom se gradonačelnik ponovno susreo s Bubi i Billom


Podsjetimo, gradonačelnik je nedavno Udruzi predao dva štenaca, Billa i Bubi te donirao 100 tisuća kuna preostalih iz predizborne kampanje na prošlim lokalnim izborima za njihovo školovanje za pse vodiče.

Centar za pse vodiče i mobilitet, čija je gradnja počela u svibnju, zajednički grade Vlada, Grad Zagreb i Udruga za školovanje pasa vodiča. Riječ je o prvoj rehabilitacijskoj ustanovi iz područja orijentacije i kretanja slijepih koja će ih obučavati samostalnom kretanju s pomoću bijelog štapa ili psa vodiča.



23. rujna

Bivši gradonačelnik Beča kod gradonačelnika Bandića

U povodu otvaranja zgrade Kvarner – Wiener Städtische osiguranja u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić primio je Helmuta Zilka, predsjednika Grupe Wiener Städtische osiguranja, bivšega gradonačelnika Beča.

Visoki je gost izrazio zadovoljstvo vizualnim promjenama Zagreba tijekom zadnjih desetak godina, koliko ga nije bilo u glavnome gradu Hrvatske, te prenio gradonačelniku Bandiću poruku austrijskoga kancelara Wolfganga Schuessela o podršci Republici Hrvatskoj u procesima eurointegracija.

U razgovorima je bilo riječi o suradnji Zagreba i Beča, a, među ostalim, gradonačelnik Zagreba pozvao je bivšega kolegu na Ženski svjetski skijaški kup na Sljemenu, u siječnju 2006.


 


21. rujna

Otvoren vrtić Malešnica

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, njegovih najbližih suradnika, odgajatelja, roditelja i djece koja su izvela prigodan program, 21, rujna, otvoren je novi objekt Dječjeg vrtića Malešnica u Ul. D. Cesarića. Kako se čulo, izgradnjom jednokatnice u koju je utrošeno 18,3 milijuna kuna, riješene su liste čekanja na kojima je unatrag devet godina uvijek bilo stotinjak djece.

Nova suvremeno opremljena zgrada koja se prostire na 2.999 četvorna metra ove je jeseni otvorila vrata za 360 djece jasličke i vrtićke dobi.



20. rujna

U povodu uspješno završene istrage u slučaju eksplozije u britanskom veleposlanstvu, gradonačelnik Milan Bandić uputio je čestitku načelniku PU Zagrebačke Krešimiru Šulcu:

Cijenjeni gospodine Šulc,

Čestitam Vam na rekordno brzim rezultatima u istrazi nakon eksplozije u veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

To je još jedna potvrda Vaše odlučnosti i nastojanja da Zagreb bude i ostane gradom u kojemu se mirno živi i koji pruža sigurnost za sve svoje goste i građane.

Želim Vam još mnogo uspjeha na tome tragu.

Milan Bandić

20ujna
Gradonačelnik primio u oproštajni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške

Gradonačelnik Milan Bandić primio je veleposlanika Kraljevine Norveške Nj.E. Knuta Toeraasena u oproštajni posjet, nakon četverogodišnjega mandata u Zagrebu, posljednjega u diplomatskoj karijeri prije odlaska u mirovinu.

Vrijeme provedeno u Zagrebu visoki je gost ocijenio iznimno ugodnim, građane susretljivima i ljubaznima, a posebno je izdvojio kulturne i gastronomske užitke.

U vrijeme mandata Nj.E. Toeraasena, zagrebačka je Waldorfska škola, dobila igralište, poklon Kraljevine Norveške.



20. rujna, Gradska kavana

9. listopada - 14. Večernjakov Zagreb maraton

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je na prvoj konferenciji za novinare 14. Večernjakovog Zagreb Maratona koji će se, pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, 9. listopada, od 10 sati,održati u Zagrebu.

Ove godine po prvi puta zagrebački maraton počet će i završiti na Trgu bana Jelačića, a trčat će se središtem grada - od Črnomerca do Dubrave, najavio je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza i predsjednik Organizacijskog odbora 14. Večernjakovog maratona Boro Stipić. Inicijator ideje da se promjeni trasa maratona bio je gradonačelnik Bandić, koji se poveo pozitivnim iskustvom velikih gradova – New Yorka, Pariza, Berlina, u kojima se maraton trči gradskim središtima.

Uz maraton i polumaraton za atletičare i atletičarke, 14. Večernjakov Zagreb maraton pružit će priliku građanstvu da se okuša u utrci na 5000 metara. Osim što je pozvao Zagrepčane, školarce, studente i ostale sportaše da se priključe utrci građanstva, gradonačelnik je najavio da će sam stati na startnu crtu i pokušati otrčati 21.097 metara polumaratona zagrebačkim ulicama.



20. rujna u Poglavarstvu – konferencija za novinare na kojoj je najavljen Svjetski dan bez automobila, 22. rujna. Kako je izvijestio Stipan Matoš, pomoćnik pročelnika u Uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, toga se dana neće naplaćivati javni prijevoz niti željeznica na gradskom području.



19. rujna,

Pismo podrške britanskome veleposlaniku

U povodu jutrošnje eksplozije u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je pismo podrške veleposlaniku, NJ.E. Sir Johnu Ramsdenu:


Vaša Ekselencijo, cijenjeni gospodine Ramsden,


Osupnula me vijest o jutrošnjoj eksploziji u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u RH.

Izražavam žaljenje zbog toga gnjusnog terorističkog čina koji se dogodio u Zagrebu, gradu u kojemu nastojimo sigurnost građana i svih njegovih gostiju održavati na najvišoj mogućoj razini.

U stalnom sam kontaktu s načelnikom PU Zagrebačke, gospodinim Krešimirom Šulcom i nadam se da će policijska istraga koja je u tijeku u najkraćem roku dati odgovarajuće rezultate.

Tijekom sutrašnjeg dana rado bih posjetio Veleposlanstvo, a u međuvremenu, kao i uvijek, stojim Vam na raspolaganju za bilo kakvu pomoć u ovoj situaciji.

Milan Bandić

 



16. i 17. rujna

Gradonačelnik Zagreba kod gradonačelnika Beča

Na početku svoje još jedne predizborne kampanje gradonačelnik Beča Michael Häupl pozvao je u radni i prijateljski posjet svoga stranačog kolegu, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Häupla i Bandića veže niz podudarnosti i političkih opredjeljenja Haupl je krenuo u predizbornu bitku za četvrti gradonačelnički mandat austrijske metropole, a Milana Bandića su proljetos Zagrepčani po treći put izabrali za svoga gradonačelnika.

Osim s domaćinom Häuplom, Milan Bandić se za dvodnevna boravka u glavnom austrijskom gradu susreo s gradonačelnikom Washingtona Antonyjem A. Williamsom te gradonačelnikomMoskve Jurijem Lužkovom. Na zajedničkoj večeri Villiams i Lužkov pozvali su zagrebačoga gradonačelnika u što skoriji posjet Washingtonu, odnosno, Moskvi, gdje će međusobno izmijeniti iskustva u vođenju metropola. Milan Bandić je poziv prihvatio, a protokoli gradonačelnika Washingtona, Moskve i Zagreba dogovaraju datume posjeta.

Osim druženja s gradonačelnicima velikih svjetskih metropola, Milan Bandić i njegovi suradnici, posjetili su sajam za ljude s posebnim potrebama «Svatko za svakoga», na kojem su gradonačelnik Beča i gradonačelnik Zagreba održali kraće govore.

Na fotografiji - s lijeva na desno - gradonačelnici Moskve, Beča, Zagreba i Washingtona







19. rujna, Hotel Westin

16. Svjetske korporacijske igre u Zagrebu

Gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je na završnoj prezentaciji 16. Svjetskih kooperacijskih igara, koje će se, u organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, od 30. rujna do 2. listopada 2005. održati u Zagrebu.

Ova sportsko-turistička manifestacija okupit će više od 2800 sudionika iz brojnih zemalja i najuglednijih tvrtki iz cijeloga svijeta.



14. rujna,

Gradonačelnik predstavio svoju internet stranicu

Gradonačelnik Milan Bandić predstavio je svoju internet stranicu na kojoj će građani i svi zainteresirani moći pratiti njegov rad, davati mu prijedloge i postavljati pitanja.

 

Stranicu možete naći na internet adresi www.milanbandiczagreb.com .

 



13. rujna,

Izložba Ljube Ivančića u Umjetničkom paviljonu

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i ministra kulture Bože Biškupića gradonačelnik Milan Bandić u Umjetničkom je paviljonu otvorio Izložbu aktova klasika moderne i suvremene umjetnosti Ljube Ivančića. Izložbu su priredili slikareva kći Nina Ivančić sa suprugom Damirom Sokićem, uz organizacijsku pomoć zagrebačkoga Umjetničkog paviljona, splitske Galerije umjetnina i Gradskog muzeja u Bjelovaru.



13. rujna, Zagrebački velesajam

Otvoren 81. Jesenski velesajam

Kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, gradonačelnik Milan Bandić pred brojnim je državnim dužnosnicima otvorio 81. Jesenski međunarodni Zagrebački velesajam.


Na 81. Jesenskom velesajmu do 18. rujna na oko 92 tisuće metara četvornih izložbene površine predstavit će se 1750 izlagača iz 40 zemalja.

Glavne tematske cjeline priredbe su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, Sanitarije, Elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno Hrvatska, Dani mode, Široka potrošnja, Arca - međunarodna izložba inovacija, a novost je prvi Sajam glazbe.



12. rujna

Od sutra
Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec rujan 2005., započinje preko Hrvatske pošte u utorak, 13. rujna 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 30. rujna 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 30. rujna 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.



10. rujna

Gradonačelnik obišao gradsko središte

Zapuštene zgrade u Vlaškoj 5, Tkalčićevoj 54, 85 i 87, koje svojom ruiniranošću odudaraju od okoliša, posebno u Tkalčićevoj koja je nakon uređenja zasjala u novom sjaju, trebale bi, kako se čulo za redovitog obilaska grada, uskoro biti obnovljene. To će se pokušati prvenstveno u dogovoru s vlasnicima, ali i u suprotnom postoje zakonske mogućnosti da se gradski prostori dovedu u primjereno stanje.


Gradonačelnik je sa suradnicima obišao i Crkvu sv. Marka na kojoj se obnavlja zapadni portal, a tijekom 2006. trebao bi biti dovršen i južni, najvrjedniji gotički portal u ovom dijelu Hrvatske.

Grkokatolička crkva Sv. Ćirila i Metoda također se obnavlja. Grkokatolička zajednica sama financira unutrašnje radove, a uređenje pročelja i zvonika, projekt Hermana Bollea, sufinanciraju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Na Gornjem se gradu sanira još jedna vrijedna povijesna zgrada - Gornjogradska gimnazija, spomenik nulte kategorije, a radovi na obnovi pročelja i uređenju unutrašnjosti izvode se pod stručnim nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.



9. rujna, Marija Bistrica

Zagrepčani popločili Kalvariju

Dan uoči 274. zavjetnog hodočašća grada Zagreba u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici završeni su radovi na popločenju i uređenju Križnog puta svetišta Majke Božje Bistričke, koje su građani Zagreba darovali svetištu.



Uređenje 930 metara dugačke bistričke Kalvarije pokrenuto je na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića. Zahvalu za opločenje križnog puta od prve do četrnaeste postaje gradonačelniku Bandiću izrekao je upravitelj svetišta Majke Božje Bistričke velečasni Zlatko Koren.



9. rujna, sastanak na Arhitektonskom fakultetu

Uskoro Sporazum o suradnji

Na inicijativu posebnog savjetnika gradonačelnika Slavka Dakića, 9. rujna, održan je sastanak na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kojem su, osim g. Dakića i dekana Ivana Crnkovića sudjelovali predstojnici katedri za urbanizam i za projektiranje.

U preliminarnom razgovoru dogovoreno je da će Grad i Arhitektonski fakultet potpisati sporazum o suradnji na realizaciji strateških projekata kao što je gospodarenje prostorom, uređenje prostora oko rijeke Save i željezničke pruge.

Nakon sporazuma s Ekonomskim i Građevinskim fakultetom, bit će to treći sporazum s predstavnicima zagrebačke akademske zajednice u ovom mandatu Gradskog poglavarstva.



9. rujna, Tržnica Dolac

Otvorena novoobnovljena ribarnica

Nakon dva mjeseca temeljite rekonstrukcije ribarnica na Dolcu otvorila je vrata svog novouređenog prostora.

Gradonačelnik Milan Bandić čast da presiječe vrpcu i time svečano otvori preuređenu ribarnicu dao je gospođi Ani, prodavačici s najdužim radnim vijekom u ribarnici na Dolcu, koja već 28 godina Zagrepčanima prodaje ribu.

preuređenu ribarnicu razgledale je i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović

gospođa Ana nastavlja raditi u obnovljenoj ribarnici

gradonačelnik je odmah provjerio ponudu ribe

Osim pročelja koje je naputkom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture moralo ostati isto, sve je ostalo u ribarnici potpuno renovirano. Promijenjene su sve instalacije, postavljena je klima i tzv. zračna zavjesa koja sprječava ulazak vanjskog zraka u ribarnicu. Ribarnica je i proširena, postavljeni su novi kameni stolovi, vage i sudoperi te dva velika ledomata. Ribarnica je zadržala 23 prodajna mjesta, no novost je stol za čišćenje ribe.

Troškove preuređenja, oko 5 600 000 kuna, financiralo je Trgovačko društvo Tržnice Zagreb.

 


8. rujna, bivša tvornica Badel

Operacija: Grad

 

U prostorijama bivše tvornice Badel gradonačelnik Milan Bandić otvorio je festival »Operacija: Grad«.

Međunarodni festival nezavisne kulture, na kojem će nastupiti 26 umjetničkih grupa, trajat će od 8. do 17. rujna.



8. rujna,

Sporazum o suradnji Grada Zagreba i Građevinskog fakulteta

Na 10. sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 8. rujna, među ostalim, donesen je Zaključak o potpisivanju Sporazuma između Grada Zagreba i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o srednjoročnoj suradnji u razdoblju 2005. - 2008.

Odmah nakon završetka sjednice, gradonačelnik Milan Bandić i dekanica Građevinskog fakulteta Dubravka Bjegović potpisali su Sporazum koji se odnosi na projekte i podprojekte za poboljšavanje standarda građana, olakšavanje rada službi Poglavarstva i povećavanje njihove učinkovitosti. Stručnjaci iz Građevinskog fakulteta razraditi će i moguće načine pokretanje gospodarstva putem realizacije kapitalnih infrastrukturnih objekata.

Riječ je o izradi niza studija što će ih izraditi Građevinski fakultet, a odnose se na izgradnju tunela kroz Medvednicu, na analizu novih i postojećih zagrebačkih mostova, sustav odvodnje grada, sustav gospodarenja prometnim građevinama, na interakciju lokalnog i regionalnog cestovnog prometa, te na način i uvjete evidentiranja i gospodarenja nekretninama u vlasništvu Gradskog poglavarstva. Svi projekti imaju podprojekte, između kojih izdvajamo analize i studije gradnje dvaju novih mostova: u produžetku Vrapčanske i u produžetku Ul. Republike Njemačke s idejnim rješenjima više varijanti suvremenih konstrukcija.

Detalji i financijska konstrukcija definirat će se aneksima Sporazuma za svaki projekt posebno.



8. rujna

Drugi niskopodni tramvaj pušten u promet

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, suradnika i novinara, zagrebačkim je tračnicama, 8. rujna, počeo voziti drugi, od ukupno 70 niskopodnih tramvaja iz radionica konzorcija CROTRAM.




7. rujna

Novi veleposlanik Države Izrael kod gradonačelnika Zagreba


Dan uoči predaje vjerodajnica predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, novi veleposlanik Države Izrael Nj.E. Shmuel Meiro sastao se s gradonačelnikom Grada Zagreba g. Milanom Bandićem.

U razgovoru koji je protekao u prijateljskom ozračju, posebno su naglašena dva zajednička projekta na kojima će surađivati Židovska općina, izraelsko veleposlanstvo i Grad Zagreb. Riječ je o izgradnji Sinagoge i zgrade veleposlanstva u Zagrebu, sjedište kojega je dosad bilo u Beču.





6. rujna u palači Dverce

Predsjednik Češke Republike kod gradonačelnik Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić sastao se 6. rujna u palači Dverce s predsjednikom Češke Republike Nj.E. Vaclavom Klausom, koji je sa suprugom i suradnicima u Republici Hrvatskoj u službenom posjetu boravio od 6. do 8. rujna.


 


6. rujna na Bundeku

Predstavljen projekt uređenja novozagrebačkog jezera

Bundek će za mjesec i pol dana biti u potpunosti očišćeni, uređen, izmuljen, uređenih plaža i sa šetnicom između Mosta Mladosti i Mosta Slobode dugom 1.400 metara. Između velikog i malog jezera bit će drveni most, s tim da će veliko jezero, izmuljivanje kojega počinje sutra, biti kupalište, a malo će i dalje biti raj za ribare, floru i faunu.

Zrinjevac koji skrbi o zelenilu, na obodima jezera posadit će kestenove, a za tri godine imat ćemo i prvu kestenijadu u Zagrebu. Neće biti kafića i kojekakvih ugostiteljskih ponuda, već samo Sunčica, prva solarna kuća u Zagrebu, svojevrsni spoj nasljeđa i visoke tehnoogije, a bit će tu još samo ribarska kućica. Uz javnu rasvjetu, uređuju se i druge šetnice s okolišem.

Prvo kupanje možemo očekivati u proljeće 2006., a osim najavljenog preseljenja izložbe cvijeća Floraart s Prisavlja na Bundek, taj će vrijedan gradski prostor postati stjecištem brojnih drugih kulturnih događanja. S Jaruna, pak, na Bundek preselit će ljetne predstave na vodi u izvedbi kazališta Komedija, a u listopadu, popularni će Prljavci promovirati Bundek novim albumom s pontona na velikome jezeru.

To bi bio najkraći opis vizije Bundeka koja se pretače u stvarnost, a koju je, na susretu s novinarima na licu mjesta predstavio gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.



- Ovo je prvi projekt povratka Zagreba i Zagrepčana na Savu, a Bundek će biti jedna od ljepših gradskih park – šuma, najavio je gradonačelnik, podsjetivši na godine s polovice prošlog stoljeća, i kasnije, kada su Zagrepčani rado dolaz ili na novozagrebačko jezero, da bi kasnije palo u zaborav, devastirano i obraslo u korov.

Na pitanje o budućem upravljanju Bundekom, gradonačelnik je odgovorio da to još nije do kraja definirano, no izgledno je da bi taj posao preuzelo trgovačko društvo Jarun. Na konferenciji za novinare bilo je riječi o stanju sigurnosti u svjetlu jučerašnje pljačke s ubojstvom, na što je gradonačelnik odgovorio da ne može komentirati događaj jer će o detaljima čuti sutra na sastanku s načelnikom PU Zagrebačke, a svakako će posjetiti obitelj poginulog zaštitara.

Među ostalim, novinare su zanimali i detalji o zagrebačkim projektima koji su bili temom nedavnog sastanka gradonačelnika s premijerom Sanaderom, a odgovor će dobiti na jednoj od sljedećin sjednica Poglavarstva na kojoj će se objelodaniti rokovi i radne skupine zadužene za 21 zajednički projekt.



5. rujna

Nove prostorije Osnovne Montessori škole

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je nove prostorije Osnovne Montessori škole Barunice Dédée Vraniczany, koje im je na korištenje dao Grad Zagreb.



5. rujna

Vatrogasna vozila DVD-u Hrašće i Vidovec

Članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrašće i Vidovece gradonačelnik Milan Bandić predao je ključeve dvaju vatrogasnih vozila. Nabavu navalnog vozila i autocisterne, vrijednih 4.250.000,00 kuna, omogućio je Grad Zagreb sredstvima iz gradskog Proračuna.



5. rujna

Prvi dan nastave u OŠ Čučerje - Dankovec

Prvog dana nove školske godine gradonačelnik Milan Bandić posjetio je OŠ Čučerje – Dankovec gdje je, uz susret s učenicima, obišao novoobnovljene školske prostorije u koje je Grad investirao oko 900 tisuća kuna.



4. rujna

Gradonačelnik na križanju Draškovićeve i Vlaške

Nakon što su djelatnici Zagrebačkog električnog tramvaja obnovili tramvajske tračnice i ostale dotrajale sklopove, večer uoči puštanja tramvaja u promet, gradonačelnik Milan Bandić obišao je sa suradnicima križanje Draškovićeve i Vlaške ulice.


 


OŠ u Borovju

Vrtić u Malešnici

U ribarnici


3. rujna

Obilazak vrtića i škola / Novouređena ribarnica na Dolcu

Prije početka nove školske godine gradonačelnik Milan Bandić obišao je sa suradnicima novoizgrađeni vrtić u Malešnici, te osnovne škole Kustošija i Borovje.

U obilasku ribarnice na Tržnici Dolac, čulo se da će, nakon ljetnog preuređenja, biti otvorena u petak, 9. rujna.



2. rujna, konferencija za novinare u OŠ Augusta Šenoe

Od ponedjeljka na prometnicam 140 tisuća djece

U povodu početka školske godine, u petak, 2. rujna, gradonačelnik Milan Bandić i načelnik PU Zagrebačke Krešimir Šulc sa suradnicima su, u dvorištu OŠ Augusta Šenoe, održali konferenciju za novinare na kojoj su apelirali na vozače da budu pažljivi u prometu, pogotovo sada kada će se na prometnicima pojaviti čak 140 tisuća djece, vrtićke, osnovnoškolske, odnosno srednjoškolske dobi. Tomu treba pribrojati i oko 60 tisuća studenata kojima akademska godina počinje za koji tjedan.

Kako se čulo na igralištu škole koja je ujedno i spomenik kulture s novouređenom sportskom dvoranom, u ponedjeljak u školu kreće 7.840 prvašića, a u ime svih njih, na konferenciji za no vinare poruku je poslala mala Lana zamolivši vozače da paze na đake prvake.

S istim povodom, tridesetu godinu zaredom, u subotu, 3. rujna, na prostoru oko Hrvatskog narodnog kazališta, u 10,00 sati, održat će se se Akcija Brzina, ali oprez – sigurno i vješto u prometu , koju će otvoriti zagrebački gradonačelnik.



2. rujna

Padobranci Alfa Extremea kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je predstavnike Specijalne jedinice policije Alfa i članove Sportskog društva za promicanje sportova Alfa Extreme, koji će sredinom rujna u Memphisu, u SAD-u, izvesti noćni skok padobranima sa 10 000 metara.

Sedmorica padobranaca u SAD-u će prvo odraditi stručno usavršavanje i posebne treninge, nakon čega će izvesti dnevni i noćni skok sa 10 000 metara. Time će postati prvi Hrvati kojima je to uspjelo i stati uz rame predstavnicima najelitnijih specijalnih jedinica policije u svijetu.

Gradonačelnik je članovima tima predao zastavu grada Zagreba, koju će oni, uz državni stijeg i zastavu SJŠ Alfa, nositi u Memphisu prije izvođenja skokova.

U ime Grada s gradonačelnikom je bio i brigadir Miodrag Demo iz Odjela za branitelje.



2. rujna

Prve slikovnice na hrvatskom znakovnom jeziku

Zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Ljiljana Kuhta Jeličić prisustvovala je predstavljanju slikovnica i DVD-ova "10 najljepših bajki", namijenjenih gluhim osobama.

Rezultat je to projekta Bajke i priče za djecu na znakovnom jeziku udruge Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura gluhih - DLAN, ostvarenog u dvije slikovnice te na dva DVD-a, na kojima gluhe osobe najpoznatije svjetske bajke pričaju hrvatskim znakovnim jezikom.



1. rujna

Veleposlanik Ruske Federacije kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 1. rujna, veleposlanika Ruske Federacije Nj.e. Mihaila Konarovskog sa suradnicima. S obzirom na to da se susret poklopio s obljetnicom prošlogodišnjega terorističkog napada na školu u Beslanu, gradonačelnik Bandić ponudio je odmor i sljedeće godine za stotinjak beslanske djece u zagrebačkom odmaralištu na moru.

Među ostalim, u salonu gradonačelnika se razgovaralo i o otvaranju ruskog poslovnog kulturnog centra u Zagrebu, odnosno Hrvatskog u Moskvi, te o daljnjem jačanju gospodarske suradnje zagrebačkih i ruskih tvrtki.