clanak False

Davanje u zakup gradskih prostora udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva te fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju na području kulture

07.05.2024.
Davanje u zakup gradskih prostora udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva uređeno je Odlukom  o davanju u zakup gradskih prostora udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva (Službeni glasnik Grada Zagreba 24/23).
Davanje u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju na području kulture za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, odnosno djelatnosti koje su od posebnog interesa za kulturni razvitak Grada Zagreba uređeno je Odlukom o davanju u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju na području kulture (Službeni glasnik 24/23).
Gradski prostori daju se u zakup javnim natječajem, sukladno mogućnostima Grada Zagreba, uz posebnu pažnju da se racionalno koriste svi gradski prostori.
Iznimno, bez objavljivanja javnog natječaja gradski prostor može se dati u zakup neposrednom pogodbom samo u slučajevima taksativno nabrojanim u članku 2. Odluke  o davanju u zakup gradskih prostora udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva, odnosno članku 3. Odluke o davanju u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju na području kulture, uz ispunjenje uvjeta propisanih citiranim Odlukama i na temelju obrazloženog mišljenja gradskog ureda nadležnog za područje djelovanja kojem se i podnosi zahtjev.
 
RASPISIVANJE JAVNOG NATJEČAJA
O raspisivanju i objavi javnog natječaja za davanje u zakup gradskih prostora, na prijedlog gradskog upravnog tijela nadležnog za upravljanje imovinom, odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba zaključkom.
Javni natječaj s cjelokupnom natječajnom dokumentacijom objavljuje se na internetskoj stranici Grada Zagreba.
Uvjeti javnog natječaja, sadržaj prijave na natječaj te kriteriji i mjerila za bodovanje pristiglih prijava na natječaj propisani su gore navedenim Odlukama.
Postupak javnog natječaja provode Povjerenstva za davanje u zakup gradskih prostora.
 
ZAKUPNINA
Zakupnina se određuje u visini od 15 % cijene zakupa po kvadratu gradskog prostora za namjenu obrazovanje, kultura i osnovne djelatnosti za odgovarajuću zonu definiranu u Zaključku o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/23, 39/23 i 3/24).