clanak False

2. RAZVOJ PODUZETNIČKE INFRASTRUKTURE

19.04.2017.

Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. Sa svrhom poticanja, osnivanja i razvoja tehnološki utemeljenih malih tvrtki Grad je osnovao vlastito društvo Tehnološki park koji je u svibnju 2008. postao Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. Osim što je poduzetnicima omogućeno povoljnije korištenje poslovnog prostora i zajedničke infrastrukture, u Razvojnoj agenciji provodi se tehničko – tehnološka obrada i priprema inovacija za poduzetničko korištenje, edukacija već etabliranih poduzetnika i poduzetnika – početnika na organiziranim seminarima, savjetodavno – konzultantske usluge za uvođenje sustava upravljanja kvalitetom i/ili okolišem ISO 9001 i 14001, dodjela jamstava za poduzetničke kredite, izrada gospodarskih projekata i studija, izrada i vođenje projekata financiranih iz EU fondova i sl. Na taj način Razvojna agencija ima funkciju poduzetničkog inkubatora, tehnološkog parka, poduzetničkog centra i centra za razvojne projekte.

Unutar Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o. od 2001. poslovalo je 60 malih visokotehnoloških tvrtki, od kojih je 45 nakon faze inkubiranja nastavilo poslovanje u poslovnim prostorima na tržištu. Ovdje trenutno posluje 15 tvrtki s područja elektronike, informatike, računalne telefonije, robotike, radarske tehnike, dijagnostike u energetskim postrojenjima, konzaltinga i unapređivanja poslovanja. Tvrtke iz Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o. razvile su ukupno 320 novih proizvoda, a za svoje inovacije, gospodarske i znanstvene rezultate dobile su preko 159 nagrada i priznanja te izvoze u 50-ak zemalja svijeta. Također, poduzetnici koji posluju unutar Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o. za svoje inovativne proizvode dobili su 11 patenata i zaštitili su jedan industrijski dizajn proizvoda.

 
U razdoblju od 2000. do kraja 2012. Razvojnoj agenciji Zagreb – TPZ d.o.o. za sufinanciranje troškova funkcioniranja te za provođenje projekata i aktivnosti doznačeno je 16.731.177,00 kuna  od kojih su sredstva Grada 13.296.023,00 kuna, a sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta 3.435.154,00  kuna.

 

„Clusterom do konkurentnog proizvoda“ - sa svrhom razvoja gospodarskih subjekata, osobito malih i srednjih, koji svojim umrežavanjem potiču razvoj na lokalnoj i regionalnoj razini pokrenut je Projekt „Clusterom do konkurentnog proizvoda“. U okviru Projekta provedena su istraživanja isplativosti i opravdanosti Clustera na području Grada Zagreba i županija u neposrednom okruženju te je Centar za transfer tehnologije d.o.o. Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu izradio Studiju Clustera prometnih sredstava, alatnih strojeva i alata. Za izvršene projektne zadatke Centru za transfer tehnologije d.o.o. doznačeno je ukupno 500.000,00 kuna. S obzirom da je u međuvremenu formiran cluster Centar proizvodnog strojarstva i alatničarstva d.o.o. čiji su osnivači u velikoj mjeri tvrtke za koje se planiralo da bi bili osnivači budućeg Clustera prometnih sredstava, alatnih strojeva i alata, sa istim ili sličnim ciljevima i zadaćama, procijenilo se efikasnijim, uključivanje Centra za transfer tehnologije u postojeći cluster. Kako  bi se postigli veći sinergijski učinci temeljem efikasnijeg povezivanja znanstveno – istraživačkih institucija i gospodarstva, kao i uključivanje većeg broja obrtnika i poduzetnika s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko - zagorske županije u cluster, zadaće postojećeg clustera (razvoj novih programa i proizvoda, razvoj tehnologija, alatničarstvo i edukacija) planirale su se proširiti zadaćama iz Projekta “Clusterom do konkurentnog proizvoda” (razvoj prometnih sredstava, razvoj obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva). Radi uspješne realizacije projekata i aktivnosti iz Programa rada clustera, a prvenstveno u cilju jačeg povezivanja obrtnika i malih poduzetnika te njihovog većeg uključivanja u rad clustera, kao i jačanja njihove konkurentnosti sa svrhom uspješnijeg nastupa na globalnom tržištu, Grad Zagreb zajedno sa Zagrebačkom i Krapinsko - zagorskom županijom, te HOK-om, Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika Grada Zagreba, dodijelio je bespovratnu financijsku potporu, odnosno inicijalna sredstva Centru proizvodnog strojarstva i alatničarstva.
Od početka provedbe Projekta „Clusterom do konkurentnog proizvoda“ ukupno je utrošeno 1.110.000,00 kuna.


Studija clustera je na slijedećem linku u PDF formatu:  STUDIJA CLUSTERA PROMETNIH SREDSTAVA, ALATNIH STROJEVA I ALATA

 

Poduzetničke zone - s ciljem povoljnije i jeftinije gradnje ili kupnje poslovnog prostora na potpuno infrastrukturno opremljenom zemljištu, odnosno mogućnošću zakupa po povoljnijim uvjetima poduzetnicima, u 2005. donijet je Program razvoja poduzetničkih zona na području Grada Zagreba. Međutim, iako su Programom definirana područja gospodarskih zona u kojima bi se eventualno mogle organizirati poduzetničke zone, Gradu Zagrebu nedostaju adekvatna zemljišta za gradnju, prvenstveno u smislu veličine tj. potrebne površine. Stoga se s predstavnicima Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije razmatraju mogućnosti osnivanja odnosno organiziranja poduzetničkih zona izvan područja Grada Zagreba, a u koje bi se uključili i zagrebački poduzetnici.

 U novije vrijeme poduzetničke zone spontano se razvijaju na rubnom dijelu Grada Zagreba odnosno na lokacijama na kojima postoje slobodne, još neizgrađene veće zemljišne površine. Tako su nastale poslovne zone: Buzin, Jankomir, Stupnik, Lučko i druge. Grad Zagreb ovdje nije ulagao u izgradnju niti subvencionirao infrastrukturno opremanje zemljišta, izuzev prometne infrastrukture, već je sudjelovao samo u procesu donošenja prostornih planova za ove zone i izdavanju građevinskih dozvola odnosno uvjeta gradnje, kao i subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite za realizaciju investicijskih ulaganja poduzetnika na tim lokacijama.

Isto tako poduzetnicima koji imaju sjedište tvrtke na području Grada Zagreba, a na području poduzetničkih zona u susjednim županijama planiraju otvoriti izdvojeni pogon, omogućava se dodjela poticajnih kreditnih sredstava za izgradnju i/ili opremanje izdvojenog pogona.

PODUZETNIČKE ZONE
• Program razvoja poduzetničkih zona na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/05)
• Izmjena Programa razvoja poduzetničkih zona na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/05)
• Dopuna Programa razvoja poduzetničkih zona na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/06)

 

3.  OSTALE AKTIVNOSTI

 

U cilju poticanja konkurentnosti gospodarstva u listopadu 2012. Grad Zagreb, Zagrebačka županija; Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb; Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Zagreb; Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Centar za transfer tehnologije d.o.o. sklopili su Provedbeni sporazum o suradnji na poticanju konkurentnosti gospodarstva na područuju Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na taj način sve strane u sporazumu izrazile su spremnost poticati i podupirati programe i projekte od zajedničkog interesa i interesa svake pojedine strane u sporazumu, radi razvoja gospodarstva kroz zajedničko djelovanje, a u cilju postizanja sinergijskog učinka između znanstvenog sektora, regionalne samouprave i gospodarskog sektora.