clanak False

Nacionalni dan hitne medicinske službe

30.04.2024.

Nacionalni dan hitne medicinske službe u Hrvatskoj

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, je danas na Trgu bana Josipa Jelačića, organizirao besplatnu javnu edukaciju iz osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a).

Ovaj dan je posvećen djelatnicima hitne medicine koji su prva karika u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata. Grad Zagreb je pri samom europskom vrhu kada se radi o brzini intervencija na prvi stupanj hitnosti, a danas je prvi puta poletio na hitnu intervenciju i tim hitne helikopterske medicinske službe Grada Zagreba.

Cilj navedenih aktivnosti je bilo osvijestiti građane o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, kako bi se održao život do dolaska tima izvanbolničke hitne medicinske službe i time povećale šanse za preživljavanje.
 
Nacionalni dan hitne medicinske službe se obilježava svake godine 30. travnja. Hrvatski sabor je 2013. godine taj dan proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća hitne medicinske službe približiti svojim građanima.


 

Gradske vijesti