clanak False

40. Interliber

07.11.2017.
HINA/zagreb.hr – Danas je na Zagrebačkom velesajmu svoja vrata otvorio 40. INTERLIBER – međunarodni sajam knjiga i učila te pratećih međunarodnih sajmova, na kojem će se do 12. studenoga predstaviti više od 300 izlagača iz 16 zemalja.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Istaknuo je da je njegova Vlada odgovorno i s pažnjom angažirana da radi na razvoju svih poticajnih mjera koje će pomoći oporavku izdavaštva i nakladništva u RH, i to od samog početka svojega mandata kada je, bez obzira na krizu, bilo potrebno definirati smjerove zajedničkog djelovanja, "prije svega pitanja financijske nestabilnosti i manjka likvidnosti, od problema vezanih uz održavanje nakladništva kao kulturne industrije, do pitanja opstanka tiskanje knjige".
"Činjenica da se jubilarni Interliber odvija donekle i u redizajniranom formatu potvrđuje da za hrvatsku knjigu postoji veliki interes i, što je najvažnije, da postoji volja hrvatskih institucija i kulturne javnosti da se negativni trendovi isprave, poprave i u konačnici promijene", zaključio je premijer, te poručio kako je pred nama "zajednički rad na reetabliranju kulture knjige i čitanja", kao preduvjeta za društvo budućnosti.  

Dobrodošlicu okupljenima "u svijet knjige i čuda riječi" poželio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Napomenuo je da je Zagreb "grad u kojem se pročita svaka treća knjiga u RH i u kojemu je upis u knjižnice za sve osnovnoškolce besplatan". "Grad Zagreb ovaj tjedan živi s knjigom", rekao je gradonačelnik te uz poruku da je poticanje znanja jedina budućnost zemlje citirao staru indijsku poslovicu: "Dajte mi znanje – dat ću vam imanje!"

Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije te niza kulturnih, znanstvenih i političkih institucija, Vlade, Sabora, Grada Zagreba, Ureda predsjednice, sudbene vlasti, diplomatskog zbora, kao i brojnih poslovnih dionika koji djeluju u Hrvatskoj. Sve je pratio prigodni glazbeni program Zagrebačkih solista te dramski program u kojemu su se okupljenima kroz glumačke interpretacije Gorana Matovića, Branke Cvitković, Sanje Vejnović i Nikše Marinovića obratili umrli i neumrli velikani hrvatske književnosti Miroslav Krleža, Ivo Andrić, Mak Dizdar, Antun Branko Šimić, Danijel Dragojević i Vesna Parun.
Nakon što je sajam proglašen otvorenim, premijer, ministri i gradonačelnik obišli su štandove i popratne programe Sajma.

Bogat slavljenički program

Najveća književna manifestacija u RH, sajam knjiga i učila Interliber tradicionalno svake jeseni tijekom pet dana na Zagrebački velesajam privuče oko 130 tisuća posjetitelja. U svojem će 40. izdanju na više od 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5 i 6 predstaviti nakladu više od 300 izlagača iz 16 zemalja - uz hrvatske, na sajmu su prisutni nakladnici iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Irana, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Španjolske, Turske, te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa zajednicom nakladnika i knjižara, a za jubilarni su 40. Interliber najavili poseban kulturno-glazbeni program pod nazivom "Interliber 40", koji se ostvaruje u suradnji s Gradom Zagrebom.

Perjanica toga programa je "Premium program Interliber 40", koji će se održavati na prošle godine inauguriranoj Galeriji Paviljona 5, sastavljen od tri dijela: dječji program, koji uključuje aktivnosti vezane uz dječju knjigu, strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.
Uz druženja piscima, program Galerije uključuje svakodnevne različite kreativne i edukativne programe – radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire. Bit će održan i kviz znanja Interlibera - HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola, koji se ostvaruje u suradnji s  Hrvatskim kviz savezom.
Program uključuje i aukcije starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar - akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.
Kao još jedna specifičnost obilježavanja jubilarnog 40. rođendana sajma, posjetitelje Velesajma, na otvorenoj pozornici ispred Paviljona 5, dočekuje cjelodnevni glazbeni program s nastupima DJ-a te glazbenih bendova.

Na glavnoj pozornici Paviljona 6 bit će pak organizirana predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Na Interliberu je ponovno postavljen i Znanstveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj na sjeveru Paviljona 6, gdje posjetitelji mogu uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način. Ove godine aktivno je pet cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park. 
Kako bi posjetiteljima olakšali kretanje i boravak na Interliberu, organizatori su i ove godine u svim paviljonima postavili Knjižider, posebno mjesto za ostavljanje knjiga koje ujedno služi i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba - BABY ROOM uz Knjižider u Paviljonu 6.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Gradske vijesti - 2017.