clanak False

Lipanj 2005.

19.04.2017.

 
29. lipnja, konferencija za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu

Od 1. do 3. srpnja u Zagrebu - Dječji međunarodni folklorni susreti

Pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, a u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Preslica i Turističke zajednice, od 1. do 3. srpnja, Zagreb će biti domaćinom, drugog po redu, Dječjega međunarodnog folkolrnog susreta koji će okupiti više od 520 sudionika iz Hrvatske i Europe.

Najava je to s press - konferencije održane 29. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, na kojoj su, svaki u svojoj domeni, manifestaciju za koju se očekuje da postane tradicionalnom predstavili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba Vladimir Velnić i predsjednica KUD-a Preslica Nada Tuškan.

Folklorni susreti počet će u petak, 1. srpnja u 18,00 sati, koncertom stranih dječjih folklornih skupina na vanjskoj pozornici parka Maksimir. Sljedećega dana, u subotu, očekuje nas mimohod svih skupina od Hrvatskoga narodnog kazališta do Trga bana Jelačića, a onda i njihov nastup u 12.30 sati. Kao središnji događaj manifestacije najavljuje se koncert u Hrvatskome narodnom kazalištu, u subotu, 2. srpnja.





25. lipnja, Dan državnosti

Izaslanstvo Zagreba položilo vijence i zapalilo svijeće


U povodu Dana državnosti, 25. lipnja izaslanstva Države i Grada polagala su vijencei zapalila svijeće na groblju Mirogoj, kod Križa u Aleji branitelja

Izaslanstvo Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednicom Skupštine Tatjanom Holjevac, položilo je vijenac i zapalilo svijeću I na grobnicu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i zamjenik predsjednice Skupštine Berislav Radić, položili su vijenac i na Krematoriju.

Nakon toga, u crkvi Sv. Marka mnsg. Josip Bozanić služio je Svetu misu za domovinu.




22. lipnja, Dan antifašističke borbe

Izaslanstvo Grada položilo vijence na Mirogoju

U povodu Dana antifašističke borbe, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod grobnice narodnih her oja na groblju Mirogoj, te zapalilo svijeće uz grobnicu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.


 


24. lipnja, gradonačelnik obišao zagrebačke bazene

Od sutra jeftinije ulaznice za mlade i umirovljenike

Od sutra će mladi i umirovljenici plaćati ulaznice za zagrebačke bazene pet kuna jeftinije, a tjedan je dana ostavljeno upravi ŠRC Mladost koja skrbi o bazenima Utrina, Mladost i onome na Trgu Krešimira Ćosića, da razmotri mogućnosti noćnog kupanja – dogovoreno je 24. lipnja, u prigodi obilaska gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika koji su se na licu mjesta uvjerili u to da je program Odmorko već dosad polučio dobre rezultate.

Pokraj bazena na Šalati gradonačelnik je za sljedeću godinu najavio gradnju dvaju novih bazena: na kompleksu Svetice i u Klaki, a nakon što struka pregleda i ocijeni projekte «iz ladica», aktualizirat će se i realizirati natkrivanje bazena na Šalati.



23. lipnja, konferencija za novinare u Gradskom poglavarstvu

Obnova Medvedgrada do 7. studenoga

Tjedan dana nakon obilaska Medvedgrada, baš kako je i najavljeno, 23. lipnja u Poglavarstvu je održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Milan Bandić predstavio hodogram aktivnosti na restauratorsko – konzervatorskim radovima na Medvedgradu.

Tako se čulo da je za izvršitelja muzeološke i izložbene namjene određen Muzej grada Zagreba, da ćeidejni projekt muzejskog postava i interijera Medvedgrada biti prezentiran 7. listopada, baš kad ćemo moći vidjeti i obnovljene zelene površine. Radovi na sanaciji sjeverne medvedgradske kule potrajat će mjesec dana dulje, pa će biti dovršeni do 7. studenoga.

Skulptura – spomenik Oltar Domovine, akadem skog kipara Kuzme Kovačića, također je pred obnovom, a rokove i izvedbu definirati će autor u suradnji s Muzejom grada Zagreba. Cijeli projekt koordinirat će zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Ljiljana Kuhta Jeličić.

Gradonačelnik je naglasio da treba čuvati i održavati sve spomenike, a sljedeći korak bit će obnova spomenika antifašizmu.


 


23. lipnja u Gradskom poglavarstvu

Gradonačelnik uručio odličja hrvatskim inovatorima

Gradonačelnik Milan Bandić uručio je, 23. lipnja, zagrebačkim i hrvatskim inovatorima odličja koja su zaslužili u jakoj međunarodnoj konkurenciji na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija INPEX, održanoj od 8. do 12. lipnja u Pittsburghu.

Ovogodišnji je INPEX predstavio 2000 izložaka iz gotovo svih američkih saveznih država i 23 zemlje svijeta, pa je svojim 21. izdanjem nadmašio sve dosadašnje izvedbe ove neslužbene olimpijade inovatora.

U 12 prethodnih sudjelovanja naši su inovatori osvojili više od 200 odličja, što RH svrstava u svjetski vrh najboljih zemalja izlagača, a, kako se čulo u prigodi podjele odličja, inovatori će ponovo naći svoje mjesto i na Zagrebačkom velesajmu na koji će se vratiti sajam INOVA.



Koncert u pothodniku

Na gradilištu pješačko - biciklističke staze

U tijeku je regulacija korita potoka Vrapčak


18. lipnja – Obilazak GČ Trešnjevka – jug

Prečko napokon dobilo Društveni dom

Gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, u subotnjem su se obilasku uvjerili u mogućnosti preobrazbe devastiranih pothodnika u javne prostore pogodne za razne kulturne sadržaje. Naime, toga je dana u pothodniku ispod Ljubljanske avenije koji spaja Dužice i Omišku, organizirano multimedijalno događanje u sklopu projekta Kultura u lokalnoj zajednici. Osim zapuštenosti, jedna od glavnih zamjerki jest neprilagođenost pothodnika potrebama invalida, što će, na inicijativu gradonačelnika biti riješeno za nekoliko tjedana.

Razgledajući gradilište pješačko-biciklističkog mosta Horvati – Srednjaci – Gredice sudionici obilaska saznali su da će radovi vrijedni 800 tisuća kuna biti gotovi na početku rujna, odnosno dva mjeseca prije ugovorenog roka. Na vrijeme će biti završeni i radovi na regulaciji dionice potoka Vrapčak od Hrgovića do ulice B. Vukasa, što ih financiraju Hrvatske vode.

Na gradilištu dječjeg vrtića Jarun u kojem će svoje mjesto naći deset odgojnih skupina gradonačelnik je od predstavnika izvođača – tvrtke APM-Graditeljstvo, dobio obećanje da će radovi, vrlo vjerovatno, biti završeni i koji mjesec ranije od predviđenog roka - početkom svibnja sljedeće godine. Investicija je vrijedna 24,3 milijuna kuna.

Drušveni dom Prečko, gradnja kojeg je sredstvima samodoprinosa građana započela davne 1987., konačno je, nakon petnaest godina propadanja , završen i spreman za niz uobičajenih sadržaja , a posebnu vrijednost ima dvorana za oko 250 gledatelja. Uređenje i opremanje objekta Grad je stajalo 7,5 milijuna kuna.


 


16. lipnja,

Gradonačelnik obišao Medvedgrad i klizište Grmoščica

Za četiri mjeseca bit će uređena sjeverna medvedgradska kula, mjesec dana manje bit će potrebno za sređivanje muzejskoga dijela Medvedgrada, a u najkraćem roku treba poduzeti sve potrebno da bi se dovršio i sanirao Oltar domovine. Sve će koordinirati Muzej Grada Zagreba, koji će i inače skrbiti o tom zdanju.
Za tjedan dana u Poglavarstvu, na press konferenciji moći će se čuti detalji o programu uređenja Medvedgrada, o rokovima i odgovornima za provođenje opsežnih radova.
Dogovoreno je to nakon što je gradonačelnik Milan Bandić, drugoga dana svoga trećega gradonačelničkog mandata sa suradnicima obišao Medvedgrad, te zgranut činjenicom da, kako je rekao, ništa nije učinjeno pune tri godine, naložio da se definiraju daljnje aktivnosti realizaciju kojih će osobno pratiti.

A pratit će i realizaciju sanacije klizišta na Grmoščici koja bi, nakon višegodišnjeg zatišja, mogla ponovo početi već ovoga ljeta. U dvorištu jedne od kuća na klizištu, naime , gradonačelnik je oformio radnu skupinu koju će predvoditi predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Dragan Korolija Marinić, a u čijem će sastavu, osim građana biti i predstavnici mjerodavnih službi. Oni će za 13. srpnja, kada će se održati prva sjednica Poglavarstva pripremiti prijedloge zaključaka o otkupu zemlje za ceste i o naknadi za ustupanje zemljišta za gradnju potpornih zidova za sanaciju klizišta. Time će se početi odmotavati klupko problema vezanih uz aktivno klizište nastalo još šezdesetih godina prošlog stoljeća.






15. lipnja u Gradskom poglavarstvu

Gradonačelnik primio učenike XV. i V. gimnazije

U povodu izvanrednog uspjeha što su ga polučili na završnom informatičkom ACSL (American Computer Science League) natjecanju, gradonačelnik Milan Bandić primio je, 15. lipnja laureate, učenike XV. i V. Gimnazije.

Kako se čulo, veliki uspjeh u SAD-u, dokaz je da se hrvatsko obrazovanje već danas može mjeriti s najjačim svjetskim obrazovnim sustavima i uklopiti u međunarodne trendove.

Grad nadarene učenike motivira dodjelom stipendija, a ako je suditi prema najavi gradonačelnika, u kriterijima za dodjelu važno će mjesto imati upravo takvi uspjesi.


 


Milan Bandić, novi - stari gradonačelnik

Ljiljana Kuhta i Ivo Jelušić - zamjenici gradonačelnika

Novoizabrani gradski dužnosnici kod križa branitelja na Mirogoju



14. lipnja, konstituirajuća sjednica Gradske skupštine

Milan Bandić po treći puta gradonačelnik Zagreba

Na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine, Milan Bandić po treći je puta izabran za gradonačelnika Zagreba. Njegovi stranački kolege Ivo Jelušić i Ljiljana Kuhta Jeličić, sljedeće će četiri godine obnašati dužnost zamjenika gradonačelnika, za područje gospodarstva, odnosno za društvene djelatnosti.

U nazočnosti visokih uzvanika iz života grada i države, na istoj je sjednici Tatjana Holjevac izabr ana za predsjednicu Skupštine. Izabrana su i četiri zamjenika: Berislav Radić (HSS), Dragutin Štiglić (HSU), Katarina Fuček (HDZ) i Miroslav Rožić (HSP). Dužnost potpredsjednika profesionalno će obavljati Berislav Radić.

Kako je najavljeno, za nešto manje od mjesec dana, točnije, 13. srpnja, gradonačelnik će na skupštinskoj sjednici predložiti članove Poglavarstva.

Nakon sjednice, novoizabrani dužnosnici položili su vijence i zapalili svijeće kod križa u Aleji branitelja i kod grobnice prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nastupni govor gradonačelnika Milana Bandića





12. lipnja

U Zagreb stižu djeca iz Beslana


Na poziv gradonačelnice Grada Zagreba Vlaste Pavić, u nedjelju, 12. lipnja u Zagreb stiže pedesetero djece stradale u rujnu prošle godine u terorističkoj akciji u Beslanu.

Osim gradonačelnice s najbližim suradnicima, djecu će u Zračnoj luci Zagreb dočekat će i veleposlanik Ruske Federacije u RH Nj.E. Mihail Konarovski.

Nakon kraćeg programa dobrodošlice u VIP salonu, djeca će otputovati u dječje odmaralište u Novom Vinodolskom na trotjedni oporavak.

Potsjetimo, nakon prošlogodišnje terorističke tragedije u Beslanu u kojoj je poginulo 330, a stotinjak djece je teže ili lakše ranjeno, gradonačelnica Vlasta Pavić u ime Grada Zagreba reagirala je među prvima u svijetu i ponudila odmor i rehabilitaciju djece, žrtava tragedije.

Poziv za oporavak djece Beslana bio je sa zahvalnošću prihvaćen, te je dogovoreno da djeca u RH dođu na kraju školske godine i nakon završetka liječenja u bolnicama.

U pratnji djece, taoca terorističke akcije u beslanskoj školi, dolazi i tročlana novinarska ekipa Ruskog državnog televizijskog kanala “Rusija” koja će o toj humanoj akciji izvještavati rusku javnost, a 3. rujna, u povodu obljetnice tragedije, emitirat će dokumentarni film o boravku djece u RH.



9. lipnja

U tri dana konstituirano 16 od ukupno 17 vijeća gradskih četvrti

Zadnjega dana konstituiranja vijeća gradskih četvrti na redu je bilo Podsljeme, Gornji grad – Medveščak, Novi Zagreb – istok, Brezovica, Trnje i Novi Zagreb – zapad.

U trenutku kad pišemo ovu vijest (15,00 h), konstituirana su vijeć u četiri četvrti, dok sjednice još uvijek traju u gradskim četvrtima Trnje i Novi Zagreb – zapad.

Zvonko Petrović ponovo je izabran za predsjednika u četvrti Novi Zagreb – istok, baš kao i Drago Topo lovec u Podsljemenu, te Anđelko Šućur u četvrti Gornji grad – Medveščak.

Vijećem gradske četvrti Brezovica sljedeće će četiri godine predsjedavati Žarko Vučak kandidat s nezavisne liste.



9. lipnja, 166. sjednica Gradskog poglavarstva

Grad postaje većinskim vlasnikom Sljemena

Na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, Poglavarstvo je donijelo zaključak o otkupu nesporno utvrđenih potraživanja radnika Sljemena, s osnova pripradajućih iznosa netto plaća i naknada troškova prijevoza na poslao i s posla u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna.

Grad, također, iskazje načelni interes za otkup i svih preostalih potraživanja radnika prema poslodavcu, a s osnova radnog odnosa. O svemu tome sklopit će se ugovor o čijoj će se pravnoj valjanosti tražiti mišljenje Općinskog državnog odvjetništva.

U pravnom poslu preuzimanja većinskog dijela Sljemena, prema obrazloženju pročelnika za financije Slavka Kojića, Zagreb se ni u jednom trenutku ne bi doveo u rizičnu situaciju, a, kako je rekao, posebno se vodilo računa o interesima radnika.

4,7 milijuna kuna za kupnju stroja za izmuljivanje i jaružanje jarunskog jezera

U nastavku sjednice odobrena je kapitalna potpora Trgovačkom društvu Jarun u iznosu od 4,7 milijuna kuna za kupnju stroja za jaružanje i izmuljivanje jezera, odlučeno je da će se raspisati javni natječaj za dodjelu potpora tradicijskim, deficitarnim i proizvodnim obrtima, te je prihvaćeno Izvješće o provedenim upisima učenika u prvi razred srednje škole i o prijamu u učeničke domove za tekuću školsku godinu. Bez glasa protiv prihvaćen je Prijedlog plana upisa učenika po programima obrazovanja za školsku godinu 2005./06., a već tradicionalo, dane su suglasnosti investitorima da iz svojih sredstava fi nanciraju izgradnju komunalne infrastrukture za potrebe njihovih gradnji.

Jarun spreman za kupališnu sezonu

Ususret kupališnoj sezoni, na Jarunu su uređene plaže i obale, te kopneni dio jezera na kojemu su postavljene i brojne table upozorenja. Uređeno je kupalište za osobe s invaliditetom, postavljene su kabine za presvlačenje, sređene su trim staze, igralište za mali golf, stolni tenis, boćalište, igralište za odbojku, nogomet, rukomet i košarku, sjenice za odmor s roštiljima i dr. Bio bi to rezime Izvještaja o pripremama Jaruna za kupališnu sezonu što ga je prihvatilo Poglavarstvo, a u kojemu, među ostalim, stoji i to da je organizirana spasilačka služba, stalno dežurstvo liječnika, kontinuirana kontrola zdravstvene ispravnosti vode i čuvanje objekata i opreme.



Od 10. lipnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec lipanj 2005., započinje preko Hrvatske pošte u petak, 10. lipnja 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 10. do 30. lipnja 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 30. lipnja 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.



8. lipnja, press konferencija u palači Dvece

Od 2. srpnja do 1. kolovoza Zagrebački barokni festival

Zagrebački barokni festival trebao bi prerasti u profiliran ljetni festival koji će Zagreb ucrtati u bogatu europsku glazbenu kartu – komentirao je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić na press konferenciji sazvanoj u palači Dverce u povodu festivala koji će se održavati od 2. srpnja do 1. kolovoza.

Na ZABAF-u će, rečeno je na presici na kojoj su bili ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Saša Britvić i ravnatelj Festivala Brežice Klemen Ramovš, renomirani glazbenici s domaće i inozemne scene izvoditi djela velikana baroka i rijeđe izvedenih hrvatskih baroknih skladatelja.



8. lipnja,

Novih pet četvrti dobilo vijeća

Četiri, od pet danas konstituiranih vijeća gradskih četvrti i dalje će voditi dosadašnji predsjednici, kandidati s koalicijske liste SDP – HSS – HSU: Saša Molan u četvrti Trešnjevka – jug, Andreja Kralj u četvrti Podsused – Vrapče, Hrvoje Ozmec u četvrti Trešnjevka – sjever, a Mario Jelić u Stenjevcu.

Dr. Dragan Korolija Marinić, novoizabrani je predsjednik gradske četvrti Črnomerec, također kandidat s koalicijske liste SDP – HSS – HSU.

Za četvrtak, 8. lipnja, sazvane su sjednice u sljedećim gradskim četvrtima: Podsljeme, Gornji grad – Medveščak, Novi Zagreb – istok, Brezovica, Trnje, Novi Zagreb – zapad.



7. lipnja

Konstituirana vijeća u pet gradskih četvrti

Prvoga dana konstituiranja vijeća gradskih četvrti, od predviđenih šest, konstituirano je pet, i to u Gornjoj Dubravi, Sesvetama, Pešćenici - Žitnjak, Donjoj Dubravi i u Maksimiru. Dužnost predsjednika četvrti i u ovome će četverogodišnjem mandatu obnašati dosadašnji predsjednici, svi predstavnici koalicije SDP - HSS - HSU. Tako je za predsjednika GČ Gornja Dubrava ponovo izabran Franjo Novosel, u Sesvetama Stjepan Vuglek, u četvrti Pešćenica - Žitnjak Ivan Šikić, u Donjoj Dubravi Ivan Kozolić, a u Maksimiru Marijan Pilaš.

Iako je sjednica sazvana i u gradskoj četvrti Donji grad, zbog nedovoljnog broja glasova kandidatkinji Sanji Kumpar, Vijeće nije konstituirano, a sjednica je odgođena za 15 dana.

Za sutra su sazvane sjednice u gradskim četvrtima Trešnjevka - jug, Podsused - Vrapče, Črnomerec, Trešnjevka - sjever i Stenjevec.




7., 8. i 9. lipnja

Konstituirajuće sjednice vijeća gradskih četvrti

Nakon izbora za članove vijeća gradskih četvrti, gradonačelnica Vlasta Pavić sazvala je konstituirajuće sjednice vijeća za 7. 8. i 9. lipnja.

U utorak, 7. lipnja, konstituirano je vijeće gradske četvrti Gornja Dubrava, kojom je prigodom za predsjednika ponovo izabran Franjo Novosel (SDP, HSS, HSU).

Nakon intoniranja himne i minute šutnje za pale u Domovinskome ratu, do izbora predsjednika, sjednicu je vodila gradonačelnica, a onda najstariji član vijeća.

Dok ovo pišemo održava se sjednica u Sesvetama, a istoga dana sazvane su sjednice gradskih četvrti Pešćenica – Žitnjak, Donja Dubrava, Maksimir i Donji Grad.

U srijedu, 8. lipnja, održat će se konstituirajuće sjednice gradskih četvrti Trešnjevka – jug, Podsused – Vrapče, Črnomerec, Trešnjevka – sjever i Stenjevec, a u četvrtak, 9. lipnja, konstituirati će se vijeća u gradskim četvrtima Podsljeme, Gornji grad – Medveščak, Novi Zagreb – istok, Brezovica, Trnje i Novi Zagreb – zapad.

Dnevni red konstituirajućih sjednica vijeća gradskih četvrti:

1.- Osnivanje i izbor Mandatnog povjerenstva, 2.- Izvješće Mandatnog povjerenstva o provedenim izborima za članove vijeća s prijedlogom za verifikaciju mandata članovima, 3. - Polaganje prisege člaova vijeća, 4. - Zaključak o izboru dva člana vijeća za provedbu tajnog glasovanja za izbor predsjednika i potpredsjednika, 4. - Zaključak o izboru dva člana vijeća za provedbu tajnog glasovanja za izbor predsjednika i potpredsjednika, 5. - Izbor predsjednica vijeća, 6. - Izbor potpredsjednika i 7. - Razno.

 



2. lipnja

Milan Bandić u Beču

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić prisustvovao je svečanom koncertu Zagrebačkog gitarističkog kvarteta u Beču, koji je naišao na izuzetno dobru reakciju brojne publike.

Koncet je održan u sklopu Festivala hrvatske glazbe koji će potrajati do 12. lipnja, a u organizaciji Društva za promicanje hrvatske glazbe u Beču i Koncertne direkcije Zagreb.

Brojne uzvanike u prepunoj sali austrijskog parlamenta pozdravio je predsjednik Parlamenta Andeas Khol, a osim susreta s njim, zamjenik zagrebačke gradonačelnice susreo se i s hrvatskim veleposlanikom u Austriji Zoranom Jašićem i izaslanicom predsjednika Hrvatskog sabora, Jagodom Martinčević.


 


1.lipnja

40 godina Floraarta

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, predstavnika Grada, izlagača i brojnih Zagrepčana, predsjednik RH Stjepan Mesić otvorio je jubilarnu 40. vrtnu izložbu Floraart na kojoj svoje cvjetne kreacije izlaže 120 domaćih i 40 stranih izlagača.
Izložba je otvorena do 5. lipnja, cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a umirovljenici, studenti, invalidi i grupe, kartu mogu kupiti za 10 kuna.




1.lipnja

Košarkašice Croatie kod Milana Bandića

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, 1. lipnja, košarkašice Croatije, ovogodišnje prvakinje Hrvatske i sudionice Final four FIBA kupa, što se ocjenjuje najvećim uspjehom hrvatske ženske košarke u natrag 15 godina.

Uz čestitke na uspjesima, zamjenik gradonačelnice naglasio je da će se kod utvrđivanja kriterija i planiranja raspodjele sredstava za sport imati u vidu njihovi vrhunski rezultati.





31. svibnja - Dan Grada Zagreba

Obilježavanje Dana Grada Zagreba okrunjeno je u večernjim satima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvedbom Carmine Burane Carla Orfa pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja.