clanak False

Sastanak delegacija Shenzhena i Zagreba

U zagrebačkog Gradskoj upravi danas su se sastale delegacije kineskog Grada Shenzhena i Grada Zagreba.
17.02.2017.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi danas su se sastale delegacije kineskog Grada Shenzhena i Grada Zagreba, predvođene Li Xinwei-om, zamjenikom glavnog tajnika Gradskog odbora Shenzhena i Mirom Lacom, pročelnikom Ureda Gradonačelnika.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Zagreb, pročelnik Laco je napomenuo da je suradnja Zagreba s veleposlanstvom NR Kine izvrsna, naglasivši važnost posjeta predstavnika gradova, kao što je Shenzhen, s kojim Zagreb može produbiti suradnju i upoznati se s potencijalima koje nudi kao jedan od lidera u Kini.

Li Xinwei je, između ostalog, naglasio da je Shenzhen najbrže rastući grad u Kini u proteklih 36 godina, čijih pet tvrtki spada u top 500 svjetskih tvrtki. Naš grad ima 20 milijuna stanovnika, prosječna dob je 30 godina, a BDP u 2016. iznosio je 280 milijardi $, dodao je.

Zagreb, kao metropola i glavni grad jedne od zemalja članica EU, može biti onaj koji će otvoriti vrata ne samo za Hrvatsku, već i za zemlje u regiji ali i za cijelu Europsku uniju, rekao je pročelnik Laco. Postoje brojna područja suradnje koja možemo razvijati, a iskustva grada koji je u tri desetljeća narastao iz ribarskog mjesta u grad od 20 milijuna stanovnika su impresivna i iz njih se mnogo toga može naučiti, dodao je pročelnik. Zagrebačka gradska uprava otvorena je za suradnju, a ovakvi sastanci doprinose komunikaciji i razvoju konkretnije suradnje.

Na četvrtom sastanku predstavnika Shenzhena i Zagreba bilo je riječi i o formaliziranju suradnje, odnosno potpisivanju Pisma namjere o intenziviranju suradnje između dva grada koje je najavljeno za drugu polovicu ove godine.

Zamjenik glavnog tajnika Gradskog odbora Li Xinwei je istaknuo da je Shenzhen spreman za suradnju te predložio da se organizira predstavljanje Zagreba i Republike Hrvatske u posebnom paviljonu u Shenzhenu, kako bi se građanima, osim proizvoda, predstavio i način života u Zagrebu i Hrvatskoj.
 

Gradske vijesti - 2017.