clanak False

Prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

14.05.2024.

Prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Grad Zagreb posebnu pažnju posvećuje prijevozu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, uvažavajući potrebe i probleme s kojima se susreću, kroz organiziranje i provođenje javnog prijevoza posebno opremljenim kombi vozilima.  

Organizacija i provedba prijevoza povjerena je Zagrebačkom električnom tramvaju d.o.o. (dalje u tekstu: ZET), a trenutno su na raspolaganju 34 kombi vozila.

U svrhu povećanja obuhvata korisnika i poboljšanja kvalitete prijevoza nabavljat će se nova vozila.

Prijevoz se obavlja temeljem Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/13, 25/13, 2/17) i Pravilnika o prijevozu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju unutar administrativnih granica Grada Zagreba. Navedeni Pravilnik donosi Predsjednik Uprave društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o., a objavljen je na mrežnoj stranici ZET-a.

Prema Pravilniku o prijevozu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, prijevoz se organizira kao javni prijevoz koji nije linijski i obavlja se prema potrebama korisnika. Mogu ga koristiti osobe s invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica i djeca s teškoćama u razvoju s teškim motoričkim smetnjama koja se kreću pomoću invalidskih kolica ili nekog drugog pomagala za kretanje, a imaju prebivalište na području Grada Zagreba.

Koristi se na temelju Preporuke o potrebi korištenja prijevoza koju izdaje Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a zahtjev za ostvarivanje prava na korištenje organiziranog prijevoza posebno opremljenim kombi vozilima podnosi se Gradskom uredu na obrascu zahtjeva.

Popunjenom i potpisanom zahtjevu potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

1. Dokaz o postojanju invaliditeta (Rješenje o postotku tjelesnog oštećenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili Nalaz i mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom;

2. Dokaz da se korisnik - osoba s invaliditetom kreće pomoću invalidskih kolica ili dokaz da se korisnik - dijete s teškoćama u razvoju kreće pomoću invalidskih kolica ili nekog drugog pomagala za kretanje (doznaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili potvrda liječnika opće/obiteljske medicine ili medicinski dokument);

3. Dokaz prebivališta u Gradu Zagrebu (uvjerenje o prebivalištu za korisnika, ne starije od 3 mjeseca ili elektronički zapis o prebivalištu);

4. Suglasnost roditelja ili skrbnika o uključivanju u prijevoz djeteta s teškoćama u razvoju;

5. Ako korisnik ima psa pomagača, radnu iskaznicu korisnika psa pomagača, sukladno pozitivnim propisima;

6. Ostali dokumenti ovisno o okolnostima.

Zahtjevi se šalju poštom na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Trg Stjepana Radića 1 ili na e-mail adresu: zvjezdana.modric@zagreb.hr

Detaljnije informacije građani mogu dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Odjelu za planiranje i zaštitu osoba s invaliditetom, Zagreb, Trg Stjepana Radića 1 ili na tel: 01/610-1542; 01/610-1236.
 
OBRASCI

Zahtjev za ostvarivanje prava na korištenje organiziranog prijevoza posebno opremljenim kombi vozilom

Suglasnot roditelja ili skrbnika o uključivanju u prijevoz djeteta s teškoćama u razvoju